iOS 13 update

Gerucht: ‘iOS 13 krijgt vernieuwde Herinneringen en gezondheidsfuncties’

Apple is van plan om in iOS 13 een vernieuwde Herinneringen-app toe te voegen. Ook de Gezondheidapp wordt vernieuwd, zo meldt Bloomberg op basis van interne bronnen. Verder zijn er updates voor iMessage en de Boeken-app en komen er veelbezochte locaties in Apple Kaarten.

Bloomberg kijkt alvast vooruit naar de aankondigingen die we op WWDC 2019 kunnen verwachten. Er komen nieuwe tools voor ontwikkelaars, maar het betekent ook dat sommige apps van derde partijen concurrentie krijgen van Apple zelf. Voor iOS 13 komen er updates aan voor belangrijke apps zoals Kaarten, Herinneringen en Berichten. Ook staan er nieuwe app voor de Apple Watch op het programma en komen er nieuwe functies op het gebied van gezondheid aan.


De nieuwe versie van iOS heeft codenaam ‘Yukon’ gekregen en bevat verbeteringen voor meerdere apps. Een aantal van die functies stonden eigenlijk al gepland voor vorig jaar, maar ze werden toen doorgeschoven vanwege de focus op stabiliteit en betrouwbaarheid in iOS 12. Daarnaast is Apple al bezig met iOS 14, die codenaam ‘Azul’ draagt en voor 2020 staat gepland. Die versie van iOS zou ondersteuning voor 5G moeten bieden en nieuwe mogelijkheden op het gebied van augmented reality.

iOS 13 maakt je toestel sneller
iOS 13 zal opnieuw je toestel sneller maken en het aantal bugs verminderen. Er komen ook wat tweaks in de interface. Zo zal de animatie bij het sluiten van apps er net iets anders uit zien, denkt Bloomberg. Ook krijgen de widgets een wat strakker uiterlijk. Veel gebruikers zitten echter uit te kijken naar een heel andere vernieuwing: een donkere modus. Daar wordt al jarenlang over gesproken en in iOS 13 lijkt het er eindelijk aan te komen, zoals we al eerder schreven.

Apple zou bezig zijn met een veegtoetsenbord, vergelijkbaar met SwiftKey. En een functie die vergelijkbaar is met Duet Display en Luna Display zorgt ervoor dat je je iPad als een tweede scherm kunt gebruiken, om er bijvoorbeeld met de Apple Pencil op te tekenen. Een concept hiervoor lieten we een paar dagen geleden zien.

Concept MacBook

Vernieuwde Gezondheidapp
De vernieuwde Gezondheidapp krijgt een betere startpagina waarop je duidelijker je dagelijkse activiteiten te zien krijgt. Er komt ook een sectie over je gehoor, waar je kunt zien hoe luid je muziek afspeelt op je oordopjes, zodat je weet wanneer je aan een gehoorapparaat toe bent. Verder komen er meer functies voor het bijhouden van je menstruatiecyclus, waardoor apps als Clue en Flo extra concurrentie erbij krijgen.

Vernieuwde Herinneringen-app
In de vernieuwde Herinneringen-app krijg je meer opties. Ook deze zal extra concurrentie opleveren voor de makers van bestaande apps. Op het hoofdscherm komen er vier standaard secties: alle todo’s, dingen die je vandaag moet doen, ingeplande taken en taken die je hebt voorzien van een vlaggetje. Elke sectie heeft een eigen kleur.

Zoals Tim Cook al beloofde komen er nieuwe functies voor Schermtijd. Hiermee kunnen ouders precies aangeven met welke personen kinderen contact mogen hebben en op welk moment. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat kinderen overdag wel contact met schoolgenootjes mogen hebben, maar na 20:00 uur niet meer.

In de Boeken-app krijg je een betere voortgangstracker en een nieuw beloningssysteem.

iMessage krijgt de mogelijkheid om een profielfoto en -naam in te stellen en zelf te bepalen wie dit te zien krijgt. Er komt ook een apart menu voor Animoji- en Memoji-stickers.

Apple Kaarten lijkt ook een behoorlijke update te krijgen met veelbezochte locaties zoals thuis en werk. Je kunt er vervolgens makkelijk naartoe navigeren. Bij Google kan dat al. Verder kun je je favorieten voortaan indelen in groepen en een foto toevoegen.

Dongles om je spullen terug te vinden
Nog een vernieuwing: Apple wil de diensten Zoek mijn vrienden en Zoek mijn iPhone samenvoegen tot één enkele app, die momenteel nog de bijnaam ‘GreenTorch’ heeft. Hier waren al eerder geruchten over. Apple zou van plan zijn een tag of dongle te maken die je aan een tas of ander voorwerp vastmaakt, vergelijkbaar met de Tile.

De Mail-app krijgt de optie om specifieke conversaties te dempen en inkomende mailtjes van bepaalde personen te blokkeren. Het beheer van mappen wordt bovendien eenvoudiger.

Daarnaast wil Apple een systeembrede slaapmodus toevoegen die samenwerkt met de Bedtijd-functie in de Klok-app. Dit zou kunnen samenwerken met apparaten die je slaap kunnen meten, zoals de Apple Watch.

De vernieuwde Woning-app werkt beter samen met beveiligingscamera’s en kan eerdere opnames laten zien. Heb je thuis een HomePod staan, dan zal deze specifieke stemmen beter herkennen, waardoor het apparaat voor meerdere gebruikers geschikt wordt.

Lees ook onze iOS 13 iPad-verwachtingen en natuurlijk ook onze WWDC 2019 verwachtingen zodat je weer helemaal op de hoogte bent!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 mei 2019, 14:17
Categorieën Geruchten, iOS
Onderwerp ios 13

iOS 13

iOS 13 is de grote 2019 software-update voor de iPhone, die sinds september van dat jaar te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.