Apple Watch Wi-Fi instellingen

Zo werkt Wi-Fi op de Apple Watch

De Apple Watch kan internetten via Wi-Fi als er geen iPhone in de buurt is. Hoe werkt het, hoe maak je handmatig verbinding met een draadloos netwerk en hoe zit het met 2,4GHz en 5GHz Wi-Fi? Je leest het hier!

Wi-Fi op de Apple Watch gebruiken

De Apple Watch is sterk afhankelijk van de iPhone, maar Apple probeert het horloge wel steeds zelfstandiger te maken. De Apple Watch werkt al met Wi-Fi, maar sinds watchOS 5 is Apple daarin nog eens stap verder gegaan door je de mogelijkheid te geven om handmatig verbinding te maken met een draadloos netwerk.

Zo werkt Apple Watch Wi-Fi

De Apple Watch haalt normaal gesproken informatie op via de Bluetooth-verbinding met de iPhone. Het horloge moet dan ook bij voorkeur verbonden zijn met een gekoppelde iPhone. Is dat niet het geval, dan kan de Apple Watch gebruikmaken van bekende Wi-Fi-netwerken in de buurt, waarmee je eerder verbonden bent geweest, bijvoorbeeld met je Wi-Fi thuis.

Belangrijk om te weten: alle Apple Watch-modellen werken uitsluitend op 2,4GHz 802.11b/g/n Wi-Fi netwerken. 5GHz-netwerken worden niet ondersteund. Betekent dit nu dat je thuis geen 5GHz netwerk meer kunt gebruiken en voor al je apparaten terug moet naar 2,4GHz? Gelukkig niet. Je kunt gewoon je 5GHz netwerk blijven gebruiken, terwijl de Apple Watch verbinding maakt met het 2,4GHz netwerk.

Apple Watch Wi-Fi instellingen

Verbinding maken met een Wi-Fi-netwerk

Heb je eerder met je iPhone verbinding gemaakt met een bekend Wi-Fi-netwerk, dan worden de inloggegevens ook bewaard op de Apple Watch. Is de iPhone niet in de buurt, dan kan de Apple Watch nog steeds gebruikmaken van het netwerk. Sinds watchOS 5 is dat veranderd en is er een extra optie bijgekomen. De Apple Watch beschikt dan niet alleen over een lijst met bekende Wi-Fi-netwerken die afkomstig is van de iPhone, maar maakt ook een eigen lijst met bekende Wi-Fi-netwerken, inclusief de inloggegevens.

Je maakt handmatig verbinding met deze netwerken, zelfs als ze beveiligd zijn met een wachtwoord.

Zo maak je handmatig verbinding met een Wi-Fi-netwerk op je Apple Watch:

 1. Open de Instellingen-app op je Apple Watch met watchOS 5 of nieuwer.
 2. Kies Wifi uit de lijst.
 3. Wacht tot de lijst met nabije Wi-Fi-netwerken is geladen.
 4. Tik het gewenste netwerk uit de lijst. Er verschijnt een scherm met extra uitleg. Tik op OK.
 5. Is het draadloze netwerk voorzien van een wachtwoord, dan kun je dit invoeren met de Scribble-functie.
 6. Tik rechtsboven op Verbind om verbinding te maken met het draadloze netwerk.

Wi-Fi netwerken met Apple Watch verbinden

Is het gelukt, dan wordt het Wi-Fi-icoontje in het Bedieningspaneel op de Apple Watch blauw gekleurd.

Het werkt niet met alle draadloze netwerken. Als je een profiel of actiecode nodig hebt, of wordt doorgestuurd naar een webpagina waar je moet inloggen met bijvoorbeeld je Faceboek-account, lukt het niet. Ook in hotels en op luchthavens kun je tegen problemen aanlopen, omdat deze netwerken vaak een webpagina gebruiken waar je akkoord moet gaan met de voorwaarden.

Wi-Fi loskoppelen en vergeten op de Apple Watch

Wil je de verbinding met een Wi-Fi-netwerk verbreken op de Apple Watch, dan kan dat op meerdere manieren:

 • Open het Bedieningspaneel op de Apple Watch en schakel het icoontje voor Wi-Fi uit (alleen te vinden in watchOS 5 en nieuwer).
 • Ga naar Instellingen > Wifi op de Apple Watch en zet de schakelaar bij Wifi uit.
 • Ga naar Instellingen > Wifi, tik op het gewenste netwerk en kies Vergeet dit netwerk.

Wi-Fi netwerken met Apple Watch verbreken

Dit laatste is het meest radicaal en zorgt ervoor dat je Apple Watch geen verbinding meer maakt met het netwerk. Je kunt ook aangeven dat de Apple Watch niet meer automatisch verbinding mag maken (maar nog wel handmatig).

Zo werkt de Wi-Fi-schakelaar

Je kan op de Apple Watch je Wi-Fi uitschakelen via het Bedieningspaneel, maar daarmee staat de functie niet helemaal uit. Het icoontje wordt gedimd en de Apple Watch verbreekt de verbinding met het huidige netwerk, maar sommige functies die afhankelijk zijn van Wi-Fi blijven nog wel werken. Denk daarbij aan AirPlay, Handoff en Continuïteit. Dit is ook het geval in iOS 11 en later. Wi-Fi gaat dus niet volledig uit, maar bepaalde functies blijven werken. Dit is volgens Apple de meest logische oplossing, die voor gebruikers het meest vriendelijk is. Je muziek stopt niet meteen met afspelen.

Wil je écht de Wi-Fi-functie uitschakelen, dan moet je naar Instellingen > Wifi gaan en de schakelaar uit zetten.

Wi-Fi op Apple Watch

Automatisch verbinding maken

Heb je handmatig de verbinding verbroken met een Wi-Fi-netwerk, dan zal je Apple Watch automatisch weer verbinding maken als aan één van onderstaande voorwaarden is voldaan:

 • Je hebt Wi-Fi weer ingeschakeld in het Bedieningspaneel.
 • Het is 5:00 uur ‘s ochtends op jouw locatie.
 • Je hebt de Apple Watch opnieuw gestart.
 • Je bent naar een andere locatie gegaan, bijvoorbeeld je werklocatie.

Internetten op je Apple Watch

In watchOS 5 en later kun je ook internetsites op je Apple Watch bekijken. Hiervoor kun je uiteraard de Wi-Fi-verbinding gebruiken, als je iPhone niet in de buurt is. In onze tip over internetten op de Apple Watch leggen we uit hoe dit werkt.

Apple Watch met 2,4GHz en 5GHz netwerken

Veel mensen hebben tegenwoordig thuis Wi-Fi-netwerken die op twee frequenties werken: 2,4GHz en 5GHz. De 2,4GHz-frequentie heeft een groot bereik, maar de snelheid van gegevensoverdracht ligt lager. Voor de 5GHz-frequentie geldt het omgekeerde: een minder groot bereik, maar een hogere snelheid. Veel mensen kiezen op hun iPhone standaard voor de 5GHz-frequentie, maar daar kan de Apple Watch niet mee omgaan. Hoe zorg je dat alles toch goed werkt?

Volg onderstaande stappen:

 1. Geef beide netwerken een herkenbare naam, zodat je de frequentie kunt herkennen.
 2. Zorg je ervoor dat jouw iPhone beide netwerken vergeet. Tik hiervoor op het i’tje bij het bekende netwerk en vervolgens op Vergeet dit netwerk.
 3. Verbind je iPhone nu eerst met het 2,4GHz-netwerk. Zorg ervoor dat alles op je Apple Watch goed werkt door bijvoorbeeld een app te openen die een internetverbinding vereist terwijl de iPhone niet in de buurt is.
 4. Zet Bluetooth op je iPhone uit en controleer of bepaalde functies op de Apple Watch nog werken, zoals Siri. Als dit goed gaat, kun je Bluetooth weer inschakelen.
 5. Verbind je iPhone nu met het 5GHz-netwerk. Om er zeker van te zijn dat je iPhone altijd blijft communiceren met het 5GHz-netwerk, kun je het 2,4GHz-netwerk op de iPhone weer vergeten. Je Apple Watch zal het 2,4GHz-netwerk blijven onthouden, waardoor hij ook blijft functioneren als je iPhone niet in de buurt is.

Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je iPhone automatisch verbinding maakt met het snellere 5GHz-netwerk, terwijl de Apple Watch kan terugvallen op het 2,4GHz netwerk, als dat nodig is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2019
Categorie Apple Watch
Onderwerpen apple watch, wifi
Software watchOS