AirPods met ruimtelijke audio (Spatial Audio).

Spatial Audio: dit heb je aan ruimtelijke audio op je iPhone, AirPods Pro en AirPods Max

Ruimtelijke audio (Spatial audio) is een functie op recente iPhones en AirPods. Daarmee simuleert Apple een surround-sound uit de speakers van je iPhone en in de AirPods. Alles wat je wil weten over ruimtelijke audio lees je hier.

Alles over ruimtelijke audio

Sinds de iPhone 7 heeft de iPhone stereospeakers: een speaker zit rechtsonder, de andere boven het scherm in de oorspeaker. Als je je iPhone in landschapsmodus houdt, hoor je het geluid zowel van links als rechts komen. Maar met ruimtelijke audio (Engels: Spatial Audio) op de iPhone en AirPods klinkt het nog voller en (zoals de naam al zegt) ruimtelijker. Op welke Apple-apparaten werkt Spatial Audio precies en wat heb je ervoor nodig?


Er zijn twee soorten ruimtelijke audio: luisteren naar films en series via de ingebouwde speakers of geschikte muziek op Apple Music in Dolby Atmos. In dit artikel leggen we beide vormen uit.

Welke Apple-toestellen ondersteunen ruimtelijke audio?

Ruimtelijke audio is beschikbaar op diverse Apple-devices. Voor films en series met spatial audio via de ingebouwde speakers, heb je deze modellen nodig:

Ook AirPods zijn voorzien van spatial audio. Je kan naar ruimtelijke audio luisteren in combinatie met een geschikte iPhone of iPad. Dat geldt voor deze AirPods-modellen:

 • AirPods 3 (2021)
 • AirPods Pro (alle modellen)
 • AirPods Max
 • Beats Fit Pro

Ruimtelijke audio met Apple Music

Voor het luisteren van Apple Music in ruimtelijke audio, gelden weer andere voorwaarden. Daar heb je dit voor nodig, met iOS 14.6 en nieuwer:

 • Via een hoofdtelefoon met een iPhone, iPad, Mac en Apple TV (apart in te schakelen via instellingen)
 • Apple- en Beats-hoofdtelefoons (AirPods, AirPods Pro, AirPods Max, BeatsX, Beats Solo 3 Wireless, Beats Studio3, Powerbeats3 Wireless, Beats Flex, Powerbeats Pro, Beats Solo Pro; automatisch zonder verdere instelling)
 • Ingebouwde speakers van geschikte iPhones, iPads en MacBooks. Geschikte modellen zijn iPhone XS en nieuwer, iPad Pro 2018 en nieuwer, iPad Air 2020 en nieuwer, MacBook Pro 2018 en nieuwer, MacBook Air 2018 en nieuwer en iMac 2021.
 • Apple TV 4K met een geschikte tv of audio-receiver.

Je leest daar meer over in onze tip over Apple Music in Dolby Atmos/ruimtelijke audio luisteren.

Bekijk ook

Dolby Atmos luisteren op de iPhone, iPad en Mac

Je kunt audio ruimtelijk beluisteren in Dolby Atmos-kwaliteit op je iPhone, iPad, Mac en Apple TV 4K. Dit werkt voor Apple Music, maar ook voor films en video's van streaming videodiensten. Zo krijg je een ruimtelijke ervaring. Hoe schakel je Dolby Atmos in, wat heb je nodig en hoe ontdek je geschikte content? Dat lees je hier!

Apple’s officiële lijst vind je hier. Het werkt dus niet op de iPhone SE 2020 en sommige al wat oudere iPads. Apple Music voor Android ondersteunt sinds juli 2021 ook ruimtelijke audio, maar Apple geeft niet aan op welke toestellen het werkt. In het hiervoor genoemde supportdocument staat dat je bij de fabrikant van je toestel moet navragen of Dolby Atmos wordt ondersteund.

Sinds 2019 heeft Apple ruimtelijke audio toegevoegd aan de iPhone-speakers voor het kijken van films en series en sinds iOS 14 en de bijbehorende AirPods-firmware update vinden we deze functie ook op de AirPods Pro. De AirPods Max-hoofdtelefoon en AirPods 3 hebben het standaard ingebouwd.

Omdat je bij de AirPods maar één speaker per oor hebt, heeft Apple allerlei algoritmes gemaakt die het surroundgeluid nabootsen. Voor de AirPods 3, AirPods Pro, AirPods Max heeft Apple ook een speciale techniek toegepast. Omdat je je hoofd regelmatig beweegt, draait het geluid met de AirPods mee mee. Apple gebruikt de accelerometer en de gyroscoop om beweging met je hoofd te registreren en zo het geluid te koppelen aan de positie van je apparaat. Hierdoor klinkt het geluid dat van links komt, altijd van links. Zelfs als je je hoofd naar links of rechts draait. Dit wordt ook wel dynamische hoofdtracking op AirPods genoemd.

AirPods met ruimtelijke audio (Spatial Audio).

Wat is ruimtelijke audio (Spatial Audio)?

Er zijn allerlei standaarden voor het creëren van ruimtelijke audio. Voor televisies en speakers is er Dolby Atmos. De Apple TV 4K ondersteunt Dolby Atmos, maar ook de iPhones kunnen de content afspelen. Dergelijke standaarden creëren surroundsound, zonder dat je overal om je heen speakers hoeft neer te zetten. Ruimtelijke audio op de iPhone en AirPods werkt ongeveer net zo. Het lijkt alsof er van achteren, boven, onder, links en rechts allerlei geluiden klinken, terwijl je maar twee speakers hebt. Je zit daardoor middenin de actie, wat vooral bij films goed van pas kan komen. Een andere term die vaak gebruikt wordt is 3D-audio.

Bekijk ook

Wat is Dolby Atmos en wat is het verschil met Spatial Audio?

Met Dolby Atmos heb je een nog mooier ruimtelijk geluid. Op welke Apple-producten is Dolby Atmos beschikbaar en wat heb je eraan? Is de audiokwaliteit echt beter? En wat is het verschil met Spatial Audio, dat ook ruimtelijk geluid biedt? Alles over Dolby Atmos lees je hier.

Onderstaande video van Apple legt uit hoe het werkt:

https://www.youtube.com/watch?v=cf4o0I30nAg

Ruimtelijke audio inschakelen

Allereerst is het belangrijk dat je een video kijkt dat geschikt is voor ruimtelijke audio. Ruimtelijke audio werkt bij content dat gecodeerd is met 5.1-, 7.1- en Dolby Atmos-audio. Op de geschikte iPhones hoef je hier verder niets voor te doen, want er is geen instelling om het in- of uit te schakelen.

Voor de AirPods 3, AirPods Pro en AirPods Max geldt dat wel:

 1. Verbind je AirPods met je iPhone. Zorg ervoor dat je iets afspeelt.
 2. Open het Bedieningspaneel.
 3. Hou de volumeregelaar ingedrukt.
 4. Kies onderaan bij Ruimtelijke audio voor Uit, Vast of Hoofd getrackt.

Dynamische hoofdtracking bij AirPods uitschakelen.

Eventueel kan je de audio ook testen door je AirPods te verbinden en naar Instellingen > Bluetooth te gaan. Tik dan op het i’tje achter je verbonden AirPods en tik op de blauwe tekst Ruimtelijke audio.

Om Spatial Audio te proberen kun je het beste een film of serie van Apple TV+ of Disney+ bekijken. De meeste content van deze streaming videodiensten is voorzien van ruimtelijke audio. Of het werkt is te herkennen aan onderstaande icoontjes.

Icoontjes voor ruimtelijke audio met AirPods.

 1. Open het Bedieningspaneel.
 2. Houd je vinger op de volumeregelaar om het statussymbool te zien.

Deze apps werken met Spatial Audio

Nog lang niet alle apps zijn geschikt voor ruimtelijke audio, maar deze in ieder geval wel:

De ondersteuning kan beperkt zijn, waardoor niet alle films en series met spatial audio te beluisteren zijn.

Deze apps zijn nog niet aangepast voor ruimtelijke audio:

Wat zijn de voordelen van ruimtelijke audio?

Het grootste voordeel is dat het lijkt alsof het geluid van alle kanten komt, zonder dat je meerdere speakers hoeft te gebruiken. Films en documentaires klinken daardoor realistischer. Denk aan een actiefilm, waarbij een auto van linksachter aan komt scheuren naar rechtsvoor in het beeld. Het geluid komt dan veel meer overeen met het beeld.

Op de iPhone heeft ruimtelijke audio zichzelf al bewezen. In een natuurdocumentaire op Netflix hoor je de junglegeluiden echt om je heen, alsof je middenin een regenwoud staat. Tjirpende vogels, krakende takken en meer klinken een stuk realistischer. De grootste toepassing is dus bij films en een stuk minder bij muziek via streamingdiensten.

Ruimtelijke audio (Spatial Audio) op iPhone.

Nadelen zijn er op de iPhone eigenlijk niet. Het verbruikt bijvoorbeeld niet meer batterij, dus je hoeft niet bang te zijn dat je iPhone sneller leeg is. Dat geldt ook voor op de AirPods Pro en AirPods Max, want de batterij gaat ongeveer net zo lang mee met de functie in- of uitgeschakeld. Bij de AirPods 3 maakt het gebruik van ruimtelijke audio wel verschil voor de batterijduur. Als je uitsluitend met spatial audio luistert, gaat de batterij daar een uur minder lang mee.

Bekijk ook

Zo werken de stereospeakers van de iPhone

Recente iPhones hebben stereospeakers met een breder geluid. Daardoor hoor je het geluid van twee kanten komen. Hoe werken de iPhone stereospeakers precies en levert het echt een beter geluid op?