iOS 14 logo met achtergrond.

Voorbereiden: zo kun je iOS 14 en iPadOS 14 installeren

Vanaf vanavond beschikbaar
iOS 14 en iPadOS 14 komen eraan! Kan jij niet wachten op deze updates, lees dan hier hoe je je kan voorbereiden op het installeren van iOS 14 en iPadOS 14! Zo weet je zeker dat je er klaar voor bent zodra de update voor jou beschikbaar is.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iOS 14 installeren in 8 stappen

iOS 14 en iPadOS 14 verschijnen op woensdag 16 september om 19:00 uur. Wil je iOS 14 downloaden, dan is het belangrijk dat je je van tevoren goed hebt voorbereid. Wanneer kun je beter even wachten met updaten? Je leest het allemaal in deze gids over de iOS 14 installatie en voorbereiding.

Eerst nog een waarschuwing vooraf: het installeren van een grote update zoals iOS 14 gaat niet altijd foutloos. Bij zo’n eerste publieke versie kunnen er altijd nog bugs en andere foutjes in zitten. Hoewel de huidige Golden Master behoorlijk stabiel is, kunnen er altijd bugs opduiken zodra de update door iedereen geïnstalleerd is. Bovendien zijn nog lang niet alle apps bijgewerkt. Wil je absoluut geen risico lopen, dan kun je beter wachten op een latere update met bugfixes. Deze volgt meestal binnen een paar weken.

Stap 1: Controleer of je iDevice in aanmerking komt
Dit jaar valt er geen toestel af. Iedere iPhone of iPad met iOS 13 en iPadOS OS 13 is geschikt voor respectievelijk iOS 14 en iPadOS 14.

Dit zijn de iOS 14-toestellen:

Deze iPads zijn geschikt:

Uiteraard zijn ook de nieuwe iPad Air 2020 en iPad 2020 geschikt, maar die modellen worden standaard al met iPadOS 14 geleverd.

Stap 2: Werk je toestel alvast bij naar iOS 13.7 en iPadOS 13.7
Als je je iPhone of iPad nog niet bijgewerkt hebt naar de meest recente iOS-versie, dan is nu een goed moment om dat alsnog te doen. De kans is groot dat je iPhone het installatiebestand al automatisch gedownload heeft, maar dat deze nog niet geïnstalleerd is. In dat geval houdt iOS 13.7 ruimte bezet die je misschien wel beter kan gebruiken om iOS 14 te downloaden. In iOS 13.7 zijn een aantal bugs opgelost, dus het kan geen kwaad om deze update te installeren. Deze versie brengt ook de blootstellingsmeldingen voor COVID-19 zonder app, maar je moet dit zelf inschakelen. Dit is niet verplicht.

Stap 3: Maak een backup
Deze derde stap is erg belangrijk, dus sla dit niet over. Als er tijdens de installatie wat mis gaat en je je gegevens kwijtraakt, heb je altijd nog deze backup met al je gegevens. Je kan op meerdere manieren een iPhone-backup maken: de meest eenvoudige manier is via iCloud. Maar ook een Mac- of iTunes-backup helpt je bij het terugzetten van gegevens als je deze om wat voor reden dan ook kwijtraakt. Wij adviseren bij zulke grote updates om zowel een iCloud-backup als een lokale reservekopie te maken, zodat je zeker weet dat er niets fout kan gaan. In ons iPhone-backup artikel leggen we je alles uit over het maken van een reservekopie.

Bekijk ook

iPhone en iPad backup stappenplan: zo maak je iPhone back-ups

Een iPhone back-up (reservekopie) maken is altijd verstandig. En natuurlijk geldt dat net zo goed voor de iPad. In deze gids leggen we je alles uit over het maken van backups van je iPhone en iPad, zowel op iCloud als lokaal op de Mac of Windows.

Stap 4: Opslagruimte vrijmaken
Om iOS 14 en iPadOS 14 te kunnen installeren, moet je wel genoeg ruimte vrij hebben op je iPhone of iPad. We raden je aan om in ieder geval 2GB ruimte vrij te houden voor de grote update. De ruimte die iOS 14 en iPadOS 14 nodig heeft, is afhankelijk van het model van je toestel. We weten op dit moment nog niet hoeveel GB er nodig is om iOS 14 te installeren.

Er zijn 35 standaardapps zoals Mail, Podcasts en Herinneringen en daarnaast nog eens 12 extra apps zoals Clips, Pages en Garageband. Die kun je naar behoefte uit de App Store downloaden, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt tot wel 3GB ruimte besparen door Garageband, iMovie en andere grote apps te verwijderen.

Dit is ook een mooi moment om je iPhone of iPad eens op te ruimen: heb je die game die je nooit meer speelt echt nodig? Welke apps heb je in al geen maanden meer gebruikt? Sommige apps slaan ook grote hoeveelheid gegevens op, dus duik eens in je instellingen (Instellingen > Algemeen > iPhone/iPad-opslag) en controleer hoeveel ruimte je nog vrij hebt en welke apps de meeste ruimte innemen.

Je kan apps automatisch verwijderen van je iPhone. Alleen het bestand van de app zelf wordt verwijderd, terwijl de gegevens behouden blijven. Je kan de app dan na de iOS-update weer downloaden, zonder dat je gegevens kwijtraakt. Check ook onze tips voor iPhone-opslagruimte vrijmaken.

Bekijk ook

iPhone-opslag vol? Zo kun je opslagruimte vrijmaken

Krijg je steeds de melding dat je iPhone-opslag vol zit? Kom je steeds opslag tekort of kun je geen nieuwe apps meer installeren omdat er geen ruimte meer vrij is? Met deze 10 tips doe je er iets aan!

Stap 5: Werk je apps alvast bij en check de App Store
Sommige apps moeten worden bijgewerkt voor iOS 14 om foutloos te blijven werken. Check dus voordat je gaat updaten naar iOS 14 de App Store en installeer alle beschikbare app-updates. Je zorgt er zo niet alleen voor dat je favoriete apps goed werken, maar dat je ook de nieuwe functies meteen kan gebruiken bij apps die hiervoor bijgewerkt zijn. De komende weken verschijnen er steeds meer updates, dus hou de App Store voorlopig ook nog goed in de gaten voor de nieuwste iOS 14-updates.

Ben je aan sommige apps erg gehecht en twijfel je of deze foutloos werkt in iOS 14? Wacht dan even de eerste reacties af of informeer eventueel bij de ontwikkelaar. Zodra er van jouw favoriete app een update beschikbaar is met ondersteuning voor iOS 14, weet je zeker dat de app aangepast is en dat bijvoorbeeld de widget samenwerkt met de nieuwe stijl.

Stap 6: Hou je toegangscode, Apple ID-gegevens en vertrouwde apparaten bij de hand
Voor het installeren van een iOS- en iPadOS-update heb je in ieder geval je toegangscode nodig. Dit is de code die je in moet voeren bij het ontgrendelen van je toestel. Als je altijd Touch ID of Face ID gebruikt, kan het zomaar zijn dat je je toegangscode niet meer weet. Ben je je toegangscode vergeten, lees dan ons artikel om deze te achterhalen.

Bekijk ook

Toegangscode vergeten van iPhone of iPad, wat nu?

Ben je de toegangscode van je iPhone of iPad vergeten? Dit zijn 4 manieren om toch weer toegang te krijgen tot je toestel, vaak zelfs zonder dat je gegevens kwijtraakt.

De kans is ook groot dat je je Apple ID-gegevens nodig hebt om de installatie af te ronden. Hou je Apple ID-wachtwoord en e-mailadres dus bij de hand. Ben je je Apple ID-wachtwoord vergeten, dan is er nog geen paniek. Je kan in een paar stappen je kwijtgeraakte Apple ID-wachtwoord achterhalen.

Bekijk ook

Apple ID wachtwoord vergeten? Zo krijg je weer toegang tot je account

Wil je inloggen met je Apple ID maar ben je je Apple ID-wachtwoord vergeten? Geen paniek, want er zijn nog genoeg mogelijkheden om je wachtwoord te herstellen. In deze tip lees je hoe je je Apple ID wachtwoord terugkrijgt.

Heb je tweefactorauthenticatie voor je iPhone of iPad ingesteld, dan heb je mogelijk een extra apparaat nodig om veilig in te loggen. Heb je nog helemaal geen tweefactorauthenticatie ingesteld, dan is nu het goede moment om dit te doen. Veiligheid is belangrijk, zeker voor je Apple ID. Je Apple ID kan gebruikt worden om allerlei persoonlijke gegevens te achterhalen, zoals foto’s en bestanden. Zorg er dus voor dat je goed beschermd bent met de extra beveiligingslaag van de Apple ID-tweefactorauthenticatie.

Bekijk ook

Tweefactorauthenticatie voor Apple ID en iCloud: zo werkt het op iOS en macOS

Tweefactorauthenticatie is een beveiligingsmethode voor je Apple ID en iCloud-account. Dankzij deze functie is er een extra stap vereist zodra er ingelogd wordt met jouw Apple ID. In dit artikel lees je er alles over.

Stap 7: Installeer iOS 14

Zodra iOS 14 zichtbaar is op jouw toestel, neem je de volgende stappen om je iPhone te updaten. We raden aan om dit niet meteen te doen, omdat het vaak erg druk is op de servers van Apple. Wie slim is wacht tot de volgende ochtend, want dan gaat het veel sneller.

iOS 14 installeren gaat als volgt:

 1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update.
 2. Je ziet nu de melding dat er een update beschikbaar is. Tik op de installatielink en accepteer de voorwaarden.
 3. Ga een half uurtje iets anders doen, bijvoorbeeld onze iOS 14 tips lezen.
 4. Hoera: iOS 14 staat op je toestel geïnstalleerd!
 5. Doorloop de stappen op je iPhone of iPad om de installatie af te ronden.
 6. Krijg je geen update te zien? Probeer het later nog eens, of gebruik onderstaande update-methode via je Mac of pc.

Bekijk ook

iPhone updaten: zo kun je de nieuwste iOS-versie installeren

Hoe kun je de software op je iPhone bijwerken naar de nieuwste versie van iOS? In deze tip leggen we uit hoe je iPhone Met een over the air (OTA) update kun je de systeemsoftware van de iPhone of iPad bijwerken, zonder dat je een computer met iTunes nodig hebt. In deze tip leggen we het uit.

iOS 14 installeren via je Mac of pc

 1. Sluit de iPhone, iPod touch of iPad via de USB-kabel aan op de computer en start de Finder op de Mac of iTunes op je Windows-pc.
 2. Klik op je iPhone of iPad in de navigatiekolom in de Finder of in iTunes in het overzicht linksboven bij je bibliotheek.
 3. Druk op Zoeken naar update. Je krijgt de volgende stappen uitgelegd.
 4. Wacht tot het installatiebestand gedownload is en installeer deze vervolgens op je toestel.
 5. Doorloop de stappen op je iPhone of iPad om de installatie af te ronden.

Herstellen via je Mac of pc

Krijg je geen update te zien, dan kun je het iOS 14-updatebestand ook downloaden via deze site. Vervolgens herstel je je iPhone of iPad volgens onderstaande stappen.

 1. Sluit de iPhone of iPad via de USB-kabel aan op de computer en start de Finder op de Mac of iTunes op je computer (of in macOS Mojave of eerder).
 2. Kies de iPhone of iPad in de navigatiekolom of in het overzicht linksboven in iTunes.
 3. Druk op Herstel.
 4. Als het toestel is hersteld, kan je aangeven welke onderdelen je opnieuw wil synchroniseren met het toestel. Je kan daarbij handmatig apps, muziek, foto’s, video’s en meer selecteren.

Stap 8: Ontdek alle nieuwe functies in iOS 14
Het installeren van iOS 14 kan even duren, dus je kan je tijd dan het beste nuttig besteden door je in te lezen in iOS 14 functies. iOS 14 heeft bijvoorbeeld de nieuwe iPhone widgets, dat je beginscherm een nieuwe indeling geeft. Met de nieuwe Appbibliotheek worden je apps op een nieuwe manier gesorteerd. Ook handig is dat je straks naar emoji kan zoeken. Check ook de kleinere ontdekkingen van iOS 14 voor meer kleine functies.

Bekijk ook

Dit zijn volgens ons de 15 beste iOS 14-functies

iOS 14 zit weer boordevol nieuwe functies, maar welke springen er nu echt uit? We lichten onze favoriete iOS 14-functies voor je uit. Van de widgets tot een nieuw belscherm en de vernieuwde Siri: dit vinden we de belangrijkste verbeteringen.
Bekijk ook

Overzicht: Deze 50+ ontdekkingen uit iOS 14 moet je ook gezien hebben

Zoals altijd heeft Apple nog veel meer vernieuwingen in petto in iOS 14 dan op het eerste gezicht lijkt. In dit artikel zetten we de nieuwste kleine ontdekkingen in iOS 14 voor je op een rijtje. Het zijn er meer dan vijftig: ken jij ze allemaal al?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 13

iOS 13 is de grote 2019 software-update voor de iPhone, die sinds september van dat jaar te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.