Apple Kaarten in iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey.

Apple Kaarten in iOS 15 en macOS Monterey: deze 12 verbeteringen vind je er

Maar nog niet allemaal in Nederland
In macOS Monterey en iOS 15 heeft Apple Kaarten nieuwe functies en verbeteringen. Zo is de kaart helemaal op de schop gegaan, maar helaas komen niet alle nieuwe functies meteen naar Nederland.

Apple Kaarten in iOS 15 en macOS Monterey

Apple zit nog middenin de overgang naar de eigen verzamelde kaarten. In Nederland reden Apple’s auto’s het afgelopen voorjaar rond om ons land opnieuw in kaart te brengen. Helaas komen de nieuwe gedetailleerde kaarten voor de Apple Kaarten dit jaar nog niet naar Nederland, maar desondanks vind je er wel nieuwe functies en verbeteringen in iOS 15. Apple heeft de kaarten een nieuw likje verf gegeven, er is een 3D-aardbol en meer. Dit is er nieuw in Apple Kaarten in iOS 15 en macOS Monterey.


#1 Design krijgt nieuw likje verf
Beschikbaar in Nederland en België: Ja
Het eerste wat je merkt als je Apple Kaarten opent in iOS 15 of macOS Monterey, is dat de kaarten er nieuw uit zien. Dit zijn in Nederland dus nog niet de extra gedetailleerde kaarten van Apple zelf, maar slechts een nieuwe visuele weergave. Dat is in het begin best even wennen. Sommige gebieden zien er op de kaart ineens een stuk groener uit (vooral als je uitzoomt), terwijl daar bijvoorbeeld een ziekenhuis is. De aanpassing komt niet altijd even goed uit de verf. Hoofdwegen zijn ook grijs in plaats van geel.

Apple Kaarten in iOS 14 vs iOS 15.
iOS 14 vs iOS 15

Waar de nieuwe kleuren wel goed over komen, is bij het gebruik van de donkere modus. De kleuren zijn dan een stuk feller, waaronder bij het water en bij bossen, zodat je beter het onderscheid ziet tussen straten en andere delen op de kaart. In onderstaande screenshots zie je het verschil, waarbij de iOS 15-versie wel een stuk duidelijker is.

Apple Kaarten in het donker met nachtweergave in iOS 15.
iOS 14 vs iOS 15

#2 3D-aardbol
Beschikbaar in Nederland en België: Ja
Ook nieuw is de 3D-aardbol in de normale kaartweergave. Als je ver genoeg uitzoomt, kun je de aarde in 3D bekijken en er zelf een draai aan geven. In iOS 14 was er alleen een 3D-aardbol in de satellietweergave, waarbij je ook kan zien waar het dag en nacht is. In de nieuwe versie in iOS 15 zie je dus meer detail in de standaard kaartweergave in 3D, met bossen, woestijnen en meer. Iets om rekening mee te houden: op de Mac is de 3D-aardbol alleen te zien op modellen met M1-chip. In iOS 15 en iPadOS 15 heb je een iPhone of iPad met A12-chip of nieuwer nodig.

Bekijk ook

Zo bekijk je in Apple Kaarten een 3D-versie van de wereldbol

Apple Kaarten heeft een interactieve 3D-aardbol die je kan ronddraaien en waarop gebergten, woestijnen en meer te bekijken zijn. We laten je zien hoe je de 3D-wereldbol van Apple Kaarten gebruikt en wat er mogelijk is.

#3 Steminstructies alleen voor waarschuwingen
In iOS 15 biedt Apple een nieuwe optie voor de steminstructies. Voorheen kon je kiezen of je wel of geen steminstructies wilde tijdens het navigeren, maar in iOS 15 is er ook een tussenoptie. Je kan kiezen om alleen stembegeleiding te krijgen voor waarschuwingen, bijvoorbeeld als er gevaar op de weg is. Je wordt dan alsnog tijdig op de hoogte gebracht als er iets op je route gebeurt, zonder dat je van elke afslag of rij-instructie een melding krijgt.

#4 Vernieuwde locatiekaarten
Beschikbaar in Nederland en België: Ja
De informatiekaarten van locaties en interessante plekken, denk aan winkels, restaurants, musea en meer, is ook opnieuw ontworpen. Openingstijden zijn duidelijker weergegeven en ook andere nuttige informatie over een locatie zijn allemaal wat duidelijker in beeld gebracht. Foto’s van een locatie zijn ook een stukje groter, zodat je een betere indruk krijgt van hoe de locatie eruit ziet.

Apple Kaarten locatie details in iOS 15 vs iOS 14.
iOS 14 vs iOS 15

#5 Kaartkeuzes uitgebreid
Beschikbaar in Nederland en België: Ja
In iOS 14 had je in Apple Kaarten de keuze tussen drie soorten kaarten: de standaardkaart, ov en satelliet. Bij de standaardkaart kan je nog kiezen om Verkeer in te schakelen, zodat je ziet waar het druk is. In iOS 15 heeft Verkeer zijn eigen kaart gekregen genaamd Auto. Als je voor Auto kiest, heb je dus meteen altijd alle drukte op de wegen in beeld. Verken is vooral geschikt voor als je alleen wil zien wat er in de buurt is.

#6 Profiel toegevoegd
Beschikbaar in Nederland en België: Ja
De Apple Kaarten-app heeft nu ook een profielsectie. Deze zie je rechtsonder, naast de zoekbalk. Je herkent deze aan je eigen profielfoto. Vanuit hier spring je meteen naar je favorieten, gidsen en pas je de voorkeuren aan. Het is voor het eerst dat je op een centrale plek enkele instellingen van Apple Kaarten kan aanpassen. Denk aan je vervoerdersvoorkeur (auto, ov of lopend) en of je tolwegen wil vermijden.

Profiel in Apple Kaarten in macOS Monterey.

#7 Verbeterd zoeken
Beschikbaar in Nederland en België: Ja
De zoekfunctie is ook aangepakt. Het is nu makkelijker om te filteren als je bijvoorbeeld zoekt naar een restaurant. De lijst met zoekrestulaten (als je bijvoorbeeld zoekt op ‘restaurant’) kun je ook makkelijker sorteren op basis van afstand, beoordelingen of beste overeenkomst. En als je eenmaal een zoekterm ingevoerd hebt, worden de resultaten live bijgewerkt zodra je door de kaart bladert. Je hoeft dan dus niet meer handmatig op de Zoek hier-knop te drukken.

#8 Nieuwe plek voor stadsgidsen
Beschikbaar in Nederland en België: Ja
Sinds iOS 14 heeft Apple al de stadsgidsen in Apple Kaarten. Bedrijven als Lonely Planet kunnen hier stadsgidsen aanbieden waarin de mooiste plekken uit een regio te bekijken zijn. Vanaf iOS 15 kun je filteren tussen regio’s en blader je op uitgever. Je ziet dan veel beter welke gidsen er allemaal beschikbaar zijn, zonder dat je er zelf actief hoeft naar te zoeken.

#9 Verbeterde ov-weergave
Beschikbaar in Nederland en België: Gedeeltelijk
Een verbetering voor grote wereldsteden is de opnieuw ontworpen kaart voor openbaar vervoer. Apple Kaarten waarschuwt je ook als je bijvoorbeeld bijna bij de halte bent en uit de bus, tram of metro moet stappen. Belangrijke ov-routes zijn volgens Apple duidelijker in beeld gebracht. Er komt ook een nieuw scherm om ov-haltes in de buurt te bekijken. Dit scherm is ook beschikbaar in Nederland en de app vraagt of je deze wil toevoegen aan je favorieten zodra je Apple Kaarten in iOS 15 voor het eerst opent. Vanaf dit overzicht kun je ook makkelijk lijnen vastzetten door deze naar rechts te vegen.

Apple Kaarten: ov-lijn uit de buurt vastzetten.

#10 Nieuwe weergave van steden
Beschikbaar in Nederland en België: Nee
Voor enkele grote wereldsteden heeft Apple nieuwe weergaves gemaakt. Er is extra veel detail in steden als San Francisco, Los Angeles, Londen en New York. Je ziet hoogteverschillen in het landschap, bekende gebouwen zijn extra gedetailleerd en wegmarkeringen zijn ook een stuk duidelijker. Je ziet precies waar de rijbanen liggen, waar er een zebrapad is en meer. Onderdeel van deze verbetering is de nieuwe weergave voor navigatie, waarbij er meer rekening gehouden is met over elkaar lopende snelwegen. Helaas is dit dus niet in Nederland of België beschikbaar en dat gaat voorlopig ook niet gebeuren.

Snelweg navigeren iOS 15 Apple Maps

#11 AR-navigatie voor lopen
Beschikbaar in Nederland en België: Nee
Apple biedt in deze steden ook navigatie in augmented reality aan. Dat is vooral handig als je net uit een metrostation komt lopen en niet weet waar je naartoe moet. Je bekijkt de wereld om je heen via de camera van je iPhone, waarna via duidelijke pijlen in de echte wereld aangegeven wordt waar je heen moet lopen. Het is daarmee vergelijkbaar met Live View in Google Maps, wat sinds vorig jaar ook al in Europa uitgerold wordt. Maar Apple’s variant komt voorlopig nog niet bij ons beschikbaar.

Bekijk ook

Google Maps krijgt 'Live View' in Europese steden

Google heeft aangekondigd dat er een 'Live View' wordt toegevoegd in enkele grote steden, ook in Europa. Daarmee kun je met Augmented Reality rondkijken naar bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren in Parijs en het Pantheon in Rome.

#12 Makkelijker een probleem melden
Beschikbaar in Nederland en België: Ja
Apple heeft het makkelijker gemaakt om een probleem te melden in Apple Kaarten. De flow voor het aangeven van een fout is versimpeld en verbeterd. Je kan vanuit hier ook meteen een locatie toevoegen, die dan door het team gecheckt wordt. Je kiest in iOS 15 meteen welk probleem je met een kaart hebt: probleem met een straat, met een plaats of met een route. Stapsgewijs kun je de verbeterde gegevens invoeren.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. iOS 15 nog niet geïnstalleerd? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Voor antwoorden op vragen hebben we een uitgebreide iOS 15 FAQ. De meest recente iOS-versie is iOS 17.3.1.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 28 september: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd na release van iOS 15.

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update uit het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en de update is sinds 20 september 2021 te downloaden. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16.

iOS 15

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.