Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
iOS 15.4 nieuwe functies.

Overzicht: dit zijn de 20+ nieuwe functies in iOS 15.4

De update komt deze week!
Apple komt deze week met een grote update. In iOS 15.4 worden er veel nieuwe functies toegevoegd. Bekijk in dit overzicht welke verbeteringen er naar je iPhone en iPad komen, zoals nieuwe emoji, Universal Control en meer.

Het is inmiddels vaste prik: elk jaar in het voorjaar brengt Apple een nieuwe middelgrote update uit waar diverse handige nieuwe functies en verbeteringen in zitten. Ook dit jaar is het weer zover, want Apple brengt met iOS 15.4 weer een flinke lijst van nieuwe functies uit voor je iPhone en iPad. De afgelopen tijd zijn er tijdens de betaperiode al heel veel functies ontdekt, maar helaas hebben niet alle functies de eindstreep gehaald. Toch heeft iOS 15.4 heel veel functies te bieden en dit zijn ze:

De exacte releasedatum van iOS 15.4 is nog niet bekend, maar Apple heeft wel gezegd dat de update in week 11 uit komt (de week vanaf 14 maart). Apple brengt updates meestal op maandag, dinsdag of woensdag uit, dus de update kan ieder moment verschijnen.

Bekijk ook

Wanneer komt iOS 15.4 uit? Dit weten we over de releasedatum van de nieuwe updates

Apple brengt volgende week iOS 15.4, macOS Monterey 12.3 en meer uit. Tijdens het 'Peek Performance' event is de release aangekondigd. In dit artikel lees je wanneer jij de update(s) kunt installeren.

#1 Face ID met een mondkapje (zonder Apple Watch)

Er is nu voor Face ID een instelling om de gezichtsherkenning te gebruiken met een mondkapje. Dankzij iOS 15.4 kun je Face ID met een mondkapje gebruiken voor het ontgrendelen van je iPhone, apps te openen (zoals de app van je bank) of Apple Pay te gebruiken. Je hebt daardoor dus geen Apple Watch meer nodig. Face ID gebruikt daarvoor kenmerkende aspecten rondom je ogen om jou te kunnen herkennen. Omdat dit type scan wat meer van de processor vraagt, is dit alleen beschikbaar op de iPhone 12 en nieuwer. Bovendien moet je voor het instellen apart nog een scan maken als je een brildrager bent. Een kanttekening is dat het niet werkt met zonnebrillen.

Bekijk ook

iOS 15.4 kan je iPhone ontgrendelen met een mondkapje op: zo werkt het

In de eerste beta van iOS 15.4 is iets nieuws ontdekt: Je kunt voortaan Face ID met een mondkapje gebruiken. Het is wel iets minder betrouwbaar.

Omdat je iPhone via deze functie minder kan scannen van je gezicht, is het belangrijk dat je ogen goed genoeg op je iPhone zijn gericht. Als je niet recht genoeg in de camera kijkt, zal je iPhone nu een melding tonen met “Kijk naar beneden om te ontgrendelen”. Deze tekst verschijnt net onder de TrueDepth-camera en maakt geen hoor- of voelbaar signaal. Dit is vergelijkbaar met hoe de iPad Pro met Face ID je een melding stuurt als je de camera met je hand bedekt.

Face ID met mondkapje: melding kijk naar beneden om te ontgrendelen.

#2 Universal Control met iPad en Mac

Hoewel dit niet direct een nieuwe functie van iOS 15.4 is, is hij belangrijk genoeg om mee te nemen in deze lijst: de toevoeging van Universal Control. Met iPadOS 15.4 en macOS 12.3 kun je Universal Control gebruiken. Daarmee kun je de cursor eenvoudig verplaatsen van je Mac naar één of meerdere iPads (of een andere Mac), zonder dat je de andere apparaten als tweede scherm in hoeft te stellen. Je gebruikt dus bijvoorbeeld gewoon je muis of trackpad van je Mac om de cursor te verplaatsen van je Mac-scherm naar je iPad en kan zo afbeeldingen verslepen van het ene apparaat naar het andere.

Bekijk ook

Release Universal Control komt eraan: toegevoegd in de beta van macOS 12.3 en iPadOS 15.4

Apple kondigde in december aan dat de release van Universal Control uitgesteld was, maar nu is er goed nieuws. In de beta van macOS Monterey 12.3 en iPadOS 15.4 is het toegevoegd.

#3 Europees vaccinatiebewijs in Apple Wallet

Het was sinds iOS 15.1 al mogelijk om in Amerika je coronavaccinatiebewijs via de Gezondheid-app van Apple aan Wallet toe te voegen, maar met ingang van iOS 15.4 wordt dit ook ondersteund voor de Europese vaccinatiebewijzen. Nederland maakt ook gebruik van deze standaard, waardoor je dus ook je Europese vaccinatiebewijs van je Nederlandse prikken toe kan voegen. Let op dat dit dus niet geldt voor de Nederlandse QR-code die tot voor kort nodig was voor restaurants, de bioscoop, etcetera, omdat die vanwege privacy minder informatie bevat.

Wallet en Gezondheid-app met corona vaccinatiebewijs.

Het enige wat je hoeft te doen, is met de camera van je iPhone je internationale QR-code te scannen vanuit de CoronaCheck-app. Dat kan rechtstreeks op het toestel door er een screenshot van te maken. Daarna wordt hij toegevoegd aan de Gezondheid-app, waar je vanuit daar een Wallet-kaart kan aanmaken. Er waren eerder al apps en sites van derden waarmee dit mogelijk was, maar het werkt nu dus ook gewoon standaard met je iPhone. In onze tip lees je de exacte stappen hoe je je coronabewijs aan Wallet toevoegt.

Bekijk ook

Nieuw in iOS 15.4: zo zet je je vaccinatiebewijs in Wallet en de Gezondheid-app

In iOS 15.4 heeft Apple een nieuwe functie voor mensen met een Europees vaccinatiebewijs, zoals die in Nederland wordt gebruikt. Je kan je corona vaccinatiebewijs in Wallet zetten, maar ook in de Gezondheid-app.

#4 Nieuwe emoji

iOS 15.4 bevat in totaal 37 nieuwe emoji en 75 nieuwe huidskleuren. In totaal zijn er dus 112 nieuwe tekens beschikbaar in iOS 15.4. Er is bijvoorbeeld een smeltend gezicht, een gezicht met handen voor de ogen, een gezichtje dat z’n tranen probeert in te houden en meer. Ook komen er nieuwe handbewegingen (bijvoorbeeld twee handen die een hartje vormen) en twee schuddende handen in meerdere huidskleuren.

Bekijk ook

Deze nieuwe emoji komen naar je iPhone met iOS 15.4

Naast allerlei nieuwe functies, biedt iOS 15.4 ook nieuwe emoji. Van smeltende gezichten tot handen schudden met allerlei combinaties van huidskleuren. Welke is jouw favoriet?

#5 Stemherkenning HomePod nu ook in het Nederlands

Met de komst van software-update 15.2 voor de HomePod (mini) sprak de slimme speaker ook Nederlands. Met de software-update naar versie 15.4 wordt ook Nederlandse stemherkenning aan de HomePod toegevoegd. Dat houdt in dat de HomePod meerdere stemmen uit je huishouden kan herkennen en de acties erop kan aanpassen. Vraag jij bijvoorbeeld om een bericht te sturen naar iemand anders, dan weet de HomePod uit wiens naam het bericht moet komen. Hetzelfde geldt als een huisgenoot om hetzelfde vraagt. Ook kan iedereen zijn of haar persoonlijke muziek afspelen. Het is daarvoor vereist dat de personen zijn toegevoegd als bewoners in HomeKit.

Persoonlijke verzoeken en stemherkenning op de HomePod instellen.

Bekijk ook

Apple voegt Nederlandse stemherkenning toe aan de HomePod (mini) in iOS 15.4

Er is weer goed nieuws voor Nederlandse HomePod-gebruikers. Na de komst van de Nederlandse Siri in de 15.2-update, werkt ook de stemherkenning op de HomePod in het Nederlands, zo ontdekte iCulture. Dat maakt de HomePod en HomePod mini een stuk bruikbaarder voor meerdere personen in huis.

#6 Introductie van Tap to Pay (alleen VS)

Vlak voor het verschijnen van iOS 15.4 beta 2 kondigde Apple Tap to Pay aan. Met deze functie, die voorlopig alleen in de VS zal worden ondersteund, kunnen winkeliers betalingen ontvangen met een iPhone. Je telefoon fungeert dan als een soort contactloos pinapparaat. In deze versie is nu de Tap to Pay API gevonden. Hiermee kunnen ontwikkelaars van geschikte appcategorieën aan de slag om de functionaliteit te ondersteunen. De functie is dus alleen bedoeld voor betaalproviders die hun klanten (winkels en verkopers) de keuze willen geven om in plaats van een fysiek pinapparaat of andere accessoires een iPhone willen laten gebruiken. Zelfs gebruikers in de VS kunnen het nu nog niet gebruiken, zolang er nog geen partij is die de functie ondersteunt.

Apple Tap to Pay voor iPhone.

Bekijk ook

Tap to Pay officieel aangekondigd: Apple maakt van de iPhone een pinapparaat

Apple gaat zorgen dat de iPhone gebruikt kan worden voor het ontvangen van betalingen met creditcards en bankpassen, zonder dat je extra hardware nodig hebt. Tap to Pay, zoals het heet, is officieel aangekondigd en komt later dit jaar in de VS beschikbaar. Het werkt via NFC.

#7 120Hz ProMotion nu echt voor alle apps

Na de komst van de iPhone 13 Pro met 120Hz ProMotion-display, bleek dat apps van derden niet volledig gebruik konden maken van de mogelijkheden. Sommige animaties werden daardoor niet met 120Hz getoond, wat veroorzaakt werd door een bug in de Core Animation-tool van iOS. In iOS 15.4 heeft Apple dit eindelijk opgelost, zo zei een ontwikkelaar eerder al die hiervan een berichtje van Apple kreeg. Alle apps van derden krijgen daardoor volledige ondersteuning voor 120Hz-beeldverversing met ingang van iOS 15.4.

#8 Meldingen van Shortcuts uitschakelen

Het is een ergernis van veel gebruikers van de Opdrachten-app: de meldingen bij het uitvoeren van automatiseringen. Naast de Vraag vóór uitvoeren-schakelaar (die altijd al beschikbaar was bij veel opties) is er nu ook een schakelaar Meld indien uitgevoerd. Zet je dit uit, dan krijg je dus geen melding meer zodra een persoonlijke automatisering uitgevoerd wordt. Dat scheelt een hoop overbodige meldingen. Als gulden middenweg kan Apple van tijd tot tijd wel een melding sturen dat er de afgelopen tijd meerdere automatiseringen uitgevoerd zijn (in verband met privacy), maar je krijgt ze dus niet meer voor elke melding op moment dat je deze uitvoert.

Persoonlijke automatiseringen: schakelaars Vraag voor uitvoeren en Meld indien uitgevoerd.

Overigens zijn er nog een paar andere wijzigingen in de Opdrachten-app. Zo zijn de icoontjes voor de acties opnieuw ontworpen en kun je in een opdracht ook herinneringen met tags toevoegen. Tags zijn nieuw in iOS 15 en in een opdracht kan je dit nu ook toevoegen, zodat alleen de juiste herinnering opgepakt wordt.

#9 SharePlay vanuit het deelmenu

Je kan met iOS 15.4 SharePlay ook starten vanuit het deelmenu in een geschikte app. Je hoeft daardoor niet eerst een FaceTime-gesprek te starten en de app te openen waar vanuit je content wil delen. In iOS 15.4 kun je ook simpelweg het deelmenu openen en op de SharePlay-knop drukken. Daarna voer je het contact in waarmee je wil delen, waarna er een FaceTime-gesprek gestart wordt met daarin meteen de te delen content. Dit werkt bijvoorbeeld in de Muziek-app, maar ook in de TV-app. Apps van derden die met SharePlay werken zijn ook meteen geschikt.

SharePlay in deelmenu in iOS 15.4.

#10 Livetekst in Notities en Herinneringen

In de Notities- en Herinneringen-app kun je gebruikmaken van Livetekst. Er zijn nieuwe knoppen om meteen een herinnering te maken door tekst te scannen met de camera of door gescande tekst aan een notitie toe te voegen. Dit was al mogelijk door op de tekstcursor te tikken en te kiezen voor de Livetekst-knop, maar er zijn nu ook aparte knoppen voor het scannen van tekst toegevoegd aan de taakbalk van de Herinneringen- en Notities-app.

#11 Volgmeldingen instellen voor AirTags

Apple beloofde eerder deze maand nieuwe anti-stalking maatregelen voor AirTags. De slimme trackers werden vanaf de introductie al bekritiseerd door onder meer veiligheidsexperts. In iOS 15.4 zijn de eerste stappen van Apple zichtbaar. Zo kun je nu vanuit de Zoek mijn-app eenvoudig je voorkeuren voor zogeheten volgmeldingen aangeven. Deze staan los van de voorkeuren voor jouw eigen verloren voorwerpen. In de volgmeldingen zien gebruikers ook meer informatie over welk soort object met hen meebeweegt.

Volgmeldingen aanpassen Zoek mijn-app

Naast deze nieuwe instellingen heeft Apple ook een melding toegevoegd voor mensen die een nieuwe AirTag koppelen aan hun apparaat. Hierin staat dat een AirTag is gekoppeld aan je Apple ID en dat het volgen van mensen in veel regio’s een misdaad is. Verder wordt duidelijk voor eigenaren dat slachtoffers van stalking een melding kunnen krijgen bij het volgen en dat de politie informatie over de eigenaar kan opvragen.

Bekijk ook

Apple gaat stalking met AirTag moeilijker maken in iOS 15.4

Apple heeft wijzigingen aangekondigd voor het Zoek mijn-netwerk. Daarmee wil het bedrijf inspelen op groeiende bezorgdheid over ongewenste tracking en stalking.

#12 iCloud-domein regelen vanuit de instellingen

Sinds iOS 15 kun je in iCloud-mail een eigen domein toevoegen. Je gebruikt dan een eigen e-mailadres met bijbehorend domein in de omgeving van je iCloud-mail. Voorheen moest je daarvoor gebruikmaken van de iCloud-website, maar in iOS 15.4 is dit ook mogelijk vanuit de Instellingen-app. Je vindt deze optie via Instellingen > je naam > iCloud > iCloud Mail > Aangepast e-maildomein.

#13 Notities toevoegen in iCloud-sleutelhanger

Geavanceerde wachtwoordenapps zoals 1Password en LastPass bieden de optie om notities toe te voegen aan je opgeslagen gegevens. Sinds iOS 15.4 kan dat ook in iCloud-sleutelhanger. Je kan hier bijvoorbeeld wat extra gegevens in kwijt (bijvoorbeeld een toegangssleutel) of een aantekening die hoort bij de desbetreffende website.

Notities toevoegen aan iCloud-sleutelhanger.

#14 112 bellen via VoLTE en wifi-bellen

De Nederlandse providers hebben het bellen naar 112 mogelijk gemaakt als je gebruikmaakt van bellen via wifi of 4G. Voorheen was het noodnummer dan niet bereikbaar, maar sinds juli vorig jaar is dat verplicht. Sinds kort hebben alle providers hun systemen hierop aangepast en in iOS 15.4 maakt Apple dit ook mogelijk. Voorheen stond bij de instelling over Bellen via wifi nog dat het bellen van noodnummers niet beschikbaar was, maar nu is daar te lezen dat je hiervoor je provider moet raadplegen.

Bekijk ook

112 nu ook bereikbaar via wifi- en 4G-bellen bij alle Nederlandse providers

Alle Nederlandse providers die ondersteuning bieden voor bellen via wifi en 4G, kunnen je nu ook op die manier het alarmnummer laten bellen. Dit is sinds juli vorig jaar verplicht, maar is nu pas bij alle providers geregeld.

#15 Verlichting iPad-toetsenbord via Bedieningspaneel

Gebruik je een extern hardwaretoetsenbord op de iPad met toetsenbordverlichting, zoals het Magic Keyboard? Dan kun je in iPadOS 15.4 een stuk makkelijker de helderheid van de verlichting aanpassen. Je kan in het Bedieningspaneel een schakelaar toevoegen waarmee je deze helderheid regelt. Hoewel sommige toetsenborden dit ook automatisch kunnen aanpassen aan de hand van het omgevingslicht, biedt dit een snelle toegang tot het handmatig wijzigen van de helderheid. Het is ook nog mogelijk om dit via de Instellingen-app te doen.

#16 iPad-volumeknoppen passen zich aan

De iPad mini 2021 had lange tijd iets wat je niet in de andere iPads vond: volumeknoppen die zich aanpassen aan hoe je de iPad vasthoudt. Hierdoor is de rechter of de bovenste volumeknop altijd harder en de linker of onderste altijd zachter, of je de iPad nou horizontaal, verticaal of op z’n kop houdt. Dat maakt het aanpassen van het volume een stukje makkelijker. Deze functie komt in iPadOS 15.4 ook naar alle andere iPad-modellen. Bij Instellingen > Geluiden vind je onderaan een schakelaar om de vaste werking voor volumeknoppen in te schakelen. Zet je dit uit, dan past de werking van de knop zich aan aan hoe je de iPad houdt.

#17 Passkey-support

In juni demonstreerde Apple tijdens de WWDC de nieuwe functie Passkey. Hiermee wil Apple wachtwoorden vervangen. Je logt daardoor bij geschikte websites niet in met een wachtwoord, maar met Touch ID of Face ID. Dit is dus anders dan het gebruik van Touch ID of Face ID voor het automatisch invullen van een wachtwoord uit je kluis. Je hebt namelijk voor ondersteunende websites en accounts geen wachtwoord meer nodig. Je zogenaamde Passkey wordt opgeslagen in iCloud-sleutelhanger. Deze functie maakt gebruik van de WebAuthn-techniek, een open standaard voor veilig inloggen.

Bekijk ook

Zo wil Apple wachtwoorden overbodig maken

Apple heeft een nieuwe functie Passkey, waarmee je geen wachtwoorden meer nodig hebt. In plaats daarvan gebruik je Face ID en Touch ID. In een WWDC-sessie wordt het uitgelegd.

#18 Verbeteringen in tvOS

Hoewel we in dit artikel voornamelijk focussen op functies op de iPhone en iPad, willen we de verbeteringen in tvOS ook nog even onder de aandacht brengen. Zo is de standaard videospeler, die gebruikt wordt in bijvoorbeeld de TV-app, verder uitgebreid. Behalve een blokje met informatie over de film of serie die je kijkt, kan je vanuit hier ook navigeren naar het ‘Volgende’ scherm. Dat is dus je kijklijst die je ook vindt bovenaan de TV-app in het Kijk nu-scherm. Ook is er een nieuwe knop toegevoegd om het volume te wijzigen.

Tot slot kun je dankzij tvOS 15.4 en iOS 15.4 op een Apple TV verbinding maken met zogenaamde captive wifi-netwerken. Dit zijn netwerken waarbij je via een webpagina nog extra moet bevestigen dat je verbinding wil maken met het netwerk, bijvoorbeeld in hotels, vliegvelden of andere openbare netwerken op bijvoorbeeld een universiteit. Omdat de Apple TV en HomePod geen eigen browser heeft, gebruik je je iPhone om de Apple TV te laten verbinden met dergelijke netwerken. Lees ook ons artikel met tvOS 15.4 functies voor meer verbeteringen.

Bekijk ook

Deze verbeteringen en nieuwe functies vind je op de Apple TV in tvOS 15.4

Het is een zeldzaamheid, maar Apple heeft in de nieuwe Apple TV-update tvOS 15.4 nieuwe functies gestopt. Hoewel het geen enorm grote verbeteringen zijn, zijn het wel kleine nieuwe functies die het gebruik van de Apple TV makkelijker maken.

#19 Ook HomePods werken met captive netwerken

Dit is niet helemaal een iOS functie, maar een HomePod-functie. Toch wilden we ‘m je niet onthouden. Net als voor de Apple TV in tvOS 15.4, kun je vanaf de aankomende grote HomePod-update ook met de speaker gebruik maken van zogeheten captive wifi-netwerken. Deze netwerken vind je, zoals eerder gezegd, in hotels, universiteiten en andere openbare plekken. Inloggen doe je dan vaak nog via een aparte webpagina.

#20 Filters in Podcasts-app

De Podcasts-app heeft er in iOS 15.4 twee nieuwe opties bijgekregen. Je kunt nu filteren en hebt meer manieren om te bladeren. De filters zijn zichtbaar als je door je bibliotheek bladert. Kies je een podcast, dan kun je nu afleveringen filteren op afgespeeld, niet afgespeeld, gedownload of bewaard. Je kunt ook filteren binnen bepaalde seizoenen. Bij het opstarten van de Podcasts-app krijg je een uitleg te zien. Het werkt niet bij alle podcasts.

Podcasts-app met filters

#21 Herinnering SOS-contact

Bij het opstarten van de Instellingen-app krijg je een herinnering om je SOS-contacten nog eens langs te lopen. Er verschijnt een balk met ‘Review Emergency SOS Settings’. Bovendien heeft Apple nu voor alle gebruikers de optie Bel met ingedrukt houden ingeschakeld. SOS-contacten zijn de personen die een bericht krijgen als je een SOS-noodmelding doet. Je belangrijkste contactpersonen worden dan gebeld als je de volumeknop en de zijknop tegelijk ingedrukt houdt.

Bekijk ook

SOS-noodmelding op de iPhone: zo bel je snel het alarmnummer 112

Zit je in een noodsituatie? Met SOS-noodmelding op de iPhone kun je razendsnel met 112 bellen en worden je contacten op de hoogte gehouden van de situatie. Lees hier hoe je SOS-noodmelding instelt en gebruikt.

#22 Overige kleine verbeteringen (update!)

iOS 15.4 en de andere bijbehorende updates bevatten nog veel meer kleine verbeteringen die we hieronder nog op een rijtje gezet hebben:

  • iCloud Sleutelhanger: Je krijgt nu een herinnering als je een wachtwoord zonder gebruikersnaam probeert op te slaan.
  • App Store: Apple heeft een tekst toegevoegd in een framework omtrent de App Store. Hierin staat dat een gebruiker geen aankopen kan beheren of annuleren via de App Store. Dat duidt op de alternatieve betaalmethodes die in Nederland verplicht zijn voor dating-apps.
  • Apple News: Opnieuw zijn er wijzigingen gevonden over een sportsectie in de Apple News-app waaruit blijkt dat Apple hier nog steeds aan werkt (alleen geselecteerde landen, niet in Nederland of België). Bovendien is het ontdekken van audiocontent in de Today- en Audio-weergave verbeterd.
  • Digitale ID in Wallet: Er zijn meer aanwijzingen in de code gevonden voor de komst van een Digitale ID in Wallet (alleen VS).
  • Siri-opnames: Hoewel er al langere tijd een schakelaar is voor gebruikers om Siri-opnames niet te delen met Apple, bleek dit in iOS 15 niet goed te werken. Deze bug met Siri-opnames is in iOS 15.2 al opgelost, maar Apple had uit voorzorg de functie wel uitgezet. In iOS 15.4 krijg je weer de vraag of je dit in wil schakelen.
  • Nieuwe Amerikaanse Siri stem: Gebruik je Siri met een Amerikaanse stem, dan kun je nu een nieuwe stem kiezen. De bestaande stemmen zijn nog steeds beschikbaar. Ook kan offline Siri (beschikbaar in onder andere het Engels) de datum en tijd voorlezen.
  • Nieuw scherm bij gebruik Apple Pay: Er is een nieuw scherm als je Apple Pay wil gebruiken met je iPhone. Normaal gesproken verschijnt meteen je kaart of kaarten in beeld als je twee keer op de zijknop (of thuisknop vanaf het toegangsscherm) drukt, waarna je je kunt identificeren met Face ID of Touch ID. Maar in iOS 15.4 verschijnt er eerst een leeg scherm en komen je kaarten pas in beeld nadat je jezelf geverifieerd hebt. Dit voorkomt dat iemand anders kan zien welke pasjes jij op je toestel hebt.
  • DualSense van PlayStation-controller: In iOS 15.4 kun je de firmware-functies van de adaptieve triggers van de DualSense-controller van de PlayStation gebruiken.
  • Interactieve hoeken in Notities: Op de iPad kun je binnen de Notities-app kiezen welke functies je gebruikt met interactieve hoeken. Door je vinger vanaf links- of rechtsonder omhoog te vegen, kun je een screenshot maken of snelle notitie aanmaken. Je kan het ook uitzetten.
  • Vernieuwde AirPods-melding: De melding die verschijnt als je je AirPods-oplaaddoosje opent, is vernieuwd. De naam is in een dikker lettertype en er zijn nieuwe icoontjes voor de batterij.
  • TV-app: Je kan de weergave van ‘Volgende’ (je kijklijst) in de TV-app aanpassen. Je kan nu kiezen voor een stilstaand beeld uit de afleveringen of film of een posterillustratie.
  • Apple Card-widget: Gebruikers in de VS kunnen een widget van Apple Card toevoegen, waarin je je uitgaves kan bekijken.
  • Visual Lookup: In sommige landen, zoals Duitsland en Frankrijk, is Visual Lookup geactiveerd. In Nederland en België werkt dit nog niet.
  • Vergrootglas: In de Vergrootglas-app wordt nu voor de close-up de ultragroothoeklens van de iPhone 13 Pro (Max) gebruikt.

Tot slot lost Apple ook een aantal bugs op:

  • Toetsenbord: Door een probleem kon het toetsenbord een punt plaatsen tussen twee nummers.
  • News-widget: De News-widget kon door een probleem sommige artikelen niet openen.
  • Foto’s: Sommige foto’s en video’s werden door een probleem niet gesynchroniseerd.
  • Boeken: De toegankelijkheidsfunctie voor spraak werd mogelijk onverwacht afgesloten bij het gebruik in de Boeken-app.
  • Live Luisteren: Live Luisteren werd mogelijk niet uitgeschakeld als je dit deed via het Bedieningspaneel.
  • Opdrachten: In de Opdrachten-app wordt een automatisering nu weer automatisch gedaan als Vraag voor uitvoeren uitgeschakeld is, bijvoorbeeld bij het gebruik van een opdracht bij verbinding met CarPlay.

Sommige functies die tijdens de beta ontdekt waren, hebben de eindstreep niet gehaald. Zo is het uitschakelen van toegang tot iCloud.com niet in de definitieve versie gekomen. Ook de ontdekte functie Cosmetic Scan zit nog niet in deze versie. In de code zijn aanwijzingen ontdekt naar deze functie, waarmee je via de camera je iPhone kan laten scannen op beschadigingen. Of dit in de toekomst nog toegevoegd wordt, is nog niet bekend.

Lees ook onze andere artikelen met nieuwe functies:

Bekijk ook

Nieuw: deze verbeteringen en nieuwe functies vind je in macOS Monterey 12.3

Apple heeft in macOS Monterey 12.3 een aantal nieuwe functies toegevoegd. Naast de grote toevoeging zoals Universal Control, gaat het ook om een aantal handige kleine verbeteringen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 14 maart: Artikel bijgewerkt voor de release met alle definitieve nieuwe functies.

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update uit het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en is sinds 20 september 2021 voor iedereen te downloaden. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16, maar voor sommige oudere modellen heeft Apple daarna nog beveiligingsupdates voor iOS 15 uitgebracht.

iOS 15

Reacties: 34 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.