iOS 13 dark mode

Gerucht: ‘iOS 13 geschikt voor iPhone 6s en nieuwer, iPhone SE valt af’

Als later dit jaar iOS 13 uitkomt is de grote vraag op welke toestellen het gaat draaien. Een nieuw gerucht wekt de indruk dat je minimaal een iPhone 6s nodig hebt en dat de iPhone SE afvalt. Maar hoe geloofwaardig is het?

Apple zou plannen hebben om bij iOS 13 de ondersteuning voor oudere toestellen in te perken. Het houdt in dat iOS 13 niet te installeren is op de iPhone 5s, iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Ook de iPhone SE zou dit jaar afvallen, hoewel deze qua hardware wel gebaseerd is op de iPhone 6s. Er waren al eerder geruchten dat deze toestellen dit jaar af zouden vallen.

Minimaal iPhone 6s nodig voor iOS 13?

Als het klopt, dan zou je minimaal een iPhone 6s nodig moeten hebben om iOS 13 te kunnen gebruiken, dus een toestel uit 2015 of later. Het zou ook betekenen dat Apple in één klap drie generaties iPhone aan de kant zet, namelijk de iPhone 5s, iPhone 6-serie en de iPhone SE. Dat lijkt wat ongeloofwaardig. Apple probeert juist zo lang mogelijk iOS-updates uit te brengen voor apparaten en gaat daarbij meestal tot vijf jaar terug. Bij iOS 11 en iOS 12 bood Apple ondersteuning voor de iPhone 5s, iPad mini 2, iPad Air en nieuwer.

Als het inderdaad klopt, dan betekent dat deze toestellen niet geschikt zijn voor iOS 13:

  • iPhone 5s
  • iPhone 6
  • iPhone 6 Plus
  • iPhone SE

Eerdere toestellen zoals de iPhone 5 waren bij iOS 11 al afgevallen.

iPhone mensen horen mij niet

Wat iPads betreft denkt iPhoneSoft dat de iPad mini 2 en de iPad Air afvallen. Dat klinkt erg logisch, aangezien die modellen uit najaar 2013 komen en dus al ruim vijf jaar oud zijn. Eerder meldde The Verifier dat ook de iPad mini 3, iPad mini 4 én de iPad Air 2 af zouden vallen, maar dat lijkt ons minder waarschijnlijk.

Sommige iOS 13 functies alleen op nieuwere toestellen

The Verifier beweerde eerder ook dat sommige functies in iOS 13 alleen op nieuwere toestellen gaan werken. Dat is op zich geen gekke bewering, omdat het wel vaker voorkomt dat functies die zwaardere hardware vereisen niet meer op oudere toestellen te gebruiken zijn.

Als je kijkt naar de hardware in de toestellen die nu nog in gebruik zijn, dan lijkt het ons geloofwaardiger dat alleen de iPhone 5s afvalt. De iPhone 6 en 6 Plus presteren nog goed onder iOS 12, zeker omdat er optimalisaties in zitten die de performance juist beter hebben gemaakt. Wat de iPhone SE betreft: die is qua hardware gebaseerd op de iPhone 6s en kan wat ons betreft ook nog een behoorlijke tijd mee. De redenering van The Verifier is dat Apple je wil dwingen om naar een nieuwer toestel over te stappen. Maar maatregelen zoals in iOS 12 en de batterijvervanging zorgen er juist voor dat je langer met je toestel kunt blijven doen.

Apple gaat iOS 13 presenteren tijdens WWDC 2019, de ontwikkelaarsconferentie in juni. Dan zal ook meteen bekend zijn welke toestellen geschikt zijn. De geruchten over iOS 13 spreken over een dark mode, verbeteringen in CarPlay en nieuwe functies voor de iPad. In onze vooruitblik op iOS 13 lees je wat er nog meer aan komt.

Welke toestellen definitief geschikt zijn, weten we zodra de WWDC van start gaat en iOS 13 officieel onthuld wordt. In onze WWDC 2019 verwachtingen lees je wat er nog meer op de planning staat.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 10 mei: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd aan de hand van nieuwe geruchten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 mei 2019, 13:15
Bron Bron iPhoneSoft
Via Via 9to5Mac
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerp ios 13

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.