macOS Mojave met Apple News

Zo gemakkelijk kunnen apps met Marzipan omgezet worden naar macOS

Ontwikkelaar Steven Troughton-Smith is bezig met een missie. Hij wil laten zien dat iOS-apps vrij gemakkelijk aangepast kunnen worden voor macOS met behulp van Marzipan. Als voorbeeld heeft hij nu Overcast geschikt gemaakt voor de Mac.

Overcast voor de Mac is nu te bekijken als een Marzipan-concept. Vorig jaar liet Apple op WWDC 2018 al zien wat er mogelijk is met Marzipan, door de apps News, Aandelen, Woning en Dictafoon om te zetten. Vanaf dit jaar kunnen ook ontwikkelaars ermee aan de slag. Troughton-Smith laat nu alvast zien wat er mogelijk is met deze Mac-versie van Overcast, die alle functies van de iOS-tegenhanger bevat, inclusief donkere modus, hoofdstukken, slaaptimer en deelmogelijkheden. De ontwikkelaar kijkt daarom nu al uit naar WWDC 2019 als Apple de verdere mogelijkheden gaat onthullen.

Marzipan-apps van externe ontwikkelaars

Steve Troughton-Smith is al bezig met het onderzoeken van Marzipan sinds Apple het vorig jaar liet zien. Hij heeft al meerdere apps, waaronder enkele die hij zelf heeft gemaakt, omgezet naar een Mac-versie. Ook heeft hij een tool gemaakt waarmee andere ontwikkelaars kunnen experimenteren hoe hun iOS-app er straks op de Mac uit kan zien. Er is grote kans dat Apple Marzipan dit jaar beschikbaar gaat stellen aan externe ontwikkelaars. Het zou daarmee extreem makkelijk worden om je app om te zetten – het zou niet moeilijker moeten zijn dan het zetten van een vinkje in Xcode.

Overcast voor de Mac dark mode

Toch is één op één overzetten van een iOS-app niet altijd de beste oplossing. Vaak is de navigatie in een Mac-app net iets anders, omdat je een muis en toetsenbord gebruikt. Ontwikkelaars die het mooi willen doen passen hun apps dan ook aan het platform aan – en dat kost wel wat meer werk.

Marco Arment, de maker van de Overcast app, loopt meestal ook wel voorop het met proberen van nieuwe functies. Grote kans dus, dat hij bij het verschijnen van de Marzipan-tools meteen aan de slag gaat. Troughton-Smith heeft daarvoor al wel een ideetje: omdat er op het Mac-scherm meer ruimte is voegde een extra kolom toe. Hij deed alles zonder toegang te hebben tot de broncode. Via @stroughtonsmith kun je zien wat deze ontwikkelaar nog meer doet.

WWDC 2019 vindt plaats van 3 tot en met 7 juni. Het is voor ontwikkelaars het grootste Apple-event van 2019. Op maandag is de traditionele keynote met nieuwe functies van iOS, macOS en alle andere besturingssystemen. Er verschijnen dan ook meteen beta’s waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen. In het najaar kunnen we dan waarschijnlijk al de eerste Marzipan-apps van externe ontwikkelaars verwachten. Mogelijk zet Apple zelf ook weer een aantal apps om.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 mei 2019, 19:30
Categorie Apps
Onderwerpen developers, wwdc 2019

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.