iPhone in Apple Store

iPhone 2019: alles over de toestellen van 2019

In dit artikel zetten we de 2019 iPhones op een rijtje. Hoe zag de line-up van iPhones in 2019 eruit? En welke nieuwe functies zaten erin? We praten je bij over destijds verschenen modellen zoals de iPhone 11.

iPhones in 2019: dit was er nieuw

Ook in 2019 heeft Apple nieuwe iPhones uitgebracht. Tegelijk zijn er een aantal modellen uit het assortiment verdwenen. Dit zijn de nieuwe iPhones van 2019:

Apple hield ook de volgende toestellen in het assortiment:
ul>

 • iPhone XR (tot 14 september 2021)
 • iPhone 8 (tot 15 april 2020)
 • iPhone 8 Plus (tot 15 april 2020)
 • Met deze iPhones is Apple in 2019 gestopt

  Elk jaar brengt Apple nieuwe toestellen uit, maar er verdwijnen in het najaar ook weer een paar modellen uit het assortiment. De volgende iPhones zijn sinds 2019 niet meer verkrijgbaar:

  iPhone-modellen, dan hebben we daar een apart overzicht van.

  iPhone 2019 prijzen en releasedatum

  De 2019 iPhones werden aangekondigd op 10 september 2019 en lagen op vrijdag 20 september in de winkel. De drie nieuwkomers kwamen gelijktijdig uit en waren respectievelijk vervangers van de iPhone XR, XS en XS Max. Voor de high-end modellen heeft Apple de naam ‘Pro’ ingevoerd, vergelijkbaar met de iPads en Macs.

  Dit waren de adviesprijzen bij de release:

  Meer hierover lees je in ons artikel over de iPhone 2019 prijzen in Nederland die bij de introductie bekendgemaakt zijn.

  iPhone 2019 functies

  Hieronder vind je de belangrijkste functies en eigenschappen van de 2019 iPhones:

  Design: nagenoeg gelijk

  Het design is bij de 2019 iPhones vrijwel hetzelfde gebleven. Er zijn drie formaten, waarvan de twee high-end modellen een rand van roestvrij staal hebben en een glazen achterkant. Bij de Pro-modellen is de achterkant gematteerd en van een sterkere glassoort gemaakt. Alledrie hebben ze een vierkante camerabult, maar bij de iPhone 11 Pro (Max) bevat deze drie cameralenzen in plaats van twee. De notch aan de voorkant van het scherm is hetzelfde gebleven.

  De Pro-modellen zijn uitgebracht in een nieuwe kleur donkergroen, naast de reeds bekende kleuren spacegrijs, zilver en goud. Bij de gewone iPhone 11 kon je kiezen uit zes kleuren, waaronder lavendel, lichtgroen en zwart.

  iPhone 2019

  Twee iPhones 2019 met OLED-scherm

  Apple koos in 2019 voor twee Pro-modellen met een OLED-scherm en instapmodel met LCD-scherm. De goedkopere iPhone 11 heeft een LCD Liquid Retina-scherm, vergelijkbaar met de iPhone XR. We zien nog een andere oude bekende terug van de iPhone XR: Haptic Touch. Apple heeft ervoor gekozen om 3D Touch niet langer te ondersteunen. Alle iPhones van 2019 werken daarom met Haptic Touch. Geavanceerdere technieken zoals ProMotion-techniek zitten er niet in, al spreekt Apple bij de Pro-modellen wel over een nieuw type Super Retina XDR-scherm.

  Drie cameralenzen voor iPhone van 2019

  Apple heeft de 2019 iPhones voorzien van nieuwe camera’s. Bij de Pro-modellen is zelfs sprake van drie cameralenzen. Dit zijn de belangrijkste voordelen van een drievoudige cameralens:

  • Betere foto’s met lange sluitertijd
  • Betere foto’s bij slechte lichtomstandigheden
  • Betere herkenning van diepte
  • Verbeterde portretten
  • Natuurlijker diepte-effect op foto’s

  Daarnaast kan een derde camera handig zijn voor geavanceerde augmented reality-functies, al heeft Apple daar tijdens de aankondiging nauwelijks aandacht aan besteed. De iPhone 11 is voorzien van een dubbele camera, waarmee je ook foto’s met diepte-effect kunt maken. Daarnaast zitten er allerlei andere verbeteringen in, zoals een nachtmodus en een bredere kijkhoek voor het vastleggen van foto’s. De frontcamera’s zijn eveneens verbeterd, voor mooiere selfies.

  Twijfel je welke van de twee modellen bij jou past? Bekijk dan onze vergelijking iPhone 11 vs iPhone 11 Pro!

  https://www.iculture.nl/iphone/vergelijken/iphone-11-vs-iphone-11-pro/

  Mét Lightning, geen USB-C

  Ook in 2019 kiest Apple nog steeds voor de Lightning-aansluiting. Dat betekent dat je Lightning-accessoires nog gewoon kan gebruiken op deze iPhones. Wel krijg je bij de Pro-modellen een snellere 18 Watt oplader, geschikt voor iPhone snelladen.

  iPhone 2019

  De release van deze toestellen betekende ook dat de voorgaande modellen in prijs omlaag gingen. Daardoor werd het interessant om voor een iPhone XS te kiezen, omdat webwinkels van hun voorraden af wilden. De XR bleef nog in het assortiment als instapmodel. Kijk in ons artikel Dit zijn de iPhone 2019 prijzen in Nederland wat de verschillende modellen destijds hebben gekost.

  Of kijk bij onze iPhone aanbiedingen voor het goedkoopste iPhone-abonnement.

  Bekijk ook

  Zo kies je het goedkoopste iPhone abonnement

  Hoe vind ik het goedkoopste iPhone-abonnement dat aansluit op mijn wensen? Welke goedkope iPhone past bij mij? En wat wil ik per maand betalen voor mijn abonnement? iCulture helpt je op weg om het goedkoopste iPhone-abonnement te vinden dat bij jou past.

  Informatie

  Laatst bijgewerkt
  juli 2023
  Device
  iPhone 2019