Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
iPhone usb-c met Mac en iPad

Usb-c poort van iPhone 15 bevat geen speciale chip

De usb-c poort op de iPhone 15-modellen is 100% standaard. Er zit dus geen speciale chip in om de oplaad- of datasnelheid te regelen.

iPhone 15 usb-c bevat geen chip

Voorafgaand aan de aankondiging van de iPhone 15-serie gingen er geruchten dat de usb-c poort beperkingen zou hebben. Alleen met door Apple gecertificeerde kabels en accessoires zou gebruik kunnen maken van de optimale gegevensoverdracht en oplaadsnelheden. Dit blijkt niet het geval. Er is geen Apple-certificering vereist voor kabels of accessoires. De poort werkt met alle bestaande USB 3 en USB-PD (Power Delivery) compatibele kabels, opladers en accessoires.


Voor de Lightning-aansluiting was er wel een MFi (Made For iPhone) programma waar fabrikanten een certificaat voor konden aanvragen. Ze moeten na goedkeuring een vergoeding aan Apple betalen en een speciale authenticatiechip inbouwen, waardoor deze accessoires over het algemeen wat duurder zijn. Op die manier is het mogelijk om bepaalde functies te activeren of juist te blokkeren. Zo kan de oplaadsnelheid zijn beperkt bij accessoires die niet beschikken over de MFi-chip.

Bij de nieuwe usb-c poort blijkt dit niet het geval: er zijn geen beperkingen aanwezig. Eerdere geruchten die ShrimpApplePro over de EarPods en kabels verspreidde, blijken dan ook niet juist. De geruchten leidden er zelfs toe dat de EU al met een verkoopstop dreigde, als Apple de functionaliteit opzettelijk zou beperken.

Bekijk ook

'Europa waarschuwt: Apple mag usb-c poort op iPhone niet beperken'

Apple zou met een speciale chip de usb-c poort op toekomstige iPhones willen beperken. Daarmee zou Apple grip kunnen houden op bepaalde functies. Maar de EU dreigt met maatregelen.

Apple heeft ook de bestaande Mac- en iPad-opladers met usb-c voorzien van een update, waarin wordt aangegeven dat ze compatibel zijn met de iPhone 15. Deze opladers en kabels bevatten ook geen speciale chip, dus dat wijst erop dat alles zal werken. Het wachten is nu op de eerste teardowns en ervaringen van echte gebruikers, of het opladen en data overzetten werkt met elk type usb-c kabel. Maar de eerste tekenen zijn goed.

Apple Thunderbolt 4 kabel

Wel moet je erop letten dat je een USB 3-compatibele kabel hebt om de kunnen profiteren van de maximale snelheid voor dataoverdracht van 10 Gbps bij de iPhone 15 Pro-modellen. Met de kabels die standaard in de doos worden meegeleverd lukt dat niet.

Apple heeft twee nieuwe kabels uitgebracht om hierop in te spelen:

De Pro-kabel biedt een maximale snelheid van 40 Gbps van Thunderbolt 4. Dat is voldoende om de 10 Gbps snelheid van de iPhones te kunnen halen.

De iPhone 15 reserveren kan vanaf vandaag, met levering vanaf 22 september. Je kunt terecht bij de diverse winkels en bij providers.

Bekijk ook

iPhone 15 reserveren is gestart (en hier kun je terecht!)

Wil je de iPhone 15 Pro kopen, of een van de andere modellen? Je kan vanaf nu reserveren bij Apple, diverse webshops en providers! Met onze pre-order tips ben je als eerste aan de beurt en met onze overzichten van prijzen en modellen weet je precies wat er te krijgen is.

Actuele iPhone 15 Pro deals

iPhone 15

De iPhone 15 is het standaardmodel van de iPhones van 2023. De iPhone 15 heeft een 6,1-inch display, maar nu met Dynamic Island. Ook zijn er verbeteringen voor de camera, chip en andere extra functies en is het design vernieuwd met meer afgeronde hoeken en een matglazen achterkant. Bovendien is Lightning vervangen door usb-c. Ontdek de iPhone 15 abonnementen of oriënteer je op de iPhone 15 prijzen voor een los toestel. Lees ook onze review van de iPhone 15.

iPhone 15

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.