WWDC 2019 doodskop

‘iOS 13 krijgt meer Siri-functies voor apps van derden’

Media afspelen, vluchtinfo opvragen en meer

Ontwikkelaars krijgen in iOS 13 meer mogelijkheden om Siri te gebruiken. Het gaat bijvoorbeeld media afspelen, zoeken en bellen. Daarmee wordt Siri nog veelzijdiger.

Tijdens de WWDC 2019-conferentie zal Apple meer details geven over de nieuwe functies in iOS 13 en macOS 10.15. Vandaag zijn weer nieuwe details gelekt door codespeurder Guilherme Rambo en ontwikkelaar Steve Troughton-Smith, vooral bedoeld voor ontwikkelaars. Het gaat om drie grote onderwerpen: Siri, Marzipan en augmented reality. Ontwikkelaars krijgen toegang tot nieuwe ontwikkeltools (API’s) en functies, zo zeggen bronnen die op de hoogte zijn van Apple’s plannen met iOS 13 en macOS 10.15.

Nieuwe Siri-functies

Ontwikkelaars kunnen Siri in hun apps en diensten opnemen om allerlei taken uit te voeren. Naast media afspelen, zoeken en bellen gaat het bijvoorbeeld om tickets voor events bestellen, treinreizen boeken en informatie over luchthavens en vluchten opvragen. Ook het opvragen van zitplaatsinformatie en omgaan met bestandsbijlagen in berichten zijn taken waar Siri binnenkort wel raad mee weet. Het zou bijvoorbeeld Spotify meer mogelijkheden kunnen bieden om muziek op de HomePod af te spelen – al hangt het wel af van Spotify of ze er gebruik van willen maken. Net als bij de Siri Shortcuts is het niet een garantie dat ontwikkelaars er iets mee doen.

Marzipan van Apple

Marzipan: meer opties voor Touch Bar
Ontwikkelaars die hun apps naar de Mac willen overzetten krijgen toegang tot nieuwe API’s (applicatie-programmeerinterfaces) waarmee ze toegang krijgen tot de Touch Bar en de menubalk op de Mac. Ook snelkoppelingen voor het toetsenbord worden ondersteund. Het wordt mogelijk om voor elke app meerdere vensters te openen. Dit is op de Mac heel gewoon, maar in iOS kun je per app maar één venster geopend hebben. Door deze opties toe te voegen gaan de Marzipan-apps zich meer als normale Mac-apps gedragen. Verder komen er meer mogelijkheden voor apps die Split View in iOS ondersteunen.

Dit maakt allemaal deel uit van Marzipan, waarbij Apple apps voor iOS en macOS uitwisselbaar wil maken.

Wat augmented reality betreft lijkt Apple dit jaar flink uit te willen pakken. Er komt een speciaal Swift-raamwerk voor AR en een bijbehorende app waarmee ontwikkelaars op een visuele manier AR-apps kunnen maken. In ARKit komt de mogelijkheid om menselijke houdingen te herkennen en er komt ondersteuning voor gamecontrollers met touchpads en stereo AR-headsets.

Er is nog veel meer informatie gelekt, onder andere dat ontwikkelaars meer controle krijgen over de Taptic Engine, previews van linkjes in apps en uitbreiding van NFC. Nu kunnen alleen NDEF-tags worden gelezen door externe ontwikkelaars, straks geldt dat ook voor tags die met ISO7816, FeliCa of MiFare werken. Alle details lees je in het artikel bij 9to5Mac.

Alles over iOS 13 lees je in onze round-up.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 april 2019, 17:38
Bron Bron 9to5Mac
Categorieën Geruchten, iOS
Onderwerpen ios 13, wwdc, wwdc 2019

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone, die sinds september 2019 te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer.

iOS 13

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.