Apps geforceerd afsluiten op iPhone X.

Apps gedwongen afsluiten: zo werkt het op de iPhone X (force quit)

Je kunt apps afsluiten als ze niet goed functioneren. De makkelijkste manier is via de appswitcher en deze tip legt uit hoe dat werkt. Ook leggen we uit wanneer het wel en niet zinvol is om apps af te sluiten.

Is een app vastgelopen op je iPhone of iPad, dan kan het helpen om deze af te sluiten via de appswitcher. Er zijn echter heel wat misverstanden over het afsluiten van apps, die we in dit artikel zullen bespreken.

Afsluiten van apps spaarzaam gebruiken

Apple adviseert om apps alleen af te sluiten als ze zijn vastgelopen. Het iOS-besturingssysteem regelt namelijk zelf achter de schermen of bepaalde apps moeten worden afgesloten en hoeveel werkgeheugen en processortijd ze mogen gebruiken. Het afsluiten van apps hoeft dan ook alleen te gebeuren als een app echt niet meer bruikbaar is, bijvoorbeeld als deze compleet is vastgelopen en niet meer op schermtaps reageert, terwijl je de app wel wilt gebruiken.

Je zou apps kunnen afsluiten die op de achtergrond actief zijn, omdat je ze niet meer nodig hebt. Maar volgens Apple is dat dus niet nodig. Wil je de batterij sparen en de performance van je iPhone verbeteren, dan heeft het geen zin om alle apps af te sluiten. Dat kost namelijk extra energie, vooral als je de apps meteen daarna weer opstart en alle data en statusinformatie opnieuw opgehaald moeten worden. Voor sommige apps die bekend staan als batterijvreters (Facebook of een navigatie-app) kan het wel de moeite waard zijn om hem geforceerd af te sluiten.

In een ander artikel hebben we 3 manieren beschreven om een vastgelopen app te sluiten. Hieronder bespreken we de meest simpele manier: het afsluiten via de appswitcher.

Hoe je een app geforceerd afsluit, verschilt per toestel. Kies hieronder jouw toestel.

Apps geforceerd afsluiten op iPhone X

Een app geforceerd afsluiten op de iPhone X, werkt net even anders dan op overige toestellen. Volg onderstaande stappen:

 1. Open de appkiezer door van beneden naar halverwege het scherm te vegen en laat dan los.
 2. Hou één van de apps ingedrukt, zodat er een rood minnetje bij komt te staan.
 3. Schuif de desbetreffende app dan omhoog of tik op het rode minnetje om hem geforceerd af te sluiten.

iPhone X apps geforceerd afsluiten.

Apps geforceerd afsluiten op andere toestellen

Apps geforceerd afsluiten doe je in de appswitcher. Druk twee keer op de homeknop en je krijgt een overzicht van de laatst gebruikte apps. Aan de bovenkant van het scherm staan de appicoontjes, daaronder de recent gebruikte apps. Helemaal onderaan het scherm zie je Handoff. Op het voorbeeld hierboven kun je bijvoorbeeld snel naar het Safari-venster dat je op de Mac open hebt staan. Is er op de Mac een andere app actief, dan zal er uiteraard een andere app beschikbaar zijn voor Handoff.

Apps geforceerd afsluiten op de iPhone.

Je kunt de app afsluiten door het openstaande scherm naar boven te vegen. Hij verdwijnt dan uit het overzicht.

Drie apps tegelijk afsluiten met de App Switcher

Je kunt maximaal drie apps gelijktijdig afsluiten. Dit doe je door met drie vingers tegelijk naar boven te vegen. Deze situatie komt eigenlijk heel weinig voor. Meestal is er maar één app die problemen heeft.

App gedwongen afsluiten, de alternatieve manier

Heb je te maken met een hardnekkige app die maar problemen blijft geven? Dan kun je de app ook zonder de appswitcher gedwongen afsluiten.

 1. Ga naar de app die je wilt afsluiten.
 2. Druk op de aan/uitknop totdat de ‘zet uit’-schuifknop verschijnt.
 3. Houd de homeknop ingedrukt totdat je weer terug komt op het homescreen.

Alle apps gedwongen afsluiten

Lijkt alles mis te gaan met je iPhone, dan kun je alle apps op het toestel ook gedwongen herstarten, waardoor alle apps worden afgesloten. Dit doe je als volgt:

 1. Houd de homeknop en de aan/uitknop gelijktijdig ingedrukt.
 2. Hou dit ongeveer 8 seconden vol.
 3. Het scherm wordt zwart en de iPhone start opnieuw.

Op de iPhone X werkt dit als volgt:

 1. Druk kort op de knop voor Volume omhoog
 2. Druk nu kort op de knop voor Volume omlaag
 3. Druk op de zijknop (rechts) en houd deze ingedrukt net zolang tot het scherm zwart wordt en het Apple-logo verschijnt.

Uiteraard kost het opnieuw opstarten en weer inladen van alle apps ook energie, dus dit is niet de oplossing om batterij te sparen.

Zin en onzin van apps afsluiten

Het afsluiten van apps is nuttig als een bepaalde app problemen oplevert, bijvoorbeeld als je vermoed dat de app je iPhone traag of instabiel maakt. Zoals we hierboven al hebben aangegeven, heeft het geen zin om de app af te sluiten als je batterijduur of data wilt besparen. iOS regelt dit namelijk zelf. De meeste apps gaan na ca. 10 minuten automatisch in een soort ‘slaapstand’, waarbij ze nog wel op de achtergrond actief kunnen zijn. Sommige apps zoals Facebook gebruiken trucjes om te zorgen dat ze niet in slaapstand gaan en voortdurend actief blijven. Dit kan merkbare gevolgen hebben voor je batterijduur; vandaar dat de Facebook-app bekend staat als een batterijverslindende app. Ook in nieuwere iOS-versies gebruikt Facebook nog steeds trucs om te zorgen dat de app langer actief blijft.

Craig Federighi, Apple’s softwarebaas, heeft zelf het beslissende antwoord gegeven. Het geforceerd afsluiten van een app via het multitasking-venster is alleen nodig bij een app die echt vastgelopen is. Het helpt niet om batterij te besparen.

Apps en programma’s geforceerd stoppen op andere apparaten

Op de vierde generatie Apple TV is het ook mogelijk om apps gedwongen af te sluiten. Hoe je dat moet doen, lees je in onderstaande tip. Ook op de Apple Watch en Mac kun je een app geforceerd afsluiten.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen app store, apps