Gemoedstoestand in Mindfulness op Apple Watch vastleggen

Zo werkt de Mindfulness-app op de Apple Watch (met één nieuwe functie vanaf watchOS 10)

Met de Mindfulness-app op de Apple Watch leer je ontspannen door ademhalingsoefeningen te doen. Lees hoe deze app werkt en wat je ermee kunt.

Mindfulness-app op Apple Watch

Heb je een stressvolle periode? Sta je op het punt een spannende activiteit te doen en schiet je hartslag omhoog? De Apple Watch heeft een speciale app om je rustig te maken. Het heet Mindfulness (voorheen Ademhaling) en het is standaard aanwezig op alle Apple Watches. Je kan het gebruiken voor meditatie of als het even te druk wordt in je hoofd. Ook gedurende de dag kan de app je helpen om te ontspannen. We bespreken de drie functies: reflecteren, ademhalen en (vanaf watchOS 10) het vastleggen van je gemoedstoestand.

Gemoedstoestand vastleggen (vanaf watchOS 10)

Het vastleggen van je gemoedstoestand is nieuw in iOS 17 en watchOS 10. Het helpt om inzicht te krijgen in hoe je je voelt op een bepaalt moment of in algemene vorm gedurende de dag. Het geeft je meer inzicht in je mentale welzijn, zoals het bekijken van je verbrande calorieën of je trainingsminuten dat is voor je fysieke gezondheid. Door je gevoelens en gemoedstoestand vast te leggen, kun je in een grafiek op je iPhone zien hoe je je in de loop van de tijd voelt. De Gezondheid-app kan je ook waarschuwen voor bepaalde condities, zoals depressie of angst.

Het vastleggen van je gemoedstoestand in de Mindfulness-app op je Apple Watch is heel eenvoudig:

 1. Open de Mindfulness-app.
 2. Tik op Gemoedstoestand.
 3. Kies voor het vastleggen voor dit moment of voor vandaag in het algemeen.

Apple Watch Mindfulness-app voor je gemoedstoestand in watchOS 10

 1. Je kan nu kiezen uit meerdere niveaus: zeer onaangenaam, onaangenaam, enigszins onaangenaam, neutraal, enigszins aangenaam, aangenaam, zeer aangenaam. Door aan de Digital Crown te draaien, kies je de stemming die bij je huidige gevoel past. De animatie verandert daarbij van kleur (paars voor zeer onaangenaam tot geel voor zeer aangenaam).
 2. Tik op het vinkje rechtsboven. Kies nu het gevoel dat bij je stemming past.
 3. Kies nu de onderdelen die de meeste impact hebben op hoe je je voelt (bijvoorbeeld je hobby’s, gezondheid of je werk).
 4. Je gemoedstoestand is vastgelegd.

Gevoelens vastleggen in Mindfulness-app op Apple Watch in watchOS 10

Wil je meer gegevens inzien of een vragenlijst over je mentale gezondheid beantwoorden, check dan de Gezondheid-app op je iPhone en zoek op Gemoedstoestand. Of lees onze tip over je gemoedstoestand vastleggen op de iPhone.

Bekijk ook

Zo kun je je emoties en gemoedstoestand vastleggen in iOS 17

Vanaf iOS 17 besteedt Apple extra aandacht aan mentale gezondheid, oftewel hoe we ons voelen en hoe we denken. Dit kun je vastleggen in de Gezondheid-app. Daarnaast kun je vragenlijsten invullen om te checken of je risico loopt op een depressie.

Reflectie-oefeningen op de Apple Watch

Een Reflectie-sessie duurt 1 tot 5 minuten en is geschikt om overal en op elk moment te doen (behalve als je aan het verkeer deelneemt, uiteraard). Bij elke sessie krijg je een opdracht: denk na over een persoon waar je van houdt, een idee waar je trots op bent of een gebeurtenis waar je graag aan terugdenkt. Het zijn positieve gedachten, die je moeten helpen om rustiger te worden. Vervolgens krijg je een animatie te zien, terwijl jij nadenkt over het onderwerp.

Twee voorbeelden:

 • “Probeer je een moment te herinneren waarin je een gevoel van kalmte hebt ervaren. Probeer dat gevoel terug te halen.”
 • “Denk aan iets waar je dankbaar voor bent en ga bij jezelf na waarom je het zo waardeert.”
 • “Stel je voor dat je op een vredige plek bent en sta jezelf toe daar te rusten.”

Reflecteren op je Apple Watch

Ademhalingsoefeningen op de Apple Watch

In de Mindfulness-app vind je ook de functie Ademhaling. Sinds watchOS 3 is het al mogelijk om onder begeleiding ademhalingsoefeningen te doen. Je kunt de app elke dag even opstarten of op een moment dat je gestrest bent.

Je krijgt een visualisatie te zien met klopjes op je pols, om aan te geven wanneer je moet inademen. Na afloop krijg je een overzicht van de verstreken tijdsduur. Tijdens de oefening moet je rustig op een stoel blijven zitten; het is niet de bedoeling dat je gaat rondlopen.

Mindfulness: ademhaling oefening

Zo gebruik je de ademhalingsfunctie:

 1. Ga op een rustige plek zitten.
 2. Start de Mindfulness-app op de Apple Watch.
 3. Tik op Ademhaling.
 4. Volg de instructies op het scherm. Zodra de oefening begonnen is kun je eventueel je ogen sluiten.
 5. Na afloop krijg je een overzicht van de verstreken tijdsduur en je hartslag.

De resultaten van de ademhalingsoefeningen vind je terug in de Gezondheid-app bij het onderdeel Mindfulness. Standaard duurt de sessie 1 minuut, maar door op de drie puntjes achter Ademhaling te tikken kun je ook kiezen voor een andere tijdsduur (2, 3, 4 of 5 minuten).

Mindfulness instellingen

Mindfulness: instellingen van de app

Op de Apple Watch kun je enkele instellingen wijzigen, die vooral betrekking hebben op de ademhalingsoefeningen. Je vindt dit via Instellingen > Mindfulness. Het gaat om instellingen als de frequentie van je ademhaling en hoe prominent de klopjes op je pols zijn. Ook kun je instellen hoe vaak je wordt herinnerd om een ademhalingsoefening te doen.

Sommige mensen vinden het comfortabeler om de instellingen via de iPhone aan te passen. Ook dat kan:

 1. Open de Apple Watch-app en ga naar het tabblad Mijn Watch.
 2. Blader omlaag en tik op Mindfulness.
 3. Je kunt hier verschillende instellingen aanpassen.

Mindfulness instellingen

Herinnering voor ademhalen en reflecteren uitschakelen

Wil je niet steeds herinnerd worden dat je ademhalingsoefeningen moet doen? Dan kun je de meldingen ook uitschakelen:

 1. Ga naar de instellingen van de Mindfulness-app.
 2. Tik op Ademhalingsherinneringen.
 3. Kies de optie Geen (of een waarde, als je vaker of minder vaak herinneringen wilt krijgen).

Al deze instellingen zijn ook te wijzigen vanaf de Apple Watch. Je vindt het bij Instellingen > Mindfulness.

Ademhaling-wijzerplaten

De Mindfulness-app heeft ook een eigen wijzerplaat. Met deze wijzerplaat kun je ontspanningsoefeningen doen, zonder dat je de app hoeft te openen. Zodra je je pols tilt, verschijnt de animatie op het scherm die aangeeft wanneer je moet in- en uitademen. Het ritme is hetzelfde als in de Mindfulness-app, met een interval van 8,5 seconden. Je kan kiezen tussen vier varianten, elk met een ander ontwerp.

Ademhaling wijzerplaat

Je vindt de Ademhaling-wijzerplaten in de Watch-app op je iPhone of je voegt ze direct op je Apple Watch toe. Lees ook onze tip over het aanpassen van je Apple Watch wijzerplaat. Verdere complicaties van de Apple Watch Mindfulness-app zijn er niet, dus ook niet voor reflecteren.

Bekijk ook

Apple Watch-wijzerplaat aanpassen: in watchOS 10 gaat het net iets anders

Bij de Apple Watch heb je de keuze uit allerlei wijzerplaten. Maar hoe stel je een nieuwe wijzerplaat in? Dat lees je hier! We vertellen over Apple Watch wijzerplaten wisselen, extra widgets toevoegen en aanpassen. Zorg dat de wijzerplaat helemaal naar jouw persoonlijke smaak is!

Ademhaling-apps voor de iPhone

Er is geen tegenhanger voor de Ademhaling-app op de iPhone van Apple zelf, maar je vindt in de App Store wel talloze alternatieve apps die ook op de iPhone werken zoals Breathe (link) en Calm (link). In ons aparte artikel vind je een lijstje met mindfulness-apps die je ook kunt gebruiken om beter te ontspannen en je ademhaling te verlagen.

Bekijk ook

De beste mindfulness- en meditatie-apps voor iPhone en iPad

Welke meditatie-apps zijn goed? Hoe kun je met mindfulness meer in balans komen? Met deze iPhone-apps leer je mediteren, voeg je mindfulness toe aan je leven en leef je bewuster.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch