Apple Podcasts-app

Apple Podcasts: dit is Apple van plan met betaalde podcasts

Ga jij betalen voor extra’s?
Apple Podcasts is een dienst waar je allerlei audio- en praatshows kunt vinden. Sinds voorjaar 2021 is het ook mogelijk om je tegen betaling op podcasts te abonneren, zodat je je favoriete podcaster kunt steunen.

Apple Podcasts

Apple heeft al jarenlang een podcastdienst, waar je gratis kunt luisteren naar audioshows. Tijdens het Spring Loaded-event van april 2021 werden allerlei vernieuwingen aangekondigd, waaronder de mogelijkheid om voor losse podcasts te betalen. Hoe het precies zit, lees je verderop. Of betaalde podcasts een succes zullen worden is echter nog zeer de vraag. Podcasts zijn vanaf het begin altijd gratis en vrij toegankelijk geweest en met initiatieven van Apple, Spotify en andere aanbieders komen ze steeds vaker in een ‘walled garden’ of achter een betaalmuur terecht.

Apple Podcasts in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van Apple Podcasts:

  • Centrale plek bij Apple waar je miljoenen podcasts vindt.
  • Te beluisteren via de Podcasts-app voor iPhone, iPad, Mac, Apple TV en Apple Watch.
  • Vanaf voorjaar 2021 ook podcasts tegen betaling; Apple krijgt hiervan 15-30%.
  • De meeste podcasts zullen nog steeds gratis te beluisteren zijn.

Nieuw in 2021: Podcasts-app met nieuw design

De Podcasts-app heeft in het voorjaar van 2021 een nieuw design en enkele nieuwe functies gekregen. Zo zijn er voortaan kanalen (channels), waarbij shows in groepen gebundeld worden rondom een bepaald thema. Elk kanaal is voorzien van een unieke titel, omschrijving en een coverplaatje.

Apple Podcasts Channels
Voorbeelden van enkele Apple Podcasts Channels.

De app heeft een verbeterd zoektabblad en de pagina’s voor shows en afleveringen zijn ook vernieuwd. Met de Smart Play-knop kun je automatisch de nieuwste aflevering van een show starten. Daarnaast kun je losse afleveringen downloaden om offline te kunnen luisteren.

Apple Podcasts Connect

Voor makers van podcasts is er een nieuwe Apple Podcasts for Creators-website waar je de kneepjes van het vak leert. Het Apple Podcasts Connect-dashboard is vernieuwd en heeft meer functies om je podcasts te beheren. Wil je gebruik maken van de betaalfunctie, dan moet je je aanmelden bij het Apple Podcasters Program, zodat je geld kunt verdienen met je show.

Nieuw in 2021: Podcasts Subscriptions

Tegen betaling kun je als gebruiker meer privileges krijgen, zoals luisteren zonder reclame, toegang tot extra content of eerder kunnen luisteren naar nieuwe shows. Apple werkt daarvoor samen met een aantal externe partijen, zoals de Amerikaanse publieke omroep NPR, de Los Angeles Times, Sony Music Entertainment en meer. Apple Podcasts Subscriptions zijn sinds juni 2021 beschikbaar in meer dan 170 landen, waaronder Nederland en België.

Apple Podcasts Subscriptions

Wil je je favoriete podcaster steunen, dan kan dat. Het gaat hier niet om een nieuwe bundel, maar om losse abonnementen die je per show afsluit. Dit is dus vergelijkbaar met de in-app abonnementen van apps. Je draagt 30% af aan Apple. In het tweede jaar zakt dit naar 15%, net als bij apps. Om aan het programma mee te mogen doen moet je als podcaster lid worden van het Apple Podcasters Program. Dit kost je €19,99 (ca. €17) per jaar.

De maker van de podcast mag zelf een prijs bepalen, die standaard maandelijks in rekening wordt gebracht. Een podcastmaker kan echter ook een jaarabonnement aanbieden. De abonnementen gelden voor 6 huisgenoten als je Delen met gezin gebruikt.

Om de luisteraars een voorproefje te geven kunnen podcasters gratis probeerafleveringen of een proefperiode aanbieden.

Wat is Apple Podcasts?

Apple is altijd een voorloper op het gebied van podcasts geweest. Al sinds het audioformaat begin deze eeuw voor het eerst populair werd, is iTunes dé plek geweest waar je podcasts luistert. Ook nu nog luisteren de meeste iCulture-lezers onze podcasts via Apple.

Podcasts-app op de Mac

Inmiddels zijn podcasts zo belangrijk geworden dat de dienst een paar jaar geleden is afgesplitst naar een zelfstandige app, genaamd Podcasts. Je vindt deze op de iPhone, iPad, Mac en Apple Watch.

Bekijk ook

Alles over het luisteren van podcasts op de iPhone en iPad

Met podcasts luister je naar allerlei onderwerpen op je iPhone of iPad. Dat kan bijvoorbeeld met de Podcasts-app op de iPhone en iPad. In dit artikel lees je alles over podcasts beluisteren en hoe je dat doet via de officiële app op de iPhone en iPad.

Waarom komt Apple met nieuwe podcastfuncties?

Diensten rondom audio zijn momenteel erg hot. Na het succes van Clubhouse hebben ook Facebook en Reddit hun Clubhouse-alternatieven onthuld. Ook Twitter, Spotify en LinkedIn hebben een alternatief voor Clubhouse. Mensen willen niet alleen lezen en video’s kijken, maar ook luisteren naar audio in allerlei vormen. Daar is nu het juiste momentum voor.

Clubhouse-app

Apple heeft echter niet gekozen voor het ontwikkelen van de zoveelste Clubhouse-kloon, maar zet extra in op podcasts. Het is daarin niet de enige. Ook Spotify ziet de potentie van podcasts en heeft flink erin geïnvesteerd, onder andere met de overname van allerlei start-ups die technologie voor podcasts kunnen leveren. Daarnaast heeft Spotify enkele prominente namen aan zich gebonden, voor het aanbieden van exclusieve shows. Daarmee zullen mensen eerder de Spotify-app installeren en betaald abonnee worden.

Voor Apple speelt er nog iets meer mee. Behalve het terugwinnen van de prominente positie op het gebied van podcasts zoekt Apple ook naar extra inkomstenbronnen. Met betaalde tv-series, workoutvideo’s, een muziekdienst en een nieuwsdienst is Apple druk bezig om een extra inkomstenstroom op te bouwen. Apple-producten hebben een lange levensduur en als mensen eenmaal een iPhone of Mac gekocht hebben, valt er niet meer zoveel aan ze te verdienen. Apple zorgt daarom voor een constante stroom aan nieuwe accessoires en aanvullende diensten.

Betaaldiensten zoals Apple Music en bundels zoals Apple One moeten ervoor zorgen dat je ook als tevreden Apple-gebruiker nog maandelijks een paar tientjes naar Cupertino overmaakt. Aangezien er miljoenen Apple-gebruikers zijn, levert dat een behoorlijke inkomstenstroom voor Apple op.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
december 2021
Onderwerp
,