QuickType-toetsenbord op de iPhone.

QuickType: alles over de mogelijkheden van het toetsenbord op je iPhone en iPad

Typen op de iPhone en iPad doe je standaard met het QuickType-toetsenbord. In dit artikel lees je alles wat je wil weten over QuickType en de functies van het toetsenbord op iPhone en iPad.

QuickType-toetsenbord op de iPhone.
Typen op je iPhone en iPad doe je standaard met het QuickType-toetsenbord. Het toetsenbord op de iPhone en iPad heeft allerlei functies, zoals een voorspellende functie en een dicteeroptie. In dit artikel praten we je bij over wat het QuickType-toetsenbord precies is en wat je er allemaal mee kunt.

QuickType: het toetsenbord op de iPhone en iPad

QuickType is de naam van het standaard toetsenbord op je iPhone en iPad. De naam QuickType wordt vaak verward met de voorspellende functie, maar dat staat daar geheel los van. QuickType is dus de naam die Apple aan het toetsenbord gegeven heeft en werkt in nagenoeg alle talen met de spellingscontrole. Het standaard QuickType-toetsenbord kan vervangen worden door alternatieve toetsenborden met meer functies.

Je kunt meerdere QuickType-toetsenborden van verschillende talen instellen. Met de wereldbolknop wissel je snel tussen je ingestelde toetsenborden. Dit is vooral handig als je veel met buitenlandse mensen chat, zodat het toetsenbord jouw Engelse woorden niet automatisch omzet naar vergelijkbare Nederlandse woordjes. Naast het toetsenbord met letters is er ook een speciaal emoji-toetsenbord. Meer daarover lees je hieronder.

Hieronder vind je de belangrijkste onderdelen van het QuickType-toetsenbord. Klik op het desbetreffende onderdeel om er meer over te lezen.

QuickType: dicteren

Het QuickType-toetsenbord heeft een handige dicteerfunctie. Hierdoor kun je typen door de woorden aan je iPhone of iPad voor te lezen. Door duidelijk te spreken kun je op deze manier handsfree berichten sturen. Het voordeel van de dicteerfunctie is dat de ontvanger niet ziet dat je het gebruikt, omdat je berichten gewoon als getypte woorden verstuurd worden. De dicteerfunctie werkt overal waar je het toetsenbord kunt gebruiken, dus ook in apps als Safari.

QuickType-toetsenbord met dicteerfunctie.

De dicteerfunctie biedt ondersteuning voor heel veel talen, waaronder Nederlands. Het enige wat je hoeft te doen, is op het toetsenbord op de microfoonknop te tikken en de woorden uit te spreken. Let er ook op dat je leestekens als punten, komma’s en vraagtekens ook hardop moet uitspreken. De dicteerfunctie is vooral handig als je even snel wat wil typen terwijl je je handen vol hebt.

QuickType: woordvoorspelling

Het QuickType-toetsenbord bevat een functie genaamd voorspellende invoermethode, ook wel woordvoorspelling genoemd. Met deze functie geeft het toetsenbord aan welke woorden je mogelijk wil typen, aan de hand van de context en de eerste letters die je al getypt hebt. De voorgestelde woorden verschijnen in een balk boven het toetsenbord. Behalve woorden kan deze functie ook emoji’s voorspellen, aan de hand van de context van het gesprek.

QuickType-toetsenbord met voorspellende functie.

Dankzij deze functie gaat typen met het QuickType-toetsenbord een stuk sneller, maar helaas werkt dit nog niet in het Nederlands. De woordvoorspelling is beschikbaar in onder andere het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans.

QuickType: meertalig typen

Met meertalig typen is het niet nodig om tussen meerdere toetsenborden te wisselen. Je kunt bijvoorbeeld Engelse en Spaanse woorden met elkaar afwisselen, zonder dat de spellingscontrole roet in het eten gooit. Meertalig typen wordt ondersteund door in totaal acht talen, maar Nederlands zit hier helaas niet bij. Meertalig typen werkt wel met onder andere Engels, Frans, Italiaans, Duits en Spaans.

QuickType: eenhandig toetsenbord

Het eenhandige toetsenbord is beschikbaar op de iPhone en is in iOS 11 toegevoegd. Met dit aangepaste toetsenbord kun je eenvoudiger typen als je kleine handen hebt. Met deze functie wordt het toetsenbord namelijk iets meer naar links of rechts verplaatst, afhankelijk van de instelling. De toetsen komen iets dichter bij elkaar, maar het voordeel is dat je niet meer met je vingers naar de schermrand hoeft te gaan om goed te kunnen typen. Lees hieronder meer over hoe je het eenhandige toetsenbord gebruikt.

QuickType: iPad-functies

Op de iPad heeft het toetsenbord nog wat extra functies. Boven de toetsen staan bijvoorbeeld knoppen om te kopiëren, knippen en plakken. Ook is het met de twee pijlen mogelijk om acties ongedaan te maken of weer opnieuw uit te voeren. Bovendien heeft de iPad-versie van het QuickType-toetsenbord de optie om je sneller alternatieve tekens te typen. Door toetsen naar beneden te trekken kun je snel de tekens die boven de letters staan intypen. Hierdoor hoef je niet te wisselen naar het numerieke toetsenbord of het toetsenbord met tekens.

iOS 11 op de iPad met nieuw toetsenbord.

Bovendien biedt de iPad een optie voor een gesplitst toetsenbord. In plaats van dat het toetsenbord over de gehele breedte van het scherm staat, wordt deze in tweeën gesplitst en aan de linker en rechter zijkanten geplaatst. Hierdoor kun je sneller met twee duimen typen, omdat je niet meer op de toetsen in het midden van het scherm hoeft te drukken.

QuickType: handige toetsenbordtips

Het QuickType-toetsenbord heeft daarnaast nog allerlei andere handige functies waarmee je meer uit het toetsenbord haalt. Je kunt bijvoorbeeld snel een punt typen door twee keer achter elkaar op de spatiebalk te tikken en je kunt het toetsenbord gebruiken als trackpad op toestellen met 3D Touch. Hieronder vind je een selectie van nuttige toetsenbordtips voor iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2017
Software iOS