Stabiliteit lopen: wandelstabiliteit

Deze zes gezondheidsfuncties komen naar de iPhone in iOS 15

Voor je fysieke gezondheid heeft Apple in iOS 15 een reeks nieuwe functies, die vooral gericht zijn op trends en voorkomen dat je valt. In dit artikel lopen we de zes grootste vernieuwingen met je langs.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Voor mentale gezondheid is er de nieuwe functie Focus en op de Apple Watch heeft de Ademhaling-app plaats moeten maken voor Mindfulness. Al het andere gebeurt voornamelijk in de Gezondheid-app op je iPhone. Daar vind je nu een paar nieuwe functies, namelijk deze:

#1 Stabieler op je benen met Wandelstabiliteit

Voor deze functie heb je een iPhone 8 of nieuwer nodig. Met Wandelstabiliteit kun je zien hoe stabiel jij op je benen staat tijdens het lopen. Daarbij wordt gekeken naar je balans, staplengte en meer. Je kunt een notificatie krijgen als je wandelstabiliteit erg laag is, waardoor er een groter risico is dat je zult vallen. Ook zitten er in de app oefeningen waarmee je je wandelstabiliteit kunt verhogen. Tijdens de WWDC 2021-keynote was hier een filmpje over te zien. We hebben het nog niet kunnen testen, maar zijn benieuwd of het ook slingerend lopen detecteert als je te veel hebt gedronken.

Wandelstabiliteit: balans meten

#2 Gezondheidsdata delen met familie en vrienden

Misschien deel je al workout-gegevens vrienden, zodat je kunt zien of iedereen wel regelmatig sport. In iOS 15 gaat het echter een stuk verder: je kunt ook allerlei andere gezondheidsdata met vrienden en familie delen. Dit kan bijvoorbeeld een mantelzorger zijn.

Gezondheidsdata delen in iOS 15

Je bepaalt zelf welke data je wilt delen, waaronder hartgezondheid, activiteit en mobiliteit. Je kunt zelfs informatie over je cyclus delen, bijvoorbeeld als je zwanger wilt worden.

Gezondheidsdata delen in iOS 15

#3 Notificaties delen met anderen

Je kunt niet alleen data delen, maar ook de meldingen die je krijgt over bijvoorbeeld hoge hartslag, onregelmatig hartritme en meer. Bij grote schommelingen kun je bovendien een notificatie krijgen, zodat je bijvoorbeeld gewaarschuwd wordt als iemand plotseling veel minder activiteit vertoont.

Gezondheidsdata delen in iOS 15

Je kon in de Gezondheid-app altijd wel wat statistieken bekijken rondom je workouts, geluidsniveaus, stappen en meer. In iOS 15 wordt dat uitgebreider en krijg je te zien of alles consistent is. Je kunt aangeven of je meldingen wilt ontvangen als trends veranderen, bijvoorbeeld in je wandelstabiliteit.

Gezondheidstrends

#5 Gezondheidstrends delen via Berichten

Je kunt je eigen data en trends eindeloos bekijken, maar je zou de trends ook kunnen delen met anderen. Dit hoeft geen arts te zijn: het kan ook simpelweg een vriend zijn die veel sport of verstand heeft van gezondheid. Zo kun je een gesprek beginnen of een vriend bijvoorbeeld om raad vragen.

#6 COVID-19 vaccinaties en testresultaten

Deze functie hebben we nog niet kunnen aantreffen in de Gezondheid-app, maar wellicht komt dit nog. Hiervoor moet je een QR-code van een zorgaanbieder scannen, waarna je de vaccinaties en testresultaten voor COVID-19 beveiligd kunt opslaan in de Gezondheid-app. De meeste landen hebben hier een andere (digitale) oplossing voor bedacht.

Er zijn nog drie andere functies voor je gezondheid, maar die zijn alleen in de VS beschikbaar. Het gaat hier om de volgende functies:

  • Data delen met een arts of zorgverlener.
  • Verbeteringen in labresultaten.
  • Interactieve grafieken en hoogtepunten voor je bloedglucose.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. We verwachten de officiële iOS 15 release in de loop van september/oktober 2021. Ontdek wat er nog meer is aangekondigd tijdens de keynote in onze WWDC 2021 samenvatting! Of lees onze zeer uitgebreide iOS 15 preview.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juni 2021, 21:14
Categorie iOS
Onderwerpen gezondheid, ios 15, iPadOS 15
Software iOS 15, iPadOS 15

iOS 15

iOS 15 wordt de grote iPhone software-update van het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Lees hier alles wat we weten over iOS 15.

iOS 15
0 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.