Apple Watch Series 6 rood

Apple Watch Series 6: alles over de smartwatch van 2020

Ook in blauw en rood!

De Apple Watch Series 6 is de smartwatch van 2020. Deze nieuwe generatie heeft meer gezondheidsfuncties, nieuwe kleuren en diverse andere verbeteringen. Lees hier alle details!

Alles over de Apple Watch Series 6

De Apple Watch Series 6 verscheen in het najaar van 2020. Hij behoudt nagenoeg hetzelfde design in vergelijking met de Series 5, maar heeft wel wat extra functies gekregen. Ook heeft Apple nieuwe bandjes geïntroduceerd, zoals de Solo Loop, die er ook in een gevlochten uitvoering is. Tegelijk met de Apple Watch Series 6 heeft Apple de betaalbare Apple Watch SE uitgebracht, die qua techniek gebaseerd is op de Series 5 en gericht is op mensen die een wat betaalbaarder model met basisfuncties zoeken.

Inmiddels is de Apple Watch Series 6 niet meer verkrijgbaar via Apple, maar nog wel via sommige winkels. Dit model is in oktober 2021 opgevolgd door de Apple Watch Series 7. Daarnaast bleef de Apple Watch SE op de markt voor mensen die een goedkoper model zoeken.


Dit waren de meest recente Nederlandse adviesprijzen van de Apple Watch Series 6:

Bij andere winkels kun je vaak betere prijzen vinden:

Apple Watch Series 6 prijzen

Apple Watch Series 6 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Apple Watch Series 6:

Apple Watch Solo Loop

Nieuwe functies in Apple Watch Series 6

De Apple Watch Series 6 houdt hetzelfde design als de Series 4 en Series 5, maar toch zijn er diverse vernieuwingen, die we hieronder langslopen.

#1 Nieuwe kleuren

Bij de Apple Watch Series 6 kun je kiezen uit enkele nieuwe kleuren, waaronder blauw en rood aluminium. Daarnaast kun je kiezen voor de gebruikelijke kleuren zilver, spacegrijs of goud. Bij de Nike-versie kun je zoals gebruikelijk weer kiezen voor zilver en spacegrijs.

Apple Watch Nike-bandjes

Bij roestvrij staal kun je kiezen uit zilver, grafiet en goud. Niet in Nederland, maar wel in het buitenland te vinden: titanium, waarbij je de keuze hebt uit een lichte en donkere afwerking. De keramiek uitvoering van de Apple Watch Edition is van de markt gehaald.

#2 Bloedzuurstofmeter

De belangrijkste nieuwe functie in de Apple Watch Series 6 is de mogelijkheid om je zuurstofgehalte te meten. De Apple Watch kon al langer je hartslag meten ECG maken en je krijgt een waarschuwing bij onregelmatige hartslag krijgen. Nieuw in de Apple Watch Series 6 is dat ook je zuurstofgehalte in je bloed in de gaten gehouden wordt. Dit kan een belangrijke indicatie zijn voor hartproblemen. Bij een gezond persoon ligt dit op 95% of hoger. Zodra de Apple Watch een waarde meet onder dit niveau, krijg je daar een waarschuwing van. Het duurt volgens Apple slechts 15 seconden om een scan te maken.

Apple Watch Series 6 blauw

De zuurstofsaturatiesensor maakt gebruik van vier sets met groene, rode en infrarode leds en de vier fotodioden op de kast van de Apple Watch, om zo nauwkeurig mogelijk de lichtreflectie van je bloed te meten. Dit is ongeacht je huidtype. Apple Watch bepaalt vervolgens met behulp van een geavanceerd algoritme in de Saturatie-app wat het zuurstofgehalte in je bloed is, mits dat een waarde tussen de 70% en 100% heeft. Als je niet in beweging bent, bijvoorbeeld als je slaapt, wordt het zuurstofgehalte standaard met enige regelmaat op de achtergrond gemeten, maar je kunt ook zelf een meting uitvoeren. Alle gegevens komen in de Gezondheid-app terecht, waar je ook het verloop van je saturatie binnen een bepaalde periode kunt bekijken.

Apple gaat samen met een aantal onderzoekers bekijken hoe saturatiemetingen met Apple Watch voor nieuwe medische doeleinden kunnen worden ingezet.

#3 Snelle S6-processor

Apple heeft de Apple Watch Series 6 voorzien van een S6-processor. Deze is gebaseerd op de A13 Bionic uit de iPhone 11 en is tot 20 procent sneller, waardoor apps tot 20 procent sneller starten. Toch hou je dezelfde batterijduur van 18 uur.

Apple Watch S6 chip

#4 Nieuwe bandjes

Dit jaar verschijnen er diverse nieuwe bandjes, die overigens ook voor de Apple Watch SE en voor eerdere modellen geschikt zijn. De Solo Loop is een elastische sportband zonder sluiting. Ook is er een Solo Loop van gevlochten textiel. En er is een nieuwe geribbelde lederen band met magneetsluiting.

#5 Geen stekkerblokje meegeleverd

Apple gaat bij dit model voor het eerst geen stroomadapter meeleveren. Dit is beter voor het milieu. Je krijgt de magnetische lader met USB-aansluiting uiteraard nog wel erbij.

#6 Gezinsconfiguratie

Nieuw is een soort kindermodus, waarmee je de Apple Watch van je kind kunt beheren. Deze functie lekte al eerder uit. Het zorgt ervoor dat je ook een Apple Watch kunt instellen en beheren, zonder dat je een iPhone nodig hebt.

Via Gezinsconfiguratie in watchOS 7 kun je een aantal Apple Watch-voorzieningen aan het hele gezin beschikbaar stellen, zoals de internetverbinding, veiligheidsvoorzieningen en sportfeatures. De rest van je gezin heeft dan geen eigen iPhone nodig.

watchOS 7 heeft ook features voor de wat oudere gezinsleden. Zo is er een vereenvoudigde configuratieprocedure en een duidelijk afleesbare XL-wijzerplaat met daarop de tijd en één complicatie. In de Gezondheid-app op iPhone is er ook een nieuwe gezondheidschecklist voor senioren. Daarin staat onder meer vermeld of de valdetectie is geactiveerd.

Apple Watch wijzerplaten

#7 Draait op watchOS 7

De Apple Watch Series 6 is standaard voorzien van watchOS 7, de grote software-update die najaar 2020 beschikbaar kwam voor de Series 3 en nieuwer. Deze update bevat diverse vernieuwingen, zoals wijzerplaten delen en slaapfuncties.

Daarnaast komt er dit najaar nog een extra dienst bij: Apple Fitness+, maar dit is nog niet beschikbaar in Nederland en België.

Bekijk ook

Apple Fitness+: alles over Apple's betaaldienst voor trainingsvideo's

Met Apple Fitness+ kun je je abonneren op fitnesslessen en instructievideo's voor trainingen. Het is gestart op 14 december 2020. Officieel wordt het nog niet aangeboden in Nederland en België maar via een omweg kun je het al wel gebruiken.

#8 Werkt met snelladen

Nieuw is dat deze Apple Watch snelladen ondersteunt. Je kunt volledig opladen in 1,5 uur. Bij het doen van workouts is de batterijduur ook verbeterd.

#9 Always-on hoogtemeter

Er zit een nieuwe generatie hoogtemeter in, die altijd actief is. Deze always-on hoogtemeter laat de hele dag door zien op welke hoogte je je bevindt. Die benut daarvoor een nieuwe, energiezuinigere barometrische hoogtemeter, de gps-voorziening en de wifinetwerken in de omgeving. Deze feature detecteert ook kleine hoogteverschillen van circa 30 cm boven het maaiveld, en kan als complicatie op je wijzerplaat of als work-outmeting worden weergegeven.

#10 Andere technische verbeteringen

Het vernieuwde always-on Retina-scherm is tot 2,5 keer helderder dan de Apple Watch Series 5 voor gebruik buitenshuis. Daardoor kun je het scherm beter aflezen in fel zonlicht.

Met je pols omlaag kun je nu het Berichtencentrum en het Bedieningspaneel openen, op een complicatie tikken en swipen voor een andere wijzerplaat, zonder het display van je Watch uit de sluimerstand te hoeven halen.

Ook is dit model voorzien van 5GHz Wi-Fi en een U1-chip voor Ultra Wideband.

Andere functies die behouden blijven, zijn het always-on scherm, het kompas en alle aanwezige sensoren.

Onduidelijk is nog of de Force Touch-sensor in dit model is verdwenen, zoals we eerder al voorspelden. Apple heeft hierover niets gezegd, maar de term komt niet meer voor op de Apple-website.

Apple Watch Series 6 datum en prijs

De Series 6 was sinds september 2020 leverbaar via Apple. Sinds oktober 2021 is dit model uit de winkel gehaald en opgevolgd door de Apple Watch Series 7. Dit waren de Nederlandse adviesprijzen van de Apple Watch Series 6:

Prijzen Apple Watch Series 6:

Apple Watch Series 6 prijzen

Meer over prijzen, ook van de andere modellen, lees je in onze round-up Apple Watch-kopen.

Bekijk ook

Nieuwe Apple Watch kopen? Dit zijn de prijzen

Wil je de Apple Watch Series 9 kopen , de betaalbare Apple Watch SE of sportieve Apple Watch Ultra 2? Dan vind je in dit artikel alle informatie over de Apple Watch prijzen en verkrijgbaarheid.