WWDC 2018 met Tim Cook op het podium.

Dit zijn onze verwachtingen voor WWDC 2019

De WWDC 2019 komt eraan! Vandaag trapt Apple haar jaarlijkse keynote af in San Jose. Wat kun je verwachten van de WWDC 2019? We zetten alle te verwachte aankondigingen voor je op een rij.

Dit jaar staat de WWDC volgens de verwachtingen zoals vanouds weer flink in het teken van nieuwe software. Met onder andere iOS 13, macOS 10.15 en watchOS 6 op het programma, is er weer genoeg nieuws te bespreken. De afgelopen maanden zijn er al veel details naar buiten gelekt, maar heeft Apple ook nog verrassingen in het verschiet? Komt er nog nieuwe hardware aan en weten we straks eindelijk meer details over bijvoorbeeld de TV Plus-dienst? Je leest het allemaal in onze WWDC 2019 verwachtingen.


Wanneer is de WWDC 2019?
De datum van de WWDC 2019 is van 3 tot en met 7 juni. Dat betekent dat Apple op maandag 3 juni 2019 om 19:00 Nederlandse tijd de jaarlijkse keynote houdt. De keynote is via een livestream te volgen, zodat je zelf alle aankondigingen kan bekijken. De WWDC 2019 wordt gehouden in het McEnery Convention Center in San Jose. Gedurende de week houdt Apple allerlei sessies voor ontwikkelaars, waar ze meer kunnen leren over de nieuwe aankondigingen. Apple heeft ook de WWDC 2019 uitnodigingen voor de media verstuurd.

Om alvast met de voorpret te beginnen, vind je in ons artikel een reeks aan WWDC 2019-wallpapers, gebaseerd op de aankondiging. Voor de aankondiging gebruikte Apple dit jaar meerdere plaatjes van Animoji, met daarop allerlei icoontjes van de verschillende besturingssystemen.

WWDC 2019 verwachtingen in het kort

Er staat heel wat op de planning voor de WWDC. Dit zijn onze verwachtingen in het kort:

  • iOS 13: nieuwe versie voor iPhone en iPad met onder andere een dark mode en veel verbeteringen voor de iPad.
  • macOS 10.15: update voor de Mac met komst van veel nieuwe apps die overgezet worden vanaf de iPad.
  • watchOS 6: grote update voor de Apple Watch met mogelijk meer aandacht voor gezondheidsfuncties.
  • tvOS 13: aankomende versie voor de Apple TV HD en Apple TV 4K, met onder andere ondersteuning voor de TV Plus-dienst.
  • Mac Pro 2019: nieuwe modulaire krachtige Mac Pro voor professionals.
  • Eerste beta’s van alle nieuwe softwareversies verschijnen vlak na de aankondiging voor ontwikkelaars.

Aankondiging iOS 13

Onze inschatting: zeker
Zoals ieder jaar staat de WWDC voor een groot deel in het teken van de nieuwste iOS-versie. In iOS 13 kun je eindelijk de donkere modus verwachten. De wens is er al jaren, maar dit jaar lijkt het er echt van te komen. Apple heeft waarschijnlijk veel geleerd van de donkere modus in macOS en brengt die ervaring nu naar de iPhone en iPad. Daarnaast kun je ook veel vernieuwde apps verwachten. Er komen onder andere updates voor de Foto’s-, Camera- en Mail-app en Apple lijkt eindelijk een einde te maken aan de storende volume-aanduiding. Er zijn ook al sterke aanwijzingen voor een nieuwe Herinneringen-app en gezondheidsfuncties in iOS 13. Wat we voor dit jaar ook hopen is dat de QuickType woordvoorspelling eindelijk in het Nederlands beschikbaar komt, want daar wachten we nu al veel te lang op. In onze vooruitblik op iOS 13 lees je nog veel meer functies die eraan zitten te komen.

De grootste verbeteringen verwachten we voor de iPad. Volgens geruchten kun je straks meerdere schermen en tabbladen van dezelfde app gebruiken, waardoor de iPad meer op een computer lijkt. Er komt mogelijk zelfs ondersteuning voor een muis op de iPad in iOS 13, hoewel dit waarschijnlijk onderdeel wordt van een toegankelijkheidsinstelling. Alle iPad iOS 13-verwachtingen hebben we in onderstaand artikel voor je op een rijtje gezet.

Aankondiging macOS 10.15

Onze inschatting: zeker
2019 wordt een belangrijk jaar voor de Mac, zeker op het gebied van software. In macOS 10.15 zet Apple namelijk de tweede stap in Project Marzipan. Onder deze noemer worden apps voor de iPad overgezet naar de Mac. Vorig jaar was het de beurt aan onder andere de Woning-app, maar dit jaar komen er nog veel meer apps bij. Dat heeft te maken met de losse apps voor muziek, podcasts en meer. Ja, je leest het goed: iTunes wordt opgesplitst. De Muziek-app in macOS krijgt volgens bronnen veel iTunes-functies, dus qua mogelijkheden verandert er hopelijk weinig. Daarnaast krijgen ook ontwikkelaars de kans om hun iPad-versies over te zetten naar de Mac dankzij allerlei nieuwe ontwikkeltools.

Verder komt ook Schermtijd naar de Mac, kun je straks ook Siri Shortcuts op je computer gebruiken en nog veel meer. Je zou zelfs je iPad als extern scherm kunnen gaan gebruiken. Voor bestaande apps wordt het ook een belangrijke release, want macOS 10.15 betekent het einde voor 32-bit apps. Het lijkt er bovendien op dat ReplayKit naar de Mac komt, zo verklapt de WWDC 2019-app. Bekijk ook onze vooruitblik op macOS 10.15 voor meer verwachte functies.

Aankondiging watchOS 6

Onze inschatting: zeker
Voor de Apple Watch heeft Apple altijd wel wat leuks in petto. Elke update voegt een aantal handige functies toe en maakt de Apple Watch net wat beter. In watchOS 5 werd bijvoorbeeld de Podcasts-app en Walkie-Talkie toegevoegd. Dit jaar lijkt het ook vooral te draaien om apps. Zo komt de App Store naar watchOS 6, zodat je rechtstreeks vanaf je Apple Watch nieuwe apps kan downloaden. Dat betekent hopelijk ook dat ontwikkelaars niet meer verplicht zijn om een iPhone-versie uit te brengen.

Apple gaat ook een aantal nieuwe apps toevoegen, zoals een Dictafoon-app en een app voor audioboeken. Op alle Apple-apparaten kun je naar audioboeken luisteren, maar rechtstreeks op de Apple Watch is dat nog niet mogelijk. Wat betreft gezondheid komt er een app die je helpt herinneren om je medicatie op tijd in te nemen en vrouwen kunnen straks hun menstruatie bijhouden. We hebben ook de stille hoop dat de Scribble-functie eindelijk in het Nederlands te gebruiken is, al zijn daar nog geen aanwijzingen voor.

Onlangs schreven we over een prachtig watchOS 6-concept met vele nieuwe apps. Check ook onze watchOS 6 vooruitblik voor meer verwachtingen.

Aankondiging tvOS 13

Onze inschatting: zeker
Eind dit jaar gaat Apple van start met TV Plus, de aankomende eigen streamingdienst met exclusieve series en docu’s van Apple. Apple gaat dit aanbieden in de nieuwe TV-app, die sinds begin mei in Nederland en België beschikbaar is. Misschien horen we tijdens de WWDC 2019 meer over Apple’s plannen met de tv-dienst, zoals de prijs en mogelijke releasedatum. Apple kan dit ook bewaren voor een later moment, bijvoorbeeld tijdens een evenement in september.

TV-app op Apple TV.

Of Apple verder nog nieuwe functies voor de Apple TV in het verschiet heeft, is lastig te zeggen. De updates van tvOS zijn over het algemeen een stuk minder spannend, omdat het vooral gaat om kleine aanpassingen. Wel hopen we dat Apple de Belgisch-Nederlandse Siri aan de Apple TV toevoegt, want die ontbreekt na al die jaren nog steeds.

Details over Apple Arcade

Onze inschatting: grote kans
Afgelopen maart kondigde Apple haar gamedienst Apple Arcade aan. Voor een vast bedrag per maand kun je daarmee onbeperkt premium games spelen op je iPhone, iPad, Apple TV en Mac. Je hoeft dan dus niet meer per game te betalen. Apple heeft al een selectie van games getoond, maar we weten nog niet hoeveel we straks moeten betalen. Apple Arcade wordt waarschijnlijk in iOS 13 of iOS 13.1 toegevoegd aan de App Store, dus nu is het moment om game-ontwikkelaars meer te vertellen over de exacte plannen.

Aankondiging nieuwe Mac Pro

Onze inschatting: zo goed als zeker
Apple heeft al meermaals laten weten dat ze werken aan een nieuwe Mac Pro en de WWDC is de uitgelezen kans om deze aan te kondigen. De geruchten bevestigen ook dat de Mac Pro tijdens WWDC getoond wordt. In 2013 deed Apple namelijk hetzelfde, want toen werd de huidige versie tijdens de WWDC aangekondigd. In tegenstelling tot het huidige model wordt de Mac Pro 2019 modulair, zodat je onderdelen zelf makkelijker kan vervangen. Het design is nog niet bekend, maar als we kijken naar Apple’s recente Macs kun je er wel vanuit gaan dat hij een spacegrijze kleur krijgt.

Mac Pro concept met oudere modellen.

Of de nieuwe Mac Pro ook al meteen in de schappen ligt, is nog maar de vraag. Bij het vorige model duurde het nog zes maanden voordat hij eindelijk te bestellen was, dus het zou ons niets verbazen als dat bij het nieuwe model ook het geval is. Toch lijkt de aankondiging zo goed als zeker, want het publiek van de WWDC is exact het type gebruiker die wel oren heeft naar de krachtigste Mac in het assortiment.

Aankondiging nieuw Apple Display

Onze inschatting: zo goed als zeker
Voor die nieuwe Mac Pro heb je natuurlijk ook een scherm nodig. Nadat Apple een paar jaar geleden stopte met het Thunderbolt Display, lijkt Apple’s eigen scherm dit jaar een comeback te maken. Volgens Ming-Chi Kuo gaat het om een 31,6-inch 6K Apple Display, dat gebruikmaakt van een techniek genaamd miniLED. Als we naar de mogelijke specificaties kijken, lijkt het echt een scherm voor pro’s te worden en is dus ideaal voor de Mac Pro. het scherm verschijnt waarschijnlijk tegelijk met de nieuwe Mac Pro, maar de aankondiging komt mogelijk al tijdens de WWDC.

Apple Display concept

Check ook ons artikel over het Apple Display, waarin we de verwachtingen op een rij gezet hebben.

Overige Macs

Onze inschatting: twijfel
Gaat Apple nog meer aandacht besteden aan andere Macs? Dat is de grote vraag. Voor de iMac hoeven we weinig vernieuwingen te verwachten, want Apple heeft dit voorjaar al de iMac 2019 aangekondigd. Toch staan er nog een paar Macs te trappelen om een update. Het is bijvoorbeeld nog onduidelijk wat de toekomst is van de 12-inch MacBook. Door de introductie van de nieuwe MacBook Air 2018 is dit kleinere model een vreemde eend in de bijt, zeker omdat hij al een tijd geen update gekregen heeft.

De kans op nieuwe MacBooks lijkt echter klein, sinds de aankondiging van de eerste 8-core MacBook Pro. Als Apple voor de WWDC nog meer MacBook-aankondigingen gepland had, hadden ze deze update hoogstwaarschijnlijk ook op het podium aangekondigd. We schatten de kans daarom klein in dat er tijdens de WWDC nog een nieuwe MacBook aangekondigd wordt.

Apple werkt nog wel aan een nieuwe MacBook Pro met groter scherm, maar wanneer deze komt is nog maar de vraag. Waarschijnlijk komt dit model pas ergens volgend jaar.

HomePod naar Nederland

Onze inschatting: onduidelijk
Het is al een flinke tijd stil rondom de HomePod. Stiekem hopen we dat Apple een aantal nieuwe functies introduceert voor een aankomende software-update. Geruchten dit jaar spreken over ondersteuning voor meerdere gebruikers op de HomePod in iOS 13. Of wij daar ook wat aan hebben, is nog maar de vraag. We wachten namelijk nog steeds op de Nederlandse Siri. Apple kan de mogelijkheid aangrijpen om meer landen voor de HomePod aan te kondigen, maar wij zien het somber tegemoet. Inmiddels bestaat de HomePod 1 jaar, maar het lijkt nu vooral een vergeten product te worden.

Datum voor Apple Pay

Onze inschatting voor datumaankondiging: onwaarschijnlijk
Nu Apple Pay voor Nederland aangekondigd is, is de enige vraag: wanneer kunnen we er daadwerkelijk gebruik van maken? ING laat momenteel alleen weten dat het binnenkort zover is. De afgelopen weken zijn er steeds meer kleine details gelekt. Zo is de ING-app al klaar voor Apple Pay, waardoor niets de komst nog in de weg staat. Het lijkt er op dat Apple Pay ergens in juni van start gaat, mogelijk al op 4 juni. Dat is de dag na de keynote, maar we denken niet dat Apple tijdens de WWDC-presentatie hierbij stil gaat staan. Het is voor ontwikkelaars in de zaal totaal niet interessant om te weten dat Apple Pay de volgende dag beschikbaar komt. Hoogstens licht Apple de betaaldienst nog kort uit en worden de nieuwe landen op een rijtje zet, maar een datum hoef je niet te verwachten. Wij gingen alvast speculeren over de ING-datum van Apple Pay.

Wat kun je van iCulture verwachten?

apple keynoteBij iCulture volgen we alle ontwikkelingen uiteraard op de voet. Het event start op maandag 3 juni om 19:00 Nederlandse tijd en zal zoals gebruikelijk via een livestream te volgen zijn. Ben je niet thuis of in de buurt van een computer? Via ons Twitter-account @iCulture en onze iCulture-app doen we ook verslag van al het belangrijke nieuws.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 23 mei: Verwachtingen bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.
  • 2019 - 10 mei: Verwachtingen bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd aan de hand van nieuwe geruchten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 juni 2019, 15:00
Categorie Apple
Onderwerp wwdc 2019
Device Mac Pro
Software iOS 13, macOS 10.15 Catalina, tvOS 13, watchOS 6

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.