Apple Watch nieuw

Apple Watch Series 5: dit zijn onze verwachtingen, specs en meer

Lees alles over de Apple Watch Series 5, die in 2019 wordt verwacht. Heeft het zin om erop te wachten? Welke functies en specs zitten erin? Ontdek onze verwachtingen over de Apple Watch 2019-editie!

De Apple Watch Series 5 is de eerstvolgende versie van de Apple Watch, die we in 2019 verwachten. Op basis van voorgaande jaren kunnen we ons al een redelijk beeld vormen wat we kunnen verwachten en daarnaast hebben we natuurlijk ook onze eigen wensen over de Series 5. Hieronder lees je er alles over!

Apple Watch Series 5 in het kort

Dit zijn de belangrijkste Series 5 eigenschappen:

 • Aankondiging en release in september 2019
 • Verkrijgbaar in de formaten 40mm en 44mm
 • Materialen: aluminium en roestvrij staal
 • Vrijwel randloos OLED-scherm
 • Verwachte prijs vanaf 429 euro

Apple Watch 5 release en datum

De Apple Watch Series 5 staat gepland voor september 2019 en het duurt dus nog wel even voordat deze nieuwe smartwatch op de markt komt. Kijken we naar de eerdere releases, dan verschenen de Apple Watch Series 2 t/m Series 4 steeds in september. De enige uitzondering was de allereerste Apple Watch. We kunnen er daarom vanuit gaan dat ook de Apple Watch Series 5 in september in de winkels ligt. Daarvoor zullen we dus wel moeten wachten tot het najaar van 2019. Wil je nu al een Apple Watch kopen, dan kun je het beste gaan voor de Series 4 want die is nog maar kortgeleden in de winkel verschenen. Lees voor meer informatie ook onze Apple Watch Series 4 review.

Apple Watch Series 5 prijs: hoeveel gaat het kosten?

De Apple Watch Series 4 kost €429 voor het instapmodel met 40mm horlogekast en GPS. Voor de modellen met 4G, een stalen kast en de speciale Hermes-versie betaal je extra, oplopend tot een paar honderd euro. Apple heeft bij de vierde generatie een prijsverhoging doorgevoerd. We verwachten dat dit bij de Series 5 niet het geval zal zijn, al is dit ook afhankelijk van eventuele nieuwe functies en componenten die de prijs kunnen opdrijven.

Apple Watch 2019: verwachtingen

Apple Watch 2019: functies en specs

Apple heeft na een aantal generaties ontdekt waar de Apple Watch het beste voor geschikt is – en heeft daarvoor precies de juiste hardware gebouwd. De Apple Watch is geen kleine smartphone op je pols, maar richt zich sterker op gezondheids- en fitnessfuncties en als schermpje om je snel en overzichtelijk informatie te tonen. Bij de Apple Watch Series 4 voerde Apple een redesign in, met smallere schermranden en een interface die rond doorloopt tot in de hoeken. We verwachten dat Apple de komende drie jaar wel zal blijven vasthouden aan dit nieuwe design. We hoeven dan ook geen nieuwe vormfactor, een ronde wijzerplaat of een nóg dunnere behuizing te verwachten. Wel zal Apple proberen de batterijduur verder te verlengen en de bestaande functies nog verder uit te bouwen. De snelle processor zorgt ervoor dat alles op het scherm meteen reageert en de verbeterde sensoren hebben de metingen nog nauwkeuriger gemaakt. Het grotere scherm kan meer informatie tonen en maakt teksten beter leesbaar. En de verbeterde microfoon maakt de Apple Watch geschikt voor interactie met spraak, zoals de Walkie Talkie-functie.

Maar er valt bij de Apple Watch Series 5 uiteraard nog genoeg aan te scherpen. We verwachten dat dit nieuwe model vooral de functies die in de Series 4 werden ingevoerd nog verder zal optimaliseren en verbeteren. Er zijn nog weinig geruchten over mogelijke nieuwe functies voor de Apple Watch Series 5, maar we kunnen van voorgaande releases wel een aantal vernieuwingen afleiden.

 1. Meer sporten
 2. Meer fitnessfuncties
 3. Meer hartfuncties
 4. Langere batterijduur
 5. Scherm
 6. Software
 7. Slaapfuncties
 8. Voeding
 9. Slimme bandjes
 10. NFC-functies

#1 Meer sporten

Elk jaar voegt Apple nieuwe standaard sporten toe aan watchOS. Zo werden in 2018 yoga en sportief wandelen (hiken) toegevoegd. Het mooie is dat je daarvoor niet de allernieuwste Apple Watch hoeft te kopen, maar dat het ook werkt op eerdere Apple Watch-modellen, tenzij er speciale sensoren voor nodig zijn.

#2 Meer fitnessfuncties

De Apple Watch is bedoeld voor sportief gebruik, maar is niet uitsluitend te gebruiken als sporthorloge. Daarom zal Apple wat andere accenten leggen dan fabrikanten als Garmin en Polar, die zich volledig concentreren op sport en wat minder op productiviteitsfuncties zoals notificaties en nuttige niet-sportgerelateerde apps. Apple zou de fitnessfuncties kunnen uitbreiden met een schatting van de VO2 Max en de hersteltijd, zodat je weet wanneer je weer fit genoeg bent om je training te hervatten.

Apple Watch 2019

#3 Meer hartfuncties

Bij de Watch 4 voerde Apple de ECG-functie in, maar dit was nog maar het begin. Apple kan dit nog verder uitbreiden, zodat je meer inzicht krijgt in de huidige status van je hart en vroeger gewaarschuwd wordt wanneer er mogelijke afwijkingen zijn gesignaleerd.

#4 Langere batterijduur

De huidige S4-chip is behoorlijk snel en zorgt ervoor dat het scherm meteen reageert bij aanraking, scrollen en openen van apps. Apple hoeft wat ons betreft de snelheid bij de S5-chip niet nog verder op te voeren. Alles gaat eigenlijk snel genoeg. Wat nog wel veel beter kan is, dat de Apple Watch Series 5 bij dezelfde snelheid minder energie verbruikt. De Apple Watch Series 4 heeft op papier een batterijduur van 18 uur, maar 24 uur zou wat ons betreft ideaal zijn. Een batterijduur van een week hoeven we met de huidige technologie nog niet te verwachten. Daarvoor wordt de Apple Watch te intensief gebruikt voor notificaties en dergelijke. Er zijn wel smartwatches met een gebruiksduur van een week, maar die hebben vaak een wat beperktere insteek en tonen bijvoorbeeld alleen notificaties. Ze hebben geen apps die op de achtergrond data blijven verversen. Ook hebben smartwatches met een langere batterijduur vaak een analoge wijzerplaat met daarin een klein digitaal schermpje. De Apple Watch Series 5 is aan de voorkant bijna 100% scherm en verbruikt daardoor iets meer.

#5 Nieuwe energiezuinige schermtechnologie

Bij de Series 4 is Apple overgestapt naar LTPO (low-temperature polycrystalline oxide) om het stroomverbruik van het OLED-scherm verder te beperken. Hier kan Apple de komende jaren nog verder aan gaan knutselen om het scherm nog energiezuiniger te maken. Een mogelijkheid is daarbij de verversingsgraad van het scherm dynamisch aan te passen. Een andere mogelijkheid is dat Apple de sprong maakt naar alweer een nieuwere schermtechnologie waar al een aantal jaren over gesproken wordt: Micro-LED. Apple investeert er al een aantal jaren in. Micro-LED heeft dezelfde voordelen als OLED, zoals dieper zwart en een breed kleurenspectrum, snelle reactietijd, dunne schermpanelen en hoge maximale helderheid. Maar het gebruikt minder energie. Momenteel si het echter te moeilijk en te duur om in massaproductie te maken voor de iPhone. Het kleinere scherm en de lagere productie-aantallen van de Apple Watch maken het ideaal om hiermee te gaan experimenteren in de Series 5.

#6 Nieuwe softwarefuncties dankzij machine learning

De valherkenning op de Apple Watch Series 4 is het resultaat van nieuwe sensoren en het gebruik van machine learning. De nieuwe accelerometer is getraind om op basis van heel veel valtesten te beoordelen of iemand daadwerkelijk is uitgegleden. Ook op dit punt kunnen we nog meer uitbreidingen verwachten: nog meer functies die dankzij machine learning en grote hoeveelheden data bepaald gedrag kunnen herkennen. Misschien zou Apple aan de hand van je polsbewegingen kunnen detecteren dat je nagels bijt en er met meldingen voor zorgen dat je dit gedrag afleert.

#7 Slaapfuncties

Open je de Gezondheidsapp op de iPhone, dan zie je vier grote infoblokken: Activiteit, Mindfulness, Voeding en Slaap. Het eerste blok heeft Apple al behoorlijk goed ingevuld, maar de andere zijn nog een ondergeschoven kindje. Vooral wat Slaap betreft zou Apple nog veel meer kunnen doen.

Je kunt met de Apple Watch je slaap meten, maar daar heb je wel apps van derden voor nodig. Met AutoSleep en Pillow zie je hoe lang je hebt geslapen, hoeveel minuten je in diepe slaap bent geweest en of je beter of slechter hebt geslapen ten opzichte van de vorige nachten.

AutoSleep 6 met nieuw design en Siri.

Apple kan dat verder uitbouwen met een eigen functie. Het bedrijf heeft al data van honderden vrijwilligers die aan slaapstudies meedoen (bijvoorbeeld via ResearchKit) en kan dit gebruiken om een eigen slaapfunctie te ontwikkelen. We hopen daar al een aantal jaren op, maar in 2019 zou Apple het eindelijk kunnen toevoegen. Concurrenten zoals Fitbit bieden het al een paar jaar aan. Daarvoor is dan wel een batterijduur van 24 uur nodig, zodat je je Watch ook ‘s nachts kunt blijven dragen.

Waarom Apple het tot nu toe niet heeft toegevoegd? Wellicht duurt het testen langer dan verwacht en lukt het niet om het algoritme goed genoeg te krijgen. Of Apple wil het exclusief in een nieuwe Apple Watch met langere batterijduur toevoegen en dan zou de Apple Watch Series 5 wel eens een goede kandidaat kunnen zijn. Ook zou Apple moeten zorgen dat je met snelladen je smartwatch in een kwartiertje weer volledig kunt bijladen, bijvoorbeeld tijdens het douchen.

#8 Voeding en glucose

Ook een onderwerp waar al langer over wordt gesproken: glucose- oftewel bloedsuikermeting. Niet alleen voor diabetespatiënten maar ook voor mensen die hun insulineniveau in de gaten willen houden uit gezondheidsoverwegingen. Dit heeft direct te maken met voeding. Op het openingsscherm van de Gezondheid-app vind je een groot infoblok over gezondheid, maar Apple doet er zelf (nog) niet zoveel mee. Je hebt er apps van derden voor nodig.

Het meten van bloedsuiker is technisch wel wat complexer. Het zal indirect moeten gebeuren, zonder dat er scherpe naaldjes nodig zijn. Als Apple je bloedsuiker kan meten, kun je ook gerichter voedingsadvies krijgen. Bijvoorbeeld het advies om een uur voor je bezoek aan de sportschool nog even iets te eten, omdat je glucosespiegel anders te laag is om optimaal te presteren.

#9 Slimme bandjes

Er wordt al langere tijd over gesproken, dus we zijn benieuwd of het bij de Apple Watch Series 5 eindelijk gaat gebeuren: slimme horlogebandjes met extra functies. Apple heeft talloze patenten hierop en 2019 lijkt ons het ideale moment om er eindelijk iets mee te doen. Apple kan bepaalde functies in het bandje stoppen, die te duur zijn om standaard in elke Apple Watch in te bouwen, bijvoorbeeld sensoren voor specifieke ziekten.

#10 Meer opties voor NFC

De Apple Watch heeft een ingebouwde NFC-chip, die nu alleen wordt gebruikt voor Apple Pay en GymKit. Met de iPhone is sinds iOS 12 meer mogelijk met de NFC-chip, zoals reizen met het openbaar vervoer, openen van je hotelkamer en toegang tot studentenvoorzieningen op Amerikaanse universiteiten. Deze functie heet Background Tag Reading. Je hebt hoeft geen speciale apps voor te openen. Het is een logische stap om dit uit te breiden naar de Apple Watch, want dat is bij uitstek een apparaat waarop je weinig apps opent.

Apple Watch Series 5 functies die we niet verwachten

Er zijn ook functies die we bij de Apple Watch Series 5 nog niet zien gebeuren:

 • Always-on scherm: dit zal te veel energie kosten en Apple heeft waarschijnlijk andere prioriteiten, die meer zijn gericht op het verlengen van de accuduur. Wel zou Apple een aanvullende low-power modus kunnen invoeren, waarbij je met zwak schijnsel het tijdstip kan aflezen.
 • Dunnere behuizing: de Series 4 heeft al een redesign gekregen en we verwachten niet dat Apple dit al bij de Series 5 weer gaat aanpassen.
 • Ronde wijzerplaat: Apple heeft gekozen voor een rechthoekig scherm met afgeronde hoeken en wekt met software- en hardware-aanpassingen iets meer de indruk van een rond scherm. Maar ze zien de komende jaren nog geen ronde Apple Watch verschijnen.
 • Wijzerplaten van derden.
 • Ondersteuning voor Android-smartphones.

Apple Watch 2019: wat kunnen we verwachten

Apple Watch Series 5 software: watchOS 6

Veel vernieuwingen die we in de Apple Watch Series 5 kunnen verwijzen zijn over een paar maanden al terug te vinden in watchOS 6. Deze versie staat standaard op de Apple Watch 5 geïnstalleerd, maar komt eerder al beschikbaar voor ontwikkelaars. In juni 2019 verwachten we de aankondiging van watchOS 6, waarna ontwikkelaars met de beta aan de slag kunnen. Mogelijk lekken er in deze beta’s al vernieuwingen uit die later dat jaar in de hardware toegepast gaan worden.

Apple Watch Series 5 kopen?

De Apple Watch Series 5 wordt pas in het najaar van 2019 verwacht. Je kunt natuurlijk wachten tot dit nieuwe model verschijnt, maar de kans is groot dat er rond die tijd alweer geruchten zijn over de Apple Watch Series 6. Wil je nu al een Apple Watch kopen? Kies dan voor de Apple Watch Series 3 (2017) die inmiddels aardig is afgeprijsd of de Apple Watch Series 4 (2018) voor de allernieuwste functies, zoals het grotere scherm en de snellere S4-chip.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!