iPhone 12 cameralenzen

Gerucht: ‘iPhone 12 krijgt betere autofocus, periscooplens in 2022’

In een nieuw rapport van Apple-analist Ming-Chi Kuo staat wat Apple's plannen zijn voor de camera van de iPhone 12. Apple gaat de autofocus verbeteren. Ook geeft hij voorspellingen voor 2022, want in dat jaar krijgt de iPhone een periscooplens.
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

Ieder jaar introduceert Apple bij de nieuwe iPhone verbeteringen voor de camera. Afgelopen jaar voegde Apple een derde lens en de nachtmodus toe. Dit jaar verwachten we geen nieuwe cameralens, maar wel een verbeterde autofocus voor het sneller scherpstellen. Zo meldt Ming-Chi Kuo vandaag in zijn nieuwste rapport. Maar voor de echte grote vernieuwing moeten we vermoedelijk wachten tot 2022.

‘iPhone 12 krijgt nieuwe autofocus motor en LiDAR-scanner’

Met de autofocus zorgt je iPhone ervoor dat het te fotograferen object scherp in beeld staat. Door op het scherm te tikken kun je zelf de focus verleggen, maar met de autofocus doet de iPhone het meeste werk al voor jou. Met hulp van Semco, een leverancier van cameralenzen, krijgt de autofocus enkele verbeteringen.

Semco wordt vermoedelijk de leverancier van een nieuw autofocussysteem voor de 2020 iPhones. Het gaat om een zogeheten ball-based voice coil motor. Dat zou de snelheid van de autofocus moeten opvoeren. In de praktijk betekent dit dus dat de camera sneller de juiste instellingen heeft en focust op mensen en objecten. Wel levert dit mogelijk grotere lenzen op. In dummy-toestellen van de nieuwe iPhone zien we hoe die grotere lenzen eruit kunnen zien. De beelden zijn onder meer gedeeld door DetroitBORG op Instagram, die vaker correcte dummy’s in handen heeft gekregen.

De LiDAR-scanner op de iPhone kan mogelijk ook helpen bij de autofocus. Hoewel Ming-Chi Kuo daar in zijn verslag van vandaag niets over zegt, gaan er al tijden geruchten dat Apple deze scanner naar de iPhone brengt. Eerder dit voorjaar verscheen deze al op de iPad Pro 2020. Apple zou het gebruik daarvan willen benutten om camerafuncties in de iPhone verder te verbeteren.

Bekijk ook

'Gelekte' tekening toont iPhone 12 Pro met LiDAR Scanner

Apple lijkt van plan om de drie cameralenzen van de iPhone anders te rangschikken, zodat er ruimte komt voor een LiDAR Scanner. Een gelekte afbeelding zou afkomstig zijn uit iOS 14.

‘Periscopische lens komt naar de iPhone in 2022’

Kuo herhaalde in zijn verslag ook een eerdere interessante voorspelling. De analist denkt nog steeds dat Apple in 2022 gebruik zal maken van een periscopische lens in de iPhone. Aan de buitenkant zie je daar niks van, maar aan de binnenkant van een periscopische cameralens zitten allerlei onderdelen verwerkt. Het licht komt binnen via de lens, waarna het direct weerkaatst wordt met een schuine spiegel. Normaal gesproken is een periscopische lens een stuk dikker, maar daar is in het platte design van de iPhone geen plek voor. Door met spiegels te werken, wordt zo de ruimte binnenin optimaal benut. Sommige concurrerende smartphones hebben al een soortgelijk systeem, waaronder Huawei en Xiaomi.

Periscopische cameralens in Xiaomi toestel.

Dat klinkt gaaf, maar wat heb je eraan? Het betekent dat je een stuk verder optisch kunt inzoomen. Momenteel ondersteunt de iPhone 11-serie tot twee keer optisch inzoomen en tien keer digitale zoom. Bij digitale zoom heb je last van van kwaliteitsverlies, omdat er wordt ingezoomd met behulp van software. Bij optisch zoomen is daar geen sprake van, met als resultaat dus mooiere ingezoomde foto’s.

Bekijk ook

Gerucht: 'iPhone krijgt in 2022 periscopische lens voor beter inzoomen'

Apple gaat de komende jaren allerlei verbeteringen doorvoeren aan de camera's van de iPhone. Voor dit jaar staat er een nieuwe sensorstabilisatie op de planning, maar in 2022 krijgt de iPhone mogelijk een periscopische lens.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone 12 deals

iPhone 12

De iPhone 12 verscheen najaar 2020 en zit nog steeds in het assortiment bij Apple. De iPhone 12 is de opvolger van de iPhone 11 en heeft een 6,1-inch scherm, 5G, een nieuw design en een verbeterde camera. Er zijn zes kleuren, met paars als nieuwkomer. Lees alles over de iPhone 12 kopen, prijzen en specificaties.

iPhone 12
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.