Silvercrest SBF75 met Healthkit

HealthKit: de complete uitleg over Apple’s gezondheidsplatform

Met Apple's HealthKit kunnen ontwikkelaars data over sport, gezondheid en lichaamsbeweging verzamelen en gebruiken in hun apps. Hierdoor wordt het gemakkelijk om data tussen apps en accessoires uit te wisselen. Lees hier alles over HealthKit, de functies, de mogelijkheden en wat jij eraan hebt.

HealthKit is het gezondheidplatform van Apple, waarmee ontwikkelaars allerlei data over beweging, gezondheid en dergelijke kunnen verzamelen. Al deze data vind je terug in de Gezondheid-app van Apple. HealthKit biedt de hulpmiddelen voor ontwikkelaars om die data te kunnen uitlezen en wegschrijven.


Hieronder lees je over:

Wat is HealthKit?

HealthKit is een serie hulpmiddelen voor ontwikkelaars, waarmee ze apps en accessoires onderling data kunnen uitwisselen. Zo zou een app waarmee je voedingsgewoontes vastlegt meteen data kunnen inlezen van een connected weegschaal. Als gewone gebruiker kun je deze gegevens terugvinden in de Gezondheid-app. Dit is ook de app waarmee je de databronnen van HealthKit kunt regelen, dus de apps die gebruik mogen maken van jouw gezondheidsdata.

Apple heeft voor de ontwikkeling van HealthKit samengewerkt met gerenommeerde instituten, zoals de Amerikaanse Mayo Clinic en het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen. In een interview met iCulture vertelde Lucien Engelen van RadboudUMC dat HealthKit een goede ontwikkeling is.

HealthKit en Apple’s gezondheidsinitiatieven

Apple is meerdere initiatieven gestart op het gebied van gezondheid. Het gaat in totaal om drie initiatieven:

  • HealthKit: voor de uitwisseling van gezondheidsdata tussen apps.
  • ResearchKit: voor het uitvoeren van medisch onderzoek.
  • CareKit: voor het ontwikkelen van medische apps.

HealthKit en Apple Watch

HealthKit werkt ook samen met de Apple Watch. De sensoren zoals de hartslagmeter en de stappenteller die in dit horloge zitten, sturen hun metingen door naar de iPhone.

Je kunt ook apps van derden op de Apple Watch installeren die HealthKit ondersteunen, zoals de app HeartWatch waarmee je gedetailleerde analyses van je hartslag kunt maken. De gegevens die een dergelijke app verzamelt zullen ook naar de Gezondheid-app worden gestuurd.

HealthKit alternatieven

Apple legt veel nadruk op gezondheid. Dat is af te leiden uit het grote aantal gezondheidsspecialisten dat Apple sinds 2014 in dienst heeft genomen, nog voor de aankondiging van de Apple Watch. Het gaat om artsen en experts op het gebied van fitness en medische sensoren.

Apple is niet het enige bedrijf dat geïnteresseerd is in het verzamelen van gezondheidsdata. Google wil met Google Fit ook een platform voor je gezondheidsdata opbouwen en tegelijk proberen bedrijven als Fitbit, Samsung en Adidas er ook voor te zorgen dat zoveel mogelijk partners meedoen met hun gezondheidsplatformen. Apps zoals Strava en Runkeeper werken vaak met meerdere platformen.

Wil je weten waarom Apple kansen ziet in gezondheid of hoe de Apple Watch je gezondheid kan verbeteren, dan vind je in onderstaande artikelen meer informatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!