iPhone 12 cameralenzen

Overzicht: Dit zijn de belangrijkste geruchten van de iPhone 12-serie

Er passeren de afgelopen weken allerlei geruchten over de iPhone 12 de revue. Van de formaten tot de accu en de meegeleverde accessoires: we hebben de belangrijkste iPhone 12-geruchten voor je verzameld.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 12 geruchten-overzicht

In aanloop naar het najaar stapelen de geruchten zich op. Ook over de iPhone 12 is al heel wat gezegd en geschreven. En met vier modellen voor de 2020 iPhone valt er meer te vertellen dan ooit. Met dit artikel helpen we je uit de brand, door de meest recente en geloofwaardige iPhone 12-geruchten op een rijtje te zetten.

De datum van het iPhone 12-event is 13 oktober 2020. Op die dag gaat Apple de nieuwe toestellen (en misschien wel meer) aankondigen.


#1 Vier formaten: van kleiner naar groter
Geloofwaardigheid: 100%
De iPhone 12-serie komt volgens vele betrouwbare bronnen in vier formaten: van de compactere 5,4-inch iPhone 12 mini tot de grotere 6,7-inch iPhone 12 Pro Max. Apple kiest dus voor een iets kleiner én groter formaat dan in de line-up van de 2019 iPhones. Om je geheugen op te frissen, dit zijn de verwachte modellen:

iPhone 12 dummy zijkant Sonny Dickson

Ter vergelijking: dit zijn de huidige formaten van de iPhone 11-serie:

#2 Schermen: allemaal OLED
Geloofwaardigheid: 80%
Dit jaar lijkt Apple voor de najaarstoestellen eindelijk afstand te doen van LCD. Apple heeft voor de 6,1-inch iPhone XR en iPhone 11 vastgehouden aan LCD, in de vorm van het Liquid Retina-display. Dit jaar maakt Apple voor alle iPhone 12-toestellen de overstap naar OLED. OLED iPhones hebben diverse voordelen, waaronder energiezuiniger en mooiere kleuren. Hoewel er niets mis is met Apple’s LCD-displays, is OLED toch een tandje beter.

Een ander gerucht wat betreft het display is ondersteuning voor ProMotion. Er zijn de afgelopen tijd meerdere geruchten over dit onderwerp, die elkaar tegen spreken. ProMotion is een techniek op de iPad Pro, waarbij de zogenaamde refreshrate een stuk hoger ligt. Animaties zijn een stuk soepeler, waardoor alles er net even wat mooier en beter uit ziet. Wij zien dit ook graag op de iPhone. Als het Apple lukt om deze techniek naar de iPhone te brengen, verwachten we dit alleen op de iPhone 12 Pro-modellen.

#3 Design: een strakker uiterlijk
Geloofwaardigheid: 90%
Apple lijkt voor het design goed naar enkele eerdere producten te kijken. De iPad Pro is in 2018 overgestapt op een ontwerp met platte zijkanten en dat is bij het 2020-model ook weer het geval. Bij de iPad Air 2020 koos Apple eveneens voor een plat design. Je kent dit misschien ook nog wel van de iPhone 4 en iPhone 5. Het lijkt er sterk op dat Apple dit nu ook op de iPhones gaat toepassen. Dit ontwerp is bij heel veel gebruikers geliefd, dus Apple maakt daar waarschijnlijk veel aanstaande kopers blij mee. Er zijn al diverse concepten die laten zien hoe dit er in de praktijk uit ziet.

iPhone 12 Pro

#4 Kleuren: blauw en meer
Geloofwaardigheid 50%
De iPhone XR en iPhone 11 kenmerken zich door het brede scala aan kleuren. Voor de opvolgers lijkt rood zo goed als zeker, want die kleur vinden we de laatste jaren altijd wel bij Apple. De nieuwe Apple Watch Series 6 is als (PRODUCT)RED verkrijgbaar en is er bovendien in een fraaie kleur donkerblauw. Dit biedt waarschijnlijk hints voor de kleuren van de iPhone 12 Pro-modellen.

Apple Watch Series 6 kleuren in aluminium.

Er waren al meerdere geruchten dat Apple van plan is om de iPhone 12 Pro in donkerblauw uit te brengen, vergelijkbaar met de blauwe Apple Watch Series 6. Ook daarvan zijn al diverse renders geweest, zoals je hieronder wel ziet. Uit onze eerdere poll bleek dat iCulture-lezers graag een donkerblauwe iPhone 12 willen.

iPhone 12 render donkerblauw close-up van camera

#5 Camera met LiDAR-scanner
Geloofwaardigheid: 90%
Ieder jaar voert Apple weer verbeteringen door voor de camera’s van de iPhone. We weten daarom zeker dat dat dit jaar weer aan de orde is, maar er komt ook iets nieuws bij. De LiDAR Scanner van de iPad Pro 2020 komt vermoedelijk ook naar in ieder geval de duurdere versie van de iPhone 12. Met de LiDAR Scanner kunnen afstanden en objecten nauwkeurig worden opgemeten. Dit lijkt ons ook typisch een functie waarmee Apple mensen over wil halen het duurdere model te kopen. Het zorgt voor meer geavanceerdere augmented reality-functies.

iPhone 12 LiDAR

Wat de gewone camera’s betreft: deze zullen vermoedelijk weer beter presteren met weinig licht. Ook beweert onder meer Apple analist Ming-Chi Kuo dat de autofocus in de iPhone 12 beter en sneller wordt. Dat zou komen door een nieuw onderdeel in de camera. Ook worden de lenzen van hogere kwaliteit.

Bekijk ook

LiDAR Scanner: dit kun je doen met de 3D-sensor in iPhones en iPads

De LiDAR Scanner is te vinden in recente iPhones en iPads. Deze scanner verbetert de camerafuncties en geeft je meer mogelijkheden voor augmented reality. In deze uitleg lees je wat je er allemaal mee kunt doen.

#6 5G: sneller internet
Geloofwaardigheid: 80%
We kunnen inmiddels niet meer om de komst van 5G heen. Met deze techniek kun je veel sneller internetten, al zijn veel netwerken hier nog niet helemaal klaar voor. In Nederland wordt dit later in dit jaar uitgerold. De iPhone 12 wordt naar alle waarschijnlijkheid voorzien twee 5G-technologieën: 5mmwave en sub-6GHz. Beide technieken worden langzaam maar zeker uitgerold over de wereld, maar er is nog niet één standaard. Daarom zal Apple dit jaar waarschijnlijk beide technologieën omarmen.

Aan 5G hangt echter wel een prijskaartje. Zo zou Apple vanwege 5G stoppen met het leveren van oordopjes, een Lightning-kabel en stroomadapter bij de iPhone. Bij de Apple Watch is de stroomadapter al geschrapt.

Over de prijs lees je verderop in dit artikel meer. We moeten alleen niet te vroeg juichen, want de iPhone 12-varianten met 5G komen wellicht eerst beschikbaar in grote landen zoals de Verenigde Staten. Ook zou mogelijk het 5G-model later in 2020 verschijnen, namelijk in november.

Bekijk ook

Zoek je een 5G iPhone? Deze moet je hebben!

In steeds meer Apple-producten vind je 5G. Welke 5G iPhones zijn er momenteel en hoe zit het met de iPads? Dat lees je hier! Ook antwoord op de vraag: heb je eigenlijk wel een 5G iPhone nodig?

#7 Prestaties: A14 met meer RAM
Geloofwaardigheid: 90%
Zoals ieder jaar steelt de processor in de nieuwste iPhones de show. Hoewel je daar lang niet altijd in het dagelijks gebruik iets van merkt, weet Apple de nieuwe krachtige chip op een paar punten zo te benutten dat er extra mogelijkheden komen. De Neural Engine wordt ieder jaar weer krachtiger, die zorgt voor allerlei processen met kunstmatige intelligentie. Dat merken we vooral in de Foto’s-app, bijvoorbeeld bij de nachtmodus. Vorig jaar zorgde de A13-chip er ook voor dat de batterijduur langer werd, omdat de chip energiezuiniger wordt. We hopen dat dat dit jaar ook gebeurt. Apple heeft voor de iPad Air 2020 al de A14 Bionic aangekondigd, dus we weten in ieder geval zeker dat de chip kaar is. Of er ook meer RAM bij komt, is echter de vraag.

Er is al een afbeelding van de mogelijke iPhone 12 Pro-batterij in omloop, met daarop een capaciteit van 2815mAh. Dit is een stukje lager dan van de huidige iPhone 11-serie.

Een ander gerucht wat betreft prestaties gaat over de opslag. Je zou nu bij alle iPhones standaard 128GB opslag krijgen, oplopend tot 512GB voor de iPhone 12 Pro (Max). Dat klinkt zeker niet gek, aangezien Apple eens in de zoveel tijd de meegeleverde opslagcapaciteiten aanpast. Het is alweer een paar jaar geleden dat Apple de standaard hoeveelheid verhoogde.

iPhone 12 Max kleuren.

#8 Accessoires: geen oortjes en adapter meegeleverd
Geloofwaardigheid: 90%
Er is de afgelopen jaren terecht veel geklaagd over de zwakke adapter die Apple bij iPhones leverden. De standaard 5W-oplader is niet krachtig genoeg voor snelladen. Bij de iPhone 11 Pro kwam hier eindelijk verandering in: Apple leverde een snellere 18W-usb-c-oplader mee. Voor dit jaar gaan er geruchten dat Apple, net als bij de Apple Watch, de stroomadapter helemaal niet meer meelevert, uit oogpunt van milieuoverwegingen. Dat betekent dat je er alleen een usb-kabel bij zou krijgen.

En over deze kabel gesproken: er zijn wel aanwijzingen dat deze kabel een stukje beter wordt. Er zijn foto’s opgedoken van een gevlochten Lightning-naar-usb-c-kabel. Apple’s huidige kabeltjes staan bekend om het feit dat ze snel stuk gaan. Deze gevlochten kabel is mogelijk een stukje steviger.

Gevlochten Lightning-kabel

Een ander accessoire die Apple bij de iPhones levert, zijn de EarPods. Dit jaar vind je die waarschijnlijk niet meer in de doos. Dat zouden wij niet zo erg vinden. Eind vorig jaar schreven wij al dat Apple moet stoppen met het meeleveren van EarPods, omdat ze toch vaak ongebruikt achter blijven.

#9 Prijs: nagenoeg dezelfde prijzen
De afgelopen jaren heeft Apple de prijzen van de iPhones nagenoeg hetzelfde gehouden. Alleen de iPhone 11 is zo’n €50 goedkoper geworden dan zijn voorganger, de iPhone XR. Er zijn niet veel geruchten geweest over de prijzen, maar volgens een bron overweegt Apple deze vanafprijzen:

  • iPhone 12 Mini: vanaf $649
  • iPhone 12: vanaf $749
  • iPhone 12 Pro: vanaf $999
  • iPhone 12 Pro Max: vanaf $1.099

De Europese iPhone 12-prijs is iets goedkoper dan de huidige iPhone 11, mogelijk om ruimte te maken voor de grotere iPhone 12 Max. In Nederland zouden de prijzen hierop uitkomen:

  • iPhone 12 Mini: €859
  • iPhone 12: €909
  • iPhone 12 Pro: €1.159
  • iPhone 12 Pro Max: €1.259

Lees ook ons artikel iPhone 12 prijzen.

#10 Beschikbaarheid: release mogelijk later
Geloofwaardigheid: 50%
Apple gaat de nieuwe iPhones tijdens een event in oktober aankondigen. De datum van dit iPhone 12-event is 13 oktober. Vanwege het coronavirus loopt Apple iets achter op schema, waardoor de iPhones “een paar weken later” komen dan gebruikelijk. Apple heeft dit officieel al bevestigd en ook de datum is al officieel bekend. Het is goed mogelijk dat Apple na de aankondiging in oktober een deel van de toestellen pas in november ligt. We verwachten de release van de iPhone 12 dan op 23 oktober, met de week daarvoor de pre-orders.

Bekijk ook

Wanneer komt welk model? Dit moet je weten over de iPhone 12 datum en meer

Wanneer kunnen we de iPhone 12 verwachten? In dit artikel kijken we vooruit naar de datum van de iPhone 12 pre-order en release. Wanneer komt jouw favoriete model uit?

Wil je meer geruchten over de 2020 iPhone? Check dan ons overzicht met alle aankomende modellen en eerdere gelekte informatie.

Bekijk ook

iPhone 2020 line-up: dit zijn alle toestellen van dit jaar

In dit artikel lees je meer over de complete iPhone 2020 line-up. We laten je zien welke toestellen nu in Apple's assortiment zitten. Naast de nieuwste modellen zoals de iPhone 12, zijn er ook nog oudere modellen in de iPhone 2020 line-up.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone 12 deals

iPhone 12 Pro Max

De iPhone 12 Pro Max is de grootste iPhone van de 2020-serie. Het is de opvolger van de iPhone 11 Pro Max. Dit model voor professionals heeft een groter 6,7-inch display, ondersteuning voor 5G, een nieuw design met vlakke zijkanten en komt in vier nieuwe kleuren. Dit toestel had de meest uitgebreide camera van de 2020-serie, inclusief een LiDAR Scanner. Lees hier alles over de iPhone 12 Pro Max kopen, prijzen, functies en meer. Dit model is opgevolgd door de iPhone 13 Pro Max.

iPhone 12 Pro Max
12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.