iPhone 16 geruchten

Hier zijn 16 geruchten over de iPhone 16

Op deze pagina verzamelen we de geruchten over de iPhone 16-modellen. Wat zeggen analisten en geruchtenlekkers? Welke foto's van onderdelen zijn op internet verschenen? Je leest het allemaal in onze iPhone 16 geruchten-roundup!
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

We verwachten de iPhone 16 op het gebruikelijke moment in september 2024. Welke vernieuwingen kunnen we verwachten en welke geruchten circuleren er nu al? We praten je bij met deze round-up van geruchten.

iPhone 16-modellen: dit zijn de geruchten

Gaat Apple dit jaar 4 of 5 modellen uitbrengen in de iPhone 16-serie? De meningen zijn verdeeld. Er gaan al langere tijd geruchten over een iPhone 16 Ultra, een extra geavanceerd toestel dat ook een stuk duurder zal zijn. Het is nog onzeker of de Ultra er komt. Wat we wel verwachten is het vaste rijtje aan modellen:

Voor elk van deze modellen hebben we een aparte pagina, waarin we de verwachte vernieuwingen bespreken.

iPhone 16 geruchten: dit kunnen we verwachten

De geruchten die we hieronder bespreken zijn afkomstig uit meerdere bronnen, waaronder analist Jeff Pu van Haitong International Securities, de al langer bekende analist Ming-Chi Kuo, display-analist Ross Young en verslaggever Mark Gurman van Bloomberg. Zij hebben de volgende vernieuwingen genoemd in hun rapportages.

#1 Groter scherm (Pro)

De iPhone 16 Pro en Pro Max krijgen naar verwachting een groter scherm van 6,27-inch en 6,85-inch. Apple zal deze getallen afronden naar respectievelijk 6,3-inch en 6,9-inch. De standaardmodellen houden wel het gebruikelijke formaat van 6,1-inch en 6,7-inch. Het uiterlijk van de toestellen blijft echter gelijk, zo wordt ook bevestigd door gelekte prototypes. Alleen de plaatsing van de camera’s zou wel eens kunnen wijzigen (zie #6).

Bekijk ook

Alles wat we al weten over het scherm van de iPhone 16-serie: 'Groter, met dunnere randen'

Wat weten we al over het scherm van de iPhone 16-modellen? Er zijn al geruchten geweest over grotere displays en nu horen we ook berichten over dunnere schermranden. Lees hier de nieuwste geruchten over het scherm van de iPhone 16-serie.

#2 Solid-state knoppen

Apple zou plannen hebben om de volumeknoppen, aan/uitknop en muteknop te vervangen door solid-state knoppen. Dit zijn knoppen die je niet fysiek kunt indrukken, maar die een trilling geven als je ze indrukt. Apple wilde dit al bij de iPhone 15 Pro invoeren, maar liep volgens geruchten tegen technische problemen aan.

#3 Actieknop op alle modellen

Apple voerde bij de iPhone 15 Pro een actieknop in, als vervanging van de muteschakelaar. Je kunt hier een zelfgekozen actie aan koppelen. In 2024 zou Apple de actieknop ook op de standaardmodellen willen invoeren. Verder zou Apple deze mechanische knop willen vervangen door een capacitieve knop (zie #2).

Bekijk ook

'Alle iPhone 16-modellen krijgen een actieknop'

Apple zou van plan zijn om de actieknop in 2024 naar de gehele iPhone 16 line-up te brengen. De instelbare knop werd geïntroduceerd in de Pro-modellen van de iPhone 15-serie. Het lijkt erop dat de standaard- en Plus-modellen volgend jaar ook een actieknop krijgen.

#4 Capture-knop op alle modellen

Er komt volgens geruchten een fysieke Capture-knop op alle modellen uit de iPhone 16-serie. Deze is vermoedelijk bedoeld voor het snel starten van de camera om video’s te maken.

Bekijk ook

'Capture-knop op iPhone 16 krijgt DSLR-achtige focusfunctie'

De iPhone 16 krijgt een speciale knop waarmee je kan fotograferen en filmen. Deze knop wordt ook wel de Capture Button genoemd en in dit artikel verzamelen we alle geruchten over deze knop.

#5 OLED met micro-lens

Apple zou de iPhone 16-modellen willen voorzien van een nieuw type OLED-scherm, dat micro-lens technologie gebruikt. Dit levert een helderder scherm op, dat minder energie verbruikt.

#6 Verticaal geplaatste cameralenzen

De standaard iPhone 16-modellen krijgen volgens geruchten een verticale camera lay-out, die vergelijkbaar is met de iPhone 12. De twee lenzen staan daarbij recht onder elkaar. De theorie is dat dit nodig is om ruimtelijke video te kunnen opnemen voor de Vision Pro. Bij de iPhone 13 en iPhone 14 koos Apple voor een diagonale lay-out van de twee cameralenzen.

iPhone 16 design met dubbele camera
Een mockup van het mogelijke iPhone 16-design met dubbele camera.
Schematische tekening van het iPhone 16 design

#7 Verbeterde ultragroothoek (Pro)

De iPhone 16 Pro-modellen krijgen naar verwachting een verbeterde 48-megapixel ultragroothoekcamera voor foto’s met een hogere resolutie en meer detail. Bij opnames in de 0,5x modus zal dit betere foto’s opleveren. De hoofdcamera (groothoek) van de iPhone heeft al een resolutie van 48-megapixel en heeft deze verbeteringen al gekregen. Nu is het tijd om ook de ultragroothoek een upgrade te geven.

Bekijk ook

Opnieuw gerucht over verticale camera iPhone 16: 'Zo ziet dat eruit'

Er zijn al geruchten geweest over de camera van de iPhone 16-modellen. Het nieuwste gerucht gaat over de indeling van de cameralenzen op de gewone iPhone 16. Een render laat zien hoe dit eruit ziet.

#8 Optische zoom 5x (Pro)

Beide iPhone 16 Pro-modellen worden naar verwachting voorzien van 5x optische zoom. Momenteel is alleen de iPhone 15 Pro Max in staat om 5x optisch te zoomen.

#9 Supertelefotocamera (Pro Max)

Apple zou bij de iPhone 16 Pro Max nog wel eens een stap verder kunnen gaan, door een supertelefotocamera voor nog meer zoom in te bouwen. De optische zoom zou daarmee nog eens drastisch verhoogd kunnen worden. Nu is dat nog 5x (zie #8). Het zou betekenen dat er opnieuw een verschil in camera-specs is tussen de twee Pro-toestellen.

#10 Nieuwe A18-chip

Apple zou de nieuwe modellen willen voorzien van een A18-chip, die gemaakt wordt volgens het tweede generatie 3 nanometer-proces van TSMC. Dit wordt ook wel N3E genoemd. Wat de standaardmodellen betreft is er nog geen consensus onder de geruchtenlekkers en analisten: het zou de A17-chip van vorig jaar kunnen zijn, of de A18-chip zonder toevoeging ‘Pro’. Analist Jeff Pu is ervan overtuigd dat de standaardmodellen een A18-processor krijgen met 8GB RAM (nu 6GB). De iPhone 16 Pro-modellen krijgen volgens Pu een iets krachtiger A18 Pro-chip.

Bekijk ook

'Alle iPhone 16-modellen krijgen A18-chip voor AI-functies, maar houdt 6-core GPU'

Alle iPhone 16-modellen krijgen mogelijk dezelfde chip. Er zijn aanwijzingen dat ze allemaal voorzien worden van een A18-chip, al zou Apple nog onderscheid kunnen aanbrengen.
iFixit iPhone reparatie

#11 Betere AI-functies en verbeterde microfoon

In de geruchtenmolen wordt gesproken over nieuwe Siri-functies, die worden aangestuurd door grote taalmodellen. Deze maken onderdeel uit van iOS 18. Apple probeert hiermee een inhaalslag te maken, nadat ze waren overvallen door het succes van ChatGPT, Dall-E en soortgelijke diensten. We verwachten dat sommige AI-functies alleen op de Pro-modellen zullen werken, omdat ze afhankelijk zijn van een krachtige chip.

Voor de geavanceerde Siri-functies met AI heeft de iPhone een betere microfoon nodig. Volgens analist Ming-Chi Kuo is Apple van plan om de microfoon van de iPhone 16 flink te verbeteren, zodat er een betere ruisbeheersing is en verbeterde spraakinvoer.

Bekijk ook

'iPhone 16 krijgt verbeterde microfoon voor Siri AI-opdrachten'

Apple zou plannen hebben om de microfoon in de iPhone 16 aanzienlijk te verbeteren. Dit is nodig om vernieuwde Siri-functies met AI mogelijk te maken.

#12 Tot wel 2 terabyte opslag

DigiTimes claimde eerder al dat Apple van plan zou zijn om de iPhone 16 Pro met meer opslag aan te bieden, te weten 1GB en 2TB. Ook geruchtenlekker yeux1122 sluit zich daarbij aan en meldt dat er daadwerkelijk een iPhone 16 Pro van 2 TB aan zit te komen. Apple zou hiervoor Triple-Level Cell (TLC) NAND-flash willen gebruiken voor de lagere opslagcapaciteiten (128GB, 256GB en 512GB), terwijl de hogere opslagcapaciteit (1TB en 2TB) gebruik zal maken van een nieuwe technologie, QCL. Het voordeel van QCL is dat het meer opslag biedt in minder ruimte. Het nadeel is echter dat de schrijfsnelheid lager wordt. Het verschil zou echter klein zijn. De QLC-flashopslag biedt schrijfsnelheden van 550 MB/s, terwijl de TLC-optie tussen de 450 MB/s en 500 MB/s kan halen.

De extra opslag is nodig voor nieuwe functies, zoals het maken van ruimtelijke video’s in 4K, wat een hoop opslagruimte vereist.

#13 Ondersteuning voor wifi 7 (Pro)

Beide Pro-modellen krijgen waarschijnlijk een upgrade naar wifi 7, waardoor snellere gegevensoverdracht via meerdere frequentiebanden mogelijk is. Ook ligt de latency lager en is de verbinding stabieler. Op de standaardmodellen houden we wifi 6E.

Bekijk ook

Wat is wifi 7 en wat zijn de voordelen voor Apple-gebruikers?

Wifi 7 belooft meer snelheid en meer stabiliteit voor je draadloze netwerk thuis. Heb je dit nu al nodig? En waar zijn de eerste wifi 7 routers? We lopen de mogelijkheden langs!

#14 5G Advanced (Pro)

De iPhone 16 Pro-modellen zijn waarschijnlijk voorzien van Qualcomm’s Snapdragon X75-modem. Deze levert snelle en energiezuinige 5G via netwerken die ‘5G Advanced’ ondersteunen. Dit is de volgende fase van 5G en is de eerstvolgende stap richting 6G. Er wordt gebruik gemaakt van AI en machine learning om de 5G-prestaties te verbeteren. Uiteraard moet je provider dit wel ondersteunen. De Snapdragon X75 werd aangekondigd in februari 2023 en combineert mmWave en sub-6GHz technologieën. De chip neemt 25% minder ruimte in beslag en gebruikt 20% minder energie.

De standaard iPhone 16-modellen houden waarschijnlijk het Qualcomm X70-modem, dat ook al in de volledige iPhone 15-familie werd gebruikt.

#15 Gestapelde batterijen

Apple zou willen overstappen op een nieuwe technologie waarbij de batterijen op elkaar gestapeld zijn. Dit leidt tot een hogere capaciteit en een langere levensduur. Het heeft gevolgen voor het interne ontwerp van de toestellen.

#16 Nieuw thermisch ontwerp

Apple werkt volgens geruchten aan een nieuw thermisch systeem, waarbij gebruik wordt gemaakt van grafeen. Dit biedt betere geleiding dan koper. Bij de Pro-modellen zou Apple een metalen behuizing voor de batterij willen maken, om de warmte sneller af te kunnen voeren. Dit zou een reactie kunnen zijn op de klachten over oververhitting die na introductie van de iPhone 15 Pro speelden. Apple loste dit op met een software-update, maar zou nu ook hardwarematige aanpassingen hebben gepland.

Meer weten? Lees dan onze round-up van de verschillende toestellen:

Bekijk ook

iPhone 16 Pro: dit kunnen we verwachten van de high-end iPhones van 2024

Alle info over de iPhone 16 Pro voor je verzameld. De iPhone 16 Pro wordt het high-end model van 2024 en bevat weer diverse vernieuwingen. Alles over verwachte release en functies lees je hier!

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.