Apple Watch Series 5

Apple Watch Series 5: alles over de Apple Watch van 2019

Met always-on display!

De Apple Watch Series 5 is de smartwatch die Apple in 2019 uitbracht. Dit nieuwe model heeft diverse verbeteringen, waaronder een always-on display en een ingebouwd kompas. Je leest hier alles over de nieuwe functies, design en meer van de nieuwe Apple Watch!

De Apple Watch Series 5 is de opvolger van de Apple Watch 4 en heeft diverse verbeteringen gekregen die we hieronder zullen bespreken. Dit model had een adviesprijs vanaf €449 bij de Apple Store. Inmiddels is dit model opgevolgd door de Apple Watch Series 6 en de Apple Watch SE. De SE is qua techniek grotendeels gebaseerd op de Series 5 dus mocht je twijfelen dan zou je de aanschaf van één van beide kunnen overwegen.

Apple Watch Series 5 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Apple Watch Series 5:

 • Vijfde generatie Apple Watch
 • In de winkels sinds 20 september 2019
 • Verkrijgbaar in aluminium, staal, keramiek en titanium
 • In Nederland en België alleen in aluminium en zonder 4G
 • Always-on scherm toont continu de wijzerplaat
 • Ingebouwd kompas voor navigeren zonder kaart
 • 18 uur batterijduur
 • Adviesprijs vanaf €449

Wil je een Apple Watch kopen, kijk dan ook even naar ons overzicht:

Apple Watch Series 5 modellen.

Prijs en verkrijgbaarheid Apple Watch Series 5

De Apple Watch Series 5 is in Nederland en België sinds 20 september beschikbaar voor een adviesprijs vanaf €449. Dat is dezelfde prijs als de Apple Watch Series 4. Nieuw bij de Series 5 is dat je zelf een combinatie kan maken van horlogekast en bandje, dankzij Apple Watch Studio.

 • Apple Watch Series 5, 40mm in aluminium: €449
 • Apple Watch Series 5, 44mm in aluminium: €479

Lees er meer over in ons artikel Apple Watch kopen.

Apple Watch Series 5: de Apple Watch van 2019

Voorafgaand aan de onthulling van de Series 5 was er twijfel of Apple wel met een compleet vernieuwde Apple Watch zou komen. Er waren nauwelijks geruchten en er werd al gesproken over een ‘Series 4S’ met slechts kleine verbeteringen. Toch koos Apple ervoor om de Apple Watch Series 5 uit te brengen, met een aantal vernieuwingen.

Binnenin vind je de vernieuwde 64-bit S5-chip, die vooral nodig is voor het always on-scherm en de sensoren voor het kompas. De prestaties van het horloge zelf zijn niet verbeterd. Wel zit er nu twee keer zoveel opslag in voor muziek, foto’s en dergelijke: 32GB. De batterijduur is met 18 uur hetzelfde gebleven.

Veel nieuwe functies hebben te maken met watchOS 6 en dat betekent dat ze vaak ook beschikbaar komen op de eerdere modellen van de Apple Watch. Denk daarbij aan de App Store, waarmee je apps kunt downloaden buiten de App Store om. Of de Geluid-app, waarmee je omgevingsgeluid kunt meten. Voor vrouwen is er de nieuwe Cyclus-app.

Apple Watch Series 5 review

Dit is de conclusie van onze review:

De verbeteringen van de Apple Watch Series 5 zijn klein. Apple weer vooral wat puntjes op de i gezet. Het always-on scherm was een jarenlange wens van veel gebruikers en dat heeft Apple dit jaar ingewilligd. Toch blijft er nog genoeg te wensen over, zoals een langere accuduur en een standaard slaapfunctie. Bovendien vinden we het jammer dat Apple er niet voor gekozen heeft om de nieuwe materialen zonder 4G in alle landen uit te brengen. Hierdoor ben je in Nederland en België beperkt tot de aluminium uitvoeringen, totdat de 4G Apple Watch eindelijk beschikbaar is. We denken dat Apple achter de schermen al druk bezig is met de volgende generatie, die hopelijk de rest van onze wensen in vervulling laat komen.

Lees verder in onze Apple Watch Series 5 review:

Nike+ Apple Watch zijkant

Design van de Apple Watch Series 5

De Apple Watch Series 5 heeft een design dat identiek is aan de Series 4. Die generatie kreeg voor het eerst een edge-to-edge display met afgeronde hoeken en een relatief groter scherm. Bij de Series 5 is dat ook zo. We verwachten pas over één of twee jaar weer een wat grondiger redesign.

Het scherm is groter en wat meer afgevlakt, ten opzichte van de Series 3 en eerder. Je hebt een grotere schermresolutie, zonder dat het horloge zelf groter is geworden.

Apple Watch Series 5

Je kunt wederom kiezen uit twee formaten, namelijk 40mm en 44mm. Eigenschappen die we al van de Series 4 kennen, zoals de Digital Crown die tikjes geeft als je eraan draait, heeft Apple gehandhaafd. Ook heeft de Digital Crown nog steeds een plat vlak voor het meten van ECG’s.

Materialen van de Apple Watch Series 5

Bij de Series 5 is de keuze uit materialen groter dan ooit. Naast aluminium kun je dit jaar ook kiezen voor roestvrij staal, titanium en keramiek. Daarnaast zijn er speciale edities van de Apple Watch Series 5 voor Nike+ en Hermes.

In Nederland en België zijn echter alleen de aluminium uitvoeringen verkrijgbaar in spacegrijs, zilver en goud. Dit geldt voor zowel de standaard modellen als de Nike+ Apple Watch.

Apple Watch Series 5 modellen en materialen

Alle andere materialen worden geleverd met 4G-functie en die mogen in Nederland nog niet verkocht worden. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de Apple Watch Edition, die dit jaar terug is van weggeweest. Je kunt deze speciale uitvoering kopen in wit keramiek of in twee tinten titanium.

Keramiek was verkrijgbaar bij de Series 2 en 3, maar bij de Series 4 verdween het materiaal uit het assortiment. Met de komst van de Series 5 is keramiek terug in de kleur wit.

Apple Watch Edition keramiek

Het andere nieuwe materiaal is titanium. Dit is een compleet nieuw materiaal dat Apple nog nooit eerder voor de Apple Watch gebruikt heeft. Sinds kort is er wel de titanium Apple Card, maar het is voor het eerst dat Apple het materiaal in de behuizing van een product gebruikt. De materialen keramiek en titanium vallen onder de exclusieve productlijn Apple Watch Edition en zijn zoals gezegd niet verkrijgbaar in Nederland, omdat ze alleen met 4G geleverd kunnen worden.

Apple Watch Edition titanium

Nieuwe Apple Watch Series 5-bandjes

Zoals elk jaar komt Apple in september ook met een nieuwe najaarscollectie, die beschikbaar is tot komend voorjaar. De collectie nieuwe bandjes bestaat dit najaar uit een reeks nieuwe kleuren en stijlen. Zo zijn de Sport Loops voortaan tweekleurig en ze hebben een fel accent aan de binnenkant, waar de klittenband zit. Deze bandjes zijn ook geschikt voor de eerdere Apple Watches, dus zelfs als je geen nieuw model koopt kun je je smartwatch toch een nieuwe look geven.

Apple Watch bandjes en modellen

Apple Watch Series 5 functies

Hieronder bespreken we de twee belangrijkste functies in de Apple Watch Series 5, die je niet op de eerdere modellen vindt. Uiteraard zijn functies als ECG, hartslag meten en workouts vastleggen nog steeds te gebruiken.

Always On-display

De Apple Watch heeft voor het eerst een always-on display. Dat betekent dat het scherm altijd aan staat. Apple gebruikt een speciale schermtechniek (LTPO OLED) waardoor het niet te veel batterijduur kost. Als je niet op het scherm kijkt wordt de helderheid gedimd. Zodra je je pols draait, gaat het scherm weer op volledige helderheid.

Apple Watch Series 5 review met always-on.

Je kunt hierdoor snel de tijd checken, zonder dat je je pols hoeft op te tillen. Ook eventuele complicaties blijven zichtbaar, al worden ze niet continu bijgewerkt als het scherm gedimd is. Bij complicaties met gevoelige informatie, zoals agenda-afspraken kun je de inhoud onzichtbaar maken, zodat mensen die naast je in de trein zitten het niet kunnen lezen.

Apple Watch series 5

Het scherm blijft ook continu aan als je met een workout bezig bent. Ook in dat geval hoef je je pols dus niet op te tillen. Apple belooft een batterijduur van nog steeds 18 uur, ook als je Always On gebruikt.

Kompas in de Series 5

Ook nieuw is het kompas. Het ingebouwde kompas laat je altijd zien waar het noorden is. Er is hiervoor ook een nieuwe Kompas-app geïntroduceerd, die een stuk geavanceerder is dan de iPhone-versie.

Het kompas is ook beschikbaar als complicatie op de wijzerplaat en bovendien kunnen externe ontwikkelaars het gebruiken voor apps, bijvoorbeeld om sterren te kijken.

Software en overige functies op de Series 5

De Apple Watch Series 5 wordt standaard geleverd met watchOS 6, die ook voor eerdere modellen beschikbaar is (behalve de Series 0). Dit bevat allerlei vernieuwingen zoals een eigen App Store en een app die geluidsoverlast meet. Het horloge geeft ook Activiteitstrends.

De Apple Watch-modellen met 4G konden altijd al nooddiensten bellen. In de Series 5 is dit ook internationaal mogelijk, handig als je in het buitenland bent. De functie werkt bovendien bij de Valdetectie, die Apple introduceerde bij de Apple Watch Series 4.

Wat gezondheidsfuncties betreft biedt watchOS 6 een paar vernieuwingen, zoals het bijhouden van je cyclus. En er zijn meer mogelijkheden om mee te doen aan gezondheidsonderzoeken, al is dit vaak beperkt tot de Verenigde Staten.

Apple Watch Series 5 kopen

De Apple Watch Series 5 is niet meer in de Apple Store verkrijgbaar omdat deze is opgevolgd door de Apple Watch Series 6. Wel kun je dit model nog bij dinverse winkels kopen, zolang de voorraad strekt. De Nike+ uitvoering is voor precies dezelfde prijs verkrijgbaar.

Dit waren de adviesprijzen:

 • Apple Watch Series 5, 40mm in aluminium: €449
 • Apple Watch Series 5, 44mm in aluminium: €479

Lees er meer over in ons artikel Apple Watch kopen.