Vooruitblik op iOS 13: verwachtingen en wensen voor de volgende grote update

Dit jaar is het tijd voor iOS 13, maar welke functies kan je verwachten? In deze iOS 13 vooruitblik kijken we naar onze wensen en mogelijke functies. Waar kun je allemaal naar uitkijken?

iOS 13 vooruitblik

In ons artikel met nieuwe Apple-producten voor 2019 kon je al lezen welke hardware Apple vermoedelijk dit jaar uit gaat brengen. Wat betreft software kunnen we ook rekenen op iOS 13, de eerstvolgende grote update voor de iPhone en iPad. Er is al steeds meer bekend over wat er in deze update zit, ook al is de update nog niet officieel aangekondigd. Dat gebeurt namelijk tijdens de WWDC 2019 in juni, Apple’s jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars. Welke functies zitten eraan te komen en wat zijn onze wensen voor iOS 13? Je leest het allemaal in deze iOS 13 vooruitblik.


#1 Donkere modus
Kans: 90%
Daar is ‘ie weer: de donkere modus is na al die jaren nog steeds een veelgevraagde functie. In macOS Mojave voegde Apple de donkere modus alvast toe, dus wat ons betreft is het nu de beurt aan iOS. En het lijkt eindelijk zover te zijn, want er zijn nu al meerdere betrouwbare bronnen die de komst van de donkere modus bevestigen. Apple heeft met de donkere modus op de Mac al laten zien dat ze ontwikkelaars prima hulpmiddelen kunnen geven om de donkere modus te ondersteunen en er zijn nu ook al veel iOS-apps die van zichzelf een donkere weergave hebben. Apple kan dit zo inbouwen dat de nachtmodus automatisch geactiveerd wordt of altijd actief is.

iOS 13 dark mode

Er zijn inmiddels al flink wat iOS 13-concepten verschenen die laten zien hoe zo’n donkere modus eruit kan zien.

Bekijk ook

Overzicht: deze iOS 13-concepten laten zien hoe een donkere modus eruit kan zien

Hoe kan iOS 13 met donkere modus eruit zien? Welke vernieuwingen zou Apple nog meer kunnen toepassen? Diverse ontwerpers zijn alvast aan de slag gegaan met ideeën voor de volgende iOS-update en wij hebben daaruit de beste iOS 13 concepten voor je verzameld.

#2 Nieuwe indeling voor beginscherm
Kans: 90%
Een jaar geleden schreven we al dat Apple bewust nieuwe functies uitgesteld had naar 2019, zodat ze bij iOS 12 konden focussen op prestaties en kwaliteit. Dat gerucht bleek redelijk goed te kloppen, gezien de performance van iOS 12 een flinke boost kreeg. Eén van de uitgestelde functies zou een nieuwe indeling van het beginscherm zijn. Qua opzet en basis is iOS in die bijna twaalf jaar niks veranderd. Het beginscherm bestaat uit een raster van een aantal icoontjes van de apps die je geïnstalleerd hebt. In principe werkt dit anno 2019 nog steeds prima, maar er mag misschien nog wel wat meer dynamiek in het scherm komen. Vooral op de iPad is er ruimte genoeg om het beginscherm veelzijdiger te maken. We hopen alleen niet dat Apple het beginscherm alleen verandert ‘om het veranderen’, maar dat het daadwerkelijk beter is en toch vertrouwd aanvoelt. Daar zijn we gezien Apple’s jarenlange ervaring gelukkig niet zo bang voor.

iOS 13-concept op de iPad.

#3 iPad-verbeteringen
Kans: 90%
In onze review van de iPad Pro 2018 schreven we al dat dit model qua hardware een prima vervanger is van een computer, maar dat iOS zelf nog voor beperkingen zorgt. In iOS 13 zou Apple dit aan willen pakken met de volgende stap voor iPad-multitasking. De geruchten die gaan is dat je straks meerdere tabbladen in een enkele app kan gebruiken, zoals dat nu ook al kan op de Mac. Je kan op deze manier dus wisselen tussen meerdere schermen van één app, wat vooral op de iPad goed van pas komt. Apple zou zelfs zo ver gaan dat je meerdere vensters van dezelfde app kan openen op de iPad, vergelijkbaar met hoe dat op de Mac werkt. Ook moet het mogelijk zijn om twee dezelfde apps in Split View te gebruiken. Op dit moment heb je voor Split View altijd twee apps nodig die dit ondersteunen. De enige uitzondering hierop is Safari. Je kan namelijk dankzij Split View in Safari twee webpagina’s tegelijkertijd naast elkaar gebruiken. Dit zou dus zomaar een voorbode kunnen zijn voor de meer uitgebreide versie van Split View.

iPad concept met iOS 13 multitasking.

In iOS 13 moet het mogelijk zijn om de vensters ook vrij te bewegen. Dat is een flinke verandering ten opzichte van hoe Split View nu werkt, dat alleen statisch in twee verschillende verhoudingen te gebruiken is. Het is zelfs mogelijk om panelen of vensters op elkaar te stapelen. Het moet zelfs mogelijk worden om de iPad in iOS 13 te bedienen met een muis. In ons aparte artikel over de iPad-verwachtingen voor iOS 13 hebben we alle mogelijke vernieuwingen al op een rijtje gezet.

Bekijk ook

Met deze acht iOS 13-verwachtingen wordt de iPad veelzijdiger dan ooit

iOS 13 wordt een spannende update met veel verbeteringen. Vooral de iPad zal er flink op vooruit gaan, zo zijn de verwachtingen. In dit artikel zetten we de acht belangrijkste iOS 13-verwachtingen voor de iPad op een rijtje, die een goed beeld geven van wat er komen gaat.

#4 Nieuwe Siri-functies
Kans: 90%
Je kan nu al Siri in apps gebruiken, maar in iOS 13 zouden er veel meer mogelijkheden bijkomen. Zo moet het mogelijk worden om media af te spelen, wat zou betekenen dat bijvoorbeeld Spotify met Siri kan werken, op dezelfde manier zoals dat nu met Apple Music kan. Ook voor zoeken, bellen en tickets bestellen voor evenementen kan straks volgens de bron allemaal via Siri. De enige voorwaarde is dat de apps er wel gebruik van moeten maken, maar dat zal ongetwijfeld de komende zomer allemaal druk getest worden.

Bekijk ook

'iOS 13 krijgt meer Siri-functies voor apps van derden'

Ontwikkelaars krijgen in iOS 13 meer mogelijkheden om Siri te gebruiken. Het gaat bijvoorbeeld media afspelen, zoeken en bellen. Daarmee wordt Siri nog veelzijdiger.

#5 Nieuwe Undo-functie voor toetsenbord
Kans: 90%
Het toetsenbord krijgt volgens bronnen een nieuwe Undo-functie. Daarmee kun je ingevoerde tekst weer ongedaan maken. Op de iPhone moet je schudden om typen te herstellen, een functie die lang niet zo handig werkt. In iOS 13 moet het mogelijk zijn om zowel tekst ongedaan te maken als opnieuw te typen door met drie vingers naar links of rechts te vegen.

#6 Vernieuwde apps: Foto’s-, Camera-, Mail-app en meer
Kans: 90%
Naast het nieuwe beginscherm wordt ook een vernieuwde Foto’s-app genoemd als een kandidaat voor iOS 13. In iOS 12 kregen we wel al het nieuwe Voor jou-tabblad en werd het zoeken in de Foto’s-app verbeterd, maar het kan altijd nog beter. In iOS 13 zal Apple ongetwijfeld meer verbeteringen doorvoeren in de Foto’s-app, zoals ze eigenlijk ieder jaar wel doen. Of er een nieuwe manier komt om al je foto’s te beheren of dat er meer verbeteringen zijn voor het ordenen van je foto-albums, weten we helaas nog niet.

De afgelopen jaren heeft Apple al veelvuldig nieuwe camerafuncties toegevoegd. Denk aan de portretmodus en portretbelichting. Voor de 2019 iPhones krijgt op zijn minst één toestel een derde cameralens, waar Apple ongetwijfeld ook weer extra functies voor bedacht heeft. Denk bijvoorbeeld aan een betere nachtstand, zodat je in het donker veel mooiere foto’s maakt. Google maakte het afgelopen jaar veel indruk met de Night Sight-stand, dus het zou ons niets verbazen als Apple hier zijn eigen versie van maakt. Ontwikkelingen voor de camera vind je de laatste jaren dan ook al veel in software en 2019 zal hier geen uitzondering op zijn.

iPhone reclamespot over portretbelichting

De vernieuwde versie van Safari houdt beter rekening met de iPad. Als je nu op een iPad naar een webpagina gaat, krijg je vaak een mobiele versie. De schermen van de iPads worden steeds groter, dus een desktopversie is vaak een stuk handiger. Deze desktopversie zo in Safari in iOS 13 automatisch in beeld verschijnen. Je hoeft daardoor dus niet meer handmatig een desktopwebsite aan te vragen.

iOS 13-concept met gecombineerde appkiezer en Bedieningspaneel.

Ook de Mail-app gaat volgens bronnen op de schop. Er zijn al heel veel e-mail apps voor iPhone en iPad die veel geavanceerde functies hebben, maar bij de standaard Mail-app ontbreken deze vaak. In iOS 13 moet je mails kunnen indelen op categorie, bijvoorbeeld nieuwsbrieven. Met een snooze-functie moet je mailtjes ook kunnen uitstellen, zodat je ze later kan lezen als het jou uitkomt. Tot slot zou ook de Herinneringen-app op de schop gaan, met een nieuwe indeling met vier belangrijke secties. Er komen nog veel kleine updates voor bestaande apps, zoals de Berichten-app, Apple Kaarten en de Boeken-app.

Bekijk ook

Gerucht: 'iOS 13 krijgt vernieuwde Herinneringen en gezondheidsfuncties'

Apple is van plan om in iOS 13 een vernieuwde Herinneringen-app toe te voegen. Ook de Gezondheidapp wordt vernieuwd, zo meldt Bloomberg op basis van interne bronnen. Verder zijn er updates voor iMessage en de Boeken-app en komen er veelbezochte locaties in Apple Kaarten.

#7 Samenvoeging van Zoek iPhone en Zoek Vrienden
Kans: 90%
Apple is van plan om de Zoek mijn iPhone– en Zoek Vrienden-apps samen te voegen. Momenteel zijn dit nog twee aparte diensten waarmee je respectievelijk je Apple-apparaten en je vrienden kan vinden. Dit zou in iOS 13 ondergebracht worden in een overkoepelende Zoek-app. Apple gaat daarvoor ook een apparaatje uitbrengen waarmee je allerlei andere voorwerpen kan opzoeken. Denk aan je sleutels of je portemonnee, vergelijkbaar met de Tile Bluetooth-tracker.

Bekijk ook

'Sleutels kwijt? Mogelijk helpt Apple je binnenkort zoeken'

Apple werkt aan een nieuw product waarmee je voorwerpen kan opsporen. De tag maakt onderdeel uit van een vernieuwde app die functies van Zoek mijn iPhone en Zoek vrienden combineert. De vernieuwde app gaat intern door het leven als GreenTorch.

#8 Universele apps met Marzipan
Kans: 90%
Een belangrijk onderdeel van iOS 13 wordt Apple’s project voor universele apps, genaamd Marzipan. In iOS 12 en macOS Mojave zette Apple al de eerste stap, met het overzetten van de Woning- en Aandelen-app naar de Mac. Tijdens de onthulling van iOS 12 verklapte Apple al dat externe ontwikkelaars vanaf 2019 de kans krijgen om hun apps over te zetten naar de Mac. Het is dan ook niet zozeer een échte iOS-functie, omdat je er vooral wat aan hebt als je ook een Mac gebruikt. Desalniettemin is het een belangrijke focus voor Apple dit jaar, waar ze bij de aankondiging van iOS 13 waarschijnlijk veel aandacht aan gaan besteden.

Marzipanify voor Contacten.

Ontwikkelaar Steve Troughton-Smith heeft met zijn project Marzipanify al laten zien hoe verschillende apps van iOS er op de Mac uit zouden kunnen zien. Het zijn dan vaak iPad-versies die overgezet worden, zoals nu ook al bij de Woning-app het geval is.

https://www.iculture.nl/uitleg/marzipan-universele-apps/

#9 Geen hinderlijke volume-aanduiding
Kans: 90%
De volume-aanduiding is een grote ergernis van veel iOS-gebruikers. Tijdens het gebruik van je iPhone en iPad komt er geregeld een groot blok in beeld zodra je op de volumeknoppen drukt. Apple laat hiermee zien dat je volume hoger of lager gezet wordt, maar dit blokkeert ook vaak het beeld van je iPhone of iPad. In iOS 13 zou hier eindelijk een eind aan komen. Veel apps hebben zelf al zo’n aangepaste volume-aanduiding, maar nu zou het systeembroed doorgevoerd worden. In een concept is eerder al getoond hoe dit eruit kan zien.

iOS 13-concept met nieuwe volume-indicator.

#10 Verbeteringen voor Schermtijd
Kans: 75%
Schermtijd is bij iOS 12 de grootste vernieuwing. Dankzij deze functie hou je je eigen smartphonegebruik in bedwang, doordat je niet alleen applimieten kan instellen maar ook inzicht krijgt in je gebruik en meldingen die je zoal per dag krijgt. De functie is voor veel mensen confronterend, maar tegelijkertijd ook erg behulpzaam. In iOS 12.2 verbeterde Apple al de functie Apparaatvrije tijd, zodat je deze per dag kan instellen, dus verdere verbeteringen zijn niet uitgesloten.

Schermtijd op de iPhone.

Voor het gebruik met kinderen is er nog genoeg te verbeteren aan Schermtijd. Apple is van plan om ouders de optie te geven om te bepalen met wie kinderen contact mogen leggen en op welk moment. Het zou ook kunnen dat ontwikkelaars toegang krijgen tot de mogelijkheden van Schermtijd, zodat ze zelf dergelijke apps kunnen maken. Er was veel te doen rondom het verwijderen van de Schermtijd-apps van derden.

Bekijk ook

Apple legt uit waarom Schermtijd-apps moesten verdwijnen

Apple heeft meer opheldering gegeven over de argumenten waarom het bedrijf bepaalde Schermtijd-apps uit de App Store heeft verwijderd. Marketingbaas Phil Schiller zegt dat de apps misbruik maakten van de enterprise-tools van Apple.

#11 Overige verbeteringen
Er zijn nog wel veel meer wensen en mogelijke verbeteringen die we graag in iOS 13 willen zien. Hierbij een greep uit onze wensen:

  • Makkelijker lettertype toevoegen (kans: 90%) – Voor nieuwe lettertypes in apps die dit ondersteunen is nu nog een nieuw profiel nodig. In iOS 13 komt volgens bronnen een instelling die dit makkelijker maakt.
  • Handoff voor muziek (kans: 40%) – Je kan muziek die je luistert via Apple Music op je iPhone niet eenvoudig doorspelen naar je iPad, Mac of HomePod. Je moet dan altijd handmatig de muziek starten op het andere apparaat. Dit komt ook van pas als Apple’s eigen tv-dienst start en Apple de nieuwe Muziek- en Podcasts-apps voor de Mac uitbrengt.
  • Uitrol van Apple-functies die nog niet in Nederland en België werken (kans: 25%) – Denk dan natuurlijk aan ondersteuning voor het voorspellende QuickType-toetsenbord in het Nederlands en Apple News.
  • Multi-user support op de iPad (kans: 25%) – De iPad wordt vaak door meerdere mensen in het gezin gebruikt, dus ondersteuning voor meerdere profielen komt dan extra goed van pas.

Wat zijn jouw verdere wensen? Laat het ons weten in de reacties.

Lees ook onze andere vooruitblikken op de nieuwe software-versies:

Bekijk ook

Dit zijn onze verwachtingen voor WWDC 2019

De WWDC 2019 komt eraan! Vandaag trapt Apple haar jaarlijkse keynote af in San Jose. Wat kun je verwachten van de WWDC 2019? We zetten alle te verwachte aankondigingen voor je op een rij.

Alle getoonde afbeeldingen in dit artikel zijn concepten van ontwerpers en zijn dus niet definitief.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 24 mei: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.
  • 2019 - 15 april: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd naar aanleiding van nieuwe geruchten en details.

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone in 2019. Belangrijke vernieuwingen waren de donkere modus, het QuickType-toetsenbord in het Nederlands en Sign in With Apple. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13

Reacties: 60 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.