Universal Control op Mac en iPad

Release Universal Control komt eraan: toegevoegd in de beta van macOS 12.3 en iPadOS 15.4

Apple kondigde in december aan dat de release van Universal Control uitgesteld was, maar nu is er goed nieuws. In de beta van macOS Monterey 12.3 en iPadOS 15.4 is het toegevoegd.

We hebben er heel lang op moeten wachten: Universal Control op de Mac en iPad. Apple kondigde de functie al in juni 2021 aan voor een release samen met macOS Monterey, maar verscheen nooit functioneel in de beta’s. Nu, met de beta van macOS Monterey 12.3 en iPadOS 15.4, heeft Apple de functie toegevoegd.

Release Universal Control in macOS 12.3?

De functie is op de Mac te vinden bij Systeemvoorkeuren > Beeldschermen > Geavanceerd, terwijl het op de iPad te vinden is bij Instellingen > Algemeen > AirPlay & Handoff. Daar heeft Apple een nieuwe optie Cursor and Toetsenbord (Beta) toegevoegd.

Wat opvalt is dat de functie nog aangemerkt is als beta. Afgelopen najaar was in de code van macOS Monterey al ontdekt dat het in eerste instantie als betafunctie toegevoegd zou worden. Dat lijkt nu dus ook het geval te zijn. Apple kenmerkt wel vaker nieuwe functies als beta, ook in de publieke releases. Een goed voorbeeld daarvan is iCloud Private Relay. Apple doet dit meestal als een functie nog niet helemaal goed werkt.

Universal Control instellingen Mac

Met Universal Control kun je een cursor eenvoudig verplaatsen van de iPad naar de Mac of van Mac naar Mac. Je hoeft de twee apparaten dan niet aan elkaar te koppelen en ook niet te gebruiken als een extra scherm. De cursor beweegt zich gewoon binnen de interface van iPadOS naar de interface van macOS. Je kan afbeeldingen en meer verslepen, wat vooral van pas komt als je aan projecten werkt waar je zowel je Mac als iPad (of twee Macs) bij nodig hebt.

Afgelopen december liet Apple al weten dat de functie in het voorjaar beschikbaar zou komen. Hou er rekening mee dat het nog niet zeker is dat de functie ook echt in macOS Monterey 12.3 voor iedereen beschikbaar komt. Apple kan tijdens de betaperiode alsnog besluiten om de functie nog verder uit te stellen als er nog meer werk nodig is.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 13 december 2021

Universal Control uitgesteld, release nu in voorjaar 2022

Tijdens de beta van macOS Monterey is Universal Control nooit te testen geweest. In de beta is er wel een label van Universal Control opgedoken in de instellingen van de Mac, maar te gebruiken was het nooit. Apple beloofde tot het laatste moment dat de functie nog in het najaar van 2021 zou uitkomen, maar dat is duidelijk niet gelukt. Reden genoeg om de release van Universal Control officieel uit te stellen.

Universal Control tussen Mac en iPad met verslepen van afbeelding.

Apple zegt op haar Engelstalige pagina dat Universal Control ‘this spring’ beschikbaar komt. Bij Apple betekent dit meestal een release ergens in maart. Apple brengt ieder jaar in maart weer een grote tussentijdse update uit, waar nieuwe eerder beloofde functies toegevoegd worden. Voor Universal Control zou dat dus ook zomaar kunnen gebeuren.

We verwachten dat Apple in januari start met de nieuwe betaronde, waarna de release ergens in maart zal zijn. Zodra we meer weten over wanneer Universal Control beschikbaar is, lees je dat op iCulture. In de tussentijd vind je in onze uitleg over Universal Control meer info.

Bekijk ook

Universal Control: zo gebruik je de bediening van je Mac op meerdere apparaten tegelijk

Met Universal Control kun je je muis, toetsenbord en trackpad afwisselend gebruiken op meerdere Macs en iPads. In deze tip lees je hoe de functie werkt, wat je nodig hebt en hoe je het instelt.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 27 januari: Artikel bijgewerkt na toevoeging in macOS Monterey 12.3 beta.

macOS Monterey

macOS 12 Monterey is de grote software-update van macOS uit 2021. Het is de opvolger van macOS Big Sur (macOS 11). Nieuw zijn onder andere een Focus-functie om je te helpen geconcentreerd te werken, maar er zijn ook vernieuwingen in Safari, FaceTime, Berichten en meer. En met Universal Control kun je één muis en toetsenbord gebruiken voor zowel je Mac als iPad. In oktober 2022 is deze versie opgevolgd door macOS Ventura.

macOS Monterey

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.