TAG Heuer Wear OS smartwatch

Zo gebruik je een Google Wear OS smartwatch met je iPhone

Kun je een smartwatch met Wear OS of Android Wear gebruiken, in combinatie met een iPhone? Dat kan! In deze tip leggen we uit hoe dit werkt en wat de mogelijkheden zijn.

Google-smartwatch met iPhone koppelen

Is de Apple Watch niet jouw ding, dan zou je ook een smartwatch van een andere fabrikant kunnen kopen. Vaak draaien ze op Wear OS van Google (voorheen Android Wear) en de meeste mensen gebruiken ze in combinatie met een Android-smartphone. Maar het is ook mogelijk om deze horloges met de iPhone te koppelen. Het is niet zo mooi geïntegreerd als de Apple Watch, maar horloges met Wear OS kunnen wel notificaties en inkomende oproepen doorsturen van je smartphon enaar je horloge. Bekende fabrikanten van Wear OS smartwatches zijn bijvoorbeeld Fossil, Michael Kors en Suunto. Hier vind je een lijst van Wear OS-horloges die je in combinatie met de iPhone kunt gebruiken.

Wear OS smartwatch met iPhone koppelen

Maar waarom zou je een Wear OS-smartwatch kiezen? Vooral vanwege het design. Horloges met Wear OS zien er wat traditioneler uit en hebben vaak een ronde wijzerplaat.

Wear OS 3 kwam in augustus 2021 beschikbaar en is gebaseerd op Android 11. De nieuwste versie op het moment van schrijven is 3.5. Wear OS 4 wordt in de loop van 2024 verwacht. Het is dus niet zoals bij Apple, waar elk jaar op vaste momenten een grote update voor watchOS uitkomt.

Wear OS horloges

Je kunt bij Wear OS dan ook het beste een smartwatch met de nieuwste softwareversie aanschaffen, want het updatebeleid van fabrikanten is wat minder voorspelbaar dan bij Apple. Er is keuze genoeg. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Samsung Galaxy Watch5 of de wat oudere Michael Kors Gen 6, Suunto Gen 6 of Fossil Gen 6.

De meeste slimme horloges van modemerken worden gemaakt door Fossil, dus vandaar dat zowel Fossil als Michael Kors nu op generatie 6 zitten. Sommige horloges van Tag Heuer, TicWatch, Skagen en Suunto werden standaard geleverd met Wear OS 2.0 maar hebben intussen een update gekregen naar Wear OS 3.0.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Wear OS-smartwatch koppelen

Om een horloge met Wear OS te kunnen gebruiken heb je het volgende nodig:

  • iPhone 5 of nieuwer
  • Minimaal iOS 9
  • Een smartwatch met Android Wear Oreo of nieuwer (oftewel Wear OS)

Heb je een oudere smartwatch met Android Wear, dan kun je ook die koppelen met je iPhone. Is het horloge al gekoppeld met een andere smartphone, dan moet je deze eerst loskoppelen en naar fabrieksinstellingen terugzetten. Hiervoor ga je naar System > Disconnect & Reset.

  1. Download de Wear OS-app voor iPhone uit de App Store.
  2. Schakel de smartwatch in.
  3. Druk op de knop om een nieuw Wear-apparaat te koppelen.
  4. Kies het horloge uit de lijst.
  5. De app zal de software op het horloge bijwerken naar de nieuwste versie.
  6. Kies het Google-account waarmee je wilt koppelen.
  7. Je krijgt nu een tutorial te zien met de basisstappen voor notificaties en het gebruik van Google Assistent.

Wil je apps en Google Assistent gaan gebruiken, dan is het een goed idee om tijdens de set-up ervoor te kiezen om verbinding te maken met je WiFi-netwerk, zodat je internet tot je beschikking hebt en software-updates kunt downloaden.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Wear-app voor iOS

Via de Wear-app voor iOS kun je allerlei extra zaken regelen. Bij het opstarten van de app zie je je gekoppelde horloge(s) en eventuele updates die beschikbaar staan. Je kunt vanuit dit scherm gemakkelijk een extra smartwatch koppelen. Verder kun je notificaties instellen en regelen hoe de smartwatch moet omgaan met e-mail en agenda. Zo kun je de data rechtstreeks naar je horloge sturen, zodat je niet meer afhankelijk bent van de bijbehorende apps op je iPhone. Met de instellingen voor Google Assistent kun je wat zaken voor je smart home regelen, zoals het instellingen van een alarm, muziek afspelen en het stellen van vragen aan Google.

Veel dingen kun je ook op het horloge zelf regelen, waardoor je de app na de aanvankelijke ingebruikname niet zo vaak meer nodig zult hebben.

Mogelijkheden met Wear OS en iPhone

Hieronder bespreken we de mogelijkheden die je hebt als je een Wear OS smartwatch koppelt met je iPhone.

#1 Google Play Store en apps
Sinds Wear 2.0 is de Google Play Store aanwezig op het horloge zelf. Dit geeft je de mogelijkheid om losse apps te installeren, zonder dat je een Android-telefoon nodig hebt. Je kunt de Play Store openen, apps bekijken en downloaden. Overigens loopt Google daarmee gelijk op met Apple, want ook in watchOS vind je een App Store voor het installeren van losse apps.

Wear OS smartwatch met Android-toestel
In combinatie met een Android-smartwatch heb je net wat meer mogelijkheden, maar met een iPhone lukt het ook wel.

#2 Google Assistent
Ook handig is dat je Google Assistent tot je beschikking hebt als losstaande app. Je kunt hiermee spraakopdrachten geven op het horloge, net zoals je met Siri gewend bent.

#3 Notificaties
Je krijgt op je Wear OS-horloge notificaties voor berichten, e-mail en agenda-afspraken. Dit werkt ook voor apps van derden zoals Twitter, WhatsApp, Instagram en Snapchat. Op het horloge kun je ze als gelezen markeren, waarna ze ook verdwijnen van je iPhone. De twee toestellen werken dus goed samen. Sommige Wear OS-horloges hebben ook een 4G-functie en een ingebouwde speaker en microfoon, zodat je ermee kunt bellen. Je provider moet dit wel ondersteunen.

#4 Muziek bedienen
Je kunt Apple Music en muziekdiensten zoals Spotify en YouTube Music gebruiken. Op het horlogescherm verschijnt de albumcover, zodat je in een oogopslag ziet waar je naar luistert.

#5 Workout-gegevens
Google Fit is de tegenhanger van Apple’s fitness- en workout-functies. Heb je je Wear OS-smartphone dan kun je stappen tellen en andere lichaamswaarden meten. Deze gegevens worden echter niet overgenomen in de Gezondheid-app of in HealthKit.

#6 Google Pay
Google Pay werkt eveneens op horloges met Wear OS. Dit werkt hetzelfde als Apple Pay: je houdt het horloge bij de betaalterminal om contactloos af te rekenen. Je kunt hiervoor onder andere terecht bij bunq.

Google Pay en Wear OS

Beperkingen van Wear OS en iPhone

Niet alles werkt even goed als je een iPhone gebruikt. Je krijgt bijvoorbeeld geen iMessage-berichten binnen en kunt ook niet op je smartwatch antwoorden. Ook is de ondersteuning voor agenda en e-mail beperkter en je kunt alleen op berichten van apps zoals WhatsApp reageren als je een Android-telefoon hebt.

De beperkingen blijken ook bij het gebruik van de Google Assistent. Je kunt wel kennisvragen stellen, maar een taak afvinken lukt niet vanaf het horloge, tenzij je een Android-telefoon hebt.

Wat je wel kunt doen is antwoorden op Gmail-mailtjes, ook met spraak. Heb je je Google-account gekoppeld tijdens het instellen, dan krijg je de e-mailberichten rechtstreeks binnen op je smartwatch en ben je niet afhankelijk van de iPhone.

Wear OS horloge kopen

Wil je een Wear OS smartwatch kopen, dan heb je keuze uit meerdere merken. Met name Fossil, Michael Kors, Skagen, Suunto en TicWatch bieden een paar recente modellen. Zoals gezegd worden de meeste slimme horloges van modemerken gemaakt door Fossil. Technisch zijn ze vrijwel hetzelfde, het is maar net welk merklogo je op de wijzerplaat wilt zien.

Hier vind je een lijst van recente Wear OS-horloges.

Een voor de hand liggende keuze is uiteraard Samsung. De Galaxy Watch5 uit augustus 2022 is er diverse uitvoeringen, waarbij je kunt kiezen uit het standaard of Pro-model. Qua formaat is er keuze uit 40mm en 44mm en je hebt ook nog de mogelijkheid om een cellular model met 4G te kiezen. De prijzen beginnen bij ongeveer €200. Wil je niet het allernieuwste, dan kun je ook nog kiezen voor de Samsung Galaxy Watch4, met prijzen vanaf zo’n €160.

Klik hier voor prijzen van de Galaxy Watch4

TAG Heuer (zie foto hieronder) is een optie als je een wat duurdere prijsklasse zoekt, met een kast van staal of titanium. Ook deze draait op Wear OS van Google. Er zit een stopwatchfunctie op, als knipoog naar de traditionele horlogefuncties. Deze kun je ook gebruiken als timer of alarm. Je betaalt rond de 1500 tot 2000 euro voor een dergelijk horloge.

TAG Heuer Wear OS smartwatch

Zoek je iets sportievers, dan is de TicWatch misschien een idee. Deze is geschikt voor de sportschool en op kantoor. Het horloge draagt comfortabel maar het design zal niet iedereen aanspreken. Pluspunt is de lange batterijduur en het feit dat dit horloge vaak goedkoper is dan concurrenten.

Suunto Wear OS horloge

Zoek je een echt sporthorloge met Wear OS, dan is de Suunto 7 je beste keuze. Dit horloge houdt al je trainingen, routes en stappen bij. Daarnaast ontvang je meldingen van je smartphone en voeg je apps als Google Maps toe om nog meer uit het horloge te halen. Je leest alles af van het heldere en kleurrijke AMOLED touchscreen. Je leest op het grote scherm makkelijk je meldingen af, maar het horloge valt daardoor wel relatief groot uit. Om batterijduur te sparen kun je GPS uitschakelen. Met een waterdichtheid van 50 ATM draag je de Suunto 7 ook tijdens het zwemmen, watersporten en duiken tot 50 meter diepte.

Liever een Apple Watch kopen? Als je het rechthoekige schermformaat van de Apple Watch geen probleem vindt, ben je daarmee uiteindelijk beter af. Zoals we van Apple gewend zijn is de integratie daarmee veel beter.

Bekijk ook

Nieuwe Apple Watch kopen? Dit zijn de prijzen

Wil je de Apple Watch Series 9 kopen , de betaalbare Apple Watch SE of sportieve Apple Watch Ultra 2? Dan vind je in dit artikel alle informatie over de Apple Watch prijzen en verkrijgbaarheid.