Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

Dit maakt de camera’s van de iPhone 12-serie bijzonder

Focus op de belangrijkste camera-specs
De iPhone 12-serie heeft een aantal verbeteringen voor de camera gekregen. In dit artikel zetten we op een rij wat er nou eigenlijk nieuw is aan de camera's van alle modellen: van de iPhone 12 (mini) tot de iPhone 12 Pro (Max).
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Twijfel je of de overstap naar de iPhone 12-serie de moeite waard is? Een belangrijke reden is altijd de camera: Apple verbetert de camerafuncties elk jaar op een aantal punten. Ook nu weer vinden we in de iPhone 12 (mini) en de iPhone 12 Pro (Max) weer allerlei verbeteringen in de camera. Zo hebben de topmodellen een LiDAR Scanner voor nauwkeurige dieptemetingen. Is het de moeite waard om te upgraden? Alles over de iPhone 2020 camera’s lees je hier!

 1. In het kort
 2. Zoomen
 3. Autofocus
 4. Beeldstabilisatie
 5. Nachtmodus
 6. Smart HDR 3
 7. LiDAR Scanner
 8. Deep Fusion
 9. Apple ProRAW
 10. Video met Dolby Vision
 11. Moet je de iPhone 12 Pro Max hebben?
 12. Conclusie

#1 Camera-specs van de iPhone 12 serie

Vorig jaar introduceerde Apple voor het eerst een derde cameralens, op de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max. Dat principe is dit jaar zo gebleven, maar aan de binnenkant zijn alle lenzen vernieuwd. Hetzelfde geldt voor de iPhone 12, die net als de iPhone 11 twee lenzen heeft.

Dit zijn alle vernieuwingen in het kort:

Lenzen Optische zoom Portretten (nacht) LiDAR Scanner
iPhone 12 mini • Ultragroothoek
• Groothoek
2x
iPhone 12 • Ultragroothoek
• Groothoek
2x
iPhone 12 Pro • Ultragroothoek
• Groothoek
• Tele
4x*
iPhone 12 Pro Max • Ultragroothoek
• Groothoek
• Tele
5x*

*De iPhone 12 Pro kan 2x optisch inzoomen en 2x optisch uitzoomen, dus in totaal 4x. De iPhone 12 Max kan 2,5x optisch inzoomen en 2,5x optisch uitzoomen, dus in totaal 5x.

iPhone 12 Pro kleuren

Wederom maakt Apple flink onderscheid tussen de relatief goedkope en duurdere modellen. Voor veel mensen zal de camera dan ook meespelen in hun overweging wanneer ze een nieuw toestel willen kopen. De resolutie van de camera’s is onveranderd gebleven. Alle lenzen aan de achterzijde zijn dan ook 12-megapixels. Apple heeft niet de gewoonte om het aantal megapixels op te voeren, maar probeert vooral te sleutelen aan het verbeteren van de camera op andere vlakken zoals de toevoeging dit jaar van Dolby Vision voor video, waar we erg enthousiast over zijn.

iPhone 12 Pro foto groothoekcamera
De groothoekcamera vind je op alle modellen, maar bij de iPhone 12 Pro Max is de sensor net iets groter en wordt meer licht binnengelaten.

#2 Verder inzoomen

Vorig jaar gingen er al geruchten dat Apple een betere optische zoom toe zou voegen en die bleken te kloppen. Met optische zoom kun je inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Het is de tegenhanger van digitale zoom, waarbij het beeld met software ingezoomd wordt en waarbij het resultaat vaak tegenvalt. Met de iPhone 11 Pro-serie kon je tot twee keer optisch inzoomen, gezien vanaf het meest uitgezoomde punt. Dat is gelijk gebleven voor de iPhone 12 (mini), maar verandert bij de topmodellen. Die hebben namelijk een telelens.

Omdat de iPhone 12 mini precies dezelfde camera heeft als de iPhone 12 noemen we de toestellen niet apart:

Groothoek Ultragroothoek Tele
iPhone 11 Pro 26mm f/1.8 13mm f/2.4 52mm f/2.0
iPhone 12 26mm f/1.6 13mm f/2.4
iPhone 12 Pro 26mm f/1.6 13mm f/2.4 52mm f/2.0
iPhone 12 Pro Max 26mm f/1.6 (1.7-micron sensor) 13mm f/2.4 65mm f/2.2

Met de iPhone 12 Pro kun je 4x zoomen gezien vanaf het meest uitgezoomde punt. Ga je voor het beste model, de iPhone 12 Pro Max, dan is dat zelfs 5x. Dit kan van pas komen als je ver wil inzoomen zonder kwaliteit te verliezen. Toch raden fotografen doorgaans aan om zelf een stap dichterbij te zetten wanneer dat veilig kan.

Overigens moeten we ons niet laten foppen door Apple’s marketing. Technisch gezien klopt het dat de iPhone 12 Pro en Pro Max respectievelijk 4x en 5x zoom hebben, maar dat is dus bekeken vanaf het meest uitgezoomde punt met de ultragroothoeklens. Bekijk je het vanaf de ‘normale’ lens, dan kunnen de toestellen respectievelijk 2x en 2,5x in- en uitzoomen. Alleen de 12 Pro Max biedt dus echt wat extra zoomruimte, de 12 Pro is qua zoomfunctie identiek aan de 11 Pro van vorig jaar.

Zoomen iPhone 12 Pro

#3 Verbeterde autofocus

Met de autofocus zorgt je iPhone ervoor dat de camera automatisch scherpstelt op je onderwerp. Je kunt altijd nog handmatig de focus aanpassen, maar met de autofocus doet de iPhone het werk voor je. Dankzij de A14 Bionic chip zal Apple vast en zeker wat gesleuteld hebben aan de autofocus op de iPhone 12 (mini), maar het echte verschil merk je in de Pro-modellen.

iPhone 12 Pro LiDAR
Een demonstratie van de LiDAR Sensor.

De iPhone 12 Pro (Max) kunnen dankzij hun LiDAR Scanners goed in het donker kijken. Volgens Apple gaat fotograferen daarom sneller en is de focus preciezer in het donker. Deze techniek lijkt op hoe sommige professionele camera’s en flitsers focus vinden in het donker. Apple beweert dat het focussen in het donker tot wel 6 keer sneller moet gaan.

iPhone 12 foto weinig licht
Ook op de gewone iPhone 12 kun je prima foto’s met weinig licht maken.

#4 Verbeterde beeldstabilisatie

Tot nu toe gebruikte Apple alleen optische beeldstabilisatie. Dat is dit jaar hetzelfde gebleven op de iPhone 12 (mini) camera, maar de stabilisatie zit nu ook in de ultragroothoeklens. De grootste verbeteringen vinden we wederom in de iPhone 12 Pro Max. Hier introduceert Apple sensorstabilisatie.

Nieuw is dat de sensor op de iPhone 12 Pro Max nu fysiek meebeweegt. Voorheen bewoog alleen het sensorelement. Dit zorgt voor nog betere stabilisatie en volgens Apple kun je er foto-opnames van twee secondes mee maken in het donker. De reden dat sensorstabilisatie beter is heeft te maken met het gewicht. De sensor is lichter dan het lenselement en kan daarom sneller bewegen en anticiperen.

#5 Nachtmodus voor álle lenzen

Vorig jaar introduceerde Apple de nachtmodus in de Camera-app. Hiermee werden foto’s in het donker aanzienlijk beter, maar het werkte niet met alle lenzen. We hoopten al dat Apple de nachtmodus naar alle lenzen zou brengen en die wens is vervuld. Ongeacht of je een iPhone 12 mini of een iPhone 12 Pro gebruikt zal de nachtmodus nu zijn werk altijd moeten doen.

iPhone 12 Pro fotobewerking

De telelens in de iPhone 12 Pro heeft een diafragma van f/2.0 en de Pro Max heeft f/2.2, wat overigens ook goed is. Om dat verschil te compenseren heeft de Pro Max wel een grotere fysieke sensor van 1.7-microns in de groothoeklens. Hoe groot de andere sensoren zijn is niet bekend, maar dit is de grootste sensor die Apple maakt. Wil je dus in het donker goed kunnen inzoomen, dan is de Pro-lijn de betere keuze. Let wel op dat de Pro Max verder inzoomt met de telelens.

Hieronder zie je een voorbeeldfoto van Apple:

iPhone 12 Pro nachtmodus

Bekijk ook

Zo werkt nachtmodus van de camera op de iPhone

Met de nachtmodus voor de camera op de iPhone kun je ook in het donker scherpe foto's maken. Lees hier alles om met Night Mode mooie foto's te maken, ook bij weinig licht. En op nieuwere iPhones is de nachtmodus nog handiger.

#6 Smart HDR 3

Met Smart HDR 3 komen foto’s met licht- en donkercontrasten beter uit de verf. Onderstaande foto laat dit goed zien op een stralend zonnige dag, waarbij iemand in de schaduw op een boom ligt. Smart HDR 3 maakt gebruik van machine learning om ook bij donkere gedeeltes van de foto realistische kleuren, structuren en details te laten zien. Dit geldt bijvoorbeeld voor gezichten. De iPhone past met Smart HDR 3 automatisch de witbalans en kleur aan, waarbij rekening wordt gehouden met de omgeving.

Smart HDR 3 op de iPhone 12

#7 Betere AR-functies met LiDAR Scanner

Voor als je je afvroeg wat dat zwarte rondje rechts onderin de cameramodule op de iPhone 12 Pro is: dat is een LiDAR Scanner. Je hebt er al wat over kunnen gelezen onder het kopje autofocus, maar de sensor kan meer dan focussen.

iPhone 12 Pro LiDAR in gebruik

De LiDAR Scanner kennen we al van de nieuwste iPad Pro. Deze sensor gebruikt lasers om de omgeving in 3D in kaart te brengen. Hierdoor zijn verbeterde AR-functies mogelijk. In de Meten-app kan je bijvoorbeeld automatisch de lengte van personen opmeten. En andere apps die gebruikmaken van ARKit, hoeven niet meer gekalibreerd te worden. Het enige wat je hoeft te doen, is je toestel te richten.

Op de iPhone 12 Pro (Max) kun je dat nu ook doen. In de toekomst verwachten we meer toepassingen van AR op de iPhone en iPad. Vooralsnog is de autofocus een functie in de LiDAR Scanner waar we meer van opkijken.

Bekijk ook

LiDAR Scanner: alles over de 3D-sensor in iPhone, iPad en Vision Pro

De LiDAR Scanner is te vinden in recente iPhones en iPads. Deze scanner verbetert de camerafuncties en geeft je meer mogelijkheden voor augmented reality. In deze uitleg lees je wat je er allemaal mee kunt doen.

#8 Verbeterde Deep Fusion

Heeft jouw huidige iPhone nog geen Deep Fusion, dan krijg je dat er op alle iPhone 12-modellen standaard bij. Voorheen zat Deep Fusion alleen in de camera aan de achterkant. Bij de iPhone 12 (Pro) zit het nu ook aan de voorkant.

Deep Fusion op iPhone 12 Pro
Deep Fusion op de iPhone 12.

Deep Fusion komt in actie bij foto’s met veel detail. Daarbij worden in totaal 9 foto’s gemaakt, die samen worden gevoegd tot één perfect plaatje. Nog voordat jij op de sluiterknop drukt maakt de iPhone ongemerkt al 8 foot’s met verschillende belichting. Daarna wordt nog één foto met langere belichting gemaakt. De Neural Engine voegt ze vervolgens samen, zodat de sterke punten van elke foto het best tot hun recht komen.

Bekijk ook

Alles over Deep Fusion: Apple's slimme rekentechniek voor nog mooiere foto's

Deep Fusion is een nieuwe techniek op de iPhones om nog mooiere foto's te maken. Deep Fusion is ook op de iPhone 12 verder verbeterd, maar wat is het eigenlijk? We leggen uit wat het is en hoe het werkt!

Apple ProRAW

Apple ProRAW is een compleet nieuw fotoformaat, dat je alleen op de iPhone 12 Pro-modellen vindt. Hiermee kun je professionele RAW-foto’s maken vanuit de Camera-app. Voorheen had je hier apps van derden voor nodig, zoals Halide.

iPhone 12 Pro: met Apple ProRAW
Met Apple ProRAW op de Pro-modellen kun je achteraf nog allerlei aanpassingen doen.

Het bijzondere van ProRAW is dat je profiteert van twee eigenschappen: ten eerste heb je achteraf nog vele bewerkingsmogelijkheden, zoals je van RAW gewend bent. En ten tweede maakt het gebruik van de slimme computational photography-functies die je op de huidige iPhones vindt. Het resultaat is een foto die er nog mooier uit ziet en waarvan je achteraf nog allerlei aspecten kunt aanpassen, zoals kleur en witbalans.

Bekijk ook

Alles over Apple ProRAW: het fotoformaat op de iPhone Pro-modellen

Apple heeft voor de camera's in de iPhone Pro-modellen iets extra: het fotoformaat Apple ProRAW. Wat is ProRAW precies en wat heb je er als (amateur)fotograaf aan? Op deze pagina geven we meer uitleg over ProRAW.

Apple ProRaw

#10 Video’s van hogere kwaliteit dankzij Dolby Vision en meer

Een camera is uiteraard ook voor video bedoeld. Op dat gebied maakt Apple grote sprongen – met name op de iPhone 12 Pro-modellen. De iPhone 12 Pro maakt dit jaar de sprong naar 10-bits HDR-opnamen (voorheen 8-bits) en kan maar liefst 700 miljoen kleuren vastleggen. Je video’s zien er daardoor nog mooier uit.

De iPhone is de eerste smartphone die in Dolby Vision kan filmen, waardoor de kleurweergave nog mooier is. De iPhone 12 (Pro) kan dit realtime doen tijdens het filmen. Dit werkt als volgt: de iPhone 12 (Pro) legt twee belichtingen vast. Een beeldsignaalprocessor analyseert daarbij de lichtintensiteit binnen elk frame en leidt daar de Dolby Vision-instellingen uit af. Met de iPhone 12 kun je Dolby Vision-video in 4K opnemen tot 30 fps. Heb je een Pro-model, dan kan dit ook met 60fps.

In de onderstaande tabel zie je de verschillen tussen de iPhone 12 (mini) en de iPhone 12 Pro (Max). Omdat de iPhone 12 mini precies dezelfde camera heeft als de iPhone 12 noemen we de toestellen niet apart.

Resolutie HDR-video Stabilisatie
iPhone 12 (mini) 4K 30 fps Optisch
iPhone 12 Pro 4K 60 fps Optisch
iPhone 12 Pro Max 4K 60 fps Optisch en sensor

Zoals je ziet is de iPhone 12 Pro Max de winnaar op het gebied van video dankzij de stabilisatie. De iPhone 12 camera beschikt over HDR-video met 30 beelden (frames) per seconde. Wil je dit verdubbelen, dan moet je voor een Pro-model gaan.

Moet je de camera van de iPhone 12 Pro Max hebben?

Zoals je hierboven hebt gezien, biedt de iPhone 12 Pro Max de meest uitgebreide camerafuncties. Maar betekent het dat elke (hobby)fotograaf voor de Max moet gaan?

Het is waar dat het camerasysteem van de iPhone 12 Pro Max het meest geavanceerd is. De sensor van de groothoekcamera is 47% groter en je hebt meer pixels, zodat de sensor meer licht kan vastleggen.

iPhone 12 Pro foto nachtmodus
De groothoek heeft op de iPhone 12 Pro Max een grotere sensor en kan meer licht vangen.

Het meest vernieuwend is echter de optische beeldstabilisatie met sensorverschuiving. Deze vind je alleen in de Max. Daarbij stabiliseert de sensor in plaats van de lens, wat betere foto’s oplevert als je je hand beweegt. Ook zonder statief zien je foto’s er beter uit.

Dit zijn de belangrijkste verschillen.

Camera iPhone 12 Pro-camera:

 • Groothoeklens: 1,4-µm pixels, tweevoudige optische beeld­stabilisatie
 • Telefoto: Brandpunts­afstand 52mm, diafragma ƒ/2.0
 • Foto-zoom: 2x optisch in-en uitzoomen, 4x optische zoom, tot 10x digitale zoom
 • Video-zoom: 2x optisch inzoomen, 2x optisch uitzoomen, tot 6x digitale zoom

iPhone 12 Pro Max-camera:

 • Groothoek: 1,7-µm pixels, optische beeld­stabilisatie met sensor­verschuiving
 • Telefoto: Brandpunts­afstand 65 mm, diafragma ƒ/2.2
 • Foto-zoom: 2,5x optisch inzoomen, 2 x optisch uitzoomen; 5x optische zoom; tot 12x digitale zoom
 • Video-zoom: 2,5x optisch inzoomen, 2x optisch uitzoomen, tot 6x digitale zoom

De telelens van de iPhone 12 Pro Max is verbeterd, met een brandpunts­afstand van 65 mm en een diafragma ƒ/2.2. Hierdoor kun je deze lens nog beter gebruiken bij weinig licht.

iPhone 12 Pro Max telefoto inzoomen
Alleen op de Pro-modellen: inzoomen van 2x tot 2,5x.

De telelens van de Max kan ook verder inzoomen, maar let op dat het hierbij niet gaat om 5x optisch inzoomen. In werkelijkheid kun je 2,5x optisch inzoomen en uitzoomen, dus in totaal 5x vanaf met meest uitgezoomde punt.

De iPhone 12 Pro Max is echter niet voor iedereen. Dit toestel is vrij groot en is daardoor minder gemakkelijk in de hand te houden en in je broekzak te steken. Bovendien is dit model een stuk duurder. Heb je een DSLR en maak je graag fotoreportages, dan zou de iPhone 12 voor jou zo maar eens de beste oplossing kunnen zijn. Voor het vastleggen van speciale momenten kun je dan altijd nog je ‘echte’ camera gebruiken.

Conclusie iPhone 12 camera

Apple heeft met de iPhone 12 écht verbeteringen doorgevoerd in de camera. Voor de meeste mensen zal de camera van de iPhone 12 en iPhone 12 mini voldoende zijn. Hiermee heb je bijna alle vernieuwingen van de camera’s te pakken, zoals nachtmodus op alle toestellen, betere selfies, Dolby Vision, Deep Fusion, Smart HDR 3 en meer.

iPhone 12 foto nachtmodus
Een foto gemaakt bij weinig licht op een iPhone 12 (mini).

Wat op deze toestellen ontbreekt is de mogelijkheid om sterk in te zoomen met de telelens. Je mist ook de LiDAR Scanner voor nog beter focussen. En je zult iets meer handmatig moeite moeten doen. Maar ook met deze camera’s zijn prachtige foto’s mogelijk! Je hebt alleen wat vaker een statief of een extra lampje nodig voor dezelfde kwaliteit foto. Je zult ook wat vaker zelf een stap dichterbij moeten zetten, omdat je niet kunt inzoomen. Bij de Pro-modellen wordt dit al automatisch voor je geregeld door de telefotolens, snellere focus en betere beeldstabilisatie.

Heb je je keuze gemaakt? Hier vind je meer info:

Je kunt de iPhone 12 bestellen bij de volgende aanbieders:
Odido | Mobiel.nl | KPN | Vodafone | Belsimpel.nl

Verder kun je terecht bij deze winkels en aanbieders:
Coolblue | Bol.com | Belsimpel.nl | Mobiel.nl | Mediamarkt
Bekijk ook onze iPhone aanbiedingen. Werken bovenstaande linkjes niet goed? Dan kun je het beste even je adblocker uitschakelen.

Revisiegeschiedenis:

 • 2020 - 02 november: Artikel uitgebreid met meer camerafuncties.

iPhone 12 als los toestel:

iPhone 12 Pro als los toestel:

Revisiegeschiedenis:

 • 2020 - 02 november: Artikel uitgebreid met meer camerafuncties.

Actuele iPhone 12 Pro deals

iPhone 12 Pro Max

De iPhone 12 Pro Max was het grootste toestel van najaar 2020. Het is de opvolger van de iPhone 11 Pro Max maar met een groter 6,7-inch display, ondersteuning voor 5G en een nieuw design met vlakke zijkanten. Dit toestel had de meest uitgebreide camera van de 2020-serie, inclusief een LiDAR scanner voor betere 3D-dieptemeting. Lees ook onze iPhone 12 Pro Max review. Dit model is opgevolgd door de iPhone 13 Pro Max.

iPhone 12 Pro Max

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.