iPhone 15 Pro titanium

iPhone 15 (Pro) camera: dit zijn de verbeteringen

48 megapixel, 5x zoom, HEIF Max en meer
Wat zijn de verbeteringen voor de camera van de iPhone 15 (Pro)? Na alle geruchten over periscooplenzen en 48 megapixels is het tijd om de balans op te maken met de officiële aankondigingen. Dit zijn de verbeteringen die je in de iPhone 15 Pro Max en alle andere modellen vindt!
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De camera is voor veel mensen reden om hun iPhone te upgraden. Apple stopt er dan ook elk jaar wel weer wat nieuws in: meer lenzen, betere foto’s bij schemering, mooiere video’s, nieuwe softwarefuncties… maar wat krijg je precies als je naar de iPhone 15 en de iPhone 15 Pro (Max) overstapt? We hebben de belangrijkste vernieuwingen in de camera’s voor je op een rijtje gezet! En sommige komen ook naar de iPhone 14 Pro (Max)!

Tot 5x optische zoom

Aanwezig op: alleen iPhone 15 Pro Max

Zelf heeft Apple de term ‘periscoop’ niet laten vallen, maar er was voorafgaand aan het event al meermaals uitgelekt dat er in de iPhone 15 Pro Max waarschijnlijk een periscopische lens zou zitten. De vraag was nog wel: krijgen we 5x of 6x zoom? Apple heeft uiteindelijk voor 5x zoom gekozen, maar je vindt het alleen op de iPhone 15 Pro Max. De iPhone 15 Pro houdt een optische zoom van 3x.

iPhone 15 Pro Max met 5x telephoto zoomlens
De eigenschappen van de 5x telefoto-lens.

Het grotere zoombereik is ideaal als het onderwerp wat verder weg is. Je komt dan dichterbij het onderwerp, zonder kwaliteitsverlies. De vernieuwde telelens gebruikt een ’tetraprism design’ (spiegels) om het brandpunt te verlengen. Dit zou betekenen dat er geen periscopische zoom wordt gebruikt. Het resultaat is het equivalent van een 120mm telefotolens, de grootste optische zoom ooit op een iPhone. De 12-megapixel sensor van de telefoto-camera is tot 25% groter dan het vorige model.

iPhone 15 camera met periscopische lens
Apple spreekt over een tetraprism design.

Prisma’s zijn transparante blokjes glas of kunststof, die onder een bepaalde hoek zijn geplaatst. Ze worden al decennialang in optische apparatuur gebruikt, zoals in verrekijkers en in de viewfinders van SLR-camera’s. Als je een prisma van hoge kwaliteit gebruikt, gaat de beeldkwaliteit nauwelijks achteruit. Terwijl de periscoop-camera’s in Android-toestellen het licht maar één keer reflecteren (zodat het een hoekje om gaat), zorgt de tetraprisma van Apple ervoor dat het licht vier keer gereflecteerd wordt. Daardoor krijg je geen langgerekte component, maar een beeldsensor die in hetzelfde vlak licht als de andere camerasensoren. Dit maakt het waarschijnlijk eenvoudiger om de elektronica rondom de sensor aan te brengen, waaronder de beeldstabilisator die het trillen van je handen compenseert.

iPhone 15 Pro Max met 120mm zoomlens equivalent
Deze weergave van een 120mm equivalente zoomlens is misschien wat overdreven.

#2 48 megapixel voor iedereen

Aanwezig op: alle iPhone 15-modellen

De hoofdcamera van de standaard iPhone 15 en iPhone 15 Plus maakt nu foto’s in een superhoge resolutie van 48 megapixels. Dit zorgt ervoor dat nog meer details worden vastgelegd, of je nu een snelle foto maakt of een prachtig landschap wil fotograferen. De foto’s die je maakt zullen meestal worden bewaard in 12 megapixelformaat, maar zien er wel beter uit omdat er bij het maken van de foto veel meer detail is vastgelegd door de camera. Niet alle cameramodi zijn geschikt voor de 48 megapixel-resolutie. Nachtmodus, flitser en macro zijn beperkt tot 12 megapixel, omdat ze een hogere sluitersnelheid vereisen.

Zoveel ruimte nemen de foto’s in beslag:

24 megapixel:
3MB voor HEIF
4.8MB voor JPEG
35MB voor ProRAW

48 megapixel:
5 MB voor HEIF Max
10 MB voor JPEG Max
75 MB voor ProRAW Max

#3 Het nieuwe HEIF Max-formaat

Aanwezig op: alle iPhone 15-modellen én iPhone 14 Pro (Max)

Voorheen moest je je 48 megapixel foto’s altijd maken in het ProRAW-formaat. Dit is een onbewerkt formaat dat grote bestanden oplevert (van ca. 75MB per foto), die je achteraf nog moet bewerken. Voor dagelijks gebruik is ProRAW helemaal niet geschikt en slechts een klein deel van de iPhone-gebruikers zal daadwerkelijk met de nabewerking bezig gaan.

Met de komst van de iPhone 15-modellen voert Apple een nieuw HEIF Max-formaat in, waarmee je volledige 48-megapixel foto’s kunt maken die in een gecomprimeerd formaat worden opgeslagen. Een HEIF Max-foto is zo’n 5MB groot en heeft meer detail dan een normale 12-megapixel foto.

De nieuwe functie geldt voor alle iPhone 15-modellen. Maar er is meer – en nu wordt het interessant. Het komt via een software-update ook naar de iPhone 14 Pro (Max)! Ook deze beschikken over een 48-megapixel camera. Op de iPhone 14 had je tot nu toe de mogelijkheid om een normale 12-megapixel JPEG of HEIF te maken, een 12-megapixel ProRAW of een 48-megapixel ProRAW. Dankzij iOS 17 komt daar een nieuwe optie HEIF Max bij, ook voor de iPhone 14 Pro (Max)! En dat is goed nieuws, want het betekent dat je ook met je huidige toestel meer mogelijkheden krijgt.

Een paar aandachtspunten:

 • HEIF Max kan niet worden gebruikt voor Live Photos
 • Er zit in de Camera-app een nieuwe wisselknop tussen HEIF Max en RAW. Hiervoor moet je je vinger even op de knop leggen (tap and hold).

#4 Automatische portretfoto’s

Aanwezig op: alle iPhone 15-modellen

De portretmodus zorgt dat je portetfoto’s met diepte-effect kunt maken op de iPhone. Dit is al mogelijk sinds de iPhone 7 Plus, maar gaandeweg is de functie steeds meer verbeterd. Bij de iPhone 15-serie wordt het nog iets beter. Je hoeft niet meer handmatig naar de Portretmodus te wisselen. Als je een foto maakt van een persoon, hond of kat, dan zal de iPhone 15 automatisch dieptegegevens vastleggen. Je kunt daardoor de foto meteen als portret met een mooi scherpte­diepte-effect bekijken of later in de Foto’s-app de achtergrond wat vager maken.

Portretfoto iPhone 15

#5 Hocus pocus, verleg de focus

Aanwezig op: alle iPhone 15-modellen

Handig is dat je achteraf kunt bepalen waar de focus ligt bij portretfoto’s, ook bij foto’s die je eerder hebt gemaakt. En het leuke is: deze functie komt ook beschikbaar op de iPhone 14 Pro (Max), zo blijkt uit de iOS 17 beta. Dit doet denken aan de vroegere hype rondom Light Field-fotografie (plenoptische camera’s). Deze gebruiken een aantal microlenzen, waarbij je de focus achteraf nog kunt veranderen. Het kan nu ook met de camera die standaard in je iPhone zit. Dit biedt allerlei mogelijkheden, bijvoorbeeld tijdens het fotograferen van een gezellig etentje waarbij nét de verkeerde persoon in focus is, of waarbij een foto van een omhoog gestoken champagneglas net niet helemaal scherp is. Daardoor zou de foto normaal gesproken mislukt zijn, maar door de focus achteraf aan te passen kun je de foto toch nog gebruiken. Het geeft ook nieuwe creatieve mogelijkheden, waardoor één foto opeens een heel ander effect kan krijgen.

Focus aanpassen op iPhone 15

#6 2x telelens op standaardmodellen

Aanwezig op: alle iPhone 15-modellen

Voorheen had je op de standaardmodellen alleen 0,5x en 1x beschikbaar. Vanaf de iPhone 15 krijg je er een extra optie bij, namelijk een 2x telelens van optische kwaliteit. Hiermee kun je bijvoorbeeld portretten maken door in te zoomen. Sta je toch nog te ver af, dan kun je traploos inzoomen om dichterbij je onderwerp te komen. Dit is mogelijk dankzij de nieuwe 48 megapixel hoofdcamera. Er zijn bij deze standaardmodellen nog steeds twee cameralenzen aanwezig; er is dus niet een derde lens bijgekomen.

#7 Mooiere 24 megapixel foto’s dankzij Photonic Engine

Aanwezig op: alle iPhone 15-modellen

De nieuwe Photonic Engine zorgen ervoor dat je portretten er nog beter uit zien. Dit gebeurt door meerdere foto’s met elkaar te combineren. De beste pixels uit een foto van superhoge resolutie worden gecombineerd met een foto waarbij de belichting is geoptimaliseerd. Zo krijg je een 24 megapixel foto met een twee keer zo hoge resolutie dan voorheen. Deze instelling is geschikt voor alledaagse foto’s en ze nemen weinig ruimte in beslag, zodat ze geschikt zijn om te bewaren en te delen.

#8 Spatial video vastleggen

Aanwezig op: iPhone 15 Pro (Max)

De iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max zijn de eerste smartphones van Apple die ruimtelijke video’s kunnen vastleggen voor de Apple Vision Pro. De iPhones gebruiken de ultragroothoek- en hoofdcamera om de 3D-video’s te maken. Vervolgens kunnen ze bekeken worden op de Vision Pro, waar ze een meeslepende ervaring bieden. Meer details zullen nog bekend worden gemaakt.

iPhone 15 Pro camera met Spatial video

#9 Meerdere brandpuntsafstanden

Aanwezig op: iPhone 15 Pro (Max)

“Alsof je zeven pro-lenzen op zak hebt, waar je ook bent”, schrijft Apple. Op de iPhone 15 Pro heb je verschillende brandpunts­afstanden tot je beschikking. De meeste aandacht ging daarbij uit naar de 5x optische zoom van de telefotolens, waarmee je enorm kunt inzoomen. Maar misschien ga je wel veel vaker gebruik maken van de 48 megapixel hoofdcamera, waarbij je nu uit meerdere brandpuntsafstanden kunt kiezen: 24mm, 28mm of 35mm. Je kunt één hiervan als default instellen.

#10 Tethering naar je Mac

Aanwezig op: alle iPhone 15-modellen

Voor professionele fotografen en videomakers heeft Apple nog een interessante vernieuwing: tethered shooting op de Mac. Dit houdt in dat je bij het maken van een foto meteen het resultaat op je Mac-scherm kunt zien. Dit is gebruikelijk bij professionele studiofoto’s. Je kunt dan meteen zien of de foto goed scherp is en hoeft aan het einde van de sessie geen foto’s meer over te zetten. Ook kunnen zowel de fotograaf als de klant meteen de foto’s in vol ornaat op het scherm zien, nog tijdens de fotoshoot.

In Lightroom zit deze instelling er al standaard in:

Lightroom tethering

Meer camera-verbeteringen in de iPhone 15-modellen

Apple heeft nog meer verbeteringen in de camera’s gestopt:

 • De iPhone 15 Pro-modellen hebben een ‘nano-scale coating’ op de lens gekregen om de lensflare te verminderen
 • Live Photos kunnen nu worden vastgelegd in 12- of 24-megapixel.
 • Zoals elk jaar weer betere prestaties bij matige lichtomstandigheden.
 • Je kunt nu 4K ProRes video schieten op 60 fps.
 • Bij video-opnames kun je meteen een externe SSD wegschrijven.
 • Er is nu Log-capture voor meer flexibiiteit bij de post-productie bewerkingen en support voor Capture One via een USB 3-kabel.
 • De iPhone 15 Pro (Max) is de eerste smartphone met ondersteuning voor de hi-res ACES (Academy Color Encoding System) workflow, zodat de kleuren van je film of tv-serie helemaal kloppen. De nieuwe video ‘Get Him Back’ van Olivia Rodrigo maakte er gebruik van.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Dit is de iPhone 2023 line-up:

Revisiegeschiedenis:

 • 2023 - 14 september: Nu de officiële specs bekend zijn hebben we dit artikel bijgewerkt. De reacties op basis van speculaties zijn weggehaald.
 • 2023 - 15 mei: Er is een nieuw gerucht omtrent de 48 megapixel camera op de iPhone, zie update bij punt #1.
 • 2023 - 10 april: Bijgewerkt met de nieuwste info en iPhone 15 Pro Max renders.
 • 2022 - 29 november: Artikel bijgewerkt met een opsomming van geruchten over verbeteringen voor de iPhone 15-camera.

Actuele iPhone 15 deals

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.