Disney+ streams

Alles over Disney+, de nieuwe videodienst van Disney

Beter dan TV+?

In november 2019 start Disney+, de nieuwe video on demand-dienst van Disney. Wat is er al bekend en wat zijn de verwachtingen? En is het een serieuze concurrent voor Apple TV+?

Disney+: alles wat je wilt weten

Jarenlang had Netflix het bijna-monopolie met hun video on demand-kanaal. Maar nu zowel Disney als Apple hun eigen streaming videodiensten hebben aangekondigd, zal het landschap naar verwachting flink gaan verschuiven. Hoog tijd dus voor een uitgebreid overzicht van alle ontwikkelingen rondom Disney+. De meeste mensen zijn niet zo snel geneigd om zich naast Netflix nog op tientallen andere diensten te abonneren en dus vragen wij ons af: ben je met Disney+ beter af dan met Apple’s TV+?

Wanneer begint Disney+?

Vanaf 12 november kun je Disney+ kijken in Nederland. Op dezelfde dag gaat de dienst van start in de Verenigde Staten en Canada en een week later volgen Australië en Nieuw-Zeeland. Er waren eerder al geruchten dat Nederland voor Disney+ de primeur zou krijgen en dat blijkt inderdaad het geval, samen met de VS en Canada.

De app is inmiddels in Nederland te downloaden. Je kunt tot 12 november gratis kijken. Daarna moet je betaald abonnee worden.

België zal pas later aan de beurt zijn. Disney heeft aangekondigd om Disney+ binnen twee tot vier jaar wereldwijd uit te rollen. Naar verwachting zal de rest van West-Europa redelijk snel volgen. Insiders denken dat dat begin 2020 zal zijn.

Wat gaat Disney+ kosten?

Disney+ gaat in Nederland €6,99 per maand kosten of €69,99 per jaar. In de VS zijn de prijzen $6,99 per maand, of $69,99 als je per jaar wil betalen.

Disney richt zich verder vooral op het aanbieden van pakketten. Zo gaat de combinatie Disney+, ESPN en Hulu $12,99 kosten. Dit is dezelfde prijs die Netflix in de VS vraagt voor een standaard abonnement inclusief HD.

Wat Apple TV+ betreft gingen er eerst geruchten dat het een gratis dienst voor Apple-gebruikers zou worden. Recente berichten lijken toch op een betaalde dienst voor iedereen te wijzen.

Wat is er op Disney+ te zien?

Met alle merken die Disney de afgelopen jaren heeft opgekocht (Star Wars, Marvel, Pixar) heeft Disney een flinke basis gelegd voor Disney+. En dan zijn er ook nog de animatieklassiekers als Jungle Book en Snow White, die meteen vanaf het begin op het kanaal te zien zullen zijn. Daarnaast worden er exclusief voor Disney+ films en series gemaakt die niet op tv of in de bioscoop zullen verschijnen. In het eerste jaar zijn dat meer dan 25 series en 10 films, waaronder een aantal Marvel- en Star Wars spinoffs. Een volledige lijst van wat er nu en in de toekomst op Disney+ te zien is, staat hier.

Daarnaast heeft Disney zelf in een series tweets de line-up bekendgemaakt. Het gaat vooral om bekend aanbod van series en films, maar ook enkele Disney+ originals, zoals de Star Wars spinoff The Mandalorian en een remake van Lady en de Vagebond. In onderstaande video krijg je een indruk.

Netflix gaat de gevolgen hiervan wel meteen merken. Bijna alle Disneyfilms die er te zien waren, zijn door Disney teruggehaald, waaronder de populaire animatiefilm Frozen.

disney-plus-hulu-espn-bundle

Apple heeft tot nu toe slechts een handvol namen genoemd voor Apple TV+, waaronder Oprah, Steven Spielberg, Jennifer Aniston en Reese Witherspoon.

Waar kan ik Disney+ op bekijken?

Dit is de lijst van apparaten waarop je Disney+ kunt kijken:

 • Apple TV (tvOS)
 • iPhone (iOS)
 • iPad (iPadOS)
 • Desktop webbrowsers
 • Android smartphones en tablets
 • Android TV
 • Chromecast
 • Roku streaming players
 • Roku TV
 • PlayStation 4
 • Xbox One

In dit lijstje ontbreken Amazon-apparaten zoals de Fire TV en Fire-tablet. Blijkbaar heeft Disney+ besloten om dit niet te ondersteunen.

Zeker is dat er een flink aantal films en series in 4K en HDR beschikbaar zal zijn, al is nog niet duidelijk hoeveel en of daar meer voor moet worden betaald. Ook krijgt Disney+, net als Netflix, een downloadoptie om titels offline te kunnen bekijken, bijvoorbeeld voor in het vliegtuig.

Waarom begint Disney eigenlijk met Disney+?

Disney is met de overname van 20th Century Fox in 2019 uitgegroeid tot het grootste entertainmentbedrijf ter wereld. En met het kopen van bedrijven als Pixar, Marvel, Lucasfilm (Star Wars) en National Geographic hebben ze in één klap de sterkste merken in medialand in handen weten te krijgen.

Maar daar houdt het niet op. Disney heeft ook de Amerikaanse tv-zender ABC, de sportzender ESPN en het VOD-kanaal Hulu in bezit. Programma’s en films genoeg dus om een eigen kanaal te kunnen vullen.

Op dit punt staat Apple met TV+ wel op een flinke achterstand. Apple heeft geen filmstudio’s of tv-zenders en zal dus net als Netflix flink in eigen producties moeten investeren. Lees hier ons uitgebreide artikel over Apple TV+.

Disney heeft de afgelopen jaren flink verdiend aan het verkopen van film- en serierechten aan Netflix, maar denkt met een eigen kanaal dit nog beter te kunnen doen. En ze zijn niet de enigen: ook andere mediabedrijven als Universal en Warner beginnen in 2019 en 2020 een eigen VOD-kanaal. Niet vreemd, want zeker in de Verenigde Staten neemt het gewone (lineaire) tv-kijken al jaren af.

Wat levert het Disney+ op?

Disney hoopt in 2024 60 tot 90 miljoen abonnees te hebben. Ter vergelijking: Netflix heeft halverwege 2019 ongeveer 150 miljoen. Maar om dat aantal te halen, moet Disney flink wat geld op tafel leggen. Per jaar gaat Disney 1 tot 2 miljard dollar in films en series investeren die speciaal voor het kanaal gemaakt gaan worden. Het jaar 2024 staat sowieso omcirkeld op de Disney-kalender: dan moet het VOD-kanaal namelijk voor het eerst winst gaan maken.

Apple zou 1 miljard dollar hebben uitgegeven aan eigen series en dat is eigenlijk best weinig als je bedenkt dat er qua content nog een flinke inhaalslag gemaakt moet worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2019