WWDC 2019 doodskop

WWDC 2019: alles over Apple’s ontwikkelaarsconferentie in 2019

WWDC 2019 is Apple's jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. Wat werd er aangekondigd op de WWDC 2019, wanneer werd het event gehouden en wat was de locatie? Je leest het in dit overzicht van WWDC 2019!

Alles over de WWDC 2019

WWDC 2019 is Apple’s ontwikkelaarsconferentie die in juni 2019 gehouden werd. Tijdens WWDC kondigt Apple altijd nieuwe versies van iOS, macOS en de andere platformen aan. Ontwikkelaars kunnen meteen met de nieuwe software aan de slag. Bovendien is er vaak aandacht voor andere aankondigingen, zoals nieuwe Macs. Op deze pagina lees je wat er in 2019 allemaal aangekondigd is. Net als voorgaande jaren vond het evenement plaats in stad San José (Californië).


WWDC is voor veel mensen Apple’s belangrijkste evenement van het jaar. We krijgen er te horen wat de nieuwe plannen zijn voor de vijf belangrijkste platformen van Apple, te weten: iOS, iPadOS, watchOS, tvOS en macOS. Ook worden er soms nieuwe hardwareproducten aangekondigd, zoals nieuwe MacBooks. WWDC is voor elke Apple-gebruiker interessant omdat je in twee uur een goede indruk krijgt wat Apple de rest van het jaar gaat doen. Ontwikkelaars kunnen meteen na afloop aan de slag gaan met beta’s van de nieuwe software-versies, die vaak ook als publieke betaversie beschikbaar komen. Wat je nog meer moet weten over WWDC lees je hier: de aankondigingen, de locatie, informatie over zelf bezoeken en meer!

WWDC 2019 buitenaards wezen

WWDC 2019 in het kort

Dit zijn de belangrijkste punten van de WWDC 2019:

 • De WWDC vond plaats van 3 tot en met 7 juni 2019.
 • De locatie was San José, Californië net als voorgaande jaren.
 • Aankondiging van iOS 13, iPadOS 13, macOS Catalina, watchOS 6, tvOS 13.
 • Ook nieuwe hardware aangekondigd: Mac Pro en Pro Display XDR.

Wanneer is WWDC 2019?

De datum van WWDC 2019 was 3 t/m 7 juni 2019. Aan het begin van de conferentie hield Apple op maandagavond 3 juni om 19:00 uur Nederlandse tijd de traditionele keynote, waar alle belangrijke aankondigingen op het gebied van software werden gedaan. De rest van de week konden ontwikkelaars deelnemen aan workshops en vragen stellen aan Apple-engineers.

Wat is WWDC 2019?

WWDC staat voor Worldwide Developer Conference en is in eerste instantie bedoeld voor softwareontwikkelaars. Toch is het evenement ook belangrijk voor gewone gebruikers, omdat Apple de plannen voor de rest van het jaar onthult. Vooral de nieuwe functies in iOS trekken daarbij de aandacht. Apple maakt tijdens de WWDC bekend welke belangrijke nieuwe functies zullen worden uitgerold in het najaar en aan welke grote plannen en ontwikkelingen wordt gewerkt.

Tijdens workshopsessies kunnen ontwikkelaars in meer dan 100 sessies leren hoe ze apps kunnen ontwikkelen en vragen stellen aan Apple-engineers. Er zijn ook gastsprekers uit de technologie-industrie die tijdens de WWDC presentaties geven.

WWDC 2019

Wat is de WWDC 2019 locatie?

Sinds 2017 vindt de WWDC plaats in het McEnery Convention Center in San Jose, in het hart van Silicon Valley. Ook in 2019 was dit weer het geval. Voorgaande jaren werd vaak gekozen voor San Francisco.

Apple WWDC 2019

Welke aankondigingen waren er op de WWDC 2019?

Na een volledig op software gefocuste presentatie in 2018, bracht de WWDC 2019 zowel nieuwe software als hardware. We kregen voor het eerst een blik op de Mac Pro en het Pro Display XDR, beide bedoeld voor ontwikkelaars en professionals. Ook de aankondigingen van de software-versies zijn vooral bedoeld om ontwikkelaars de tijd te geven hun apps aan te passen en samen te laten werken met alle nieuwe functies. Apple introduceerde in de softwareversies allerlei nieuwe verbeteringen.

Dit werd er in 2019 aangekondigd:

 • iOS 13: grote update met onder andere de donkere modus, verbeterde performance op oudere toestellen, een nieuwe Zoek Mijn- en Herinneringen-app, verbeteringen voor de camera, Apple Kaarten en nog veel meer.
 • iPadOS 13: voor het eerst een eigen softwareversie voor de iPad, gebaseerd op iOS 13. Je vindt er dezelfde verbeteringen als in iOS 13, plus iPad-specifieke functies zoals meerdere vensters gebruiken en een nieuw beginscherm.
 • watchOS 6: introductie van de App Store op de Apple Watch, nieuwe gezondheidsfuncties, nieuwe wijzerplaten en meer.
 • tvOS 13: een nieuw design voor het beginscherm, nieuwe screensavers en ondersteuning voor meerdere gebruikers.
 • macOS Catalina 10.15: ondersteuning voor Catalyst-apps (overgezette iPad-apps), introductie van nieuwe Muziek, Podcast en TV-app en einde van iTunes, iPad als tweede scherm en meer.
 • Mac Pro: de eerste update sinds 2013 voor de professionele Mac, met een compleet nieuw design en modulair systeem.
 • Pro Display XDR: bijbehorend 32-inch scherm met hoge resolutie en hetzelfde design als de Mac Pro.

Lees meer over alle aankondigingen in onze WWDC 2019 samenvatting.

WWDC 2019 logo

Voorgaande WWDC’s

Apple houdt ieder jaar een nieuwe WWDC. Het is een traditie sinds 1990, waar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van software. Lees hieronder meer over alle eerdere edities:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2020