Vrouw met MacBook en iPhone

Zo kun je de desktopversie van websites opvragen op iPhone en iPad

Wil je de desktopversie van een website opvragen op je iPhone of iPad? In deze tip leggen we uit hoe je dat kunt doen in mobiele browsers Safari en Chrome.

Desktopversie van websites op iPhone opvragen

De meeste websites laten tegenwoordig een mobiele weergave zien als je ze op de iPhone bezoekt. Dat is ideaal, want zo worden tekst en afbeeldingen geoptimaliseerd voor het kleine scherm. Soms mis je in de mobiele versie alleen net wat informatie of functies. Wil je liever de desktopversie van websites op de iPhone zien? Dan kan dat op twee manieren:

Desktopversie op iPhone vanuit adresbalk in Safari

Op de iPad wordt tegenwoordig meestal standaard de desktopwebsite geopend. Je hoeft daar dus niks voor te doen. Dat geldt niet voor de iPhone. Veruit de snelste manier is het opvragen van de desktopversie van websites via de adres- of zoekbalk van Safari. Dit gaat heel gemakkelijk:

  1. Open de website in Safari op de iPhone.
  2. Tik in de adresbalk op het ‘aA’-icoon.
  3. Kies de optie Vraag om desktopsite.
Desktopsite openen op iPhone via Safari

Op onze afbeelding staat de adresbalk onderin het scherm. Heb jij dat ook, maar zou je liever terug willen naar de adresbalk bovenin zoals vroeger? Volg dan de stappen in ons artikel over het verplaatsen van de Safari adresbalk.

Bekijk ook

De keuze is aan jou: de adresbalk in Safari boven of onder zetten

Sinds iOS 15 heeft Safari een nieuw uiterlijk op je iPhone. De grootste verandering is de verplaatsing van de adresbalk. Deze vind je onderin het scherm, maar je kunt terug naar de oude weergave. Lees hier hoe je dat doet.

Desktopversie van websites op iPhone niet zichtbaar?

Krijg je op de iPhone toch nog steeds de mobiele versie van de website te zien? Dat kan inderdaad gebeuren, want het is in feite een trucje om te doen alsof je de site met een Mac bezoekt. Sommige websites kijken echter niet naar het type apparaat maar naar de schermresolutie van het apparaat dat je gebruikt. In dat geval kun je ook nog onderstaande manier via de Chrome-browser proberen.

Een ander probleem is dat sommige dingen op desktopsites niet werken op je iPhone, al is dat wel zeldzaam tegenwoordig. Het kan bovendien iets langer duren om de pagina te laden, omdat de pagina niet is geoptimaliseerd voor mobiel gebruik en er vaak meer data opgehaald moet worden.

Destopversie van websites bekijken in Chrome

Ook in Google Chrome kun je de desktopversie van een website opvragen. Chrome heeft hiervoor een aparte optie die je alleen maar hoeft te selecteren. Voer simpelweg de volgende stappen uit:

  1. Open de gewenste website in Google Chrome voor iOS.
  2. Tik rechtsonder op de puntjes om het menu te openen.
  3. Veeg het menu omhoog en kies vervolgens Desktopsite opvragen.
Desktopsite openen via Google Chrome op de iPhone