iOS 13-concept van iPad met multitasking.

Met deze acht iOS 13-verwachtingen wordt de iPad veelzijdiger dan ooit

iOS 13 wordt een spannende update met veel verbeteringen. Vooral de iPad zal er flink op vooruit gaan, zo zijn de verwachtingen. In dit artikel zetten we de acht belangrijkste iOS 13-verwachtingen voor de iPad op een rijtje, die een goed beeld geven van wat er komen gaat.

iOS 13-verwachten voor iPad

De afgelopen jaren heeft Apple iOS steeds verder verfijnd waardoor het besturingssysteem meer afgestemd is op de kracht van de iPad. Het grootste voorbeeld daarvan is de iPad-multitasking, maar in de basis lijkt iOS op de iPad nog steeds op een uitvergrote versie van de iPhone-variant. In iOS 13 komt daar verandering in, want er zijn meerdere functies onderweg die de iPad een stuk veelzijdiger maken. Dit zijn de acht iOS 13-verwachtingen voor de iPad.


#1 Ondersteuning voor muis en trackpad
De nieuwe iPad Pro 2018 laat qua kracht goed zien waar de iPad toe in staat is, maar de beperkingen in de software houden dit nog tegen. De grootste wens van professionele gebruikers is dat de iPad ondersteuning nodig heeft voor een muis en trackpad. In iOS 13 lijkt het ervan te komen, want er zijn aanwijzingen dat Apple de iPad stiekem geschikt maakt om te bedienen met een cursor in combinatie met een muis of trackpad. Deze muis-ondersteuning voor de iPad zou verstopt zitten in de toegankelijkheidsinstellingen in iOS, omdat bedienen met het touchscreen nog steeds de belangrijkste manier is.

#2 Meerdere schermen en tabbladen
De iPad krijgt volgens geruchten voor het eerst ondersteuning voor meerdere schermen en tabbladen. Dat betekent dat je van één app meerdere schermen naast elkaar kan gebruiken. Hierdoor wordt het werken in meerdere Pages-documenten een stuk eenvoudiger. Momenteel is Split View op de iPad nu nog beperkt tot twee verschillende apps. De enige uitzondering hierop is Safari. Je kan op de iPad namelijk wel al meerdere Safari-vensters naast elkaar zetten. Apple gaat waarschijnlijk nog veel verder, want er komt nog meer aan op dit vlak.

iOS 13-concept op iPad met losse schermen.

De iPad zou ook de optie krijgen voor meerdere tabbladen in apps. Dit kennen we al van de Mac, maar maakt in iOS 13 mogelijk ook de overstap naar de iPad. Hierdoor gaat het werken in twee pagina’s van dezelfde app veel makkelijker, zonder dat je meteen twee vensters naast elkaar hoeft te zetten die je werkruimte verkleinen.

iOS 13-concept van iPad met multitasking.

#3 Losse vensters en panelen van apps
De schermen van apps zouden ook in formaat aan te passen zijn, net als op de Mac. Je bent daardoor een stuk flexibeler in hoe je op je iPad werkt. Je kan de schermen verplaatsen en zelf indelen. Belangrijk daarbij is ook dat je panelen van apps ook kan lostrekken en verplaatsen. In onderstaande video wordt dit duidelijk getoond. Zo kan je bijvoorbeeld een uitklappaneel van Pages met bijvoorbeeld lettertypes vrij over het scherm verplaatsen, zonder dat deze de inhoud van je document in de weg zit. Hierdoor kan je veel efficiënter op een iPad werken, op eenzelfde manier zoals je dat nu op een Mac kan.

#4 Vernieuwde Bestanden-app
Al een jaar schreven we over een gerucht dat Apple van plan is om de Bestanden-app een update te geven. De app werd in iOS 11 toegevoegd, samen met de vernieuwde multitasking-functies van de iPad. Aangezien Apple op dit gebied flink wat verbeteringen doorvoert, is de verwachting dat ook de Bestanden-app er enkele functies bij krijgt. Exacte details zijn er nog niet, maar een verbeterd systeem om je bestanden te beheren en in meerdere apps te gebruiken ligt in de lijn der verwachting.

#5 Uitgebreider beginscherm
Het beginscherm van de iPhone en iPad is al sinds de introductie van de allereerste iPhone hetzelfde: een reeks met statische appicoontjes. Zeker op de iPad ziet dat er wat achterhaald uit, omdat je daar veel meer ruimte hebt. Hoe Apple dit beginscherm gaat indelen weten we nog niet, maar er gaan al langer geruchten dat het scherm een stuk dynamischer wordt. Er zijn al concepten die laten zien wat er mogelijk is. De kans dat je net als op de Mac bestanden op je bureaublad kan zetten lijkt klein, maar dat het meer wordt dan een raster met appicoontjes is een logische ontwikkeling.

iOS 13-concept op de iPad.

#6 Veegbeweging voor het toetsenbord
Het iPad-toetsenbord is al een stuk veelzijdiger dan het QuickType-toetsenbord op de iPhone. De iPad heeft specifieke knoppen voor kopiëren en plakken en je kan een gesplitst iPad-toetsenbord gebruiken. Hier zou nu ook nog een nieuwe veegbeweging bijkomen om acties ongedaan te maken. Door met drie vingers over het toetsenbord naar links of rechts te vegen, kun je een actie ongedaan maken of opnieuw uitvoeren. De functie zou een variant zijn op de huidige herstellen door te schudden op de iPhone. Ontwikkelaars zouden hier ook gebruik van kunnen gaan maken, dus mogelijk zijn er nog veel meer opties dan alleen tekst.

#7 Slimmere Safari
Safari op de iPad is in de basis nog steeds een mobiele browser. Bij veel websites wordt dan ook standaard de mobiele variant getoond en dat kan op een iPad nogal onhandig zijn. Mobiele websites hebben vaak minder mogelijkheden en de lay-out is geoptimaliseerd voor smallere schermen, terwijl de iPad juist een groot breed scherm heeft. Je kan nu wel al handmatig een desktopwebsite opvragen, maar dat kan soms wat onhandig zijn. In iOS 13 gebruikt Safari op de iPad standaard de desktopversie, zodat je altijd de juist ervaring krijgt.

#8 Makkelijker foto’s importeren
Fotografen die met een professionele camera werken, kunnen deze nu al importeren via de Foto’s-app. Dat kan bijvoorbeeld met een SD-kaart-adapater, maar ook met een USB-C-kabel op de nieuwste iPads. Hoewel het importeren van foto’s de afgelopen jaren wel verbeterd is, werkt Apple volgens bronnen nu aan een mogelijkheid om foto’s te importeren van externe apparaten buiten de Foto’s-app om. Dat betekent dat je de foto’s eenvoudiger kan opslaan op je iPad naar een willekeurige app die hier gebruik van maakt. Je kan dan bijvoorbeeld een foto meteen in Pixelmator Photo zetten, zonder dat je deze eerst naar de Foto’s-app moet overzetten. De functie komt mogelijk naar zowel de iPhone als iPad, maar vooral op Apple’s tablets komt dit goed van pas omdat deze ideaal is voor fotobewerking.

iPad Pro USB-accessoires

Al deze functies moeten de iPad een stuk veelzijdiger maken, zodat je er als professional beter op kan werken. Wie weet dat al deze mogelijkheden de iPad Pro eindelijk een sterke laptopvervanger maakt, want nu gelden er nog teveel beperkingen. iOS 13 wordt tijdens de WWDC 2019 aangekondigd en is vanaf dit najaar beschikbaar op de iPhone en iPad. In onze vooruitblik op iOS 13 vind je nog veel meer verwachtingen voor onder andere de iPhone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 april 2019, 18:30
Via Via Concept via 9to5Mac
Categorieën iDevices, iOS
Onderwerpen ios 13, ipad
Device iPad
Software iOS 13

iOS 13

iOS 13 is de grote 2019 software-update voor de iPhone, die sinds september van dat jaar te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.