FineWoven hoesje iPhone 15 op doos

Review: FineWoven-case voor iPhone 15 (Pro), niet zo premium als beloofd

Niet zo premium als beloofd
Apple heeft de leren hoesjes verbannen en komt met een compleet nieuw materiaal: FineWoven. Wat kun je verwachten van deze accessoires van textiel? We hebben het FineWoven-hoesje voor de iPhone 15 (Pro) nu een paar dagen in gebruik en vertellen over onze ervaringen.

Review Apple FineWoven case

Een nieuw materiaal, voor dezelfde prijs als een leren case. Onze verwachtingen over de nieuwe FineWoven-cases voor iPhone 15 (Pro) waren hoog gespannen. Apple is waarschijnlijk van plan om de komende jaren nog accessoires van dit nieuwe materiaal uit te brengen, dus we waren erg benieuwd of het hoesje wel mooi blijft. Hieronder lees je onze review én een hoop foto’s van de FineWoven-case voor iPhone 15 Pro in de kleur zwart.

Foto’s: Bas van der Ploeg (@basvanderploeg), tekst: Gonny van der Zwaag (@gonny). De hoesjes zijn zelf aangeschaft en gefotografeerd door Bas. Het betreft hier een zwart en blauwe FineWoven-hoesje voor de iPhone 15 Pro.

FineWoven-case in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de FineWoven-cases:

 • Nieuw microtwill materiaal voor hoesjes, bandjes en dergelijke
 • Verkrijgbaar alle modellen van de iPhone 15
 • Keuze uit: Oceaanblauw, Zwart, Moerbei, Evergeen en Taupe
 • Er is een bijpassende FineWoven kaarthouder verkrijgbaar
 • Bestaat voor 68 procent uit gerecycled materiaal
 • Voorzien van MagSafe (kan op termijn wel kringen veroorzaken)
 • Verkrijgbaar voor: €69,- per stuk

FineWoven case voor iPhone 15: verpakking

Deze hoesjes zullen NIET worden uitgebracht voor eerdere iPhone-modellen zoals de iPhone 14-serie.

Design van FineWoven-case voor iPhone 15

De hoes ziet er op het oog voor alle iPhone 15-modellen hetzelfde uit en de kleuren zijn ook hetzelfde, maar de pasvorm is uiteraard wel verschillend. Daardoor zul je goed moeten opletten dat je de juiste uitvoering te pakken hebt. Aan de witte verpakking lijkt niet zoveel veranderd, al gaf Apple tijdens de keynote wel aan dat er ook op het gebied van milieu grote stappen zijn gezet: minder plastic en meer gerecycled materiaal. Toch heeft dit hoesje niet het nieuwe ‘carbon neutral’-keurmerk gekregen. Dat geldt trouwens voor geen enkel hoesje dat Apple dit jaar uitbrengt. Bij de Apple Watch zijn de FineWoven-bandjes ook niet CO2-neutraal, maar enkele andere wel.

Bekijk ook

Wat is FineWoven en hoe duurzaam is het?

Apple heeft voor de iPhone 15-serie een nieuw materiaal geïntroduceerd: FineWoven. Wat is dit precies? Is het gemaakt van textiel of van plastic? En hoe duurzaam is het? We vertellen alles wat er tot nu toe bekend is over FineWoven.

FineWoven case voor iPhone 15: verpakking achterkant

Op de foto’s zie je de variant voor de iPhone 15 Pro in zwart, een uitvoering die waarschijnlijk wel zal in de smaak valt onder de meeste iCulture-lezers maar die niet echt zwart is. Het neigt eerder naar donkergrijs en op sommige foto’s lijkt het soms een beetje blauw. Je zou ook kunnen kiezen voor Moerbei (een bleke kleur paars), Evergreen (een prettig ogende kleur donkergroen), Taupe (een beige kleur die naar goud neigt) of Oceaanblauw (een wat sprekender kleur blauw).

iPhone 15 Pro cases FineWoven

Net als bij de geborstelde titanium iPhones hebben deze kleuren de neiging om wat fletser en wat minder verzadigd te ogen. Dat zie je vooral als je er van dichtbij naar kijkt. Is dit wel echt zwart?

FineWoven case voor iPhone 15: logo

Het Apple-logo is er bij deze hoesjes in reliëf gedrukt. Het doet wel wat denken aan notitieboeken met stoffen kaft, die je in de kantoorboekhandel ziet. Onder een andere hoek ziet de kleur er juist veel meer verzadigd uit en neigt het meer naar de kleur die het zou moeten zijn: zwart.

FineWoven hoesje iPhone 15 op doos

De zijkanten van de hoes lijken glad, maar als je van dichtbij kijkt blijken ze toch een heel fijne textuur te hebben. Op onderstaande foto zie je ook dat de hoes is voorzien van metalen volumeknoppen aan de zijkant. Een opstaand randje rondom de camera voorkomt dat de lenzen gekrast raken.

FineWoven hoesje iPhone 15 zijkant

Binnenin is de case voorzien van een ander textielmateriaal dan we van der eerdere cases gewend zijn. Het is iets fijner geweven dan de buitenkant. Helemaal prima, want het is zacht en bevat aan de binnenkant geen scherpe delen. En je zult de binnenkant toch maar zelden zien.

FineWoven case iPhone 15 binnenkant

De onderkant van de iPhone is goed beschermd, dankzij kleine openingen voor de usb-c-aansluiting en de speaker. Er is dus geen grote open uitsnede gemaakt zoals bij de transparante cases van Apple.

Apple zegt dat het materiaal aanvoelt als suède. Daar zijn we het niet direct mee eens, maar het voelt wel prettig en zacht aan. Heb je voorheen een siliconenhoesje van Apple gebruikt, dan biedt deze FineWoven-case iets minder grip. Hij is iets minder ‘plakkerig’ dan siliconen.

FineWoven-case voor iPhone in gebruik

Toen we de foto’s van het zwarte hoesje maakten, was deze nog gloednieuw en nét uit de verpakking gehaald. Inmiddels hebben we een paar dagen rondgelopen met een blauw hoesje, zodat we al een goede indruk hebben of het gevoelig zijn voor krassen en vlekken. Je kunt zo’n stoffen hoesje wat minder goed schoonmaken met een vochtig doekje, vergeleken met de siliconen en leren hoesjes van glad materiaal.

Dit is de blauwe FineWoven-case na een paar dagen gebruik:

FineWoven-case iPhone 15 na gebruik

Apple waarschuwt zelf dat er (net als bij de leren hoesjes) kringen kunnen ontstaan door het gebruik van MagSafe-laders. Er is inderdaad al een lichte cirkel te zien. Daarnaast zijn er wat kleine witte vlekjes zichtbaar, die met een vochtig doekje niet te verwijderen zijn. Dit vind ik niet echt storend, maar het moeten er niet meer worden.

Helaas zijn er ook wat krassen te zien die (niet door mijzelf) opzettelijk waren aangebracht met nagels. Een tip: geef je FineWoven-hoesje niet uit handen, want voor je het weet heeft een vriend of huisgenoot er wat strepen op gezet om te kijken “of het echt zo erg is als je overal leest”. Als iemand dit wil proberen, kunnen ze beter naar de Apple Store gaan en daar de hoesjes ruïneren. Volgens bronnen worden de uitgestalde hoesjes in de Apple Store minstens dagelijks vervangen door nieuwe, omdat ze lelijk zijn geworden. Niet echt goed voor het milieu… Ook zouden klanten het advies krijgen om een siliconencase of een hoesje van een ander merk te kopen. Dat voorspelt weinig goeds.

Mijn ervaring komt wel overeen met dat van de meeste andere gebruikers. Ik ben er overigens wel iets voorzichtiger mee geweest, nadat ik had gehoord over mogelijke problemen met strepen en vlekken. Je moet deze hoes behandelen alsof het een papieren tasje van de Apple Store is: niet aanraken met vette vingers en niet zomaar op tafel leggen in een restaurant. Als je thuiskomt zit er misschien wel een vlek op. Ook uit de teardown van iFixit is gebleken dat de stof redelijk vlekgevoelig is.

Hier moet je rekening mee houden:

 • Je moet deze case echt heel voorzichtig behandelen en oppassen waar je ‘m neerlegt.
 • Wateroplosbare vlekken, bijvoorbeeld slap gezette koffie en thee, kun je weg krijgen met water. Binnenin zitten laagjes plastic. Er is dus geen karton dat zou kunnen opzwellen.
 • Sauzen en vettige stoffen zoals olie en huidcrèmes laten vlekken achter, die je bijna niet kunt verwijderen.
 • Je moet rekening houden met krassen en slijtage. Door licht over de stof te krassen raken de vezels beschadigd (zo toonde iFixit aan), dus we verwachten dat de case langs de randjes ook gaat slijten.

FineWoven hoesje voor iPhone 15 Pro

Een andere klacht is dat de uitsnede voor de usb-c-poort te krap is voor sommige usb-c-kabels en dat de uitsnede bovendien varieert per hoesje. Daardoor maakt het niet echt een premium indruk. Veel mensen zijn dan ook teleurgesteld geraakt over de FineWoven case en verwachten dat ze ‘m binnen een paar weken zullen weggooien. Ook niet echt goed voor het milieu…

FineWoven hoesje voor iPhone 15 Pro

We hadden graag gezien dat Apple bij textiel – dat minder tijdrovende en milieubelastende bewerkingen hoeft te ondergaan – voor een lager prijspeil had gekozen dan wat we van leer gewend waren. Maar blijkbaar is dit materiaal zo ‘innovatief’ dat we er een premium prijs voor moeten betalen. Mogelijk heeft Apple het materiaal bij fabrikanten zoals Dupont ingekocht en moeten er licentiekosten worden betaald. Hoe dan ook, de prijs is te hoog. Zeker gezien de kwaliteite en de hoofdbrekens die dit hoesje oplevert.

Score

5.5

FineWoven case voor iPhone

FineWoven case voor iPhone

ÔéČ69

Voordelen +

 • Voelt prettig aan, zacht materiaal
 • Onderkant van de iPhone is volledig beschermd
 • Gemaakt van 68% gerecycled materiaal
 • Past perfect, niet gemaakt op basis van gelekte prototypes

Nadelen -

 • We hadden gehoopt op een lagere prijs
 • Kleuren zijn wat mistig en niet erg verzadigd
 • Gevoelig voor kringen door MagSafe-accessoires
 • Vetvlekken zijn niet te verwijderen
 • Krassen blijven zichtbaar en zijn niet weg te vegen
 • Materiaal kan nog veel duurzamer/milieuvriendelijker
 • Al na een paar dagen veel klachten

Conclusie FineWoven case voor iPhone review

Er is al zoveel over deze hoesjes geklaagd, dat het de vraag is of ze volgend jaar nog wel terugkomen in het assortiment. Bij het uitpakken zien ze er prima uit, maar na een paar dagen zie je strepen en vlakken. Ook vinden we de kleuren minder sprekend dan uit de marketingfoto’s blijkt. Wil je liever een uitgesproken kleur, dan kun je beter voor de siliconenhoesjes kiezen.

Het FineWoven-materiaal is wat ons betreft geen waardige opvolger van leer. Het is niet CO2-neutraal en de stof bestaat uit kunststof, terwijl we liever natuurlijke vezels hadden gezien. Ook zijn de hoesjes net zo duur als de voormalige leren hoesjes, terwijl ze veel minder een premium uitstraling hebben en snel lelijk worden. Wat ons betreft zijn er betere alternatieven.

Beschouw je je hoesje als een gebruiksvoorwerp dat vies en lelijk mag worden, dan zit je met de FineWoven cases wel goed. Het hoesje beschermt je iPhone van alle kanten en als beschermhoes voldoet het eigenlijk wel. Maar voor die prijs kun je betere hoesjes vinden, die langer mooi blijven.

FineWoven-case voor iPhone 15 kopen

Ben je desondanks nog steeds van plan om een FineWoven case te kopen: dat kan! De hoesjes zijn verkrijgbaar voor alle iPhone 15-modellen en kosten altijd hetzelfde:

Een bijpassende Wallet Case van FineWoven-materiaal vind je hier. En de siliconenhoesjes voor iPhone 15 Pro vind je hier.

Liever iets anders? We hebben een overzicht van iPhone 15 Pro-hoesjes van andere merken en we hebben ook een overzicht van duurzame iPhone 15-hoesjes die minder vervuilend zijn.

Bekijk ook

Duurzame(re) hoesjes voor de iPhone 15: deze zijn minder vervuilend

Apple geeft extra gas om CO2-neutraal te worden. Daar past ook een nieuw type hoesje bij, zonder leer en van gerecycled materiaal. Maar er zijn nog veel meer duurzame hoesjes voor de iPhone 15 te vinden! Hier zetten we een aantal verrassende keuzes op een rijtje.
Bekijk ook

iPhone 15 Pro hoesjes: met deze ben je goed beschermd

Op zoek naar een mooi hoesje voor je iPhone 15 Pro of iPhone 15 Pro Max? Er zijn al genoeg aanbieders die nu hoesjes hebben in leer, transparant kunststof of gerecycled materiaal, waardoor er keuze genoeg is. Bescherm je iPhone 15 Pro (Max) goed met deze backcovers, wallets en meer!

Revisiegeschiedenis:

 • 2023 - 26 september, 08:31: Nu we de hoesjes een paar dagen in gebruik hebben, hebben we onze eerste indruk aangepast naar een wat uitgebreidere review met meer ervaringen.

Lees de 14 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »