QuickType-toetsenbord op de iPhone.

Alles over het standaard toetsenbord op iPhone en iPad (QuickType)

Typen op de iPhone en iPad doe je standaard met het QuickType-toetsenbord. In dit artikel lees je alles wat je wil weten over het standaard iPhone-toetsenbord en wat er allemaal mogelijk is met QuickType.

Het iPhone-toetsenbord zit vol functies!

De meeste mensen kennen QuickType van de woordvoorspelling, maar het iPhone-toetsenbord heeft nog veel meer mogelijkheden. Dankzij het standaard toetsenbord kun je dicteren, meertalig typen, met één hand typen en nog veel meer.

QuickType: het standaard toetsenbord op iPhone en iPad

QuickType is de naam van het standaard toetsenbord op je iPhone en iPad. De naam QuickType wordt vaak verward met de woordvoorspelling, maar dat is er slechts één onderdeel van. Het toetsenbord werkt in alle talen die Apple ondersteunt. Bevalt het standaard toetsenbord niet, dan kun je het vervangen door alternatieve toetsenborden met meer functies zoals Gboard.

Bekijk ook

Alternatieve toetsenborden installeren op iPhone en iPad

Alternatieve toetsenborden installeren op je iPhone of iPad is een fluitje van een cent. We leggen uit hoe je toetsenborden van derden kunt installeren en verwijderen. En hoe zit het met de privacy?

Je kunt meerdere internationale toetsenborden instellen op je iPhone en iPad. Met de wereldbolknop wissel je tussen toetsenborden van verschillende talen. Dit is vooral handig als je in meerdere talen communiceert. Het voorkomt dat de autocorrectie jouw Engelse woorden automatisch omzet naar Nederlandse. Naast toetsenborden met letters zijn er ook speciale varianten zoals een emoji-toetsenbord en het Japanse Kana-toetsenbord. Meer daarover lees je verderop.

Bekijk ook

Emoji gebruiken op iPhone en iPad: zo werkt het emoji-toetsenbord

Gebruik op je iPad en iPhone emoji om je berichten op te leuken! In deze tip lees je hoe je het standaard emoji-toetsenbord van iOS vindt en gebruikt.

Dicteren met QuickType

Het iPhone-toetsenbord heeft een handige dicteerfunctie. Hierdoor kun je typen door de woorden in te spreken. De dicteerfunctie is vooral handig als je even snel wat wil typen terwijl je je handen vol hebt. Het enige wat je hoeft te doen, is op het toetsenbord op de microfoonknop te tikken en de woorden uit te spreken. Let er ook op dat je leestekens als punten, komma’s en vraagtekens ook hardop moet uitspreken.

Dicteren werkt trouwens ook op de Apple Watch, waar je beperkte mogelijkheden hebt om een toetsenbord te gebruiken:

Appe Watch: bericht dicteren en emoji versturen.

Door duidelijk te spreken kun je op deze manier handsfree teksten schrijven. De berichten worden als getypte tekst verstuurd. De dicteerfunctie werkt in vrijwel alle talen en in alle apps waar je het toetsenbord kunt gebruiken, dus ook in Safari. Meer over dicteren op de iPhone lees je in een apart artikel.

Bekijk ook

Dicteren op je iPhone: tekst typen door te spreken (met meer functies in het Nederlands sinds iOS 17)

Geen zin om te typen? Gebruik de dicteerfunctie! Met dicteren op je iPhone, Mac of Apple TV kun je sneller een bericht maken of naar apps zoeken. Maar hoe werkt de dicteerfunctie precies, op welke toestellen is het mogelijk en hoe stel je het in? In deze tip lees je alles over dicteren op alle Apple-apparaten en lees je wat er nieuw is op het gebied van dicteren in iOS 17.

Woordvoorspelling met QuickType

Het QuickType-toetsenbord bevat een voorspellende invoermethode, ook wel woordvoorspelling genoemd. Met deze functie geeft het toetsenbord aan welke woorden je mogelijk wil typen, aan de hand van de context en de eerste letters die je al getypt hebt. De voorgestelde woorden verschijnen in een balk boven het toetsenbord. Je tikt aan welke woorden je wilt gebruiken. Typen gaat dan veel sneller, omdat je al na een paar letters het gewenste woord in beeld krijgt. Behalve woorden kan deze functie ook emoji’s voorspellen.

Voorspellende QuickType in het Nederlands.

Dankzij deze functie gaat typen met het QuickType-toetsenbord een stuk sneller, in het Nederlands en diverse andere ondersteunde talen zoals Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans.

Bekijk ook

Woordvoorspelling in Apple's QuickType-toetsenbord: zo typ je sneller

Met Woordvoorspelling in QuickType op de iPhone en iPad kun je sneller typen. Werkt de voorspellende QuickType in het Nederlands? Welke alternatieven zijn er? In deze tip lees je alles over de woordvoorspelling in het QuickType-toetsenbord.

Meertalig typen met QuickType

Dankzij meertalig typen is het niet nodig om steeds tussen meerdere toetsenborden te wisselen. Je kunt bijvoorbeeld Engelse en Nederlandse woorden met elkaar afwisselen, zonder dat de spellingscontrole of de autocorrectie je tekst onleesbaar maakt. Meertalig typen wordt ondersteund in meerdere talen, ook Spaans met Engels en dergelijke.

Bekijk ook

Toetsenborden wisselen op iPhone en iPad

Op de iPhone kun je naast het Nederlandse toetsenbord ook allerlei internationale toetsenborden gebruiken, zoals een Amerikaans toetsenbord of een Frans toetsenbord. In deze tip leggen we uit hoe je gemakkelijk de toetsenborden wisselt naar een andere taal of indeling.

Eenhandig typen met QuickType

Heb je maar één hand vrij en wil je toch iets intypen? Of is jouw scherm zo groot dat je er met één hand niet goed bij kunt? Dan is er een eenhandig toetsenbord in iOS 11 en nieuwer.

Eenhandig toetsenbord op iPhone gebruiken.

Met dit aangepaste toetsenbord kun je eenvoudiger typen als je kleine handen hebt. Het toetsenbord wordt namelijk iets meer naar links of rechts verplaatst, afhankelijk van de instelling. De toetsen komen iets dichter bij elkaar, maar het voordeel is dat je niet meer met je vingers naar de schermrand hoeft te gaan om goed te kunnen typen. Lees hieronder meer over hoe je het eenhandige toetsenbord gebruikt.

Bekijk ook

iPhone toetsenbord voor één hand: zo werkt dat

Met het eenhandige toetsenbord kun je makkelijker grotere iPhones met één hand bedienen, linkshandig of rechtshandig. In deze tip vind je alle uitleg hoe je het eenhandige iPhone-toetsenbord gebruikt.

QuickPath veegtoetsenbord op de iPhone

Behalve typen kun je op het iPhone-toetsenbord ook vegen. Deze QuickPath-functie werkt vanaf iOS 15 ook in het Nederlands. Voorheen werden alleen Engels en enkele andere talen ondersteund. Om te typen veeg je in één beweging over de toetsen en de intelligentie van het toetsenbord voorspelt welke woorden je bedoelt. Hierbij wordt gekeken naar de context en naar vaste uitdrukkingen. Er zijn ook alternatieve veegtoetsenborden, maar die hebben het een stuk moeilijker gekregen sinds Apple het standaard ondersteunt.

Bekijk ook

Het QuickPath veegtoetsenbord op iPhone en iPad in het Nederlands gebruiken: zo werkt het

QuickPath is het veegtoetsenbord voor de iPhone en iPad. Met QuickPath kun je over het scherm vegen om woorden te maken. Sinds iOS 15 werkt QuickPath ook in het Nederlands! Hoe werkt het veegtoetsenbord? Wij leggen het je uit.

Speciale functies voor het iPad-toetsenbord

Op de iPad heeft het toetsenbord nog wat extra functies. Boven de toetsen staan bijvoorbeeld knoppen om te kopiëren, knippen en plakken. Ook is het met de twee pijlen mogelijk om acties ongedaan te maken of weer opnieuw uit te voeren. Bovendien heeft het iPad-toetsenbord de optie om je sneller alternatieve tekens te typen. Door toetsen naar beneden te trekken kun je snel de tekens die boven de letters staan intypen. Hierdoor hoef je niet te wisselen naar het numerieke toetsenbord of het toetsenbord met tekens.

gesplitst toetsenbord iPad

Bovendien biedt de iPad een optie voor een gesplitst toetsenbord. Dit is een variant op het eenhandige toetsenbord voor de iPhone, maar is een stuk radicaler: het toetsenbord wordt helemaal in tweeën gesplitst en aan de linker en rechter zijkanten geplaatst. Hierdoor kun je sneller met twee duimen typen, omdat je niet meer op de toetsen in het midden van het scherm hoeft te drukken.

Bekijk ook

Handig! Gebruik een gesplitst of verkleind toetsenbord op de iPad

Gebruik het toetsenbord op de iPad precies zoals jij wil! Werkt met een gesplitst, zwevend of verkleind toetsenbord om makkelijker te kunnen typen. Hoe je ze gebruikt, leggen we je in deze tip uit.

QuickType: handige toetsenbordtips

Het QuickType-toetsenbord heeft daarnaast nog allerlei andere handige functies waarmee je meer uit het toetsenbord haalt. Je kunt bijvoorbeeld snel een punt typen door twee keer achter elkaar op de spatiebalk te tikken en je kunt het toetsenbord gebruiken als trackpad op toestellen met 3D Touch. Hieronder vind je een selectie van nuttige toetsenbordtips voor iPhone en iPad.