WWDC 2019 doodskop

WWDC 2019: alles over Apple’s ontwikkelaarsconferentie in 2019

WWDC 2019 is Apple's jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. Wat werd er aangekondigd op de WWDC 2019 en wat waren de hoogtepunten? Je leest het in dit overzicht van WWDC 2019!

Alles over de WWDC 2019

WWDC 2019 is Apple’s ontwikkelaarsconferentie en vond plaats in juni 2019. Tijdens WWDC kondigt Apple altijd nieuwe versies van iOS, macOS en de andere platformen aan en dat was ook in 2019 het geval. Ontwikkelaars konden meteen met de nieuwe software aan de slag. Op deze pagina lees je wat er in 2019 allemaal gebeurde. Net als de twee voorgaande jaren vond het evenement plaats in de stad San José (Californië).


WWDC is voor veel mensen Apple’s belangrijkste evenement van het jaar. We krijgen er te horen wat de nieuwe plannen zijn voor de vijf belangrijkste platformen van Apple, te weten: iOS, iPadOS, watchOS, tvOS en macOS. Ook worden er soms nieuwe hardwareproducten aangekondigd, zoals nieuwe MacBooks. WWDC is voor elke Apple-gebruiker interessant omdat je in twee uur een goede indruk krijgt wat Apple de rest van het jaar gaat doen. Ontwikkelaars kunnen meteen na afloop aan de slag gaan met beta’s van de nieuwe software-versies, die vaak ook als publieke betaversie beschikbaar komen. Wat je nog meer moet weten over WWDC lees je hier: de aankondigingen, de locatie, informatie over zelf bezoeken en meer!

WWDC 2019 buitenaards wezen

WWDC 2019 in het kort

Dit zijn de belangrijkste punten van WWDC 2019:

 • De WWDC vond plaats van 3 tot en met 7 juni 2019.
 • De locatie was San José, Californië net als voorgaande jaren.
 • Aankondiging van iOS 13, iPadOS 13, macOS Catalina, watchOS 6, tvOS 13.
 • Ook nieuwe hardware aangekondigd: Mac Pro en Pro Display XDR.

Wanneer is WWDC 2019?

De datum van WWDC 2019 werd al vroegtijdig bekendgemaakt: 3 t/m 7 juni 2019. Aan het begin van de conferentie hield Apple op maandagavond 3 juni om 19:00 uur Nederlandse tijd de traditionele keynote, waar alle belangrijke aankondigingen op het gebied van software werden gedaan. De rest van de week konden ontwikkelaars deelnemen aan workshops en vragen stellen aan Apple-engineers.

Bekijk ook

Apple kondigt WWDC 2019 officieel aan: keynote op 3 juni

Vanaf 3 tot en met 7 juni 2019 kunnen ontwikkelaars in San Jose terecht om op WWDC 2019 workshops bij te wonen en naar de traditionele keynote op maandag te luisteren. Apple heeft dit nu officieel bevestigd met een uitnodiging aan ontwikkelaars om zich in te schrijven voor de ticketverloting.

WWDC 2019

Wat was de WWDC 2019 locatie?

Van 2017 t/m 2019 vond de WWDC plaats in het McEnery Convention Center in San Jose, in het hart van Silicon Valley. Uiteindelijk bleek dit voorlopig de laatste keer te zijn geweest, want in 2020 kon de fysieke versie van WWDC niet doorgaan in verband met COVID-19. Voor 2017 werd meestal gekozen voor San Francisco.

Apple WWDC 2019

Welke aankondigingen waren er op de WWDC 2019?

In 2018 was de presentatie volledig op software gericht, maar in 2019 was er een mix van software en hardware. We kregen voor het eerst een blik op de Mac Pro en het Pro Display XDR, beide bedoeld voor ontwikkelaars en professionals. Apple introduceerde in de softwareversies allerlei nieuwe verbeteringen.

Dit werd er in 2019 aangekondigd:

 • iOS 13: grote update met onder andere de donkere modus, verbeterde performance op oudere toestellen, een nieuwe Zoek Mijn- en Herinneringen-app, verbeteringen voor de camera, Apple Kaarten en nog veel meer.
 • iPadOS 13: voor het eerst een eigen softwareversie voor de iPad, gebaseerd op iOS 13. Je vindt er dezelfde verbeteringen als in iOS 13, plus iPad-specifieke functies zoals meerdere vensters gebruiken en een nieuw beginscherm.
 • watchOS 6: introductie van de App Store op de Apple Watch, nieuwe gezondheidsfuncties, nieuwe wijzerplaten en meer.
 • tvOS 13: een nieuw design voor het beginscherm, nieuwe screensavers en ondersteuning voor meerdere gebruikers.
 • macOS Catalina 10.15: ondersteuning voor Catalyst-apps (overgezette iPad-apps), introductie van nieuwe Muziek, Podcast en TV-app en einde van iTunes, iPad als tweede scherm en meer.
 • Mac Pro: de eerste update sinds 2013 voor de professionele Mac, met een compleet nieuw design en modulair systeem.
 • Pro Display XDR: bijbehorend 32-inch scherm met hoge resolutie en hetzelfde design als de Mac Pro.

Lees meer over alle aankondigingen in onze WWDC 2019 samenvatting.

Bekijk ook

Apple's WWDC 2019 samenvatting: alle aankondigingen op een rijtje

Bekijk hier de WWDC 2019 samenvatting! Bekijk de hoogtepunten, check alle aankondigingen op een rijtje en meer! Dit is de round-up van alle onthullingen tijdens Apple's WWDC 2019-keynote.

WWDC 2019 logo

Voorgaande WWDC’s

Apple houdt ieder jaar een nieuwe WWDC. Het is een traditie sinds 1990, waar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van software. Lees hieronder meer over alle eerdere edities:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
augustus 2021
Onderwerp
,