Vooruitblik op macOS 10.15: dit zijn de verwachtingen en onze wensen

Dit jaar komt Apple met macOS 10.15, de volgende grote update voor de Mac. Wat zijn de verwachtingen van macOS 10.15 en welke wensen staan er op ons lijstje? In deze vooruitblik op macOS 10.15 nemen we het met je door.

macOS 10.15 vooruitblik

Het worden weer spannende tijden voor zowel ontwikkelaars als gebruikers. De WWDC 2019 is in aantocht en daar gaat Apple naast iOS 13 ook macOS 10.15 onthullen. De meeste mensen zullen ongetwijfeld uitkijken naar alles wat iOS 13 te bieden heeft, maar ook voor de Mac ligt er een aantal veranderingen in het verschiet. In deze vooruitblik op macOS 10.15 kijken we alvast vooruit naar wat er nu al bekend is en zetten we nog enkele van onze eigen wensen op een rijtje.


#1 iTunes opgesplitst: nieuwe Muziek- en Podcasts-apps
EΓ©n van de grootste veranderingen in macOS 10.15 is de vermoedelijke opsplitsing van iTunes. De wens naar een echte Muziek- en Podcasts-app speelt al langer en dit jaar lijkt het erop dat Apple eindelijk zover is. Er zijn al duidelijke aanwijzingen gevonden naar een losse app voor muziek en podcasts in macOS 10.15. De Muziek-app zou veel lijken op de iPad-versie, dus je weet dan ongeveer wel wat je kan verwachten. Overigens blijft iTunes voorlopig nog wel bestaan, mogelijk voor functies zoals het beheren van je muziek voor iPods en het synchroniseren van je toestellen met de Mac.

Overigens kun je later dit jaar ook nog rekenen op de TV-app. Apple heeft officieel al aangekondigd dat de vernieuwde TV-app dit najaar ook naar de Mac komt. Dit is dan de plek waar je je gehuurde en gekochte films uit de iTunes Store kan bekijken.

#2 Vernieuwde apps: Boeken en Herinneringen
Naast een aantal nieuwe apps, neemt Apple ook nog een tweetal apps flink onder handen. De vernieuwde Boeken-app krijgt volgens bronnen dezelfde zijbalk als de huidige News-app op de Mac. Je vindt er een nieuwe menu-indeling voor je bibliotheek, de Books Store en de Audiobooks Store. Dat betekent ook dat de audioboeken overgezet worden van iTunes naar de nieuwe Boeken-app.

Ook de Herinneringen-app gaat op de schop, net als de iOS-versie. De afgelopen jaren heeft Apple al enkele standaardapps vernieuwd, waaronder de Notities-app. De Herinneringen-app is eigenlijk al sinds de introductie hetzelfde gebleven, op een paar designwijzigingen na. In macOS 10.15 (en dus ook iOS 13) kun je rekenen op een opnieuw ontworpen app. Details hierover zijn nog niet echt beschikbaar, maar het gaat in ieder geval om een nieuw ontwerp.

#3 Marzipan voor ontwikkelaars
Apple is onlangs begonnen met Project Marzipan. In macOS Mojave heeft Apple al enkele iOS-apps aangepast voor de Mac, zoals de Woning-app en de Aandelen-app. Dit jaar krijgen ontwikkelaars ook die mogelijkheid. Hierdoor is het voor ontwikkelaars veel makkelijker om iPad-apps geschikt te maken voor de Mac. Het is dus de verwachting dat ontwikkelaars hier deze zomer mee aan de slag gaan, waardoor je in het najaar als macOS 10.15 beschikbaar is, meer nieuwe apps kan downloaden. Ontwikkelaars moeten nog de Marzipan-apps nog wel apart indienen bij Apple, maar het is wel al de tweede stap in volledig universele apps. De volledig universele apps van Marzipan komen in 2021, dus daarvoor moeten we nog een paar jaar geduld hebben.

#4 Einde van 32-bit-apps
In macOS Mojave heeft Apple al de eerste stap gezet in het afschaffen van 32-bit apps. Apps die nu nog draaien in 32-bit, laten een waarschuwing zien zodra je ze opstart. Het is een belangrijke waarschuwing voor ontwikkelaars, die hun apps nu moeten updaten naar 64-bit om ze nog te laten werken in de eerstvolgende versies van macOS. Onlangs adviseerde Apple al om oude video’s te converteren voor macOS 10.15, omdat oude mediabestanden die gemaakt zijn in QuickTime 7 niet meer werken. In updates van de professionele video-apps zoals Final Cut Pro zit nu al de mogelijkheid om filmpjes over te zetten, zodat je ze ook bij toekomstige macOS-versies nog kan blijven bekijken.

Wil je nu alvast checken welke Mac-apps 32-bit zijn? In onze tip lees je hoe je dat doet.

#5 iPad als extern scherm
Met apps als Duet Display kun je al langer je iPad als tweede scherm gebruiken. De afgelopen tijd is het Luna Display een populaire manier om je iPad als extern scherm te gebruiken, omdat ze hiervoor een hardwarematige oplossing gebruiken die beter werkt. Apple zou nu van plan zijn om iets soortgelijks standaard in macOS 10.15 te verwerken. Er komen volgens bronnen allerlei opties om vensters te verplaatsen naar je iPad. Je kan er zelfs op tekenen met de Apple Pencil, waardoor het een soort Wacom-tablet wordt.

#6 Mogelijke naam
Elk jaar is het weer speculeren welke naam Apple kiest voor de volgende versie van macOS. Qua nummering is het niet zo lastig, want Apple kiest (na macOS 10.14) hoogstwaarschijnlijk voor macOS 10.15. Maar bij elk versienummer hoort ook nog een naam. Als we kijken naar welke namen Apple allemaal geregistreerd heeft, kom je uit bij Sequoia, Sonoma en Ventura. In het verleden heeft Apple ook al eens de namen Rincon, Grizzly, Farallon en Monterey geregistreerd. Er zijn nog geen duidelijke aanwijzingen voor welke Apple dit jaar kiest, dus het blijft afwachten totdat Apple de versie officieel aangekondigd heeft.

#7 Overige wensen voor macOS 10.15
Er zijn nog wel meer functies die we graag in macOS 10.15 willen zien. Deze wensen hebben wij:

  • Vernieuwde Berichten-app – Afgezien van iMessage in iCloud is de Berichten-app op de Mac nagenoeg stil blijven staan. Op de iPhone en iPad heb je de mogelijkheid om allerlei effectjes te versturen en te bekijken, maar op de Mac worden deze nog steeds als tekst weergegeven.
  • Verbeterde notificaties – Notificaties hebben in iOS de afgelopen jaren veel veranderingen doorgemaakt, maar op de Mac werken ze nog hetzelfde als jaren geleden. Meldingen worden bijvoorbeeld niet gegroepeerd en er is ook geen ondersteuning voor rijke notificaties.
  • Mac ontgrendelen met je iPhone – Apple heeft al de mogelijkheid om je Mac te ontgrendelen met je Apple Watch, maar we zouden ook graag zien dat hier de iPhone bij komt. Hierdoor kan je bijvoorbeeld je Mac ontgrendelen met Face ID of Touch ID, ook als je Mac zelf geen Touch ID heeft.

In ons overzicht over macOS 10.15 lees je meer over deze aankomende update. Wil je meer weten over de update voor de iPhone en iPad? Check dan onze vooruitblik op iOS 13, waarin we dieper in gaan op de verwachtingen en onze wensen.

Heb jij nog functies waar je erg naar uitkijkt of die je dit jaar hoopt te zien op de Mac? Laat het ons weten in de reacties!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 april 2019, 18:30
Categorie Mac & macOS
Onderwerp macOS 10.15
Devices Mac, MacBook
Software macOS 10.15

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.