WWDC 2019 doodskop

WWDC 2019: alles over Apple’s ontwikkelaarsconferentie in 2019

WWDC 2019 is Apple's jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. Welke aankondigingen kunnen we op WWDC 2019 verwachten, op welke datum valt de keynote in 2019 en wat weten we al over dit belangrijke evenement? Je leest het in dit overzicht van WWDC 2019!

WWDC 2019 aangekondigd

WWDC 2019 is Apple’s eerstvolgende ontwikkelaarsconferentie. Tijdens WWDC kondigt Apple altijd nieuwe versies van iOS, macOS en de andere platformen aan. Ontwikkelaars kunnen meteen met de nieuwe software aan de slag. Bovendien is er vaak aandacht voor andere aankondigingen, zoals nieuwe Macs. Op deze pagina lees je wat je in juni 2019 kunt verwachten. Net als voorgaande jaren vindt het evenement plaats in stad San José (Californië).


WWDC is voor veel mensen Apple’s belangrijkste evenement van het jaar. We krijgen er te horen wat de nieuwe plannen zijn voor de vier belangrijkste platformen van Apple, te weten: iOS, watchOS, tvOS en macOS. Ook worden er soms nieuwe hardwareproducten aangekondigd, zoals nieuwe MacBooks. WWDC is voor elke Apple-gebruiker interessant omdat je in twee uur een goede indruk krijgt wat Apple de rest van het jaar gaat doen. Ontwikkelaars kunnen meteen na afloop aan de slag gaan met beta’s van de nieuwe software-versies, die vaak ook als publieke betaversie beschikbaar komen. Wat je nog meer moet weten over WWDC lees je hier: de verwachte datum van de keynote, de locatie, informatie over zelf bezoeken en verwachte aankondigingen!

WWDC 2019 buitenaards wezen

Wanneer is WWDC 2019?

De datum van WWDC 2019 is dit jaar vastgesteld op 3 t/m 7 juni 2019. Aan het begin van de conferentie houdt Apple op maandagavond 3 juni om 19:00 uur Nederlandse tijd de traditionele keynote, waar alle belangrijke aankondigingen op het gebied van software worden gedaan. De rest van de week kunnen ontwikkelaars deelnemen aan workshops en vragen stellen aan Apple-engineers.

Wat is WWDC 2019?

WWDC staat voor Worldwide Developer Conference en is in eerste instantie bedoeld voor softwareontwikkelaars. Toch is het evenement ook belangrijk voor gewone gebruikers, omdat Apple de plannen voor de rest van het jaar onthult. Vooral de nieuwe functies in iOS trekken daarbij de aandacht. Apple maakt tijdens de WWDC bekend welke belangrijke nieuwe functies zullen worden uitgerold in het najaar en aan welke grote plannen en ontwikkelingen wordt gewerkt.

Tijdens workshopsessies kunnen ontwikkelaars in meer dan 100 sessies leren hoe ze apps kunnen ontwikkelen en vragen stellen aan Apple-engineers. Er zijn ook gastsprekers uit de technologie-industrie die tijdens de WWDC presentaties geven.

WWDC 2019

Wat is de WWDC 2019 locatie?

Sinds 2017 vindt de WWDC plaats in het McEnery Convention Center in San Jose, in het hart van Silicon Valley. Ook in 2019 is dit weer het geval. Voorgaande jaren werd vaak gekozen voor San Francisco.

WWDC 2019 bezoeken, kan dat?

Wil je WWDC bezoeken, dan moet je geluk hebben. Het aantal plaatsen is namelijk beperkt en de tickets worden verdeeld via een verloting. In aanloop naar WWDC hebben ontwikkelaars altijd de mogelijkheid om zich in te schrijven voor een ticket. Wie wordt ingeloot kan voor $1599 een ticket aanschaffen. Je kunt dus niet voor de lol meedoen en later wel eens kijken of je zin hebt om te gaan. Je zult zelf moeten zorgen voor de vlucht en accomodatie. De registratie voor ontwikkelaars startte meestal rond maart en degenen die zijn ingeloot zijn inmiddels op de hoogte gebracht. Je kunt je dus niet meer aanmelden.

Thuisblijvers kunnen via livestreams alles volgen er zijn ook opnames van workshops die je achteraf kunt terugkijken. Je mist dan natuurlijk wel de mogelijkheid om in direct contact te komen met Apple-engineers.

Apple WWDC 2019

Ontwikkelaars kunnen zich aanmelden via de speciale WWDC-ticketpagina, die elk jaar slechts korte tijd geopend is. Wie zich inschrijft krijgt vrij snel daarna te horen of hij/zij is ingeloot. Op de WWDC-website vind je ook een volledig schema van alle geplande activiteiten en locaties, zodra dit bekend is.

Apple nodigt elk jaar ook getalenteerde scholieren en studenten uit om naar het evenement te komen. Zij krijgen een gesponsord ticket en hoeven alleen hun reis- en verblijfkosten te betalen. De meeste deelnemers zijn scholieren die op de middelbare school zitten.

WWDC 2019 logo

Welke aankondigingen worden er verwacht op WWDC 2019?

Omdat WWDC zich zo sterk richt op de ontwikkelaars, hebben de meeste aankondigingen te maken met software. Daarom kun je vooral nieuws over Apple’s belangrijkste platformen verwachten, te weten iOS 13, watchOS 6, tvOS 12 en macOS 10.15. Tijdens WWDC worden vaak al de eerste betaversies vrijgegeven, zodat ontwikkelaars meteen aan de slag kunnen gaan met de aangekondigde nieuwe functies en SDK’s.

Naast de nieuwe software-updates, verwachten we dit jaar ook nieuwe hardware te zien. Apple gaat hoogstwaarschijnlijk de nieuwe Mac Pro en het Apple Display onthullen, twee producten die gericht zijn op professionals en ontwikkelaars. Meer over onze verwachtingen voor de WWDC 2019 lees je in ons aparte overzicht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2019