Apple Watch opslag

watchOS 6 verwachtingen: wat brengt de nieuwste update voor de Apple Watch?

Dit jaar verschijnt watchOS 6, de eerstvolgende update voor de Apple Watch. Welke functies kun je later dit jaar misschien wel gaan gebruiken op je horloge? We kijken vooruit in deze watchOS 6 vooruitblik.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

wachtOS 6 vooruitblik

De Apple Watch wordt met het jaar volwassener. Dat ligt niet alleen aan de nieuwe Apple Watch-modellen, maar dat komt ook zeker door het besturingssysteem. Vier jaar geleden stond watchOS nog maar in de kinderschoenen, maar inmiddels is watchOS uitgegroeid tot een veelgebruikt besturingssysteem met veel in zijn mars. Maar wat wordt de volgende stap van watchOS? We kijken vooruit in deze watchOS 6 vooruitblik.


#1 App Store naar de Apple Watch
Eén van de grootste vernieuwingen in watchOS 6 wordt de komst van de App Store. Met de losse App Store op de Apple Watch kun je hoogstwaarschijnlijk direct vanaf je horloge nieuwe apps installeren. Dit zorgt er hopelijk ook voor dat ontwikkelaars niet meer verplicht zijn om ook een iPhone-app te maken, zoals nu nog het geval is. We hopen ook dat dit ervoor zorgt dat er meer en betere apps komen en dat Apple de appmakers meer mogelijkheden biedt om nieuwe creatieve apps te maken.

De Apple Watch wordt daardoor meer onafhankelijk van de iPhone, een wens die al een paar jaar speelt onder gebruikers. In een eerder artikel lees je waarom we uitkijken naar de App Store in watchOS 6.

#2 Meer nieuwe standaardapps
Apple gaat ook een grote hoeveelheid nieuwe apps aan watchOS 6 toevoegen. Volgens betrouwbare geruchten komen de Dictafoon-, Rekenmachine- en Audioboeken-app. Afgelopen jaar heeft Apple de Dictafoon-app al overgezet naar de iPad en Mac, dus de Apple Watch is een logische keuze. Een nu veelgebruikte opname-app is Just Press Record, die prima op de Apple Watch werkt. We zijn daarom benieuwd hoe de Dictafoon-app van Apple eruit gaat zien. Verder komt ook de Rekenmachine-app goed van pas en is de Apple Boeken-app voor audioboeken na de podcasts vorig jaar een logische toevoeging.

watchOS 6-concept met dictafoon.

#3 Nieuwe gezondheidsapps
Ieder jaar verbetert Apple de gezondheidsfuncties. Of het nou extra workouttypes zijn voor de Workout-app of de Apple Watch ECG-functie, er zitten altijd wel verbeteringen in om je gezondheid beter te meten of om je gezonder te maken. In watchOS 6 kun je volgens bronnen je menstruatie bijhouden met de nieuwe Cyclus-app. Garmin en Fitbit hebben al iets soortgelijks, dus dat dit nu ook naar de Apple Watch komt is een handige extra functie.

Voor mensen die aan strenge medicatie zitten, is er ook goed nieuws. Er komt mogelijk een Dose-app, die herinneringen geeft om je medicijnen op tijd in te nemen. Je kan dit nu natuurlijk al instellen via de Herinneringen-app, maar de Dose-app biedt mogelijk meer opties.

Apple gaat ook iets doen op het gebied van gehoorgezondheid. Er zitten namelijk hints in de WWDC 2019-app, die wijzen naar een functie voor gehoorgezondheid. Je kan zo resultaten van een gehoortest via een app opslaan. Of we deze functie ook op de Apple Watch krijgen, is nog maar de vraag. Maar met de sterke focus op gezondheid zou het ons niets verbazen als we deze functie op één of andere manier terugzien op de Apple Watch.

We denken ook dat Apple dit jaar weer nieuwe stappen moet maken. De activiteitenringen kennen we nu wel. Het is een bewezen concept, dus Apple moet dit ook zeker niet laten varen. Wat betreft de coaching en mogelijkheden kan het nog wel en tandje beter.

Apple Watch vriend uitdagen voor een wedstrijd.

Eén van de vernieuwingen in watchOS 5 zijn de wedstrijden in de Activiteit-app. Deze kan je echter alleen maar één-op-één houden. Terwijl steeds meer mensen een Apple Watch dragen, zou het juist leuker zijn om een grotere competitie op te zetten. Daarbij zou het ook leuk zijn als je zelf je doelen in kan stellen, in plaats van alleen de meeste punten verzamelen. Hou bijvoorbeeld een wedstrijd waarin je in een maand minstens vijf verschillende workouts moet doen. Met zo’n type wedstrijd spoor je meer mensen tegelijkertijd aan om actiever te worden.

#4 Meer wijzerplaten en vrijheid in complicaties
De wijzerplaat is het meest belangrijke aspect van de Apple Watch. Het is ook het onderdeel waarmee je de Apple Watch extra persoonlijk kan maken. Apple heeft dan ook weer een aantal nieuwe wijzerplaten in het vooruitzicht. Er komt een Gradient-wijzerplaat met allerlei kleuren en een klassieke California-wijzerplaat. Apple werkt ook aan nieuwe versies van bestaande wijzerplaten, zoals de XL- en zonnestand-wijzerplaten.

Het lijkt er niet op dat ontwikkelaar straks ook eigen wijzerplaten kunnen maken en dat vinden we jammer. Apple is nog steeds de enige die bepaalt hoe jouw Apple Watch eruit ziet. Bij de modulaire wijzerplaten kun je bijvoorbeeld niet zelf de indeling van de complicaties en tijdaanduiding bepalen. De kans dat watchOS 6 hier verandering in gaat brengen is klein, maar we houden de moed erin.

Infograaf wijzerplaten op Apple Watch Seriers 4.

#5 Animoji en Memoji
Apple is ook van plan om de Animoji en Memoji naar de Apple Watch te brengen. Hoe dat precies gaat werken is nog afwachten, aangezien de Apple Watch geen camera heeft. Het gaat dan ook waarschijnlijk om stickers van jouw recent gebruikte Animoji van je iPhone. Die kan je dan mogelijk met van tevoren gekozen gezichtsuitdrukkingen via je Apple Watch versturen en in je chats plakken.

#6 Overige wensen voor watchOS 6
Er zijn nog wel meer functies die we in watchOS 6 graag zien:

  • Ondersteuning voor Nederlandse Scribble op de Apple Watch. Deze functie werd al in watchOS 3 toegevoegd, maar werkt nog steeds niet in het Nederlands. Met Scribble kun je makkelijker korte berichtjes typen door letter voor letter te tekenen. De Apple Watch vult dan zelf de woorden aan.
  • Beter beginscherm voor apps. Nu er meer apps bij komen, hopen we ook dat het beginscherm op de schop gaat. De honingraat-systeem weergave is niet altijd even handig. De lijstweergave op de Apple Watch is een goed alternatief, maar daar moet je wel heel veel scrollen als je veel apps hebt.
  • Siri Shortcuts-app op de Apple Watch. De vroegere Workflow-app had wel een Apple Watch-versie, zodat je snel allerlei opdrachten kon activeren. Sinds de overgang naar de Opdrachten-app ontbreekt deze helaas.
  • Meer sporten voor Workout-herinneringen. Wij zijn een fan van deze functie uit watchOS 5, die herkent of je aan het wandelen bent of weer rustig op je stoel zit. De functie werkt nu met vijf soorten activiteiten, maar we zouden dit graag bij meer sporten zien.

We willen ook nog steeds graag onze slaap meten met de Apple Watch, maar die functie hoeven we dit jaar nog niet te verwachten. Pas in 2020 komt Apple met een app voor slaapanalyse, omdat er mogelijk nieuwe hardware voor nodig is in verband met de batterijduur.

Wat zijn jouw wensen of verwachtingen van watchOS 6? Laat het ons weten in de reacties.

watchOS 6 wordt vermoedelijk tijdens de WWDC 2019 gepresenteerd, op maandag 3 juni. Lees meer over watchOS 6 in ons overzicht.

Lees ook onze andere vooruitblikken op de nieuwe software-versies:

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 23 mei: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd met nieuwe verwachtingen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

39 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.