Deze 10 verbeteringen in FaceTime in iOS 15 moet je gezien hebben

Ook nieuw in iPadOS 15 en macOS Monterey

FaceTime krijgt dit jaar in iOS 15 een enorme update, met heel veel extra handige functies die het videobellen makkelijker en beter maken. In dit overzicht lees je over alle verbeteringen in FaceTime in iOS 15, maar ook iPadOS 15 en macOS Monterey.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

FaceTime in iOS 15: deze verbeteringen komen eraan

FaceTime bestaat alweer elf jaar en in al die jaren heeft Apple af en toe nieuwe functies toegevoegd. Maar met de nieuwe FaceTime-functies in iOS 15 heeft Apple één van de grootste updates in jaren klaar staan. Het maakt niet uit hoe of waar je FaceTime voor gebruikt, want voor iedereen is er wel wat handigs te vinden. Apple verbetert de audio, video en geeft je allerlei opties on content te delen via FaceTime.


#1 FaceTime op Android en Windows
Elf jaar na de introductie van FaceTime is de videobeldienst niet meer exclusief: FaceTime komt naar Android en Windows! Niet via een app, maar via het web. Op ieder toestel met een actuele webbrowser kun je namelijk deelnemen aan een FaceTime-gesprek. Je kunt als Android- of Windows-gebruiker dus niet zelf een gesprek starten, maar alleen deelnemen als iemand jou daarvoor uitnodigt. Het werkt zowel met één op één gesprekken als voor groepsgesprekken tot 32 deelnemers. Er is verder niets anders nodig dan een browser, een microfoon en een camera: je hoeft niet in te loggen met persoonsgegevens.

FaceTime Android Windows

#2 FaceTime-links voor makkelijker uitnodigen
Ook voor: iPadOS 15, macOS Monterey
Het uitnodigen van een Android- of Windows-gebruiker werkt via FaceTime-links, een nieuwe functie in iOS 15. Door een FaceTime-link aan te maken vanuit de app, hoef je deze alleen maar te delen in bijvoorbeeld WhatsApp, een e-mail of via AirDrop. Het delen van een link kan in meerdere situaties van pas komen, bijvoorbeeld als je voor een groepsgesprek niet van iedereen het telefoonnummer of e-mailadres hebt.

#3 SharePlay: deel van alles via FaceTime
Ook voor: iPadOS 15, macOS Monterey
Eén van de grotere verbeteringen in FaceTime is de komst van SharePlay. Met SharePlay kun je, zoals de naam al zegt, van alles delen via FaceTime. Je kan met SharePlay bijvoorbeeld een film of tv-serie delen om samen te kijken, een muziekalbum afspelen om er samen naar te luisteren of je deelt je scherm als iemand je hulp nodig heeft. Bij het delen van films, series en muziek wordt alles synchroon afgespeeld, dus als de één pauzeert ziet de ander dat ook. Bij het luisteren van muziek kan iedereen nummers aan de wachtrij toevoegen. SharePlay werkt zelfs met de Apple TV, zodat je films en series op het grote scherm via FaceTime kan delen.

Voor het delen van films is ondersteuning voor streamingdiensten vereist. Onder andere Disney+ heeft al toegezegd de functie te gaan ondersteunen. Voor Netflix is helaas nog niets bekend.

#4 FaceTimen in Spatial audio
Vereisten: iPhone XS en nieuwer
Ook voor: iPadOS 15 (iPad Air 2019, iPad mini 2019, iPad 2020 en nieuwer), macOS Monterey (modellen uit 2018 en nieuwer)
Spatial audio kom je op steeds meer plekken tegen. Je kent het misschien al bij films en series met de AirPods Pro en AirPods Max, maar sinds kort ook in Apple Music via Dolby Atmos. In iOS 15 komt Spatial audio ook naar FaceTime, waardoor de stemmen van je gesprekspartners uit de richting komen waarop ze ook op je scherm staan. Dit komt vooral van pas tijdens en groepsgesprek, waar iemand bijvoorbeeld links of rechts in beeld staat. De richting van de audio komt dan overeen, net zoals in het echte leven.

#5 Portretmodus: blurt de achtergrond
Vereisten: iPhone XS en nieuwer
Ook voor: iPadOS 15 (iPad Air 2019, iPad mini 2019, iPad 2020 en nieuwer), macOS Monterey (modellen met M1-chip)
Je kent het misschien wel: je zoekt voor een FaceTime-gesprek even een goed plekje in huis, waarbij de achtergrond niet een al te grote rommel is. In iOS 15 hoeft dat niet meer, want je kan op de nieuwere modellen de achtergrond wazig maken. Dit werkt op alle iPhones met een A12-chip en nieuwer. Het is vergelijkbaar met de portretmodus voor foto’s, maar dan dus voor videoconversaties in FaceTime. Het is niet mogelijk om zoals in Zoom een andere virtuele achtergrond te kiezen, maar dit maakt FaceTime-gesprekken wel minder afleidend.

FaceTime met portretten

#6 Microfoon-verbeteringen
Ook voor: iPadOS 15, macOS Monterey
In iOS 15 klinkt FaceTime ook een stuk beter, want er worden twee nieuwe microfoonfuncties toegevoegd. Er komt een voice isolation-modus, waarbij de focus puur op jouw stem ligt. Dat komt vooral van pas als er veel omgevingsgeluid is, waardoor je mogelijk lastiger te verstaan bent. Denk aan een stofzuigende huisgenoot of een borende buurman. Met de Wide Spectrum-mode doe je precies het omgekeerde: de microfoon pakt ook meer het omgevingsgeluid mee, wat juist van pas komt als je iets in jouw omgeving aan je gesprekspartner wil laten horen. Denk aan het afspelen van muziek in je kamer.

#7 Rasterweergave voor groepen
Ook voor: iPadOS 15, macOS Monterey
Je kan in FaceTime-groepen kiezen uit twee verschillende weergaven. Normaal gesproken verschijnen deelnemers in vierkantjes die van formaat veranderen aan de hand van wie er spreekt, maar je kan in de instellingen ook kiezen voor een rasterweergave. Iedereen verschijnt dan in even grote tegels, waarbij de spreker gemarkeerd wordt door witte omlijning. Het is ongeveer vergelijkbaar met de huidige instelling waarmee je het inzoomen tijdens FaceTime-gesprekken kan uitschakelen.

#8 Agenda-integratie
Ook voor: iPadOS 15, macOS Monterey
Bij het maken van een agenda-afspraak in de standaard Agenda-app, kan je naast een locatie nu ook een FaceTime-gesprek inplannen. Dit komt van pas als je een gedeelde agenda gebruikt of als je iemand een uitnodiging voor de afspraak stuurt. Iedereen die de afspraak in zijn of haar agenda heeft staan, kan dan meteen deelnemen aan het FaceTime-gesprek. In feite maak je via deze integratie een FaceTime-link aan, maar je hoeft dat dan dus niet handmatig te doen.

FaceTime link agenda

#9 Mute-waarschuwing
Soms moet je tijdens een FaceTime-gesprek even je microfoon uitschakelen, als iemand in huis bijvoorbeeld iets tegen je zegt wat niet voor je gesprekspartner bedoeld is. Maar het kan dan gebeuren dat je per ongeluk vergeet je om je microfoon weer aan te zetten, terwijl je net een heel belangrijk verhaal aan het vertellen bent. FaceTime in iOS 15 geeft je nu een waarschuwing als je aan het praten bent terwijl je microfoon nog op mute staat. De waarschuwing verschijnt bovenin beeld, waarmee je met een tik op de melding je microfoon weer aan kan zetten.

Microfoon melding in FaceTime in iOS 15.

#10 Inzoomen met buitenste camera
Ook voor: iPadOS 15
Hoewel veel mensen tijdens een FaceTime-gesprek vooral naar elkaar kijken, wil je soms ook iets laten zien met de achterste camera van je iPhone. In iOS 15 is er een knop toegevoegd om in te zoomen met de achterste cameralens, zodat je iets wat verder weg is dichtbij in beeld kan brengen. Je hoeft de iPhone daardoor niet dichtbij het object te houden om het duidelijk in beeld te brengen, want een tik op de 2X-knop is dan voldoende.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. We verwachten de officiële iOS 15 release in de loop van september/oktober 2021. Ontdek wat er nog meer is aangekondigd tijdens de keynote in onze WWDC 2021 samenvatting! Of lees onze zeer uitgebreide iOS 15 preview.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juni 2021, 21:21
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerpen facetime, ios 15, iPadOS 15, macOS Monterey
Software iOS 15, iPadOS 15, macOS 12 Monterey

iOS 15

iOS 15 wordt de grote iPhone software-update van het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Lees hier alles wat we weten over iOS 15.

iOS 15
3 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.