iPhone in Apple Store

iPhone 2019: alles over de nieuwe iPhones van dit jaar

In dit artikel zetten we de belangrijkste verwachtingen voor de 2019 iPhones op een rijtje. Wanneer komt de iPhone 2019 uit en welke specificaties kunnen we verwachten? Krijgt het toestel USB-C, drie cameralenzen en ondersteuning voor de Apple Pencil?

iPhone 2019: dit kunnen we verwachten

Ook in 2019 gaat Apple nieuwe iPhones uitbrengen. Op basis van de eerste geruchten is al af te leiden wat we ongeveer kunnen verwachten van de iPhone 11 of iPhone XI. Want hoe beter je geïnformeerd bent over aanstaande en huidige iPhone-modellen, hoe beter je een keuze kunt maken als je een iPhone wilt kopen.

iPhone 2019 releasedatum

We verwachten de 2019 iPhones in het najaar. Meestal kondigt Apple in september nieuwe iPhones aan. Omdat er in 2019 drie nieuwe modellen worden verwachten, denken we dat ze verspreid over de maanden september en oktober in de winkels komen.

iPhone 2019

Heeft het zin om op de iPhone 2019 releasedatum te wachten? Dat ligt vooral aan je persoonlijke situatie. Er zijn altijd wel geruchten dat er nóg nieuwere iPhones aankomen, dus je kunt je het beste niet gek laten maken door de geruchten en een iPhone kopen op het moment dat je er eentje nodig hebt. Met advies bij iPhone-aanschaf helpen we je natuurlijk ook op weg.

iPhone 2019 prijs

De iPhone 2019 prijzen zijn nog niet bekend, maar afgaande op de adviesprijzen van de huidige modellen kunnen we er vanuit gaan dat ze ongeveer op het volgende niveau liggen:

Wat de naamgeving betreft wordt gesproken over de naam iPhone 11 of iPhone XI.

iPhone 2019 functies

Hieronder vind je een aantal verwachte functies en eigenschappen waarover wordt gesproken voor de iPhone 2019:

Kleinere notch dankzij nieuwe sensor

De inkeping bovenin het scherm zou in 2019 wel eens kleiner kunnen worden. Toeleverancier AMS, die ook de sensoren voor de iPhone X en de opvolgers daarvan heeft geleverd, heeft een nieuwe sensor ontwikkeld. Daarmee kan de notch kleiner uitgevoerd worden en achter het scherm geplaatst worden. Het gaat om een infrarood-nabijheidssensor en een RGB-helderheidssensor, die bij de 2018 iPhones nog vrij veel ruimte innemen. Volgens Reuters zou deze sensor in toekomstige iPhones toegepast kunnen worden. Het gaat dan alleen om de modellen met OLED-scherm.

Alle iPhones 2019 met OLED-scherm

Apple zou van plan zijn om alle 2019 iPhones te voorzien van een OLED-scherm, zo meldde de Electronic Times uit Zuid-Korea. Het zorgde ervoor dat de aandelenkoers van Japan Display flink kelderde, aangezien dit bedrijf LCD-schermen aan Apple levert.

Het gerucht dat Apple in 2019 volledig wil overstappen op OLED-schermen wordt echter tegengesproken door de Wall Street Journal. Zij melden op basis van bronnen dat Apple ook in 2019 nog een iPhone met LCD-scherm wil uitbrengen. Deze modellen zullen de komende jaren ook nog erg populair blijven, al was het alleen maar vanwege de lagere prijs.

Eerste iPhones met MicroLED-scherm

Eén van de iPhone-modellen die Apple in 2019 uitbrengt is mogelijk voorzien van een MicroLED-scherm. Dit schrijft Bloomberg op basis van eigen bronnen. MicroLED levert betere beeldkwaliteit dan OLED en gaat langer mee. Apple zou de schermtechnologie ook willen gebruiken in de Apple Watch en in een mogelijk toekomstige AR-bril. Apple investeert behoorlijk in MicroLED-schermen, die de mogelijkheid bieden om toekomstige apparaten dunner, helderder en energiezuiniger te maken.

Drie cameralenzen voor iPhone 2019

Apple zou in 2019 een iPhone willen uitbrengen met drie cameralenzen. Echt nieuw is dat niet, want concurrent Huawei heeft al een smartphone met drievoudige camera, namelijk de P20 Pro. Het toestel combineert de beeldinformatie van alle drie cameralenzen en maakt daar een 10-megapixel foto van. De gecombineerde info levert een beter beeld.

Huawei P20 Pro

Dit zijn de belangrijkste voordelen van een drievoudige cameralens:

  • Betere foto’s met lange sluitertijd
  • Betere foto’s bij slechte lichtomstandigheden
  • Betere herkenning van diepte
  • Verbeterde portretten
  • Natuurlijker diepte-effect op foto’s

Daarnaast kan een derde camera handig zijn voor geavanceerde augmented reality-functies. Na de Taipei Times werd dit gerucht nog eens bevestigd door de Economic Daily.

Volgens Ming-Chi Kuo gaat Apple in 2019 nog geen geavanceerde 3D-dieptecamera aan de achterkant plaatsen. Momenteel vind je de TrueDepth-camera die diepte kan zien wel aan de voorkant voor Face ID, maar de TrueDepth-camera komt nog niet naar de achterste camera. Een geavanceerde 3D-camera kan gebruikt worden voor allerlei augmented reality-functies, maar deze zouden nog niet op tijd klaar zijn. Voor normale fotografie biedt zo’n camera niet veel meer voordelen dan de huidige dubbele cameralenzen. Apple zou daarom besloten hebben om nog vast te houden aan de dubbele lenzen.

iPhone 2019

Zonder Lightning-poort?

Apple zou van plan zijn om toekomstige iPhones niet langer te voorzien van een fysieke poort om op te laden. In plaats daarvan wordt draadloos opladen de enige optie. Apple zou al bij de iPhone X hebben overwogen om de Lightning-poort achterwege te laten, maar zag daar van af omdat draadloos opladen nu nog erg traag gaat. Ook zou het voorlopig nog te duur zijn om een draadloze oplader mee te leveren. Mogelijk gaat het bij de iPhones van 2019 wel lukken.

Lightning poort iPhone 2019

Apple zou uiteindelijk ook de fysieke knoppen achterwege willen laten, zoals HTC eerder al heeft gedaan met de HTC U12+. In dit toestel zijn de fysieke knoppen vervangen door druksensoren.

iPhone 2019 met USB-C

Er zijn geruchten dat Apple zou willen overstappen naar USB-C, ook op de iPhone. Bij de iPad Pro 2018 is dat al gebeurd. Maar erg geloofwaardig is dit gerucht van Digitimes niet. Het heeft voor Apple namelijk weinig voordelen om op de fysiek iets grotere USB-C-poort over te stappen. Bij de Lightning-poort heeft Apple zelf alle controle. USB-C wordt al veel gebruikt in Android-toestellen maar is nog steeds een warboel qua specificaties. Ook de kabels zijn van wisselende kwaliteit, vooral de goedkope kabeltjes van derden.

USB-C kabel

2019 iPhones met Pencil-ondersteuning

Dit gerucht is wat minder geloofwaardig. Apple zou van plan zijn om de Pencil geschikt te maken voor de iPhone. Apple-engineers zouden druk aan de slag zijn om een iPhone te ontwikkelen die met een digitale pen werkt. Een bron meldde aan The Investor dat een dergelijke iPhone in 2019 op de markt moet komen. Ook zou Apple in gesprek zijn met stylusmakers voor een mogelijke samenwerking. Het zou gaan om een nieuw type Pencil, dat afwijkt van het huidige model dat met EMR-technologie werkt.

De Griffin Apple Pencil Sleeve heeft een dikke punt om te gummen

Wil je nu al een nieuwe iPhone?
Wil je niet wachten op de nieuwe iPhones die pas in het najaar van 2019 verschijnen? Dan kun je ook de iPhone XS kopen, het nieuwste topmodel met 5,8-inch scherm. Zoek je iets goedkopers, dan kun je beter de iPhone XR kopen. Dit toestel heeft ook een groot scherm, maar is een paar honderd euro lager in prijs. Of kijk bij onze iPhone aanbiedingen voor het goedkoopste iPhone-abonnement.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!