Apple Podcasts-app

Apple Podcasts: dit is Apple’s eigen dienst voor podcasts

Apple Podcasts is een dienst waar je allerlei audio- en praatshows kunt vinden. Je kunt luisteren via de Apple Podcasts-app op je iPhone, iPad, Mac of Apple TV. Dit moet je weten over de podcastdienst van Apple!

Apple Podcasts

Apple heeft al jarenlang een podcastdienst, waar je kunt luisteren naar audioshows. De dienst is beschikbaar op al je devices, zelfs op je Apple Watch en Apple TV. Gaandeweg zijn er steeds meer functies bijgekomen, zoals betaalde abonnementen en uitgebreidere statistieken voor podcastmakers. Wat je moet weten over Apple Podcasts en welke alternatieven er zijn, lees je hier!

Apple Podcasts in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van Apple Podcasts:

  • Centrale plek bij Apple waar je miljoenen podcasts vindt
  • Podcast-makers kunnen hun audiobestanden uploaden via een online portaal of aanbieden via externe diensten
  • Te beluisteren via de Podcasts-app voor iPhone, iPad, Mac, Apple TV en Apple Watch
  • De meeste podcasts zijn gratis te beluisteren
  • Sinds 2021 ook podcasts tegen betaling (Apple krijgt hiervan 15-30%)

Wat is Apple Podcasts?

Apple is altijd een voorloper op het gebied van podcasts geweest. Al sinds podcasts begin deze eeuw populair werden, is iTunes dé plek geweest waar je podcasts kon beluisteren. Inmiddels hebben podcasts een eigen app gekregen, die je op vrijwel elk Apple-device terug kunt vinden. Je abonneert je op de gewenste shows en krijgt automatisch een melding als er weer een nieuwe aflevering klaar staat. Apple Podcasts bevat miljoenen podcasts, ook bekende namen. Daarnaast kun je luisteren naar betaalde content en zijn er collecties om je te inspireren iets nieuws te ontdekken.

Apple Podcasts-app

Omdat het aanbod enorm groot is zijn er verschillende manieren om iets te vinden. Zo zijn er kanalen (channels) om meerdere shows rondom een bepaald thema te vinden. Elk kanaal is voorzien van een unieke titel, omschrijving en een coverplaatje. Ook zijn er gecureerde lijsten voor belangrijke topics en er zijn ranglijsten om te achterhalen welke shows het meest populair zijn. De app geeft je bovendien persoonlijke aanbevelingen op basis van de shows waar je eerder naar hebt geluisterd.

Apple Podcasts is zeker niet de enige manier voor het luisteren van podcasts op je iPhone. Er zijn ook diverse podcast-apps van externe ontwikkelaars, die vaak wat meer functies hebben.

Bekijk ook deze tips:

Bekijk ook

Alles over het luisteren van podcasts op de iPhone en iPad

Met podcasts luister je naar allerlei onderwerpen op je iPhone of iPad. Dat kan bijvoorbeeld met de Podcasts-app op de iPhone en iPad. In dit artikel lees je alles over podcasts beluisteren en hoe je dat doet via de officiële app op de iPhone en iPad.

Apple Podcasts Channels
Voorbeelden van enkele Apple Podcasts Channels.

De Apple Podcasts-app heeft een Smart Play-knop om automatisch de nieuwste aflevering van een show te starten. Daarnaast kun je losse afleveringen downloaden om offline te kunnen luisteren. Wil je als luisteraar je favoriete podcaster steunen, dan kan dat. Je sluit hier per show een los abonnement voor af; dit is vergelijkbaar met de in-app abonnementen voor apps.

Apple Podcasts voor makers

Voor makers van podcasts zijn er ook allerlei tools. Via de Apple Podcasts for Creators-website leer je de kneepjes van het vak. Het uploaden en beheren van podcasts die je zelf hebt gemaakt doe je via het Apple Podcasts Connect-dashboard. Wil je geld verdienen met je podcast, dan kan dat ook. Je moet je dan eerst aanmelden bij het Apple Podcasters Program. Dit kost je ca. 20 euro per jaar. Met Apple Podcast Analytics krijg je inzicht in het luistergedrag van je fans.

Apple Podcasts Connect

Betaalde podcasts

We noemden het al even: je kunt geld verdienen met je podcasts. Uiteraard lukt dit alleen als je voldoende fans hebt. Zij kunnen tegen betaling meer content en meer functies krijgen, zoals luisteren zonder reclame en eerder toegang tot de nieuwste shows. Enkele grote namen doen hieraan mee, zoals de Amerikaanse publieke omroep NPR, de Los Angeles Times, Sony Music Entertainment en meer. Maar je hoeft echt niet een groot bedrijf te zijn om geld voor je show te vragen; het kan ook als beginnend podcaster. De Apple Podcasts Subscriptions zijn sinds juni 2021 beschikbaar in meer dan 170 landen, waaronder Nederland en België.

Apple Podcasts Subscriptions

Apple krijgt 30% van de inkomsten en in het tweede jaar zakt dit naar 15%. De maker van de podcast mag zelf een prijs bepalen, die standaard maandelijks in rekening wordt gebracht. Een podcastmaker kan echter ook een jaarabonnement aanbieden. De abonnementen gelden voor 6 huisgenoten als je Delen met gezin gebruikt. Om de luisteraars een voorproefje te geven kunnen podcasters gratis probeerafleveringen of een proefperiode aanbieden.

Je bent natuurlijk niet verplicht om gebruik te maken van de Apple Podcasts-app. Ook in Spotify vind je podcasts, waaronder die van iCulture. We kunnen de iCulture-podcast trouwens van harte aanbevelen: maandelijks word je bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen.

Click here to display content from iculture.nl

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2023
Onderwerp
,