Safari: iOS 15 designs.

De keuze is aan jou: de adresbalk in Safari boven of onder zetten

Sinds iOS 15 heeft Safari een nieuw uiterlijk op je iPhone. De grootste verandering is de verplaatsing van de adresbalk. Deze vind je onderin het scherm, maar je kunt terug naar de oude weergave. Lees hier hoe je dat doet.

Al sinds het prille begin van de iPhone staat de Safari adresbalk boven in je scherm. Sinds iOS 15 is dat anders. Alle knoppen én de adresbalk staan standaard onderin, zodat je de browser makkelijker met één hand kan bedienen. Voor iedereen die dat niet ziet zitten, laat Apple je ook de oude weergave kiezen. De Safari adresbalk staat dan weer boven. Deze weergave is nagenoeg gelijk aan oudere versies van iOS.

Zo zet je de Safari adresbalk weer boven

Er zijn twee manieren om te kiezen welke weergave je wil gebruiken. Het kan zowel via Safari als via de Instellingen-app. Welke je gebruikt, maakt niet veel uit. Het voordeel van de instelling wijzigen in Safari, is dat je het resultaat meteen kan bekijken en beoordelen. We leggen je beide manieren uit.

Safari tabbalk en adresbalk verschil
Links zie je de “oude” weergave en rechts de nieuwe stijl.

Via Safari

We beginnen met de uitleg voor het wijzigen in Safari. Zoals gezegd zie je hier meteen het resultaat terwijl je de wijziging doorvoert, dus dat is prettig als je nog niet zeker weet wat je beter vindt. Volg deze stappen:

  1. Open Safari en surf naar een website naar keuze.
  2. Tik links in de adresbalk op de aA-knop.
  3. Kies nu voor Toon bovenste adresbalk. Het wordt nu gewijzigd.
  4. Toch weer terug? Tik linksboven op de aA-knop en kies Toon onderste tabbladbalk.

Safari adresbalk boven zetten

Via de Instellingen-app

Ook via de Instellingen-app kun je je voorkeuren aangeven. Dit heeft hetzelfde effect als wanneer je het via Safari doet. Volg deze stappen:

  1. Open de Instellingen-app.
  2. Scrol naar beneden en kies Safari.
  3. Scrol weer wat naar beneden en tik op ‘Eén tabblad’ onder het bijbehorende plaatje.

Safari tabblad balk onderin terugzetten

Je kunt via deze weg altijd weer terug naar de andere weergave. Dat kan zoals eerder uitgelegd ook via Safari zelf, mocht je daar de voorkeur aan geven.

Makkelijker Safari tabbladen wisselen met adresbalk onder

Hoewel de Safari adresbalk boven op de iPhone je misschien een vertrouwder gevoel geeft, heeft de adresbalk aan de onderkant wel een extra functie. Plaats je de adresbalk onder, dan kun je namelijk veel makkelijker tussen tabbladen wisselen of een nieuw tabblad openen. Het enige wat je dan hoeft te doen is van rechts naar links over het tabblad vegen. Heb je meerdere tabbladen, dan zie je aan de zijkant (links, rechts of beide) een stukje van de adresbalk van het andere tabblad.

Wisselen tussen tabbladen in Safari

Een andere nieuwe functie in Safari is dat de browser meekleurt met de website. Dat kan voor een mooiere weergave zorgen, maar ook dit is uit te schakelen. Dat werkt ook op de iPad en Mac. Hoe je dat doet, lees je in onze tip over het meekleuren van Safari tabbladen.

Bekijk ook

Zo voorkom je dat Safari meekleurt met websites in de compacte weergave

Je kunt instellen dat Safari niet meer meekleurt met websites, als de compacte weergave is ingeschakeld. Dat kan voor betere zichtbaarheid zorgen. In deze tip leggen we uit hoe het werkt.

Safari

Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.

Safari