Gonny met Apple Watch Series 3

Dit kan de Apple Watch zonder iPhone

Wat kan de Apple Watch eigenlijk zonder iPhone? Hier zie je welke functies gewoon blijven werken als de iPhone niet in de buurt is.

Je kunt de Apple Watch gewoon blijven gebruiken, ook als je je iPhone thuis hebt laten liggen. In dit artikel lees je welke functies nog wel en niet werken.

Gonny met Apple Watch Series 3

Voor veel functies op de Apple Watch is een verbinding met de iPhone nodig. Maar ook zonder iPhone kan de smartwatch meer dan je denkt. En daarvoor heb je echt geen Apple Watch Series 3 met 4G nodig! Onderstaande functies werken op alle generaties van de Apple Watch, vanaf de Series 0.

Apple Watch-functies zonder iPhone

Voor de volgende functies is geen enkele internetverbinding en ook geen verbinding met de iPhone nodig:

 • Klokkijken
 • Andere klokfuncties zoals wijzerplaat wisselen, timer, wekker en stopwatch
 • Agenda en afspraken tonen
 • Herinneringen ontvangen
 • Muziek afspelen van gesynchroniseerde afspeellijsten
 • Foto’s bekijken van gesynchroniseerde favorieten
 • Activiteiten– en Workout-app gebruiken
 • Hartslag meten
 • Tickets en klantenkaarten in Wallet / Passbook bekijken
 • Betalingen doen met Apple Pay (nog niet in Nederland en België)
 • Ademhalingsoefeningen doen
 • Apple TV bedienen

Apple Watch Nike+ 2017

Hieronder leggen we de mogelijkheden zonder iPhone nader uit:

Tijd weergeven

Uiteraard kan de Apple Watch je altijd vertellen hoe laat het is. Je kunt bovendien op elk moment een andere wijzerplaat instellen. Ook kun je de wekkers, stopwatches en timers blijven gebruiken. De klok van de Apple Watch vraagt om de zoveel tijd via internet de correcte tijd op bij een centrale atoomklok, maar de app blijft tussendoor gewoon werken op momenten dat er geen verbinding is. Wel zo logisch.

Agenda en afspraken tonen

De gegevens die in je agenda staan en de afspraken die daarbij horen, worden opgeslagen op de Apple Watch. Zonder iPhone kun je dus nog steeds zien of je afspraken hebt en krijg je op tijd een herinnering aan de volgende vergadering. De Apple Watch geeft subtiele tikjes op je pols om te laten weten dat je afspraak bijna begint. Dit is te danken aan de Taptic Engine.

Muziek afspelen

Je kunt maximaal 2GB aan muziek op de Apple Watch zetten. Overigens heb je wel draadloze Bluetooth-koptelefoontjes nodig om naar de muziek te kunnen luisteren.

Foto’s bekijken

Je kunt maximaal 75MB aan foto’s uit de iCloud fotobibliotheek lokaal op de Apple Watch opslaan. Die kun je dus altijd bekijken, ook als er geen internetverbinding is. Je kunt je alleen afvragen of het kleine schermpje van de Apple Watch wel zo ideaal is voor foto’s.

Activiteiten- en Workout-app gebruiken (met en zonder GPS)

Ook zonder iPhone heeft je Apple Watch genoeg instrumenten aan boord om je actviteiten vast te leggen. Je hartslag, het aantal stappen, het aantal traptreden dat je per dag klimt en hoeveel je staat of zit, worden allemaal vastgelegd door de Apple Watch.

Hartslag meten

Voor het meten van je hartslag is geen internetverbinding nodig. Wel moet je weer verbinding met je iPhone maken om de data te kunnen doorsturen naar de Gezondheid-app.

Wallet en betalen met Apple Pay

Apple Pay zorgt ervoor dat je creditcardgegevens worden opgeslagen in de Wallet-app op je Apple Watch. Voor de betaling zelf wordt de ingebouwde NFC-lezer. Betalen met de Apple Watch werkt hierdoor praktisch hetzelfde als bij een contactloze pinpas. Als de gegevens eenmaal in Wallet staan is er geen iPhone meer nodig. Maar het werkt alleen zolang je het horloge draagt. Zodra je de Apple Watch af doet, werkt Apple Pay niet meer ter beveiliging tegen diefstal. Je moet dan eerst een code intoetsen op de Apple Watch om weer te kunnen betalen.

Ademhalingsoefeningen doen

De app om ademhalingsoefeningen te doen werkt onafhankelijk van de iPhone. Dit is een van de weinige apps die alleen in watchOS te vinden zijn en waarbij er geen tegenhanger op de iPhone bestaat.

Apple TV bedienen

De remote-app op de Apple Watch werkt net zoals een normale afstandsbediening. Het bedienen van de Apple TV werkt dus ook op momenten dat de iPhone niet in de buurt is.


Apple Watch-functies via bekende Wi-Fi-netwerken

Bevindt de Apple Watch zich in de buurt van een bekend Wi-Fi-netwerk, dan is er nog meer mogelijk. Deze functies vereisen een internetverbinding, maar werken wel gewoon zodra je in de buurt van je Wi-Fi-netwerk bent:

 • Weerbericht-app
 • Aandelen-app
 • Woning-app voor HomeKit
 • Siri
 • Inkomende gesprekken (van bepaalde aanbieders)
 • Push-berichten van iMessage en apps van derden

Hiervoor gelden welk enkele voorwaarden. De Apple Watch moet minstens eenmaal eerder met de iPhone zijn verbonden en daarmee moet verbinding zijn gemaakt met het bekende Wi-Fi-netwerk. Het wachtwoord van het netwerk moet dus al eens zijn ingevoerd op de iPhone, anders werkt de verbinding niet. Op de Apple Watch heb je namelijk geen mogelijkheid om nieuwe Wi-Fi-netwerken toe te voegen.

De iPhone moet overigens wel ingeschakeld zijn en een verbinding met internet hebben, maar het maakt niet uit op welke locatie. Dus ook als je je iPhone thuis hebt laten liggen kun je je Apple Watch op het werk gewoon gebruiken. Als beide apparaten maar toegang hebben tot internet.

Apple Watch Series 3 Apple Store Palo Alto

Muziek en foto’s meenemen op je Apple Watch

Op de Apple Watch heb je opslagruimte beschikbaar voor muziek en foto’s. Voor foto’s kun je via de Watch-app op de iPhone onder Mijn Watch > Foto’s aangeven welke albums gesynchroniseerd moeten worden. Standaard zijn dit de foto’s die als favoriet zijn gemarkeerd. Voor het bekijken van foto’s start je de Foto’s-app op de Apple Watch. Je kunt aan de Digital Crown draaien om door de foto’s te bladeren.

Op elke Apple Watch waarop watchOS 4 is geïnstalleerd muziek luisteren via Bluetooth-oordopjes, maar de afspeellijst moet daarvoor wel vooraf met de Apple Watch gesynchroniseerd zijn. Voor meer informatie over muziek luisteren op de Apple Watch kun je het best even onderstaande tip raadplegen.

Sporten met de Apple Watch zonder GPS

Doe je een workout met je Apple Watch, dan zullen de data meteen worden gesynchroniseerd zodra je weer verbinding maakt met je iPhone. Er gaan dus geen gegevens verloren. Heb je een Apple Watch met ingebouwde GPS (dus de Apple Watch Series 2 of nieuwer) dan kun je ook de route vastleggen terwijl je aan het sporten bent, zonder dat de iPhone in de buurt hoeft te zijn.

Apple Watch Series 3 met sport loop en Nike.

Heb je een Apple Watch zonder GPS, dan zijn de metingen wat beperkter. De Apple Watch meet wel je hartslag en de tijdsduur van de activiteit, maar kan geen route vastleggen. Dankzij de versnellingsmeter en andere sensoren kan de Apple Watch tijdens het wandelen en hardlopen nog wel een schatting doen, maar echt nauwkeurig is dat niet. Heb je een internetverbinding dan wordt de route wel vastgelegd en kun je bovendien meteen het actuele weerbericht van je training buitenshuis bekijken. Deze informatie kun je op een later moment nog eens raadplegen in de Gezondheid-app of in de Activiteiten-app.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Categorie Devices
Onderwerp apple watch
Device Apple Watch
Software watchOS