Safari: iOS 15 designs.

De keuze is aan jou: de adresbalk in Safari boven of onder zetten vanaf iOS 15

Vanaf iOS 15 krijgt Safari een nieuw uiterlijk. De grootste verandering is de adresbalk. Deze vind je nu onderin het scherm, maar je kunt terug naar de oude weergave. Lees hier hoe je dat doet.

Al sinds het prille begin van de iPhone staat de adresbalk in Safari boven in je scherm. Vanaf iOS 15 komt hier verandering in. Alle knoppen én de adresbalk staan standaard onderin, zodat je de browser makkelijker met één hand kan bedienen. Voor iedereen die dat niet ziet zitten, laat Apple je ook de oude weergave kiezen. De Safari adresbalk staat dan weer boven. Deze weergave is nagenoeg gelijk aan oudere versies van iOS. We laten je zien hoe je de locatie van de Safari-adresbalk op de iPhone aanpast.

Zo zet je de Safari adresbalk weer boven

Er zijn twee manieren om te kiezen welke weergave je wil gebruiken. Het kan zowel via Safari als via de Instellingen-app. Welke je gebruikt, maakt niet veel uit. Het voordeel van Safari is dat je het resultaat meteen kan bekijken en beoordelen en dat het wisselen een stuk makkelijker gaat. We leggen je beide manieren uit.

Oude en nieuwe weergave van Safari adresbalk
Links zie je de “oude” weergave en rechts de nieuwe iOS 15-stijl.

Via Safari

We beginnen met de uitleg voor Safari. Zoals gezegd zie je hier meteen het resultaat, dus dat is prettig als je nog niet zeker weet wat je prettiger vindt. Volg deze stappen:

  1. Open Safari en surf naar een website naar keuze.
  2. Tik links in de adresbalk op de aA-knop.
  3. Kies nu voor Show Top Address Bar. Het wordt nu gewijzigd.
  4. Toch weer terug? Tik linksboven op de aA-knop en kies Show Bottom Tab Bar.

Safari adresbalk boven zetten

Via de Instellingen-app

Ook via de Instellingen-app kun je je voorkeuren aangeven. Dit heeft hetzelfde effect als wanneer je het via Safari doet. Volg deze stappen:

  1. Open de Instellingen-app.
  2. Scrol naar beneden en kies Safari.
  3. Scrol weer wat naar beneden en tik op ‘Eén tabblad’ onder het bijbehorende plaatje.

Safari oude weergave terugzetten

Je kunt via deze weg altijd weer terug naar de iOS 15-weergave. Dat kan zoals eerder uitgelegd ook via Safari zelf, mocht je daar de voorkeur aan geven.

Makkelijker tabbladen wisselen met adresbalk onder

Hoewel de Safari-adresbalk boven op de iPhone je misschien een vertrouwder gevoel geeft, heeft de adresbalk aan de onderkant wel een extra functie. Plaats je de adresbalk onder, dan kun je namelijk veel makkelijker tussen tabbladen wisselen of een nieuw tabblad openen. Het enige wat je dan hoeft te doen is van rechts naar links over het tabblad vegen. Heb je meerdere tabbladen, dan zie je aan de zijkant (links, rechts of beide) een stukje van de adresbalk van het andere tabblad.

Wisselen tussen tabbladen via Safari adresbalk aan onderkant.

Een andere nieuwe functie in Safari is dat de browser meekleurt met de website. Dat kan voor een betere weergave zorgen, maar ook dit is uit te schakelen. Dat werkt ook op de iPad en Mac. Hoe je dat doet, lees je in onze tip over het meekleuren van Safari tabbladen.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. De officiële iOS 15 release is 20 september 2021. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. Ben je er klaar voor? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Voor antwoorden op vragen hebben we een uitgebreide iOS 15 FAQ.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 15

iOS 15 wordt de grote iPhone software-update van het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Lees hier alles wat we weten over iOS 15.

iOS 15