Herstel door schudden

Herstel typen door de schudden: zo werkt het op iPhone en iPad

Door te schudden kun je tekst herstellen op de iPhone en iPad. Deze functie heet 'Herstel typen' en komt van pas als je vaak typefouten maakt. Lees hier hoe het werkt en hoe je het uitschakelt.

Tikfouten herstellen door te schudden

Heb je een tikfout gemaakt en zoek je de undo-functie op de iPhone, dan zul je die niet zomaar vinden als een knop. In plaats daarvan heeft Apple iets anders bedacht: door de iPhone krachtig te schudden kun je de laatste actie terugdraaien. Een fout ingetikt woord, een per ongeluk gewist tekstfragment of een onbedoelde pennenstreek bij het maken van een tekening: in veel gevallen kun je de actie terugdraaien door je iPhone te schudden. Deze functie maakt gebruik van de accelerometer (versnellingssensor) in het toestel. Heb je iets getypt en ben je niet tevreden, dan kun je natuurlijk op de Backspace-toets drukken om alles te wissen. Maar schudden is vaak sneller.

Herstel typen door te schudden

Er verschijnt bij het schudden een melding ‘Herstel typen’ om het tekstvak helemaal leeg te maken. De functie komt ook van pas als je een getypte tekst hebt gewist en spijt krijgt en je toch de oude tekst weer terug wilt. Ook in dat geval gebruik je ‘Herstel typen’: schud de iPhone en geef aan dat je de tekst wilt herstellen. Tik hiervoor op ‘Opnieuw typen’.

Herstel typen door te schudden.

Herstel door schudden uitschakelen

De functie ‘Herstel door schudden’ staat standaard ingeschakeld op de iPhone en iPad. Je kunt het ook uit zetten, om te voorkomen dat de melding steeds in beeld verschijnt. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor mensen die vaak met hun iPhone schudden of niet zo’n vaste hand hebben.

Zo zet je het uit, zodat de melding niet steeds in beeld verschijnt:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone en ga naar Algemeen > Toegankelijkheid.
  2. Veeg naar beneden en kies Herstel door schudden.
  3. Het schuifje staat standaard op groen. Schuif het naar links om uit te schakelen.

De melding zal nu niet meer verschijnen als je je iPhone of iPad schudt. Door het schuifje weer op groen te zetten kun je de functie weer inschakelen.

Ben je op zoek naar tips om sneller te typen met het iPhone-toetsenbord? In onderstaand tipartikel lees je daar meer over.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen herstellen, toetsenbord