Apple Watch roestvrij staal

Werkt de Apple Watch met 4G ook in Nederland? Wij zochten het uit

De Apple Watch is verkrijgbaar met 4G-functie, maar deze uitvoering wordt niet in Nederland en België verkocht. Kun je de 4G-verbinding van de Apple Watch wel in ons land gebruiken? We bespreken de mogelijkheden.

Apple Watch 4G in Nederland

Sinds de Apple Watch Series 3 kun je kiezen voor een speciale uitvoering met 4G-functie. Deze Apple Watch 4G is niet afhankelijk van de internetverbinding van de iPhone. Je kunt ermee bellen, internetten en muziek streamen, zonder dat je iPhone in de buurt hoeft te zijn. Maar wat heb je eraan in Nederland en België? Heeft het zin om een dergelijke Apple Watch met 4G in Duitsland, Frankrijk of een ander land aan te schaffen? Dat lees je in deze gids.

Waarom een Apple Watch 4G in Nederland gebruiken?

Met de Apple Watch 4G hoef je niet altijd verbonden te zijn met je gekoppelde iPhone om apps te gebruiken, te kunnen bellen en berichtjes te versturen. Er is echter een grote maar: de 4G-modellen zijn niet in ons land te koop. De meeste Nederlanders kopen de Apple Watch 4G dan ook niet vanwege de 4G-functie, maar omdat je meer keuze hebt uit materialen en modellen. Wil je een roestvrijstalen Apple Watch of de Hermes Apple Watch, dan zit daar standaard al een 4G-functie in, ongeacht of je dit nodig hebt of niet.

Apple Watch Series 4 met 4G

Apple Watch 4G gebruiken, hoe werkt het?

Wil je een Apple Watch 4G kopen, dan kun je alleen terecht in de landen waar het wordt ondersteund, zoals Duitsland en Frankrijk. Ook zul je een eSIM-abonnement bij een geschikte provider moeten afsluiten. In Duitsland zijn dat Telecom en Vodafone, in Frankrijk is dat Orange.

Na het koppelen met je iPhone en het activeren van de eSIM kun je je Apple Watch 4G gebruiken om te bellen en te internetten. Dit werkt echter alleen in het land waar jouw eSIM actief is. Roaming wordt niet ondersteund. Apple meldt hierover:

Roaming is not available outside your carrier network coverage area.

De Apple Watch Series 3 met 4G maakt gebruik van hetzelfde telefoonnummer als de iPhone waaraan hij gekoppeld is. Je kunt dus niet een apart data-abonnement hiervoor afsluiten, zoals bij de iPad het geval is. Alle gegevens, zoals je telefoonnummer en je adresboek, worden overgezet vanaf je iPhone. Omdat Nederlandse en Belgische providers de eSIM niet ondersteunen kun je de Apple Watch dus niet gebruiken in combinatie met je gebruikelijke telefoonnummer.

Woon je in de grensstreek of in een van de genoemde landen, dan kan het haalbaar zijn om bijvoorbeeld een Duits abonnement af te sluiten op een Duits factuuradres. Om er echt iets aan te hebben zul je wel een groot deel van het jaar in het betreffende land aanwezig moeten zijn.

Apple Watch 4G kopen

Gaan Nederlandse providers de Apple Watch 4G aanbieden?

De Nederlandse (en Belgische) providers bieden geen ondersteuning voor de eSIM die je in de Apple Watch 4G-versie vindt. We hebben sinds 2017 meermaals aan de drie grote Nederlandse providers gevraagd wanneer zij de 4G-versie van de Apple Watch gaan ondersteunen. KPN, T-Mobile en Vodafone zijn het alledrie (nog) niet van plan.

Wil je de Apple Watch 4G kopen, dan zul je daarvoor dus voorlopig naar het buitenland moeten gaan. De meeste mensen zullen deze Apple Watch-model echter niet aanschaffen om in Nederland met 4G te gebruiken, maar om een heel andere reden: omdat ze de roestvrijstalen Apple Watch willen hebben.

Apple Watch 4G in de toekomst naar Nederland?

Een andere belangrijke vraag is of het nu al zin heeft om een Apple Watch te kopen met 4G, zodat je in hem in de toekomst kunt gebruiken met een Nederlandse provider.

Wil je voorbereid zijn op een eventuele ondersteuning door Nederlandse providers, dan kun je het beste de internationale uitvoering van de Apple Watch 4G kopen en niet de Amerikaanse. De Apple Watch met 4G die in de VS wordt verkocht ondersteunt namelijk niet alle 4G/LTE-banden die in Europa gangbaar zijn. De smartwatch heeft overigens geen simlock, dus je kunt zelf bepalen bij welke geschikte provider je je abonnement afsluit. Je zou dus een Franse Apple Watch 4G kunnen kopen en daarbij een Duits eSIM-abonnement kunnen afsluiten.

Uiteraard kun je het 4G-model wel gewoon gebruiken voor alle andere functies, zonder dat je de 4G-mogelijkheden benut. De Apple Watch is dan wel afhankelijk van de internetverbinding van je iPhone. Op plekken zoals thuis en op je werk kan de Apple Watch ook de Wi-Fi-verbinding gebruiken.

Meer info over de Apple Watch 4G lees je hier:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2018
Categorie Devices
Onderwerpen 4g, apple watch
Devices Apple Watch Series 3, Apple Watch Series 4, Apple Watch Series 5