Tile Mate aan sleutelbos.

iCulture bekijkt: Tile Mate Bluetooth-tracker met verwisselbare batterij

Met de Tile Pro en Tile Mate kun je je spullen terugvinden. Nieuw is dat ze nu een verwisselbare batterij hebben. In deze review lees je hoe deze vernieuwde Bluetooth-trackers ons bevallen.

Tile Mate Bluetooth tracker review

Bij iCulture schreven we eerder al eens een Tile Sport review, over de luxe uitvoering van de bekende witte Bluetooth-tracker. Inmiddels is er een nieuwe generatie met verwisselbare batterij, die we uitvoerig hebben getest. Daarbij hebben we gekeken naar de normale witte Tile Mate en de wat robuustere Tile Pro.

Tile Bluetooth tracker in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de nieuwe Tile Bluetooth tracker met verwisselbare batterij:

  • Leverbaar in wit (Tile Mate en Pro) en donkergrijs (alleen Pro)
  • Verwisselbare knoopcelbatterij CR2032
  • Batterijduur 1 jaar
  • Bereik tot 45 meter
  • Prijs vanaf €34,95

Niet alle producten die we op de iCulture-redactie testen krijgen een uitgebreide bespreking. Voor hoesjes, kabels en andere accessoires hebben we de beknoptere ‘iCulture bekijkt’ reviews. Deze nieuwe Tile Bluetooth trackers zijn beschikbaar gesteld door het PR-bureau van Tile.


Spullen terugvinden met een Tile
Al jarenlang gebruik ik de Tile om mijn sleutelbos, tas en andere spullen terug te vinden, maar er zat één nadeel aan: als de batterij leeg is kun je de tracker weggooien. Tile heeft wel een recyclingprogramma waarmee je oude tracker naar eigen zeggen milieuvriendelijk kan worden verwerkt, maar het voelt toch wat als verspilling. Het zou handiger zijn als je de batterij zou kunnen verwisselen… en dat kan nu!

Tile Bluetooth tracker

We hebben voor deze review de Tile Mate (wit) en de Tile Pro (grijs) getest. De werking is nog steeds hetzelfde: je maakt de Tile bijvoorbeeld vast aan een tas en via de iPhone-app kun je zien waar je spullen zijn. Raak je je spullen kwijt, dan kun je een geluidje laten afspelen of op de kaart kijken. Dankzij crowdsourcing kunnen anderen meehelpen om jouw spullen terug te vinden, als ze in de buurt zijn. Daar hoef je zelf niets voor te doen; je hoeft alleen maar te zorgen dat de Tile via Bluetooth verbinding kan maken met de iPhone van jouzelf of van een medegebruiker. Uiteraard gebeurt dit volledig anoniem: als jouw tas wordt teruggevonden dankzij een andere gebruiker, kom je elkaars gegevens niet te weten. Je kunt ook niet zien welke andere Tile-gebruikers er in de buurt zijn.

Tile Bluetooth tracker met verwisselbare batterij

Groter bereik
Het design van de nieuwe Tile is grotendeels hetzelfde gebleven, maar is wel iets dikker geworden. Het belangrijkste verschil is dat er nu een schuifje op de achterkant zit, waarmee je de knoopcelbatterij (CR2032) kunt verwisselen. De Tile Mate is gemaakt van wit plastic, terwijl de Tile Pro een metalen frame met een donkergrijze behuizing heeft. De Pro is robuuster, luider, stijlvoller en heeft een groter bereik, maar is ook iets duurder. Verder valt ons op dat het oogje bij de Pro groter en ronder is geworden, waardoor je gemakkelijker een sleutelring er doorheen kunt steken. Aan de achterkant zijn nu drie speakergaatjes aanwezig in plaats van één.

De vernieuwde Tile Mate heeft nu een bereik van 45 meter en dat is 50% meer dan de vorige. De speaker is ook luider, zodat je het geluidje ook hoort als de Tile ergens onderin een tas zit.

Tile Pro aan je spijkerbroek.

Tile Premium

Voorheen moest je ongeveer elk jaar de Tiles vervangen door nieuwe, wat een constante inkomstenstroom voor de fabrikant opleverde. Door over te stappen op verwisselbare batterijen raakt Tile die inkomsten kwijt, maar daar hebben ze iets op gevonden. Je kunt nu een Tile Premium-abonnement afsluiten waarbij je voor $3 per maand of $30 per jaar extra functies krijgt. Hierbij krijg je onder andere twee jaar extra garantie en gratis vervanging van de batterij.

Nieuwe knoopcelbatterijen kun je ook makkelijk zelf kopen. Wat ons betreft biedt het Premium-programma vooral voordelen op softwaregebied. Je kunt bijvoorbeeld Smart Alerts instellen om een waarschuwing te krijgen als je een bepaald gebied verlaat zonder je Tile. Zo kun je een waarschuwing krijgen als je je huissleutels of tas thuis hebt laten liggen. Je kunt ook onbeperkt je Tiles delen met anderen en je kunt 30 dagen locatiehistorie terugkijken.

Tile in gebruik

Er zitten ook wat handige functies in waar je geen Premium-abonnement voor nodig hebt. Zo kun je met een Tile ook omgekeerd zoeken. Drukt op de Tile om een alarm op je iPhone te laten afgaan. Handig als je altijd je iPhone ergens in huis laat slingeren. Een andere recente functie is dat je met Siri Shortcuts makkelijk je sleutelbos, tas en andere spullen kunt terugvinden als je een Tile eraan hebt hangen. Even vragen aan Siri en je weet waar je moet zoeken. Ook hiervoor heb je geen Premium nodig.

Score

8.5

Tile tracker

Tile tracker

€34,99

Voordelen +

  • Verwisselbare batterij
  • Keuze uit meerdere modellen
  • Werkt betrouwbaar en goed

Nadelen -

  • Prijzig
  • Iets dikker geworden ten opzichte van voorganger

Conclusie Tile Bluetooth tracker review

Ik gebruik al een aantal jaren Tiles en ben er erg tevreden over. Ze werken betrouwbaar en goed. Van de twee grootste frustraties (korte levensduur en hoge prijs) heeft Tile nu in ieder geval eentje opgelost: je hoeft niet meer elk jaar een stuk plastic weg te gooien, maar je kunt eenvoudig een nieuw batterijtje plaatsen. Daarmee wordt de levensduur flink verlengd.

Tile Bluetooth tracker kopen

Wil je ook een Tile, dan kun je terecht bij diverse winkels zoals:

Let wel goed op dat je de nieuwste versie met verwisselbare batterij neemt!