Notities Safari

Notities in iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey: 6 verbeteringen die de moeite waard zijn

De Notities-app heeft in iOS 15 en macOS Monterey een aantal handige en slimme trucjes gekregen. Vooral bij het samenwerken is de Notities-app verbeterd.

Notities in iOS 15

De Notities-app is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een favoriet van veel Apple-gebruikers. Apple heeft enorme stappen gemaakt om de app beter te maken en heeft daar in iOS 15 nog een schepje bovenop gedaan. De Notities-app in iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey hebben onder andere ondersteuning voor snelle notities, vermeldingen en meer.


#1 Snelle notitie: even snel wat noteren
Beschikbaar in: iPadOS 15, macOS 12 Monterey
De Notities-app gebruik je vaak om snel even wat aantekeningen te maken, bijvoorbeeld als je iets belangrijks te binnen schiet of als je iets leest dat je echt niet mag vergeten. Het kan dan wat onhandig zijn om eerst helemaal de Notities-app te moeten zoeken en openen. In iPadOS 15 en macOS Monterey heb je daarom de nieuwe functie ‘Snelle notities’ (Quick Notes). Je kan een snelle notitie overal in het besturingssysteem maken, bijvoorbeeld via een toetscombinatie of door met je vinger of Apple Pencil te vegen. In onze tip over snel notities maken op de iPad lees je hoe het werkt.

Bekijk ook

Zo maak je snel een nieuwe notitie op de iPad en iPhone

Op een iPad en iPad kun je snel een nieuwe notitie maken. Dat kan op meerdere manieren: bijvoorbeeld via het deelmenu op de iPhone of door je Apple Pencil te gebruiken op de iPad. In deze tip leggen we uit hoe je snel een notitie maakt.

#2 Tags aan je notities toevoegen
Beschikbaar in: iOS 15, iPadOS 15, macOS 12 Monterey
Heb je moeite met het vinden van de juiste notitie? Behalve het plaatsen van notities in mappen kan je sinds iOS 15 ook tags aan een notitie toevoegen. Je maakt een tag aan door simpelweg een hekje te typen (#), gevolgd door de naam die je aan de tag wil geven (bijvoorbeeld #werk). In het mappenoverzicht verschijnt vervolgens automatisch een overzicht van al je tags, zodat je de notities kan vinden waar de tag in vermeld staat.

Notities in iOS 15: tags toevoegen en bekijken.

Bekijk ook

Met tags vind je aantekeningen sneller terug in de Notities-app

Door tags te gebruiken, wordt je Notities-app een stuk opgeruimder en vind je je aantekeningen sneller terug. We leggen je uit hoe je het gebruikt en hoe je slimme mappen maakt.

#3 Slimme mappen met tags
Beschikbaar in: iOS 15, iPadOS 15, macOS 12 Monterey
De tags komen ook van pas voor de nieuwe slimme mappen. In plaats van dat je een map aanmaakt waar je je notities in kan zetten, kan je ook slimme mappen maken waar notities automatisch ingezet worden. De app gebruikt hiervoor de tags. Maak bijvoorbeeld een map voor de tag #werk en alle notities met die tag verschijnen in de bijbehorende map. Je vindt ze daardoor sneller bij elkaar, zonder dat je elke keer eerst op de tag moet tikken.

#4 Vermeldingen in samenwerken
Beschikbaar in: iOS 15, iPadOS 15, macOS 12 Monterey
Als je met anderen samenwerkt in een notitie, kun je elkaar nu ook vermelden. Hierdoor krijgt degene die vermeld wordt een melding die hem of haar naar de notitie wijst. Dat komt vooral van pas als je samen aan een notitie werkt en daarbij een vraag hebt voor diegene. Je hoeft dan niet apart een berichtje te sturen in bijvoorbeeld WhatsApp of iMessage.

Bekijk ook

Samenwerken in de Notities-app: zo werkt het

Samen met een vriend, collega of familielid aan een notitie werken in de Notities-app: zo doe je dat. Hierdoor kan iedereen die bij een notitie aangemeld is, aanpassingen doen. Hoe stel je dit in? In dit artikel leggen we het uit. In iOS 15 krijgt het samenwerken in Notities bovendien nieuwe functies.

#5 Activiteiten­weergave
Beschikbaar in: iOS 15, iPadOS 15, macOS 12 Monterey
Voor het samenwerken is er ook een nieuwe activiteiten­weergave. Je ziet dan in een tijdlijn precies wanneer wie welke aanpassing in een notitie gedaan heeft. Dat komt vooral van pas bij hele lange notities waar je met veel mensen aan samenwerkt. In oudere versies van de Notities-app kon het dan wat lastig zijn om alle wijzigingen bij te houden, maar daar komt de nieuwe activiteiten­weergave goed van pas.

iOS 15 Notities: activiteiten bekijken.

#6 Aanpassingen bekijken door te vegen
Beschikbaar in: iOS 15, iPadOS 15, macOS 12 Monterey
Een andere soortgelijke nieuwe functie sinds iOS 15 is de het snel bekijken van de aanpassingen. Je kan in een notitie waarin je samenwerkt met anderen naar rechts vegen om te zien wat er aangepast is, door wie en wanneer. Je ziet dat meteen in de notitie zelf, want de aangepaste teksten zijn met kleuren aangegeven in de notitie. Elke kleur hoort bij één van de deelnemers. Het is een uitbreiding van de functie om alle wijzigingen te markeren.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. iOS 15 nog niet geïnstalleerd? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Voor antwoorden op vragen hebben we een uitgebreide iOS 15 FAQ. De meest recente iOS-versie is iOS 15.6.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update van het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en de update is sinds 20 september 2021 beschikbaar. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Lees hier alles wat we weten over iOS 15.

iOS 15
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.