iPhone 12 Pro

De camera in de iPhone 12-serie: dit is er nieuw

Focus op de belangrijkste camera-specs

De iPhone 12-serie heeft zoals verwacht wederom een aantal verbeteringen voor de camera gekregen. In dit artikel zetten we de verbeteringen voor de camera's van de iPhone 12 (mini) en iPhone 12 Pro (Max) op een rij.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Elk jaar verbetert Apple de iPhone weer op een aantal belangrijke punten. De grootste verbeteringen vinden we vaak bij de camera. Nu de iPhone 12 (mini) en iPhone 12 Pro (Max) eindelijk zijn aangekondigd weten we alle specificaties zeker. Zo hebben de topmodellen een LiDAR Scanner voor nauwkeurige dieptemetingen. Alles over de iPhone 12-camera lees je hier.

 1. In het kort
 2. Zoomen
 3. Autofocus
 4. Beeldstabilisatie
 5. Nachtmodus
 6. LiDAR Scanner
 7. Video

#1 Camera-specs van de iPhone 12 serie

Vorig jaar introduceerde Apple voor het eerst een derde cameralens, op de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max. Dat principe is dit jaar zo gebleven, maar aan de binnenkant zijn alle lenzen vernieuwd. Hetzelfde geldt voor de iPhone 12, die net als de iPhone 11 twee lenzen heeft.

Dit zijn alle vernieuwingen in het kort:

Lenzen Optische zoom Portretten (nacht) LiDAR Scanner
iPhone 12 mini • Ultragroothoek
• Groothoek
2x
iPhone 12 • Ultragroothoek
• Groothoek
2x
iPhone 12 Pro • Ultragroothoek
• Groothoek
• Tele
4x
iPhone 12 Pro Max • Ultragroothoek
• Groothoek
• Tele
5x

iPhone 12 Pro kleuren

Wederom maakt Apple flink onderscheid tussen de relatief goedkope en duurdere modellen. Voor veel mensen zal de camera dan ook meespelen in hun overweging wanneer ze een nieuw toestel willen kopen. De resolutie van de camera’s is onveranderd gebleven. Alle lenzen aan de achterzijde zijn dan ook 12-megapixels. Apple heeft niet de gewoonte om het aantal megapixels op te voeren, maar probeert vooral te sleutelen aan het verbeteren van de camera op andere vlakken.

#2 Verder inzoomen

Vorig jaar gingen er al geruchten dat Apple een betere optische zoom toe zou voegen en die bleken te kloppen. Met optische zoom kun je inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Het is het tegenovergestelde van de digitale zoom, waarbij het beeld met software ingezoomd wordt en waarbij het resultaat vaak tegenvalt. Met de iPhone 11 Pro-serie kon je tot twee keer optisch inzoomen gezien vanaf het meest uitgezoomde punt. Dat is gelijk gebleven voor de iPhone 12 (mini), maar verandert bij de topmodellen. Die hebben namelijk een telelens.

Omdat de iPhone 12 mini precies dezelfde camera heeft als de iPhone 12 noemen we de toestellen niet apart:

Groothoek Ultragroothoek Tele
iPhone 11 Pro 26mm f/1.8 13mm f/2.4 52mm f/2.0
iPhone 12 26mm f/1.6 13mm f/2.4
iPhone 12 Pro 26mm f/1.6 13mm f/2.4 52mm f/2.0
iPhone 12 Pro Max 26mm f/1.6 (1.7-micron sensor) 13mm f/2.4 65mm f/2.2

Met de iPhone 12 Pro kun je 4x zoomen gezien vanaf het meest uitgezoomde punt. Ga je voor het beste model, de iPhone 12 Pro Max, dan is dat zelfs 5x. Dit kan van pas komen als je ver wil inzoomen zonder kwaliteit te verliezen. Toch raden fotografen doorgaans aan om zelf een stap dichterbij te zetten wanneer dat veilig kan.

Overigens moeten we ons niet laten foppen door Apple’s marketing. Technisch gezien klopt het dat de iPhone 12 Pro en Pro Max respectievelijk 4x en 5x zoom hebben, maar dat is dus bekeken vanaf het meest uitgezoomde punt met de ultragroothoeklens. Bekijk je het vanaf de ‘normale’ lens, dan kunnen de toestellen 2x en 2,5x inzoomen. De vorige iPhone, de 11 en 11 Pro, hadden wat dat betreft dezelfde specificaties als de 12 en 12 Pro. Alleen de 12 Pro Max biedt dus echt wat extra zoomruimte.

Zoomen iPhone 12 Pro

#3 Verbeterde autofocus

Met de autofocus zorgt je iPhone ervoor dat de camera automatisch scherpstelt op je onderwerp. Je kunt altijd nog handmatig de focus aanpassen, maar met de autofocus doet de iPhone het werk voor je. Dankzij de A14 Bionic chip zal Apple vast en zeker wat gesleuteld hebben aan de autofocus op de iPhone 12 (mini), maar het echte verschil merk je in de Pro-modellen.

iPhone 12 Pro LiDAR

De iPhone 12 Pro (Max) kunnen dankzij hun LiDAR Scanners goed in het donker kijken. Volgens Apple gaat fotograferen daarom sneller en is de focus preciezer in het donker. Deze techniek lijkt op hoe sommige professionele camera’s en flitsers focus vinden in het donker. Apple beweert dat het focussen in het donker tot wel 6 keer sneller moet gaan.

#4 Verbeterde beeldstabilisatie

Tot nu toe gebruikte Apple alleen optische beeldstabilisatie. Dat is dit jaar hetzelfde gebleven op de iPhone 12 (mini) camera, maar de stabilisatie zit nu ook in de ultragroothoeklens. De grootste verbeteringen vinden we wederom in de iPhone 12 Pro Max. Hier introduceert Apple sensorstabilisatie.

Het verschil met voorheen is dat de sensor op de iPhone 12 Pro Max nu fysiek meebeweegt. Dat was eerst slechts een lenselement. Dit zorgt voor nog betere stabilisatie en volgens Apple kun je er foto-opnames van twee secondes mee maken in het donker, al nemen we dat wel met een korrel zout. De reden dat sensorstabilisatie beter is heeft te maken met het gewicht. De sensor is lichter dan het lenselement en kan daarom sneller bewegen en anticiperen.

#5 Nachtmodus voor álle lenzen

Vorig jaar introduceerde Apple de nachtmodus in de Camera-app. Hiermee werden foto’s in het donker aanzienlijk beter, maar het werkte niet met alle lenzen. We hoopten al dat Apple de nachtmodus naar alle lenzen zou brengen en die wens is vervuld. Ongeacht of je een iPhone 12 mini of een iPhone 12 Pro gebruikt zal de nachtmodus nu zijn werk altijd moeten doen.

iPhone 12 Pro fotobewerking

De telelens in de iPhone 12 Pro heeft een diafragma van f/2.0 en de Pro Max heeft f/2.2, wat overigens ook goed is. Om dat verschil te compenseren heeft de Pro Max wel een grotere fysieke sensor van 1.7-microns in de groothoeklens. Hoe groot de andere sensoren zijn is niet bekend, maar dit is de grootste sensor die Apple maakt. Wil je dus in het donker goed kunnen inzoomen, dan is de Pro-lijn de betere keuze. Let wel op dat de Pro Max verder inzoomt met de telelens.

#6 Betere AR-functies met LiDAR Scanner

Voor als je je afvroeg wat dat zwarte rondje rechts onderin de cameramodule op de iPhone 12 Pro is: dat is een LiDAR Scanner. Je hebt er al wat over kunnen gelezen onder het kopje autofocus, maar de sensor kan meer dan focussen.

iPhone 12 Pro LiDAR in gebruik

De LiDAR Scanner kennen we al van de nieuwste iPad Pro. Deze sensor gebruikt lasers om de omgeving in 3D in kaart te brengen. Hierdoor zijn verbeterde AR-functies mogelijk. In de Meten-app kan je bijvoorbeeld automatisch de lengte van personen opmeten. En andere apps die gebruikmaken van ARKit, hoeven niet meer gekalibreerd te worden. Het enige wat je hoeft te doen, is je toestel te richten.

Op de iPhone 12 Pro (Max) kun je dat nu ook doen. In de toekomst verwachten we meer toepassingen van AR op de iPhone en iPad. Vooralsnog is de autofocus een functie in de LiDAR Scanner waar we meer van opkijken.

#7 Video’s zijn nu van nog hogere kwaliteit

Een camera is uiteraard ook voor video bedoeld. Op dat gebied maakt Apple ook sprongen – met name op de iPhone 12 Pro Max. In de onderstaande tabel zie je de verschillen tussen de iPhone 12 (mini) en de iPhone 12 Pro (Max). Omdat de iPhone 12 mini precies dezelfde camera heeft als de iPhone 12 noemen we de toestellen niet apart.

Resolutie HDR-video Stabilisatie
iPhone 12 (mini) 4K 30 fps Optisch
iPhone 12 Pro 4K 60 fps Optisch
iPhone 12 Pro Max 4K 60 fps Optisch en sensor

Zoals je ziet is de iPhone 12 Pro Max de winnaar op het gebied van video dankzij de stabilisatie. De iPhone 12 camera beschikt over HDR-video, maar dat is beperkt tot 30 beelden (frames) per seconde. Wil je dit verdubbelen, dan moet je voor een Pro-model gaan.

Voor een uitgebreid overzicht van alle nieuwe iPhones verwijzen we je graag door naar ons oktober Apple event overzicht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 oktober 2020, 14:39
Categorie iDevices
Onderwerpen 2020 iPhone, camera, iphone 12, iphone 12 mini, iphone 12 pro, iphone 12 pro max
Devices iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max

Actuele iPhone 12 deals

iPhone 12 Pro Max

De iPhone 12 Pro Max is de grootste iPhone van 2020. Het is de opvolger van de iPhone 11 Pro Max. Dit nieuwe model voor professionals heeft een groter 6,7-inch display, ondersteuning voor 5G, een nieuw design met vlakke zijkanten en komt in vier nieuwe kleuren. De iPhone 12 Pro Max heeft de beste camera van alle modellen, inclusief een LiDAR Scanner. Lees hier alles over de iPhone 12 Pro Max kopen, prijzen, functies en meer.

iPhone 12 Pro Max

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

  Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.