App Store Award 2021

ACM en Apple bereiken akkoord over datingapps

Na miljoenenboetes
Apple en de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) lagen lange tijd in de clinch over de betaalmethoden die datingapps mogen gebruiken. Er is voor €50 miljoen aan boetes uitgedeeld, maar nu is er eindelijk overeenstemming. Al zegt Apple dat ze het toch nog gaan aanvechten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 11 juni 2022: Apple en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) hebben overeenstemming bereikt over datingapps. Makers van dergelijke apps mogen nu zelf kiezen hoe gebruikers afrekenen. Wel gelden er meerdere regels voor externe betaalmethoden, zoals het afdragen van 27% van de omzet. Na een jaar kan dit omlaag gaan naar 15%.

Bekijk ook

Apple past regels voor datingapps verder aan, maar blijft tegensputteren

Vanaf nu is het voor ontwikkelaars van datingapps mogelijk om een eigen betaalmethode te regelen. Het afrekenen kan plaatsvinden binnen de app, of via een linkje naar een externe website. Apple legt in meerdere artikelen op developerwebsite uit hoe het werkt, waarbij ontwikkelaars nog steeds 15% tot 27% van de omzet moeten afdragen.

Update 2 mei 2022: De ACM is nog steeds niet tevreden over de aanpassingen die Apple heeft gedaan om meer betaalmethoden voor datingapps in Nederland toe te staan. ACM ziet wel verbeteringen, maar vindt die onvoldoende. Hoewel de maximale dwangsom is bereikt, wordt ondertussen een nieuwe last onder dwangsom voorbereid. Details en het bedrag van de dwangsom worden pas over een paar weken bekendgemaakt.

Zie hieronder de tekst:

Dating apps mei 2022


Update 30 maart 2022: Apple legt in een update op de developerpagina uit wat het nieuwe voorstel inhoudt. Meer informatie lees je hier:

Bekijk ook

Apple past regels voor datingapps verder aan, maar blijft tegensputteren

Vanaf nu is het voor ontwikkelaars van datingapps mogelijk om een eigen betaalmethode te regelen. Het afrekenen kan plaatsvinden binnen de app, of via een linkje naar een externe website. Apple legt in meerdere artikelen op developerwebsite uit hoe het werkt, waarbij ontwikkelaars nog steeds 15% tot 27% van de omzet moeten afdragen.

Update 28 maart 2022: Er lijkt eindelijk een einde te komen aan de discussie tussen Apple en de Nederlandse ACM. Apple heeft zondag 27 maart 2022 een nieuw voorstel met aanpassingen ingediend en uit een eerste beoordeling blijkt dat de ACM positief gestemd is over de wijzigingen. Dit laat de ACM vandaag weten. Uiteindelijk moet dit nieuwe voorstel leiden tot de nieuwe definitieve voorwaarden voor datingapps, zodat zij alternatieve betaalmethodes kunnen gebruiken. Na ontvangst van de nieuwe definitieve voorwaarden van Apple, gaat de ACM dit voorleggen aan marktpartijen. Nadat zij ernaar gekeken hebben, geeft de ACM het definitieve oordeel of het voldoet aan de eisen. Het streven is om dit zo snel mogelijk te doen, maar op welke termijn dit komt is niet duidelijk.

Ondanks dat er nu schot in de zaak zit, betekent het niet dat Apple geen boetes meer hoeft te betalen. Afgelopen weekend is voor de tiende week op rij niet voldaan aan de eisen, waardoor Apple’s totale boete nu vastgesteld is op €50 miljoen. Dit bedrag was van tevoren door de ACM als maximum opgesteld. Maar hiermee houdt het niet op. Als het nieuwe voorstel en de voorwaarden weer niet voldoen, kan de ACM over gaan tot een nieuwe last met een hogere dwangsom.

Update 21 maart 2022: Het was een paar weken stil, maar in de tussentijd zijn de miljoenenboetes die Apple aan de Nederlandse ACM moet betalen verder opgelopen. Vandaag heeft de ACM voor de negende keer een boete opgelegd, wat het totaal brengt op €45 miljoen. Volgens de eerdere aanklacht van de ACM zou de boete maximaal €50 miljoen worden. Dit bedrag wordt dus volgende week bereikt als de twee partijen en voor die tijd niet uit komen.

Ondertussen heeft Apple een nieuw voorstel gedaan, zo schrijft TechCrunch. Dit laat de ACM vandaag weten. Apple zou de nieuwe voorstellen vandaag naar de ACM verstuurd hebben, al zijn de details daarvan niet bekend. De ACM zegt meteen te onderzoeken of het nieuwe voorstel voldoet aan de eisen. Daarbij gaan ze ook om tafel zitten met andere partijen binnen de markt. Het streven is om zo snel mogelijk met uitsluitsel te komen over het nieuwe voorstel.

Apple wilde ook niet reageren op vragen over het nieuwe voorstel.

Update 28 februari 2022: Apple heeft nu in een brief beargumenteerd dat de aangeboden wijzigingen in de Nederlandse App Store volgens het bedrijf voldoen aan de wetgeving. ACM heeft eerder aangegeven dat Apple’s voorstel “niet serieus” is en wees het af. Apple verwacht dat ontwikkelaars een aparte app versie van hun app ontwikkelen voor Nederland, met daarin de alternatieve betaalmethode. Ook moeten ze eerst om toestemming vragen, aangeven welke betaalservice ze willen gebruiken en maandelijkse rapportages maken van alle inkomsten. Ze moeten 27% in plaats van de gebruikelijke 30% van alle omzet overdragen aan Apple. Inmiddels is er voor de vijfde keer een boete opgelegd waardoor de teller nu op €25 miljoen staat. Apple lijkt niet van plan om een aangepast voorstel te doen en stelt in de brief dat ze aan de wet voldoen en geen verdere boetes opgelegd zouden moeten krijgen. Apple stelt in de brief aan ACM van 28 februari dat de aanpassing slechts “kleine technische aanpassingen” vereist en dat er geen extra kosten aan zitten.

Update 23 februari 2022: Apple betaalt liever €50 miljoen aan boetes dan voldoen aan de eisen die autoriteiten stellen. Dat zegt het hoofd digitaal beleid van de EU, Margrethe Vestager. Tijdens een toespraak over de digitale economie en privacy zei Vestager dat Apple “betaalt in wezen liever periodieke boetes dan dat het zich voegt naar een besluit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit over de voorwaarden voor toegang van derden” tot de App Store.

Update 21 februari 2022: Een nieuwe week, een nieuwe boete: zoals verwacht heeft de ACM opnieuw een boete van €5 miljoen opgelegd aan Apple. In december werd al duidelijk dat de ACM elke week een boete van €5 miljoen zou opleggen als Apple na 15 januari niet voldoet aan de eisen. Sinds de laatste update van 14 februari heeft Apple nog niet inhoudelijk gereageerd, met als gevolg dus opnieuw een boete. In totaal is dit nu vijf keer gebeurt. In totaal kan de boete oplopen tot €50 miljoen. In een reactie zegt de ACM dat ze “duidelijk gemaakt hebben hoe Apple aan de eisen kan voldoen, maar dat Apple tot op heden geweigerd heeft om serieuze voorstellen te doen”.

Update 14 februari 2022: ACM heeft Apple nogmaals een miljoenenboete opgelegd vanwege de ‘onredelijke eisen’ die aan datingapps worden gesteld. Deze boete volgt omdat Apple nog steeds niet voldoet aan de eisen van ACM. Apple wil dat datingdiensten in Nederland een aparte versie van hun app aanbieden, om een eigen betaalsysteem te kunnen gebruiken. ACM vindt dat onnodig en vindt dat appaanbieders de functie in hun bestaande apps moeten kunnen aanbieden. “De aangepaste voorwaarden die Apple stelt aan datingapp-aanbieders zijn onredelijk en werpen een onnodige drempel op.” Datingapps worden op deze manier gedwongen om extra kosten te maken. Ook is het onvriendelijk voor de gebruiker omdat deze een andere app moet installeren om van betaalsysteem te wisselen. Apple kondigde een week geleden nieuwe regels aan voor datingapps die hun eigen betaalsysteem willen aanbieden, maar werpt daarmee juist extra drempels op. De commissie verandert nauwelijks (van 30% naar 27%) en voor de ontwikkelaars levert het extra administratief werk op.

ACM had al aangekondigd dat er opnieuw een boete van 5 miljoen zou volgen als Apple niet tijdig aan de eisen zou voldoen. Eerder werd al wekelijks een boete van 5 miljoen euro opgelegd. Nu volgt er opnieuw 5 miljoen euro boete en staat het totaal op 20 miljoen euro.

Update 7 februari 2022: Apple heeft nieuwe details bekendgemaakt hoe dating-apps in Nederland gebruik kunnen maken van externe betaalmethodes. Inmiddels heeft de ACM laten weten dat ze dit ook verder gaan onderzoeken.

Bekijk ook

Apple past regels voor datingapps verder aan, maar blijft tegensputteren

Vanaf nu is het voor ontwikkelaars van datingapps mogelijk om een eigen betaalmethode te regelen. Het afrekenen kan plaatsvinden binnen de app, of via een linkje naar een externe website. Apple legt in meerdere artikelen op developerwebsite uit hoe het werkt, waarbij ontwikkelaars nog steeds 15% tot 27% van de omzet moeten afdragen.

Update 24 januari 2022: Nadat de ACM op 17 januari al aankondigde om onderzoek te doen naar Apple’s gewijzigde beleid voor dating-apps, concludeert de instantie nu dat Apple niet voldoet aan de eisen. Er zijn verschillende punten waarop Apple niet aan de eisen voldoet, zo is de conclusie.

De grootste kritiek is op de voorwaarden. De ACM zegt dat Apple de voorwaarden niet heeft aangepast, waardoor datingapps nog steeds geen gebruik kunnen maken van andere betaalsystemen. Apple kondigde eerder aan dat het alternatieve betaalmethoden zal toestaan voor datingapps, maar blijkbaar zijn de voorwaarden nog niet (duidelijk genoeg) gewijzigd. Volgens de ACM kunnen datingapps alleen ‘hun interesse tonen’ met de middelen die Apple nu biedt.

Ook zou Apple drempels opgelegd hebben om het gebruik van een ander betaalsysteem mogelijk te maken. Zo moeten makers van dergelijke apps speciaal voor Nederland een andere versie van hun app indienen, omdat de regels alleen voor Nederland gelden. Ook vindt de ACM dat het erop lijkt dat appmakers een keuze moeten maken tussen een verwijzing naar een ander betaalsysteem of een alternatief betaalsysteem in de app zelf. Dat is tegen de eis van de autoriteiten.

Doordat Apple volgens de ACM niet aan de eisen voldoet, is Apple nu een bedrag van 5 miljoen euro verschuldigd aan de ACM. Als Apple geen wijzigingen doorvoert, loopt dit bedrag elke week met 5 miljoen euro op tot een maximum van 50 miljoen.

Update 17 januari 2022: De ACM gaat na de aankondiging van Apple (logischerwijs) uitzoeken of de wijziging van Apple voldoende is en voldoet aan de eisen van ACM. Dit laat de organisatie op haar website weten. De autoriteit zegt hiervoor te gaan te gaan spreken met aanbieders van dating-apps.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 15 januari

De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) vindt dat Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik. Als gevolg daarvan is Apple verplicht om binnen twee maanden de voorwaarden voor dating-apps aan te passen, zo kon je eerder op onze site lezen. Om daaraan te voldoen gaat Apple het – uitsluitend in Nederland – toestaan om meerdere betaalmethoden in apps te gebruiken. Dit geldt alleen voor datingapps, zoals ACM had geëist.

Apple gaat in beroep

Tegelijk is Apple het niet eens met de gang van zaken en heeft aangekondigd in beroep te gaan. In een verklaring legt het bedrijf uit hoe ze over de zaak denken. Het begint met de bekende tekst dat de App Store is ontworpen om een veilige en vertrouwde plek te zijn waar mensen apps kunnen downloaden. Daarna stelt Apple dat het systeem van in-app aankopen een afgeschermde en veilige ervaring geeft, die het gemakkelijk maakt om je aankopen te beheren.

Recent orders from the Netherlands Authority for Consumers and Markets (ACM) will allow developers of dating apps on the App Store in the Netherlands to share additional payment processing options with users. Because we do not believe these orders are in our users’ best interests, we have appealed the ACM’s decision to a higher court. We’re concerned these changes could compromise the user experience, and create new threats to user privacy and data security.

Tim Cook met App Store appiconen tijdens WWDC 2021

Toch zal Apple voorlopig voldoen aan de eisen van de ACM:

In the meantime, we are obligated to make the mandated changes which we’re launching today and we will provide further information shortly. To comply with the ACM’s order, we’re introducing two optional new entitlements exclusively applicable to dating apps on the Netherlands App Store that provide additional payment processing options for users. Dating app developers who want to continue using Apple’s in-app purchase system may do so and no further action is needed.

Apple waarschuwt er wel bij dat het problemen kan opleveren, omdat het bedrijf niet de veiligheid van de betalingen buiten de App Store om kan garanderen. Ook is Apple niet op de hoogte van aankopen die zijn gedaan. Dat kan verwarring bij gebruikers opleveren, als ze niet weten aan wie ze hebben betaald.

Before considering applying for one of these entitlements, it’s important to understand that some App Store features that you may use won’t be available to your customers, in part because we cannot validate the security and safety of payments that take place outside of the App Store’s private and secure payment system. Because Apple will not be directly aware of purchases made using alternative methods, Apple will not be able to assist users with refunds, purchase history, subscription management, and other issues encountered when purchasing digital goods and services through these alternative purchasing methods. You will be responsible for addressing such issues with customers.

Gezien de toenemende hoeveelheid App Store-scam is het nog maar de vraag of de App Store echt de veilige plek is die Apple belooft. We zijn hoe dan ook benieuwd hoe deze zaak zich verder ontwikkelt.

Bekijk ook

ACM oordeelt: Apple verplicht om extra betaalmethodes toe te staan voor dating-apps

De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt oordeelt dat Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik. Apple is verplicht om binnen twee maanden de voorwaarden voor dating-apps aan te passen. Deze apps moeten de mogelijkheid krijgen om een eigen betaalmethode te kiezen in hun app.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 12 juni: ACM en Apple zouden een akkoord hebben bereikt.
  • 2022 - 02 mei: ACM is nog niet tevreden en bereidt een volgende dwangsom voor. Het artikel is aangepast.
  • 2022 - 28 maart: Artikel bijgewerkt met nieuwe uitspraak ACM en nieuwe boete.
  • 2022 - 21 maart: Apple heeft een nieuw voorstel gedaan aan de ACM.
  • 2022 - 28 februari: Apple geeft in een brief aan dat ze vinden te voldoen aan de wetgeving en dat ze geen verdere boetes opgelegd zouden moeten krijgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

61 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.