Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Geluid-app in watchOS 10 op Apple Watch

Zo werkt de Geluid-app op de Apple Watch (met een vernieuwd design in watchOS 10)

Je kunt met je Apple Watch omgevingsgeluid meten dankzij de Geluid-app. De smartwatch geeft je ook proactief meldingen als je te lang in een luide omgeving staat. In deze tip leggen we uit hoe de Geluid-app op de Apple Watch werkt.

Alles over de Geluid-app op de Apple Watch

Is je buurman telkens aan het boren en klussen, terwijl jij geconcentreerd wil thuiswerken? Of loopt het geluidsoverlast aan een drukke straat de spuitgaten uit? Of ben je bang voor je gehoor vanwege langdurige blootstelling aan hard geluid? De Geluid-app op de Apple Watch kan dan van pas komen. Je kunt hem op verschillende manieren gebruiken, waaronder een snelkoppeling zetten op je wijzerplaat door een complicatie in te stellen. Vanaf watchOS 10 is de app nog een stukje duidelijker in het gebruik.

Geluid-app vernieuwd in watchOS 10

In watchOS 10 heeft Apple diverse standaardapps vernieuwd en de Geluid-app is er één van. Sterker nog, de Geluid-app is een goed voorbeeld van hoe het nieuwe design van Apple Watch-apps het gebruik van apps makkelijker maakt. Bij het gebruik van de app in watchOS 10 kleurt de achtergrond namelijk mee met het huidige geluidsniveau. Je ziet dus niet alleen aan het gekleurde balkje of het geluidsvolume om je heen goed is (groen) of niet goed is (geel), maar ook aan de kleur van de app zelf. Je ziet dan in één oogopslag of het geluid van bijvoorbeeld muziek te hard is of niet. In de screenshots zie je de verschillen.

Apple Watch Geluid-app in watchOS 10

Wat kun je met de Geluid-app?

Met de Geluid-app en bijbehorende functies kun je drie dingen:

  • Waarschuwingen krijgen voor te harde omgevingsgeluiden
  • Het huidige geluidsniveau meten
  • Vanaf de wijzerplaat het huidige volume checken

Geschikte modellen voor de Geluid-app

De Geluid-app is toegevoegd in watchOS 6 en is standaard aanwezig op geschikte modellen. Je vindt de Geluid-app op deze Apple Watches:

Op oudere modellen kun je de Geluid-app niet gebruiken. Dat komt door de microfoon, die sinds de Apple Watch Series 4 verbeterd is.

Geluid-app instellen op Apple Watch

Heb je de functie ingeschakeld, dan luistert je Apple Watch altijd naar het geluidsniveau, ook al heb je de app niet geopend. Maar maak je geen zorgen: de Apple Watch neemt geen geluid op, want het horloge checkt alleen het volume. Dit is hoe je de functie inschakelt op de iPhone of Apple Watch:

  1. Open de Watch-app op je iPhone of de Instellingen-app op de Apple Watch.
  2. Scroll tot je bij Geluid komt en open dit menu.
  3. Zet de schakelaar op groen.

Geluid-app op Apple Watch instellen op de iPhone

Standaard staat de geluidsdrempel op 90 decibel. De geluidsdrempel houdt in dat de Apple Watch jou begint te waarschuwen zodra je dit geluidsniveau voor een langere tijd om je heen hebt. Je kunt in stapjes van 5 decibel kiezen voor een drempel van 80 tot 100 decibel. De limieten zijn afgeleid van de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Wil je de drempel wijzigen, dan tik je op Geluidsdrempel. In de lijst met drempels staat ook hoe lang je volgens de WHO naar dit geluidsniveau zou mogen luisteren.

Zo werkt de Geluid-app op de Apple Watch

De Geluid-app is standaard geïnstalleerd op geschikte Apple Watch-modellen. Het heeft een geel icoontje met een oor erin. Als je de app opent begint je Apple Watch direct met luisteren en beoordelen. Op de simplistische geluidsmeter zie je een dikker streepje bij 80 decibel. Langdurige blootstelling aan een geluid hoger dan 80 decibel kan leiden tot blijvende gehoorschade. Bereikt het geluidsniveau deze grens, dan zal de geluidsmeter geel worden. Wil je meer informatie over verschillende geluidsniveaus en de eventuele schadelijkheid ervan? Scroll dan een beetje naar beneden en tik op Meer informatie.

Geluid-app in watchOS 6

Sta je te lang in een luide omgeving, dan krijg je een melding van de app met een waarschuwing. Je wordt er dan ook nog aan herinnerd hoe lang je het beste maximaal onder deze omstandigheden kunt zijn. Je hoeft je natuurlijk niet te houden aan de adviezen van je Apple Watch, maar een kleine reminder kan handig zijn.

Geluid-app op je wijzerplaat

Kom je vaak op plekken waar je omringd wordt door veel geluid? Dan kan het misschien handig zijn om de Geluid-app altijd bij de hand te hebben. Dit kan in de vorm van een complicatie op je wijzerplaat. Complicaties zijn kleine widgets die je (live) van informatie kunnen voorzien. Er zijn meerdere mogelijkheden voor de Geluid-complicatie.

Geluid-complicatie in watchOS 6

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kleine, gebogen weergave in de hoek van je scherm. Gebruik je een wijzerplaat die dit niet ondersteunt, dan is er ook een kleine ronde weergave met de geluidsmeter als rondje. En wil je écht goed kunnen zien hoe luid de omgeving is, dan kun je kiezen voor een hele brede weergave in de Infograaf modulair-wijzerplaat. Laatstgenoemde kun je goed combineren met de weer-app en Shazam, voor een echte feest-wijzerplaat.

Geluidsvolume koptelefoon bekijken

Gerelateerd aan de Geluid-app kun je via het Bedieningspaneel op de Apple Watch ook het geluidsniveau van een aangesloten koptelefoon bekijken. Je herkent deze optie aan de knop met het oor. Is er een koptelefoon aangesloten en wordt er audio afgespeeld vanaf de Apple Watch, dan zie je hier meteen een groen vinkje (bij een veilig geluidsvolume) of een geel waarschuwingsteken.

Geluid optie via Bedieningspaneel op Apple Watch voor volume koptelefoon

Tik je erop, dan zie je dezelfde geluidsbalk als in de Geluid-app. Je kunt op die manier checken of het geluid op je koptelefoon niet veel te hard staat. Met de regelaar in deze optie kun je het volume meteen wijzigen. Nadat je eenmaal op deze regelaar getikt hebt, kun je het volume ook harder of zachter zetten door aan de Digital Crown te draaien.

Lees meer in onze tip over het geluidsniveau van een koptelefoon op de iPhone checken.

Bekijk ook

Zo beschermt de iPhone je gehoor: bekijk het geluidsniveau van koptelefoons

De Gezondheid-app op de iPhone houdt bij hoe lang je naar muziek luistert op welk geluidsniveau. Je krijgt daardoor inzicht in het geluidsniveau van je koptelefoon. Zo werkt het.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch