tvOS 15 functies.

Deze verbeteringen en nieuwe functies vind je op de Apple TV in tvOS 15.4

Het is een zeldzaamheid, maar Apple heeft in de nieuwe Apple TV-update tvOS 15.4 nieuwe functies gestopt. Hoewel het geen enorm grote verbeteringen zijn, zijn het wel kleine nieuwe functies die het gebruik van de Apple TV makkelijker maken.

tvOS 15.4 functies

Van alle besturingssystemen waar Apple regelmatig software-updates voor uitbrengt, is tvOS meestal het minst spannend. Zelfs de jaarlijks grote update in september biedt vaak weinig spectaculaire vernieuwingen. Het gebeurt daarom zelden dat tvOS in de maanden daarna nog nieuwe functies krijgt, maar in tvOS 15.4 is dat voor de verandering wél het geval. De afgelopen weken zijn er diverse nieuwe functies in tvOS 15.4 ontdekt, zowel groot als klein. We zetten de verbeteringen in tvOS 15.4 voor je op een rij. tvOS 15.4 is nu beschikbaar voor je Apple TV.

#1 Aankopen goedkeuren via je Apple Watch

In tvOS 15.4 en watchOS 8.5 zit iets nieuws. Aankopen die je op de Apple TV doet, kun je voortaan goedkeuren via je Apple Watch. Behalve voor aankopen werkt dit ook voor het accepteren van betaalde abonnementen, bijvoorbeeld op een streamingdienst. Sinds tvOS 15 is het al mogelijk om dit via je iPhone met iOS 15 te doen, via de melding die op je iPhone verschijnt. Maar vanaf nu kan dit dus ook meteen via je Apple Watch. Dit gaat allemaal automatisch en werkt op de apparaten van de geselecteerde gebruiker.

Apple TV aankoop bevestigen met Apple Watch.

#2 Ondersteuning voor captive wifi-netwerken

Captive wifi-netwerken, ook wel een netwerk met captive portal genoemd, zijn netwerken waarbij meer nodig is dan alleen het wifi-wachtwoord om verbinding te kunnen maken. Dergelijke netwerken tonen vaak na het invoeren van het wachtwoord nog een webpagina waar je akkoord moet gaan met voorwaarden om het netwerk te kunnen gebruiken. Bekende voorbeelden zijn netwerken op universiteiten en hoge scholen, hotels en vliegvelden. Dankzij tvOS 15.4 en iOS 15.4 kan de Apple TV ook verbinding maken met dit soort netwerken. In het dagelijks gebruik zal je dit niet per se nodig hebben, maar voor het geven van een presentatie op een universiteit kan het een uitkomst zijn. Of als je dolgraag je Apple TV mee wil nemen naar een hotel.

#3 Verbeterde videospeler in TV-app met Volgende-lijst

De TV-app heeft sinds tvOS 15 een vernieuwde videospeler, waarin de indeling van de knoppen en de menu’s aangepast is. In tvOS 15.4 voegt Apple hier ook directe toegang tot je Volgende-kijklijst aan toe. Onder de tijdbalk vind je de Volgende-knop, waarmee je meteen door je kijklijst kan bladeren. Als hier een serie in staat, kun je zo bijvoorbeeld meteen naar de volgende aflevering. Overigens heeft de knop voor de audio-instellingen hier ook een nieuw icoontje gekregen.

tvOS 15 videospeler met Siri Remote.
De videospeler in tvOS 15. In tvOS 15.4 komen er meer opties bij.

#4 Nieuwe knoppen voor bediening ruimtelijke audio

Heb je AirPods die werken met ruimtelijke audio met dynamische hoofdtracking? Dan zul je merken dat de instellingen daarvan op de Apple TV een make-over gekregen hebben. Je kan nu de hoofdtracking in- of uitschakelen en de ruimtelijke audio aanzetten (indien beschikbaar). Daaronder vind je ook de opties voor ruisonderdrukking en transparantiemodus, als je luistert met een geschikt apparaat. Voorheen stonden deze knoppen in het AirPods-menu nog onder elkaar, maar sinds tvOS 15.4 staan ze naast elkaar zodat ze beter gebruikmaken van de schermruimte.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

#5 Tik om te navigeren is terug

Met de functie Tik om te navigeren hoef je alleen maar met je vinger op het touchpad te tappen om door tvOS te navigeren. Voorheen was deze functie al beschikbaar, maar in de zomer van vorig jaar had Apple dit om onduidelijke redenen verwijderd. In tvOS 15.4 vind je de functie weer bij Instellingen > Toegankelijkheid > Fysiek en motorisch. Zet je dit aan, dan hoef je dus niet te vegen of knoppen in te drukken, maar alleen maar met je vinger op het aanraakgevoelige deel van de afstandsbediening te tappen.

#6 HomeKit-camera via picture-in-picture

Je HomeKit-camera kan meldingen sturen op de Apple TV, zodra er bijvoorbeeld een persoon herkend is of er beweging geconstateerd wordt. In een melding in de hoek van het scherm wordt het beeld van de camera getoond en vanuit hier kon je ook kiezen om het beeld via picture-in-picture weer te geven. Vanaf nu kan dat ook gewoon meteen via de liveweergave. Open via het Bedieningspaneel de camera en druk rechtsonder de knop voor picture-in-picture in.

tvOS 15.4 functies.

De definitieve versie van tvOS 15.4 is nu beschikbaar. Daarnaast zijn ook iOS 15.4, macOS Monterey 12.3 en meer beschikbaar In onze aparte artikelen lees je nog meer wat daar nieuw is:

Bekijk ook

Overzicht: dit zijn de 20+ nieuwe functies in iOS 15.4

Apple komt deze week met een grote update. In iOS 15.4 worden er veel nieuwe functies toegevoegd. Bekijk in dit overzicht welke verbeteringen er naar je iPhone en iPad komen, zoals nieuwe emoji, Universal Control en meer.

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd me de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.