Split View op de iPad.

Split View op de iPad: dit kun je ermee

Je kunt op de iPad twee apps tegelijk gebruiken dankzij Split View. Hoe werkt dit precies en op welke iPads is dit beschikbaar? In deze tip lees je er alles over.

Split View op de iPad

Dankzij Split View haal je veel meer uit je iPad. Met Split View kun je eenvoudig twee apps naast elkaar gebruiken, door het scherm te verdelen in twee stukken. Split View maakt naast Slide Over en Picture in picture deel uit van multitasking op de iPad. Zo werkt het.

iPads met Split View

Niet alle iPad-modellen werken met Split View. iPad-modellen die in 2014 of later uitgebracht zijn, bieden ondersteuning voor Split View. Het gaat om de volgende modellen:

Wat is Split View op de iPad?

Split View is de enige echte multitaskingfunctie van de iPad waarbij je twee apps naast elkaar kunt openen en ook tegelijk kunt gebruiken. Het ligt in het verlengde van Slide Over, een meer simpele functie om even snel een andere app te kunnen openen. Het verschil is dus dat je in Split View twee apps op een gedeeld scherm naast elkaar kunt plaatsen.

Helaas werken niet alle iPad-apps standaard met Split View. De ontwikkelaar moet de apps speciaal aanpassen voordat je gebruik kunt maken van deze weergave. Ook werken niet alle standaardapps van je iPad met Split View. Zo kun je de iTunes Store- en Instellingen-app niet in Split View-stand gebruiken.

Split View met Bestanden.

Hoe gebruik ik iPad Split View?

Het activeren van Split View is heel eenvoudig. Het werkt op eenzelfde manier als Slide Over:

  1. Open een app en sleep vanaf de iPad-dock een tweede app over je huidige app.
  2. Laat de app vervolgens los, waarna hij in Slide Over-stand geplaatst wordt.
  3. Bovenin het Slide Over-scherm vind je een streepje. Trek dit streepje naar beneden om het beeld te verdelen tussen de twee apps.
  4. Met de verticale streep in het midden kun je de verdeling van de twee apps aanpassen: 50/50 of een smalle kolom van de linker of rechter app.

Split View op de iPad instellen.

Je kunt ook een app in Split View plaatsen die niet in de dock staat. Hou hiervoor een app op het beginscherm ingedrukt en verschuif deze een beetje. Tik vervolgens met een andere vinger een tweede app aan die nu schermvullend in beeld weergegeven wordt. Je kunt nu je andere vinger met de eerste app loslaten om deze in Slide Over te openen, waarna je hem uit kunt breiden naar een Split View-weergave.

Split View op de iPad in iOS 11.

Als je een andere app wil kiezen, dan volg je gewoon de stappen hierboven. Als je eenmaal in de Split View weergave bent, hoef je niet eerst weer naar Slide Over te gaan. De nieuwe app vervangt automatisch de linker of rechter Split View-app, afhankelijk op welke plek je de app los laat. Goed om te weten is dat de Split View-weergave opgeslagen wordt in de appkiezer.

Verdeling voor Split View op de iPad.

Ben je benieuwd hoe multitasking op de iPad nog meer te gebruiken is? In aparte artikelen leggen we alles uit over Picture in Picture en Slide Over. Ook op de Mac kun je gebruikmaken van een soortgelijke Split View-functie met dezelfde naam.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen ipad, multitasking
Devices iPad 9,7" [2017], iPad Air, iPad Pro
Software iOS 10, iOS 11, iOS 9