Apple Watch roestvrij staal

Werkt de Apple Watch met 4G ook in Nederland? Wij zochten het uit

De Apple Watch is er ook in een 4G-versie, maar deze is niet te koop in Nederland en België. Kun je deze Apple Watch 4G toch in ons land gebruiken? Dit artikel bespreekt de mogelijkheden.

Apple Watch 4G in Nederland

Je kunt een Apple Watch kopen in verschillende uitvoeringen: er zijn twee formaten, meerdere kleuren en materialen en ook qua bandjes kun je variëren. Een speciale uitvoering is de Apple Watch 4G. Deze is voorzien van een ingebouwde simkaart, zodat je kunt bellen en internetten, ook als de iPhone niet in de buurt is. Wat heb je aan zo’n Apple Watch 4G in Nederland en België als je er eentje in het buitenland haalt? En waar kun je de Apple Watch 4G kopen?

Wat is een Apple Watch 4G?

Een Apple Watch 4G is een speciale uitvoering van de Apple Watch, met een ingebouwde simkaart (eSIM). Door een geschikt eSIM-abonnement te activeren kun je internetten op je Apple Watch, zonder dat de iPhone in de buurt hoeft te zijn. Je bent ook niet meer afhankelijk van Wi-Fi-netwerken.

De Apple Watch 4G is te herkennen aan de rode ring op de Digital Crown en is verkrijgbaar in meerdere materialen (aluminium, roestvrij staal, titanium en keramiek) en in verschillende uitvoeringen (Nike+, Hermès).

De 4G-versie van de Apple Watch bestaat sinds de Apple Watch Series 3.

Waarom een Apple Watch 4G in Nederland gebruiken?

Met de Apple Watch 4G hoef je niet altijd verbonden te zijn met je gekoppelde iPhone om apps te gebruiken, te bellen en berichtjes te versturen. Er is echter een groot struikelblok: de 4G-modellen zijn niet in ons land verkrijgbaar en de 4G-functie werkt alleen in het land van aanschaf. De Apple Watch 4G ondersteunt namelijk geen roaming. Zolang er geen Nederlandse providers zijn die de eSIM in de Apple Watch officieel ondersteunen, heb je niets aan de 4G-functie.

De meeste Nederlanders kopen de 4G-versie van de Apple Watch om een heel andere reden, namelijk omdat je meer keuze hebt uit materialen en modellen. Wil je een roestvrijstalen Apple Watch of de Hermes Apple Watch, dan zit daar standaard al een 4G-functie in, ongeacht of je dit nodig hebt of niet.

Apple Watch Series 4 met 4G

Apple Watch 4G gebruiken, hoe werkt het?

Wil je een Apple Watch 4G kopen, dan kun je alleen terecht in de landen waar deze functie officieel wordt ondersteund, zoals Duitsland en Frankrijk. Ook zul je een eSIM-abonnement bij een geschikte provider moeten afsluiten. In Duitsland zijn dat bijvoorbeeld T-Mobile en Vodafone, in Frankrijk is dat Orange.

Na het koppelen met je iPhone en het activeren van de eSIM kun je je Apple Watch 4G gebruiken om te bellen en te internetten in het land waar je de eSIM hebt afgesloten. Roaming wordt niet ondersteund.

Apple meldt hierover:

Roaming is not available outside your carrier network coverage area.

Apple Watch 4G is gekoppeld aan je iPhone-telefoonnummer

Er speelt nog iets anders mee: de Apple Watch 4G is gekoppeld aan het telefoonnummer van je iPhone. Dus als je een Duits eSIM-abonnement wilt gebruiken zul je moeten zorgen dat je op de iPhone ook een Duits telefoonabonnement gebruikt. Voor veel mensen is dit niet praktisch.

eSIM-aanbieders zoals Truphone en GigSky bieden weliswaar internationale eSIM-bundels aan, maar dit werkt alleen met data. Je kunt het dus niet gebruiken als telefoonnummer op je iPhone, met een gekoppelde 4G Apple Watch. Je kunt dus niet een apart data-abonnement hiervoor afsluiten, zoals bij de iPad het geval is. Alle gegevens, zoals je telefoonnummer en je adresboek, worden overgezet vanaf je iPhone.

Omdat Nederlandse en Belgische providers de eSIM niet ondersteunen kun je de Apple Watch dus niet gebruiken in combinatie met je gebruikelijke telefoonnummer.

Woon je in de grensstreek of in een van de genoemde landen, dan kan het haalbaar zijn om bijvoorbeeld een Duits abonnement af te sluiten op een Duits factuuradres en dit op een iPhone met dualsim te gebruiken. Om er echt iets aan te hebben zul je wel een groot deel van het jaar in het betreffende land aanwezig moeten zijn.

Apple Watch 4G kopen

Gaan Nederlandse providers de Apple Watch 4G aanbieden?

De Nederlandse (en Belgische) providers bieden nog geen ondersteuning voor de eSIM die je in de Apple Watch 4G-versie vindt. We hebben sinds 2017 meermaals aan de drie grote Nederlandse providers gevraagd wanneer zij de 4G-versie van de Apple Watch gaan ondersteunen. KPN, T-Mobile en Vodafone zijn het alledrie (nog) niet van plan.

Inmiddels biedt T-Mobile wel eSIM, maar dit geldt alleen voor de dualsim iPhones. Je kunt dit niet gebruiken voor een Apple Watch 4G.

Wil je de Apple Watch 4G kopen, dan zul je daarvoor dus voorlopig naar het buitenland moeten gaan en er rekening mee houden dat je de 4G-functie alleen kunt gebruiken in het land van aanschaf, mits je ook een lokale simkaart hebt. Ga je bijvoorbeeld een jaar lang in de VS wonen, dan is dit allemaal wel haalbaar. Woon je het grootste gedeelte van het jaar in Nederland, België of een van de andere landen waar nog geen officiële eSIM-ondersteuning van de Apple Watch is, dan heb je er niets aan.

Apple Watch 4G-functie

Apple Watch 4G in de toekomst naar Nederland?

Een andere belangrijke vraag is of het nu al zin heeft om een Apple Watch te kopen met 4G, zodat je in hem in de toekomst kunt gebruiken met een Nederlandse provider.

Wil je voorbereid zijn op een eventuele ondersteuning door Nederlandse providers, dan kun je het beste de internationale uitvoering van de Apple Watch 4G kopen en niet de Amerikaanse. De Apple Watch met 4G die in de VS wordt verkocht ondersteunt namelijk lang niet alle 4G/LTE-banden die in Europa gangbaar zijn. Ook goed om te weten: er zit geen simlock op, dus daar hoef je geen rekening mee te houden. Je zou dus een Apple Watch 4G in Duitsland kunnen kopen en vervolgens gebruiken in combinatie met een Frans telefoonabonnement dat geschikt is voor de Apple Watch eSIM.

Uiteraard kun je het 4G-model wel gewoon gebruiken, zonder de 4G-verbinding. Deze Apple Watch gedraagt zich dan zoals elk ander model, dat afhankelijk van de internetverbinding van je iPhone. Op plekken zoals thuis en op je werk kan de Apple Watch ook de Wi-Fi-verbinding gebruiken.

Meer info over de Apple Watch 4G lees je hier:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2019
Categorie Devices
Onderwerpen 4g, apple watch
Devices Apple Watch Series 3, Apple Watch Series 4, Apple Watch Series 5