Google Nest Wifi Pro

Dit moet je weten over wifi 6E: geschikte Apple-devices en routers

Steeds meer Apple-producten hebben ondersteuning voor wifi 6E. Je kunt dan ook al veel routers met WiFi 6E kopen. We leggen je uit wat dit nu precies betekent, welke Apple-producten er geschikt voor zijn en of het nu nodig is om je router te vernieuwen of dat je nog beter kunt wachten.

Wifi 6E: net een stapje meer

Wifi 6 zorgt ervoor dat je (draadloze) netwerkverbinding tot 3 keer sneller wordt. Wifi 6E doet er nog een schepje bovenop, met meer bandbreedte en een extra frequentieband van 6GHz. Er zijn al wifi 6 routers in overvloed van merken als TP-Link, Linksys en Netgear. Maar hoe zit het met wifi 6E? Kun je daar nu al iets mee en zijn je Apple-producten er al voor aangepast? In deze gids vertellen we je meer!

Geschikte Apple-devices voor wifi 6E

Om van wifi 6E te kunnen profiteren heb je geschikte apparaten nodig. Op dat gebied is er nog weinig keuze. Dit zijn de Apple-devices die al geschikt zijn voor wifi 6E:

Sinds eind 2022 vinden we het dus in de iPad Pro en sinds begin 2023 in enkele nieuwe Macs. In de rest van 2023 zijn er meer apparaten bijgekomen, zoals de Mac Studio, iMac en de iPhone 15 Pro (Max). De gewone iPhone 15 heeft de gewone versie van wifi 6.

Bij de devices met wifi 6 is er meer keuze:

Voor wifi 6e zijn nieuwe chips nodig en dat betekent dat je op termijn een nieuwe iPhone, iPad of Mac zult moeten kopen als je van wifi 6E wil profiteren. Het is niet mogelijk om dit softwarematig te activeren.

Ditzelfde geldt eigenlijk voor alle producten van Apple. De Macs met Apple Silicon waren de eerste Mac-modellen die wifi 6 ondersteunden en voor de iPad geldt dat de modellen vanaf de iPad Air 2020, iPad Pro 2020 en iPad mini 6 ondersteuning voor WiFi 6 bieden.

Welke wifi 6E routers zijn er nu al?

Vlak nadat wifi 6E was aangekondigd, stonden de fabrikanten al te trappelen om ermee aan de slag te gaan. Alle bekende merken beloofden geschikte routers en mesh-systemen uit te brengen en inmiddels zijn ze zover, dat je voldoende keuze hebt in verschillende prijsklasses. De wifi 6E routers zijn nog wel vrij prijzig:

Verderop bespreken we een paar specifieke producten met hun voor- en nadelen.

Wat is er nieuw aan Wifi 6E?

Sinds september 2019 geldt er een nieuwe specificatie voor draadloze netwerken: 802.11ax, ook wel wifi 6 genoemd. Door 802.11ax treden er veel minder storingen op als je huis vol ligt met telefoons, tablets en slimme apparaten. Niet alleen is de snelheid met 802.11ax verhoogd naar 4,8 Gbps, maar de grootste verbetering is de verhoging van de netwerkcapaciteit. Hierdoor kun je met meerdere mensen of apparaten tegelijk gebruik maken van het netwerk. De opvolger hiervan heet wifi 6E en gaat nog een stapje verder.

Wifi 6E is een uitbreiding van het huidige wifi 6-standaard. De E staat voor Extended en borduurt verder op wifi 6, maar voegt daar een extra frequentieband aan toe: 6GHz. Dit kun je zien als extra rijbaan voor alleen snelle wifi-apparaten. Je ondervindt hierdoor minder last van storing van oudere apparaten en maakt daardoor gebruik van de volledige snelheid. Daarnaast ondersteunt het ook de al langer bestaande 2,4GHz en 5GHz frequentiebanden. Wifi 6E zorgt bovenal voor een stabieler netwerk en lagere latency.

Het bereik is door de hogere frequenties wel wat beperkter dan 5GHz en flink wat beperkter dan 2,4GHz, maar met de nieuwe 6GHz-band is het mogelijk om meer data in een keer te verzenden. Deze nieuwe frequentieband gaat van 5,925 GHz to 7,125 GHz en zorgt voor ruim 1.200 MHz aan extra kanalen. In totaal zorgt deze nieuwe band voor maximaal 7 extra kanalen, met elk een breedte tot 160MHz. Het zorgt daardoor voor wat ademruimte op de drukbezette 2,4GHz en 5Ghz. Om gebruik te maken van deze kanalen moet je uiteraaard wel beschikken over producten die wifi 6E ondersteunen.

Inmiddels is er ook alweer een nieuwere versie: wifi 7. Hoewel de eerste routers met wifi 7 wel al beschikbaar zijn, is het aanbod nog erg klein. En ook niet onbelangrijk: er zijn nog geen Apple-apparaten die wifi 7 ondersteunen. In onze aparte uitleg lees je meer over deze nieuwere wifi-standaard.

Bekijk ook

Wat is wifi 7 en wat zijn de voordelen voor Apple-gebruikers?

Wifi 7 belooft meer snelheid en meer stabiliteit voor je draadloze netwerk thuis. Heb je dit nu al nodig? En waar zijn de eerste wifi 7 routers? We lopen de mogelijkheden langs!

Nieuwe apparatuur voor wifi 6E

Net als met de invoering van wifi 6, moet je nieuwe apparatuur hebben om wifi 6E te kunnen gebruiken. Tijdens CES 2021 kondigden TP-Link, Netgear en Linksys de eerste modellen van de zogenoemde tri-band routers aan die de nieuwe technologie zouden gaan ondersteunen. De fabrikanten hadden al wifi 6 routers, maar richten zich met hun nieuwe producten nu op de toekomst van wifi 6E.

Google Nest Wifi Pro

Alleen de allernieuwste Nest-routers van Google zijn geschikt voor wifi 6E, de eerdere modellen werken met wifi 5. Het gaat hier om glimmende witte bolletjes, die je overal in je interieur kunt neerzetten.

De Google Nest Wifi Pro (ca. €200,- per stuk) is het nieuwste meshsysteem van Google. De vorige Nest Wifi-router werkte alleen met wifi 5 en ondersteunde snelheden tot 2,2 Gbps terwijl deze nieuwe nu een gecombineerde snelheid van maximaal 4,2 Gbps biedt. Dit is te danken aan de extra frequentie waarop deze nieuwe routers werken. Eén router dekt een ruimte van 120 vierkante meter, waarbij de exacte dekking afhankelijk is van obstakels zoals tussenmuren. Je kunt het systeem uitbreiden door een extra Wifi Router te plaatsen.

Google Nest Wifi Pro sneeuw

Nest Wifi Pro doet ook dienst als Thread border router, zodat al je Thread-apparaten verbinding ermee kunnen maken. Er is ook Matter-ondersteuning, zodat je je Nest Wifi Pro-router kunt gebruiken als Matter-hub. Daarmee kun je al je Matter-geschikte accessoires verbinden, dus ook de Eve-accessoires die voorheen alleen met HomeKit aan te sturen waren. Je kunt daardoor makkelijker je accessoires beheren en apparaten toevoegen aan je smart home. De router analyseert constant de netwerkprestaties en optimaliseert de verbinding, belooft Google. Ook wordt er prioriteit gegeven aan activiteiten die hogere bandbreedte vereisen, zoals videobellen en streamen. Zijn er verbindingsproblemen, dan meldt de vernieuwde Google Home-app dit en geeft ook meteen oplossingen om het te fixen.

Nest Wifi Pro heeft een opvallend uiterlijk: Google heeft gekozen voor een glimmend bolletje in de kleur Sneeuw (oftewel wit). De overige drie kleuren (vaalwit, lichtblauw en lichtgeel) zijn niet in Nederland verkrijgbaar vanaf €219,99 voor een losse router of €329,99 voor een set van twee.

Bekijk ook

De Google Nest Wifi Pro-router is klaar voor wifi 6E, nu de iPhone nog

Google heeft een nieuwe versie van de Nest-router uitgebracht, waarmee je een mesh-systeem kunt vormen. Het biedt support voor wifi 6E maar daar hebben we als iPhone-gebruikers nog geen profijt van.

Bij de Chinese fabrikant TP-Link vind je de Deco XE75, een product uit 2022. Dit is een middenklassemodel, bedoeld voor een gemiddelde eensgezinswoning. Het systeem biedt snelle en stabiele wifi dankzij wifi 6E en ondersteuning voor de nieuwe 6 GHz frequentieband. Je merkt dit voordeel alleen op apparaten die ook Wifi 6E ondersteunen. De stations werken samen, zodat je altijd verbonden blijft met hetzelfde netwerk. Zo valt je draadloze netwerk nooit meer uit.

TP-Link Deco wifi 6E router

Een alternatief is de TP-Link Archer AXE75, ook nieuw uit 2022. Deze heeft een klassiek uiterlijk: zwart, plat en met grote zichtbare antennes. De Archer AXE75 is vooral bedoeld voor drukke huishoudens waarin veel wordt gegamed en gestreamd.

Bekijken:

Linksys wifi 6E routers

Ook Linksys heeft een wifi 6E-routers in het assortiment, namelijk het Atlas Max 6E Tri-Band Mesh WiFi 6E System (AXE8400). Dit is een tri-band router met ondersteuning van de 6GHz-band en heeft een maximale doorvoersnelheid van 8,4Gbit/s. Een enkele node heeft een bereik van 278m2 en kan 65 devices tegelijk ondersteunen.

Linksys AXE8400

Een bijkomend voordeel is dat dit systeem te combineren is met eerdere meshsystemen van Linksys. Het systeem wordt in drie pakketten verkocht. We hebben deze routers nog niet aangetroffen bij Nederlandse winkels. Wel kun je op deze pagina meer info vinden.

Netgear-routers met wifi 6E

Ook Netgear doet mee, onder andere met de de Nighthawk RAXE500. Net als de eerder genoemde routers ondersteunt ook deze de nieuwe 6GHz-band. De router heeft een maximale doorvoersnelheid van 10,8Gbps. Volgens de fabrikant bedekt deze router met gemak een huis met 5 tot 6 slaapkamers. In tegenstelling tot bovengenoemde routers, is dit geen meshssyteem maar een traditionele router. De Nighthawk RAXE500 moet vanaf maart te koop zijn en gaat $600 kosten.

Netgear Nighthawk RAXE500

Wil je liever een meshsysteem, dan heeft Netgear de Orbi RBKE963 in zwart of wit, zodat het mooi aansluit op je interieur.

Bekijken:

Wifi 6E in- en uitschakelen

Als je een geschikte router en een geschikt Apple-apparaat hebt, is het belangrijk om het in te schakelen als je er gebruik van wil maken. Apple adviseert om voor de 2,4GHz, 5GHz en 6GHz banden dezelfde netwerknaam te gebruiken, om er voor te zorgen dat alles optimaal werkt. Doe je dat niet, dan zal je apparaat het netwerk herkennen als een netwerk met beperkte compatibiliteit. In de instellingen van je router kun je de netwerknaam aanpassen.

Als je het uit wil schakelen omdat je last hebt van verbindingsproblemen, kun je op je Apple-apparaat aangeven dat er geen gebruikgemaakt moet worden van de wifi 6E-verbinding. Dat doe je zo:

Mac:

  1. Ga naar Systeeminstellingen > Wifi.
  2. Klik op Details achter het verbonden wifi-netwerk.
  3. Kies voor Uit in het menu naast Wifi-6E-modus.

iPhone en iPad:

  1. Ga naar Instellingen > Wifi.
  2. Tik op de naam van het netwerk waarmee je verbonden bent.
  3. Kies voor Wifi-6E-modus en zet dit uit.

Nu je router upgraden naar wifi 6E?

Zoals uit het bovenstaande blijkt zijn de benodigde routers voor wifi 6E nog wel prijzig. Toch kan nu het moment zijn om er eentje te kopen, omdat er steeds meer Apple-producten zijn die wifi 6E ondersteunen. Maar we raden alleen de upgrade aan als je nu nog een oudere router gebruikt, die bijvoorbeeld geen wifi 6 ondersteunt. Als je nu een nieuwere router hebt (bijvoorbeeld van je provider), dan zal dat meestal een wifi 6 router zijn. Ook daar kun je een tijdlang mee vooruit. Het is dan wellicht verstandiger om wifi 6E over te slaan en te wachten op wifi 7.

Bij wifi 6 heeft het twee jaar geduurd voordat er een ruim aanbod van producten in de winkel lag en dat zal bij wifi 6E ook zo zijn: in 2021 verschenen enkele modellen, maar pas sinds 2022 is het pas echt interessant geworden. Verder moet je er rekening mee houden dat je aan de 6GHz-band aanvankelijk nog niet zoveel hebt. Veel smart home-producten werken nog uitsluitend op 2,4GHz (dus daar heb je sowieso geen snelle 6GHz-band voor nodig) en er is nog maar een handjevol fabrikanten overgestapt naar de 5GHz-band. Die frequentieband is voor smart home minder ideaal vanwege het kortere bereik. Bij de 6GHz-band geldt dat nog eens extra. Je koopt het dus vooral voor apparaten die snel internet nodig hebben voor bijvoorbeeld gamen en streamen, waarbij je relatief dicht bij de router zit. Maar dat heeft pas zin als je smartphone of laptop er ook klaar voor is.

Wil je meer weten waar je op moet letten bij het kiezen van een router, lees dan onze gids hierover. Een interessante optie is ook om te kiezen voor een HomeKit-router, zodat je betere integratie hebt met je smart home.

Bekijk ook

Deze HomeKit-routers zijn momenteel verkrijgbaar

Met een HomeKit-router heb je volledige controle over je smart home-accessoires en ben je veiliger. Ook ligt nadruk op het verbeteren van je privacy. Niet elke router is geschikt. Ontdek wat je nodig hebt voor Apple's HomeKit Secure Router-functies en hoe het werkt!

Actuele iPhone 15 Pro deals