Apple Watch 4G in titanium

Waar blijft de Apple Watch 4G in Nederland? Dit is de status nu

De Apple Watch is er ook in een 4G-versie, maar deze is nog steeds niet te koop in Nederland. Wat is de status nu bij de providers? Wat kun je allemaal met de Apple Watch 4G en is het zinvol om er eentje uit het buitenland te halen? Dit artikel bespreekt de mogelijkheden.

Update 15 september 2021: De Apple Watch 4G komt naar Nederland, zo is inmiddels bekend. KPN gaat in ieder geval de eSIM van de Apple Watch ondersteunen, zo heeft de provider bekendgemaakt. Op de Nederlandse Apple-website is te lezen dat er naast de aluminium versie ook modellen in roestvrijstaal komen.


Update 16 september 2021: Apple heeft alle verwijzingen naar de Apple Watch 4G weer verwijderd van de Nederlandstalige pagina’s.

Update 15 september 2021: KPN heeft bevestigd de Apple Watch 4G te ondersteunen.

Update 14 september 2021: Helaas is er uit Apple’s iPhone 13-event nog geen definitief goed nieuws wat betreft de 4G Apple Watch in Nederland. Hoewel de Nederlandse versie van Apple’s cellular-pagina nu live staat, is Nederland in nog geen velden of wegen te bekennen. Een kanttekening is wel dat Apple op de Nederlandse pagina van de Apple Watch Series 7 wel spreekt over een roestvrij stalen Apple Watch. Dit model wordt alleen met 4G-versie uitgebracht. Normaal gesproken wordt dit achterwege gelaten bij de aankondigingen van de nieuwe Apple Watch. Wat we daarbij wel moeten opmerken, is dat Apple deze tekst voor alle landen hetzelfde heeft, ook in landen die nu nog geen 4G Apple Watch ondersteunen.

We weten dus nog niet of de 4G Apple Watch definitief naar Nederland komt en zo ja, welke providers er mee doen. Verderop in dit artikel lees je in ieder geval wat de meest recente reacties van de Nederlandse providers zijn.

Apple Watch 4G in Nederland

Je kunt een Apple Watch kopen in verschillende formaten, kleuren en materialen. Daarnaast zijn er Apple Watch-modellen met en zonder 4G. Wat heb je aan zo’n Apple Watch 4G, als je er eentje uit het buitenland haalt? Om verbinding te kunnen maken met het mobiele netwerk beschikken de Apple Watch 4G-modellen over een interne simkaart (eSIM). Helaas ondersteunen de Nederlandse providers dit nog niet en daarom is de 4G-versie van de Apple Watch officieel nog niet in de Nederland verkrijgbaar. Maar wanneer komt hier eindelijk verandering in? En wat kun je er dan wél mee?

Wat is een Apple Watch 4G?

Een Apple Watch 4G is een speciale uitvoering van de Apple Watch met een ingebouwde simkaart, de zogenaamde eSIM. Door een geschikt eSIM-abonnement te activeren kun je internetten op je Apple Watch, zonder dat de iPhone in de buurt hoeft te zijn. Je bent ook niet meer afhankelijk van wifi-netwerken. De Apple Watch gebruikt hetzelfde telefoonnummer als je iPhone. Het is daardoor ook een soort multisim voor je eigen mobiele nummer.

De Apple Watch 4G is te herkennen op de rode ring op de Digital Crown en is verkrijgbaar in meerdere materialen (aluminium, roestvrij staal, titanium en keramiek) en in verschillende extra uitvoeringen, zoals Nike+, Hermès.

Sinds de Apple Watch Series 3 is het mogelijk om een model met 4G-functie te kopen. Sinds eind 2020 is de 4G Apple Watch in België verkrijgbaar, via de provider Telenet.

Apple Watch Series 6 vs Apple Watch SE.

Apple Watch 4G bij Nederlandse providers: wat is de status?

Het is in Nederland al lange tijd stil rondom de 4G Apple Watch. Er zijn de afgelopen maanden wel wat hints naar de 4G Apple Watch in Nederland geweest, maar erg concreet waren die niet. De hints waren voornamelijk gebaseerd op vertaalde supportpagina’s, die al sinds 2017 in het Nederlands bestaan.

Maar hoe denken de drie grote Nederlandse providers er medio 2021 over? Wij hebben navraag gedaan bij KPN, Vodafone en T-Mobile over hun eventuele plannen voor de 4G Apple Watch.

KPN

KPN zegt dat ze op termijn wel de 4G Aple Watch willen ondersteunen, maar dat dat op dit moment nog niet aan de orde is. Over wanneer KPN het wel wil ondersteunen, wil de provider niets zeggen.

KPN biedt momenteel nog geen ondersteuning voor Apple Watch via e-sim. Zoals eerder aangegeven willen we dat op termijn wel gaan doen, maar ik kan nog niet vooruitlopen op de eventuele timing hiervan.

Vodafone

Vodafone geeft een uitgebreider antwoord over waarom de eSIM in de Apple Watch op dit moment nog niet bij hen ondersteund wordt. Dit heeft onder andere te maken met de aanvullende functionaliteit op het GSMA Consumer Model, wat nu nog niet ondersteund wordt door Vodafone. De provider zegt daarbij ook te kijken naar ‘de wensen van de klant’. De vraag naar de 4G Apple Watch in Nederland gaat echter al jaren.

De status van dit onderwerp is onveranderd. De eSIM-implementatie van Apple Watch vereist aanvullende functionaliteit op het GSMA Consumer Model, die we op dit moment nog niet ondersteunen.

Door de GSMA (Global System for Mobile Communications Association) is er een standaardisatie waarop eSIM is gebaseerd. De specificaties waaraan eSIM apparaten moeten voldoen zijn in het GSMA Consumer Model vastgelegd. Apple stelt daarnaast aanvullende eisen op.

De Apple Watch met eSIM wordt op dit moment niet in Nederland aangeboden. Uiteraard volgen wij ontwikkelingen in de markt en kijken daarbij naar de wensen van de klant. Indien wij ons aanbod hierop aanpassen zullen wij onze klanten hierover informeren.

T-Mobile

Twee jaar geleden, bij de start van de eSIM bij T-Mobile op de iPhone, vroegen wij al in een interview of er plannen waren om de 4G Apple Watch te ondersteunen. De provider gaf toen al aan dat er meer nodig is dan alleen de eSIM, maar dat ze er wel naar gaan kijken. Een termijn kon destijds niet gegeven worden. Helaas geeft T-Mobile op dit moment geen inhoudelijke reactie. De provider wil niet in gaan op vragen over het al dan niet ondersteunen van de 4G Apple Watch en de eventuele planning daarvan.

Providers zijn voor het ondersteunen van de 4G-functie op de Apple Watch ook afhankelijk van Apple. Apple moet het 4G-model in Nederland beschikbaar willen stellen. Als een provider de Apple Watch wel wil ondersteunen, maar bij Apple de prioriteiten hier (nog) niet liggen, valt de provider niet veel te verwijten. Daarentegen is Apple ook weer afhankelijk van de welwillendheid van providers. Apple en de providers zullen er dus zelf uit moeten komen.

Wil je de Apple Watch 4G kopen, dan zul je daarvoor dus voorlopig naar het buitenland moeten gaan en er rekening mee houden dat je de 4G-functie niet zult gebruiken. Het lukt alleen als je aan een rijtje met voorwaarden voldoet. Ga je bijvoorbeeld een jaar lang in de VS wonen, dan is dit allemaal wel haalbaar. Woon je het grootste gedeelte van het jaar in Nederland of een van de andere landen waar nog geen officiële eSIM-ondersteuning van de Apple Watch is, dan heb je er eigenlijk niets aan.

Apple Watch 4G-functie

Waarom werkt de Apple Watch 4G niet?

Met de Apple Watch 4G hoef je de gekoppelde iPhone niet bij de hand te hebben om te kunnen bellen, internetten en berichtjes versturen. Er zijn alleen twee grote struikelblokken:

  • De 4G-modellen zijn niet in ons land verkrijgbaar. Je zult deze dus in het buitenland moeten kopen.
  • De 4G-functie werkt alleen in een beperkt aantal landen. Nederlandse providers ondersteunen de eSIM in de Apple Watch niet.

In de Benelux ondersteunen sinds de zomer van 2019 de grootste providers eSIM in de iPhone, zoals T-Mobile, Simyo, Vodafone en KPN in Nederland en Orange in België. Hiermee kun je een virtuele simkaart aan de iPhone toevoegen, zodat je een dualsim-toestel hebt. Je bent dus bereikbaar op twee nummers.

Deze providers ondersteunen echter niet de eSIM-functie van de Apple Watch. Dat komt omdat de eSIM op de Apple Watch anders werkt. Bij de Apple Watch moet het telefoonnummer gelijk zijn aan dat van de iPhone. Je kunt dus geen losse eSIM in Duitsland of Frankrijk aanschaffen voor je Apple Watch. Ook het koppelen van de ingebouwde elektronische simkaart in de Apple Watch met de simkaart in je iPhone gaat anders dan het simpelweg instellen van een eSIM op je iPhone.

Lukt het wel om een Duits of Frans abonnement af te sluiten, dan heb je er nog niets aan in ons land. De Apple Watch 4G ondersteunt namelijk geen roaming. Zit er een Duitse eSIM in jouw Apple Watch, dan heb je er alleen iets aan als je op Duits grondgebied bent. Dat maakt het voor veel mensen onpraktisch.

Wat heb je dan wel aan zo’n Apple Watch 4G? Je kunt ‘m wel als gewone Apple Watch gebruiken, maar je hebt niets aan de 4G-functie.

Waarom mensen toch een Apple Watch 4G kopen

De meeste Nederlanders kopen de 4G-versie van de Apple Watch op dit moment ook vaak om een heel andere reden, namelijk omdat je meer keuze hebt uit materialen en modellen. Wil je een keramieken, titanium of roestvrijstalen Apple Watch dan zit daar standaard altijd een 4G-functie in, ongeacht of je dit nodig hebt of niet. Je betaalt er dus wel voor, ook al ga je het niet gebruiken. Dit geldt ook voor de Hermes Apple Watch.

Apple Watch Series 4 met 4G

Apple Watch 4G gebruiken, hoe werkt het?

Wil je een Apple Watch 4G kopen, dan kun je alleen terecht in de landen waar deze functie officieel wordt ondersteund, zoals België, Duitsland en Frankrijk. Ook zul je in het betreffende land een eSIM-abonnement bij een geschikte provider moeten afsluiten. In België biedt Telenet de 4G Apple Watch, in Duitsland zijn dat bijvoorbeeld T-Mobile, Vodafone en O2. In Frankrijk kun je terecht bij Orange en SFR.

Na het koppelen met je iPhone en het activeren van de eSIM kun je je Apple Watch 4G gebruiken om te bellen en te internetten. Maar dit geldt alleen in het land waar je de eSIM hebt afgesloten. Roaming wordt niet ondersteund. Je kunt dus geen 4G gebruiken in Nederland en België.

Apple meldt hierover:

Roaming is not available outside your carrier network coverage area.

Apple Watch 4G is gekoppeld aan je iPhone-telefoonnummer

Er speelt nog iets anders mee: de Apple Watch 4G is gekoppeld aan het telefoonnummer van je iPhone. Dus als je een Duits eSIM-abonnement wilt gebruiken zul je moeten zorgen dat je op de iPhone ook een Duits telefoonabonnement gebruikt. Voor veel mensen is dit niet praktisch.

eSIM-aanbieders zoals Truphone en GigSky bieden weliswaar internationale eSIM-bundels aan, maar dit werkt alleen met data. Je kunt het dus niet gebruiken als telefoonnummer op je iPhone, met een gekoppelde 4G Apple Watch. Ook is het niet mogelijk om een apart Apple Watch data-abonnement af te sluiten, zoals bij de iPad het geval is. Alle gegevens, zoals telefoonnummer en adresboek, worden overgezet vanaf je iPhone.

Omdat Nederlandse providers eSIM op de Apple Watch niet ondersteunen, kun je de Apple Watch op zichzelf dus niet gebruiken in combinatie met je gebruikelijke telefoonnummer. Je kan er natuurlijk wel mee bellen als de Apple Watch in de buurt is van de gekoppelde iPhone.

Woon je in de grensstreek of in een van de genoemde landen, dan kan het haalbaar zijn om bijvoorbeeld een Duits abonnement af te sluiten op een Duits factuuradres en dit op een iPhone met dualsim te gebruiken. Om er echt iets aan te hebben zul je wel een groot deel van het jaar in het betreffende land aanwezig moeten zijn.

Apple Watch 4G kopen

Apple Watch 4G in de toekomst naar Nederland?

Een andere belangrijke vraag is of het nu al zin heeft om een Apple Watch te kopen met 4G-functie, zodat je deze in de toekomst wellicht kunt gebruiken met een Nederlandse provider. Dat kan, maar er zijn voorlopig nog geen aanwijzingen dat dit spoedig gaat gebeuren.

Wil je voorbereid zijn op een eventuele ondersteuning door Nederlandse providers, dan kun je het beste de internationale uitvoering van de Apple Watch 4G kopen en niet de Amerikaanse. De Apple Watch met 4G die in de VS wordt verkocht ondersteunt namelijk lang niet alle 4G/LTE-banden die in Europa gangbaar zijn. Ook goed om te weten: er zit geen simlock op, dus daar hoef je geen rekening mee te houden. Je zou dus een Apple Watch 4G in Duitsland kunnen kopen en deze in je Franse vakantiehuisje gebruiken in combinatie met een Frans telefoonabonnement dat geschikt is voor Apple Watch eSIM.

Uiteraard is een Apple Watch 4G wel gewoon te gebruiken. Deze Apple Watch gedraagt zich dan zoals elk ander model, dat afhankelijk van de internetverbinding van je iPhone. Op plekken zoals thuis en op je werk kan de Apple Watch ook de Wi-Fi-verbinding gebruiken.

Meer info over de Apple Watch 4G lees je hier:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!