iPhone SE 2022 review

‘Zo gaat de iPhone SE 4 eruit zien’ (met Face ID en notch)

Waar blijft de opvolger van de iPhone SE 2022? Er zijn al genoeg geruchten over de iPhone SE 4, die waarschijnlijk in 2024 op de markt komt. Op deze pagina vind je een round-up van alle recente geruchten.

iPhone SE 4: er zijn genoeg geruchten

De iPhone SE heeft zich een vaste plek verworven in het assortiment van Apple. Hoewel de kopers van dit toestel niet op zoek zijn naar het allernieuwste, zijn er al wel weer geruchten over een mogelijke opvolger. Het gaat daarbij om scherm, functies en een mogelijke releasedatum. Wat zeggen de geruchtenlekkers en analisten? We vatten het hier voor je samen.

iPhone SE 4 design

Er zijn CAD-renders verschenen van de mogelijke vierde generatie iPhone SE. Wat opvalt is dat de thuisknop ontbreekt. Apple lijkt te willen overstappen op Face ID. Dit is af te leiden uit de inkeping (notch) bovenin het scherm. De iPhone SE 4 houdt een enkele camera aan de achterkant, maar de Lightning-poort wordt vervangen door usb-c. Meer hierover lees je in onze round-up over de iPhone SE 4 functies.

Wat ook opvalt is dat de behuizing veel groter is dan zijn voorgangers, maar dat was al te verwachten. Er gaan namelijk al maandenlang geruchten dat Apple de iPhone 14 als uitgangspunt neemt voor de aanstaande SE. Op de renders is een behuizing te zien van 147,7mm x 71,5mm x 7,7mm en dit is vrijwel gelijk aan de iPhone 14. Hierbij hoort een scherm van een formaat 6,1-inch.

iPhone SE 4 render maart 2024

Apple heeft bij de meest recente iPhone SE-modellen gekozen voor een tweejaarlijkse release. Na het oorspronkelijke model uit 2016 volgden opvolgers in 2020 en 2022. De nieuwe iPhone SE 4 zou wel eens rond april 2024 aangekondigd kunnen worden.

iPhone SE 4 render maart 2024
Bekijk ook

Gerucht: 'iPhone SE 4 krijgt Face ID, usb-c en actieknop'

Apple zou plannen hebben om in 2025 de iPhone SE 4 uit te gaan brengen, waar diverse nieuwe functies in zitten. Zo zou het model Face ID en ook de actieknop van de iPhone 15 Pro-modellen krijgen.

Volgens nieuwe geruchten krijgt de iPhone SE een ontwerp dat sterk lijkt op de aanstaande iPhone 16, maar dan met een enkele camera. De afmetingen zouden vergelijkbaar zijn met de iPhone XE en er zou zelfs zijn gekozen voor een Dynamic Island.

Omdat de iPhone 16 vrijwel hetzelfde ontwerp zal krijgen als de eerdere iPhone 15 en iPhone 14, sluit dit aan bij geruchten dat het nieuwe toestel lijkt op een iPhone 14. Ook zal het niemand verbazen dat er sprake zal zijn van een enkele camera. De geruchtenlekker, Majin Bu, heeft echter een wisselend track record en deelt vaak afbeeldingen van Weibo zonder bronvermelding. Bovendien meldde hij in een vervolgpost dat we de informatie niet al te serieus moeten nemen.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

De iPhone SE 4 krijgt volgens geruchten dezelfde vorm als de iPhone 14. Dat zegt MacRumors op basis van bronnen. Het toestel met codenaam D59 krijgt een behuizing zonder thuisknop. Dit zou blijken uit de meest recente specificaties die Apple aan leveranciers heeft gestuurd. Het chassis zou gebaseerd zijn op de iPhone 14 en dat betekent een nieuw design voor de SE-serie. Maar in plaats van twee lenzen krijgt de iPhone SE 4 er slechts één. Hiervoor moet Apple de achterplaat van het toestel wijzigen. MacRumors denkt dat Apple zal kiezen voor een 48-megapixellens, vergelijkbaar met die op het basismodel van de iPhone 15.

Eerder voorspelde Ming-Chi Kuo in april 2023 ook dat de volgende iPhone SE hetzelfde design krijgt als de standaard iPhone 14, dus met platte zijkanten. Ook zou er Face ID in zitten, wat betekent dat er waarschijnlijk wordt gekozen voor een notch. Het lijkt ons wat te vroeg voor de overstap naar het Dynamic Island, dat momenteel alleen op de topmodellen aanwezig is.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

iPhone SE 4 scherm

Er zijn meerdere geruchten geweest over het scherm van de iPhone SE 4. Apple zou werken aan een iPhone SE 4 met OLED-scherm van 6,1-inch. Ming-Chi Kuo meldde dit in februari 2023, nadat er eerder geruchten waren geweest dat Apple de ontwikkeling van de volgende iPhone SE compleet had stopgezet. Het formaat van 6,1-inch hebben we eerder al gehoord en komt overeen met het schermformaat van de huidige standaardmodellen.

iPhone SE 2022 review


De huidige iPhone SE ziet eruit als een iPhone 8.

iPhone SE 4 batterij: afkomstig uit iPhone 14

Ook over de batterij van de iPhone SE 4 is nu meer duidelijkheid. Apple zou plannen hebben om de batterij van de iPhone 14 te gebruiken. Dit blijkt uit gedeeltelijk geassembleerde prototypen, die voorzien waren van een lithium-ion batterij met modelnummer A2863. Apple heeft deze al eerder gebruikt. De batterij heeft een betere capaciteit dan die in de huidige iPhone SE 3 (2022).

  • iPhone SE 2022: 2018 mAh
  • iPhone 14: 3279 mAh

Dit levert een langere batterijduur op voor gebruikers. Het is gebruikelijk dat Apple bij de iPhone SE onderdelen van eerdere iPhones gebruikt als kostenbesparende maatregel. Het ontwikkelen van nieuwe onderdelen kost veel meer tijd en geld.

iPhone SE 4 releasedatum

UBI Research-analist Dae-Jeong Yoon zegt in juli 2023 dat de volgende generatie iPhone SE is uitgesteld naar 2025. Dit schrijft de Koreaanse publicatie The Elec. Ook Ming-Chi Kuo, Jeff Pu en andere analisten denken dat we pas in 2025 een nieuw model zullen zien. Barclays-analisten Blayne Curtis en Tom O’Mally zijn na “meerdere gesprekken” met bedrijven uit de toeleveringsketen van Apple tot de conclusie gekomen dat Apple waarschijnlijk geen vierde generatie iPhone SE in 2024 gaat uitbrengen. Ze schrijven dit in een onderzoeksnotitie voor klanten. Dit zou erop kunnen wijzen dat het in eigen huis ontwikkelde 5G-modem nog niet klaar is.

iPhone SE 4 specs

Wat de specs en andere eigenschappen betreft, hebben de meeste geruchten te maken met het 5G-modem. Het uitstel, waar sommige analisten over spreken, zou te maken hebben met het feit dat Apple nog niet in staat is om een eigen 5G-modem te maken. Apple zou deze iPhone willen voorzien van het eigen 5G-modem, met alleen ondersteuning voor de sub-6GHz-banden van 5G, zegt Kuo. De huidige iPhone SE is voorzien van 5G, maar gebruikt daarvoor Qualcomm’s Snapdragon X57-chip. Apple wil niet meer afhankelijk zijn van dergelijke externe toeleveranciers.

Apple zou al sinds 2018 bezig zijn met een eigen modem en nam daarvoor in 2019 het merendeel over van Intel’s modemdivisie voor smartphones. Als het klopt dat Apple pas in 2025 op z’n vroegst kan beginnen met massaproductie van deze modemchips, dan zal de iPhone 16 ook nog voorzien zijn van Qualcomm-modems.

Opvolger van de iPhone SE 2022

De huidige iPhone SE 2022 verscheen in maart van dat jaar en heeft het uiterlijk van de iPhone 8. Er zit een 4,7-inch LCD-scherm in met Touch ID-knop onder het scherm. Vergeleken met de high-end modellen heeft hij vrij brede schermranden. Wel is hij voorzien van 5G, een 12-megapixel camera en een A15 Bionic-chip, waarmee hij nog wel een tijdje vooruit kan. Van de reeds uitgebrachte iPhone SE-modellen krijgt alleen de eerste generatie uit 2016 geen updates meer. De modellen uit 2020 en 2022 zijn nog steeds een prima aankoop.

Dit zijn de prijzen van de iPhone SE 2022 in Nederland:

Prijzen iPhone SE 2022

Actuele iPhone SE deals

iPhone SE

De iPhone SE is de voordeligste iPhone in het assortiment van Apple. Dankzij het traditionele design met thuisknop is dit een geliefd model voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en snelle iPhone. De nieuwste versie is de iPhone SE 2022. In totaal zijn er drie generaties van de iPhone SE verschenen en in 2024 verwachten we weer een nieuw model.

iPhone SE

Reacties: 6 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.