Foto gemaakt met LiDAR Scanner op iPhone 12 Pro (Max)

LiDAR Scanner: dit kun je met de nieuwe sensor in de iPhone 12 Pro (Max)

Beter scherpstellen en mooiere foto’s

De LiDAR Scanner is te vinden in de iPhone 12 Pro-modellen en de iPad Pro 2020. Deze scanner verbetert de camerafuncties en geeft je meer mogelijkheden voor augmented reality. In deze uitleg lees je wat je er allemaal mee kunt doen.

Je hebt de afgelopen maanden misschien wel al gelezen over een time-of-flight sensor en een 3D-camera, onder andere hier op iCulture. De iPad Pro 2020 is het eerste apparaat dat deze sensoren heeft en ook de iPhone 12 Pro en de iPhone 12 Pro Max beschikken over een dergelijke sensor. Apple noemt het de LiDAR Scanner. Maar wat doet de LiDAR Scanner precies en wat kun je ermee?

Wat is LiDAR?

LiDAR staat voor Light Detection and Ranging. Het is een techniek waarmee een apparaat de omgeving kan scannen en zo afstanden tot objecten kan berekenen. In zelfrijdende auto’s wordt dit vaak gebruikt in combinatie met andere technieken, zoals radar.

LiDAR maakt gebruik van kleine onzichtbare groene lasers. Door de weerkaatsing tegen een object, meet het apparaat hoe lang het duurt voordat het licht gereflecteerd wordt. Op basis hiervan wordt dan een berekening gemaakt van de afstand tot een object. Vandaar dat dit ook wel time-of-flight (ToF) genoemd wordt: de tijd waarmee het licht door de lucht ‘vliegt’. De NASA maakt ook gebruik van LiDAR voor Mars-landingen.

iPad Pro 2020 camera.

Op de iPad Pro vinden we de LiDAR Scanner in de camerabult, rechts naast de twee lenzen. De LiDAR Scanner werkt samen met de camera’s, bewegingssensoren en de snelle processor om zo de omgeving te scannen, afstanden te meten en objecten te herkennen. De LiDAR Scanner in Apple-apparaten kan objecten tot 5 meter afstand scannen. Elke seconde worden er heel veel lasers verstuurd en ontvangen, waardoor er veel berekeningen aan te pas komen. De A12Z-chip verwerkt al die processen.

Op de iPhone 12 Pro (Max) is de LiDAR Scanner te herkennen aan het zwarte stipje onder de camera. Apple zegt er zelf over: “De Pro-serie heeft een geheel nieuwe LiDAR-scanner, die de lichtafstand kan meten en gebruik kan maken van informatie over pixeldiepte. Deze technologie zorgt voor snellere en realistischere AR-ervaringen en voor een zes keer snellere autofocus bij weinig licht, waardoor foto’s en video’s scherper worden en de opnametijd korter wordt.” Het is dus niet alleen handig voor AR (zoals op de iPad Pro) maar ook voor scherpere foto’s en een betere beeldkwaliteit.

iPhone 12 Pro camera

Welke Apple-apparaten hebben een LiDAR Scanner?

Deze apparaten zijn voorzien van LiDAR Scanner:

Het lijkt er dus op dat deze sensor vooral is voorbehouden voor de Pro-apparaten.

Wat kun je met de LiDAR Scanner? Wat zijn de mogelijkheden?

Zoals hierboven aangegeven wordt de LiDAR Scanner op de iPhone vooral gebruikt om sneller diepte te kunnen bepalen bij het fotograferen. Dit levert scherpere foto’s op, vooral bij fotograferen onder matige lichtomstandigheden. De foto hieronder is een voorbeeld, gemaakt door Apple zelf.

Foto gemaakt met LiDAR Scanner op iPhone 12 Pro (Max)

Snapchat gaat de LiDAR Scanner gebruiken voor het maken van speciale lenzen. Hier voor wordt Lens Studio beschikbaar gesteld. De scanner meet de omgeving op zodat de Snapchat-lens een realistischer beeld kan geven van objecten en oppervlakken. Door de kracht van de A14 Bionic-chip en ARKit te combineren kun je wel duizenden augmented reality-objecten realtime in beeld laten verschijnen.

In de iPad Pro gebruikt Apple de LiDAR Scanner vooral om de augmented reality-functies te verbeteren. Als je wel eens een AR-app gebruikt hebt, herken je het wel dat je de app moet kalibreren voordat je de augmented reality-functies kan gebruiken. Je moet je iPhone of iPad dan heen en weer bewegen, zodat de camera’s de omgeving kunnen scannen. Dankzij de LiDAR Scanner is dat niet nodig: de omgeving wordt direct herkend.

LiDAR Scanner op iPad Pro met lasers.

Ook is het apparaat met de LiDAR Scanner zich meer bewust van de omgeving. Dat betekent dat je bijvoorbeeld een virtuele stoel achter een object in de echte wereld kan zetten, zoals bijvoorbeeld een tafel. Hierdoor mengen virtuele objecten zich veel beter in de echte wereld, met als resultaat een veel natuurlijkere weergave. Ook blijven AR-objecten beter op hun plek terwijl jij er omheen loopt en houden ze meer rekening met de aanwezigheid van echte personen. Dat betekent dus dat je tussen AR-objecten door kan lopen, zonder dat deze allemaal vóór de persoon in beeld verschijnen.

Apple’s eigen Meten-app maakt ook volop gebruik van de nieuwe mogelijkheden. Metingen worden sneller uitgevoerd en je kan nu automatisch iemands lengte opmeten. Er is ook een nieuwe Ruler View, waarmee je gedetailleerdere metingen kunt maken. Al deze metingen kan je opslaan, met bijbehorende screenshots zodat je deze later nog kan raadplegen.

IKEA Place op iPad Pro met LiDAR Scanner.

Andere ontwikkelaars gaan ook met de LiDAR Scanner aan de slag. De IKEA Place-app heeft een nieuwe Studio Mode gekregen waarmee je complete kamers kan inrichten. De eerdere app liet je een enkel meubelstuk in je woonkamer plaatsen, maar met de nieuwe geavanceerde Studio Mode richt je je hele huis in. Ook in games kan dit van pas komen. Zo heeft de Apple Arcade-game Hot Lava een nieuwe AR-modus gekregen. Daarin wordt je eigen woonkamer omgetoverd tot een speelveld vol met lava.

Hot Lava met LiDAR Scanner op iPad Pro.

Alle apps die gebouwd zijn met ARKit, Apple’s eigen ontwikkeltool voor augmented reality-apps, profiteren al direct van de LiDAR Scanner. Zo is het bij deze apps niet meer nodig om eerst te kalibreren en de omgeving te scannen. Ontwikkelaars van deze apps hoeven hier niets voor te doen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2020
Devices iPad Pro 2020, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max

iPad Pro 2020

De iPad Pro 2020 is de allernieuwste iPad Pro. Net als bij de vorige generatie kan je kiezen uit twee formaten, namelijk 11-inch en 12,9-inch. De iPad Pro 2020 heeft een nieuwe camera en verbeterde processor. Lees hier alles over de specificaties, prijzen, accessoires en meer.

iPad Pro 2020