HKcam

Bouw je eigen HomeKit-camera met HKCam

Leuk weekendproject!

Met HKCam bouw je je eigen HomeKit-geschikte beveiligingscamera. Het is gemaakt door de man achter de Home-app en werkt met een Raspberry PI.

HKCam: bouw je eigen HomeKit-camera

De naam Matt Hochgatterer klinkt je misschien niet meteen bekend in de oren, maar als je bezig bent met HomeKit-projecten is de kans groot dat je wel eens zijn app Home tegengekomen bent. Home is een van de beste HomeKit-apps voor iPhone om bijvoorbeeld kamers in te delen. Nu heeft Hochgatterer iets nieuws: HKCam. Hiermee bouw je je eigen beveiligingscamera met HomeKit-ondersteuning. Je hebt er een Raspberry Pi Zero W, een 3D-geprinte behuizing en nog wat andere kleine onderdelen voor nodig. Leuk als weekendproject? We horen graag als iemand van onze lezers hiermee aan de slag gaat!


Het project is open source en de code is te vinden op GitHub. Voor minder dan 30 dollar aan materiaal (o.a. via AliExpress of bij Conrad) maak je je eigen beveiligingscamera. En dat is een goede ontwikkeling, want zo heel veel HomeKit-camera’s zijn er nog niet. Je kunt de Logi Circle 2 installeren, de Netatmo Welcome of de al wat oudere D-Link Omna 180, maar daarna houdt het al snel op.

HKCam zelf HomeKit-camera bouwen

Zelfs voor beginnende gebruikers moet het goed mogelijk zijn om de HKCam in elkaar te knutselen. De Raspberry Pi Zero W beschikt al over een eigen stroomvoorziening. Daarnaast heb je een camera-module voor de Raspberry Pi en een microSD-kaart nodig. Ben je zelf niet in staat om een behuizing te maken met 3D-printen, dan kun je dat eventueel ook tegen een kleine vergoeding laten doen door Hochgatterer. Die behuizing hoeft uiteraard niet knalgeel te zijn, al is het wel zo leuk als je voor een wat opvallender kleurtje kiest. De behuizing zorgt niet alleen dat het er wat netter uit ziet, maar maakt het ook makkelijker om de camera te bevestigen. Bijvoorbeeld aan een muur.

HKCam onderdelen

Beveiligingsbeelden vastleggen
Je voegt alles samen en kunt vervolgens via de Home-app alles aansturen. Op de SD-kaart draait een aangepaste versie van HomeBridge. De Home-app van de ontwikkelaar bevat veel meer functies dan de Woning-app van Apple, waaronder functies om de HKCam aan te sturen. Zo kun je met HKCam persistent snapshots maken: foto’s die op de SD-kaart worden opgeslagen zodat je ze later nog eens kunt bekijken.

HKCam behuizing

Op de website van Hochgatterer kun je alle uitleg vinden en de software is te downloaden vanaf Github. Mocht je het toch nog allemaal te veel werk vinden, kijk dan in onze lijst met HomeKit-camera’s voor een kant en klare oplossing.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 mei 2019, 13:44
Categorie Accessoires
Onderwerpen camera, homekit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.